Диметикон – чи може диметикон викликати випадіння волосся?

Чи дивитеся ви на інгредієнти на етикетках засобів особистої гігієни? Якщо так, можливо, ви бачили термін «диметикон». Цей полімер на основі силікону є синтетичним інгредієнтом, до того ж суперечливим.

Диметикон - чи може диметикон викликати випадіння волосся?

Після сульфатів, парабенів і вазеліну диметикон є новим у списку токсичних інгредієнтів у світі краси. Більшість аргументів навколо нього пов’язані з пошкодженням і випаданням волосся. Однак диметикон вже став невід’ємною частиною нашого життя у вигляді шампунів, засобів для укладання волосся, засобів по догляду за шкірою, дитячих олій тощо.

Читайте далі, щоб дізнатися, чи справді диметикон може спричинити випадання волосся та про всі безпечні інгредієнти, які вам слід шукати у своїх продуктах для волосся.

Що таке диметикон?

Диметикон – це полімер на основі силікону, який не розчиняється у воді. Він присутній в широкому асортименті продуктів, пов’язаних з укладанням волосся, косметикою та засобами особистої гігієни. Використовується як емульгатор у засобах для укладання, диметикон також надає гладку та шовковисту текстуру волоссю та шкірі.

Продукти, що містять диметикон, створюють покриття, яке утримує зволоження, зберігаючи шкіру та волосся зволоженими. Це також допомагає зберегти волосся без завивки. Диметикон у косметиці може допомогти шкірі відчути або виглядати більш гладкою, заповнюючи тонкі лінії та зморшки. Це також надає вашому макіяжу матовість і допомагає йому виглядати рівномірно.



Диметикон є некомедогенним інгредієнтом, що означає, що він не закупорює пори.

Що диметикон робить з вашим волоссям?

Диметикон - чи може диметикон викликати випадіння волосся?

Було проведено багато досліджень, щоб вивчити вплив продуктів на основі силікону на волосся. Деякі дослідження пропонують використовувати продукти для волосся без силікону, щоб зберегти природне здоров’я вашого волосся.

Фактично, ви можете знайти багато доказових попереджень щодо використання продуктів із силіконами. Проте є конфлікт. Загалом силікон або диметикон не завжди шкідливі для вашого волосся. Вони просто не підходять для певних типів волосся.

Диметикон допомагає надати вашому волоссю гладкість, гладкість і шовковистість. Це полегшує розплутування, а також надає надзвичайно кондиціонований і здоровий вигляд. Диметикон також дуже поширений у продуктах, які розгладжують завитки та мінімізують посічені кінчики, оскільки він допомагає «склеювати» кутикули та створює ефект гладкості та блиску. Щоб звести до мінімуму пошкодження волосся, також рекомендується використовувати термозахисний засіб, що містить диметикон, перед використанням праски.

З іншого боку, диметикон створює фізичний бар’єр на ваших пасмах і запобігає проникненню води в кутикулу волосся. Нестача вологи робить волосся сухим і пошкодженим. Порівняно зі шкірою, видалити диметикон з волосся важче.

Вам потрібно застосувати миючий засіб або шампунь без силікону та наповнений сульфатами, щоб видалити накопичення. Постійним користувачам силіконовмісних засобів необхідно раз на два тижні ходити на освітлюючий шампунь.

Використовуючи продукти, що містять диметикон, один до одного, ви можете відчути багато наростів на своїх пасмах. 


Щоб повернути здорові, пишні пасма, використовуйте очищуючий шампунь, яблучний оцет тощо. Не забудьте зволожити волосся зволожуючим кремом без силікону після миття.

Чи справді диметикон впливає на випадання волосся?

Диметикон - чи може диметикон викликати випадіння волосся?

Згідно зі звітом, диметикон не є прямою причиною випадіння волосся. Але накопичення цього компонента на основі силікону може призвести до випадіння волосся. Основна природа силікону – відштовхувати воду.

Крім того, диметикон використовується для покриття кутикул і уловлювання вологи, щоб надати волоссю гладкість і шовковистість. Але це покриття також запобігає проникненню вологи та призводить до сухих, ламких кінців, які схильні до ламкості.

Будучи нерозчинним у воді, диметикон не руйнується і не вимивається легко, як це роблять водорозчинні молекули. Таким чином, накопичення диметикону може зробити тонке волосся жирним і створити нездорове середовище для шкіри голови, зробивши волосся ламким і тьмяним. Якщо у вас кучеряве волосся, регулярне використання продуктів, що містять диметикон, може призвести до більш сухого та ламкого волосся.

З часом силіконові відкладення можуть обтяжувати волосся, ускладнюючи звичайне укладання волосся та надаючи вашому волоссю млявого вигляду.


Дослідження диметикону та випадіння волосся 

Дослідження 1992 року за участю 404 здорових тайських жінок проаналізувало їхнє випадання волосся. Ідея полягала в тому, щоб з’ясувати, чи впливає диметикон на випадання волосся. Однак результати показали, що окрім інгредієнтів шампуню, кілька інших факторів впливають на випадання волосся, і диметикон не є основним винуватцем втрати волосся.

Інше дослідження показало, що використання диметикону в обмеженій кількості безпечно для косметики та засобів по догляду за волоссям. Огляд експертної групи з огляду косметичних інгредієнтів у 2019 році показав, що більшість безрецептурних засобів для догляду за волоссям і косметичних засобів містять менше 15% диметикону. Така кількість диметикону в косметичних продуктах безпечна для використання.

Доцільно регулярно використовувати очищуючий шампунь, щоб видалити накопичення диметикону. 


В іншому випадку він не тільки перешкоджатиме надходженню вологи та поживних речовин, але й збиратиме бруд і залишки. 


Він навіть може закупорювати пори на шкірі голови, викликаючи подразнення шкіри.

Які є альтернативи диметикону?

ЄС вважає диметикон безпечним інгредієнтом. Його можна використовувати без будь-яких правових обмежень. Однак основною проблемою його використання є його нерозчинність у воді та здатність створювати непроникне покриття. Отже, кілька альтернатив диметикону, які можуть замінити цей компонент, детально описано нижче.

A. Альтернативи без силікону

1. Бутиленгліколь дикаприлат/дикапрат

Будучи насиченою і неокислюючою нейтральною олією, вона зазвичай використовується в гіпоалергенній косметиці як несенсибілізуючий компонент олії.

2. Коко-каприлат/капрат

Це пом’якшувальний засіб середнього розподілу. Його також можна використовувати в різних косметичних продуктах.

3. Алкани

Вони мають властивості, дуже схожі на силікони. Наприклад, кокосові алкани є хорошою заміною для кількох типів диметикону.

4. Інші альтернативи

Диметикон можна замінити іншими елементами, що утворюють оболонку, такими як:

  • C12-15 алкілбензоат ізопропілміристат
  • PPG-3 бензиловий ефір миристат

Ці дві альтернативи трохи дорожчі. Натуральна альтернатива, така як олія насіння брокколі, також була визначена як чудовий варіант. Олія брокколі – це так званий природний диметикон.

B. Альтернативи на основі силікону

Деякі похідні силікону демонструють подібні якості, такі як чудові властивості кондиціонування волосся та здатність створювати шовковисто-м’яке відчуття. Будучи водорозчинними, ці силіконові похідні не мають тих самих недоліків, що диметикон. Кілька таких інгредієнтів:

  • Кополіоли диметикону
  • Бегеніл диметикон

Диметикон - чи може диметикон викликати випадіння волосся?

Як згадувалося вище, саме накопичення диметикону може призвести до втрати волосся. Випадання волосся може спостерігатися після тривалого використання шампуню, кондиціонера або засобу для укладання волосся з диметиконом.

Ви можете відчувати шорсткість і сухість волосся разом із частою ламкістю. Якщо у вас кучеряве або кучеряве волосся, диметикон може зробити текстуру волосся більш сухою та ламкою. У випадку тонкого волосся це робить ваше волосся млявим і жирним.

Коли ваше волосся стає ламким, воно може ламатися та випадати. Так ви можете спостерігати пошкоджені кінчики і зламані пасма.

Які типи продуктів містять диметикон?

Диметикон є звичайним інгредієнтом, присутнім у деяких конкретних типах продуктів, таких як,

1. Косметика

Багато косметичних засобів, як-от праймер, основа тощо, містять диметикон, який забезпечує гладкий вигляд. Він також покриває тонкі лінії та зморшки, створюючи захисний бар’єр.

2. Зволожуючі та креми

Диметикон утворює вологозахисний бар’єр на шкірі та волоссі, що допомагає утримувати вологу та зменшувати втрату води.

3. Шампунь, кондиціонер і засоби для укладання волосся

Диметиконові покриття на пасмах волосся допомагають згладити кутикули та створити гладкий і блискучий вигляд. Він також утримує вологу та захищає ваше волосся від тепла.

4. Засоби проти свербіння

Здатність диметикону утримувати вологу також робить його ефективним компонентом засобів проти свербіння. Це допомагає заспокоїти суху та сверблячу шкіру.

Висновок

Незважаючи на те, що диметикон є суперечливим інгредієнтом багатьох засобів особистої гігієни, немає реальних недоліків у використанні цього продукту на основі силікону в контрольованій кількості. Цілком допустимо використовувати засоби для догляду за волоссям і укладання, що містять диметикон.

Однак уникайте надмірного вживання таких засобів і не перевантажуйте ними волосся. При правильному використанні цей продукт на основі силікону може зробити ваше волосся м’яким, гладким і зволоженим.