Чи може викликати рівень тестостирону прищі – як з цим боротися?

Чи знаєте ви, що дратівлива проблема шкіри, пов’язана з прищами, може бути пов’язана з рівнем тестостерону? У той час як прищі можуть бути спровоковані кількома факторами, такими як бактеріальна інфекція, дефіцит вітаміну D тощо, дисбаланс у рівнях гормонів також часто виявляється відповідальним.

Ця стаття допоможе вам зрозуміти, чи можуть коливання рівня тестостерону подразнювати шкіру, що призводить до появи прищів, і як лікувати гормональні прищі.

Як тестостерон викликає прищі?

Чи може викликати рівень тестостирону прищі - як з цим боротися?

Гормональний дисбаланс і високий рівень гормону тестостерону можуть спричинити появу прищів як у чоловіків, так і у жінок від підліткового до дорослого віку. Цей статевий гормон виробляється яєчками (у чоловіків) і яєчниками (у жінок у невеликій кількості).

Він відіграє важливу роль у розвитку чоловічих характеристик у чоловіків, регулюючи статевий потяг і фертильність обох статей і впливаючи на настрій людини.

Тестостерон може викликати прищі, стимулюючи вироблення шкірного сала. Шкірне сало – це масляниста речовина, що виробляється сальними залозами шкіри. Ваше обличчя містить велику кількість сальних залоз, тому надлишок секреції шкірного сала блокує пори шкіри.

Ці закупорені пори можуть затримувати мертві клітини шкіри, бруд, бактерії та інші частинки, викликаючи запалення та червонуваті горбки, які зазвичай називають акне.

Таким чином, надлишок вироблення тестостерону може призвести до надмірного вироблення шкірного сала, що, у свою чергу, може спровокувати спалах прищів на обличчі.

Різні типи вугрів, які можуть з’явитися, включають білі вугри (закриті, закупорені пори), вугри (відкриті, закупорені пори), пустули (рожеві або червонуваті горбки, наповнені гноєм), кісти та вузлики.

Чи високий рівень тестостерону викликає прищі?

Чи може викликати рівень тестостирону прищі - як з цим боротися?

Оскільки надмірне вироблення тестостерону може впливати на надмірне вироблення шкірного сала, існує висока ймовірність того, що більший рівень цього стероїдного гормону може викликати запалення сальних залоз. Це, у свою чергу, може спровокувати спалах акне.

Крім того, хоча низький рівень тестостерону не впливає на акне, лікування добавками тестостерону може викликати акне як побічний ефект.

Дослідження 2011 року під назвою « Оновлена інформація про роль сальних залоз у патогенезі акме” показало, що пацієнти з акне виробляють більше тестостерону в шкірі, ніж здорові люди. Результати іншого дослідження, яке поставило питання про те, чи є прищі ознакою порушення надлишку андрогенів чи ні?, також підтвердив факт.

Тут дослідники спостерігали за рівнем гормонів у 207 жінок з акне (віком від 18 до 45 років) і виявили, що 72% суб’єктів мали надлишок андрогенних гормонів, включаючи тестостерон.



У багатьох підлітків у період статевого дозрівання часто з’являються прищі. 


Однією з найімовірніших причин цього є гормон тестостерон, рівень якого починає зростати в цьому віці.

Що спричиняє падіння/підвищення рівня тестостерону?

Як і інші статеві гормони, рівень тестостерону також коливається протягом життя через різні фактори, такі як вік, фактори навколишнього середовища тощо.

У той час як рівень тестостерону як у хлопців, так і у дівчат, як правило, підвищується в підлітковому віці, він починає падати після 30 років. Інші причини, які впливають на падіння та підвищення тестостерону, перераховані нижче:

Причини падіння тестостерону

Як правило, рівень тестостерону у чоловіків падає з віком. Згідно зі звітом Американської урологічної асоціації, близько 40% чоловіків у віці 45 років і старше мають низький рівень тестостерону. Ось деякі інші фактори, які можуть спричинити падіння рівня тестостерону у чоловіків.

  • Травма, наприклад травма, переривання кровопостачання яєчок
  • Інфекція яєчок (орхіт)
  • Хіміотерапія
  • Гормональна терапія, яка використовується для лікування раку простати
  • Зловживання алкоголем
  • Певні ліки, як-от знеболюючі, стероїди (наприклад, преднізон) тощо.
  • Метаболічні порушення, такі як гемохроматоз
  • Порушення в роботі гіпофіза
  • Ожиріння або різка втрата ваги

Хоча низький рівень тестостерону не призводить до прориву, можуть виникнути численні інші проблеми, такі як сексуальна дисфункція, еректильна дисфункція, випадання волосся, перепади настрою, втома, збільшення жиру в організмі тощо.

Причини підвищення тестостерону

У деяких чоловіків підвищення рівня тестостерону носить спадковий характер. Люди з такою генетичною схильністю мають підвищений ризик інсульту, серцево-судинних захворювань і т. д. Ще однією ймовірною причиною надлишку тестостерону у чоловіків є пухлина яєчок або надниркових залоз.

Навіть доброякісна пухлина в цих частинах тіла може різко підвищити рівень тестостерону. Тривале вживання певних стероїдів також може підвищити рівень тестостерону до нездорового рівня.

У жінок синдром полікістозних яєчників може підвищити рівень тестостерону. Окрім виникнення прищів, високий рівень тестостерону може спричинити низку критичних проблем зі здоров’ям, як-от утворення тромбів, хвороби серця та інші серцево-судинні проблеми.


Як підтримувати стабільний рівень тестостерону

По-перше, вам потрібно вести здоровий спосіб життя, щоб підтримувати рівень тестостерону на стабільному рівні. Кілька простих змін у способі життя, які можуть істотно змінити, включають:

  • Спіть не менше 7-8 годин на добу. Це необхідно для належного відновлення організму та зниження стресу.
  • Регулярні фізичні вправи та дихальна робота підтримують активність усього тіла, допомагають підтримувати оптимальний рівень кисню в крові та дозволяють справлятися зі стресовими ситуаціями.
  • Зниження стресу та управління ним покращують здоров’я
  • Зміни в харчових звичках також впливають на рівень тестостерону. Обмежте споживання рафінованих вуглеводів, молочних продуктів і продуктів з високим глікемічним показником або солодких продуктів. Крім того, введіть більш здорову їжу, як-от фрукти, овочі, цільні зерна, нежирні білки, дієтичні добавки тощо.

Вам також слід уникати кортикостероїдів і анаболічних стероїдів, щоб підтримувати рівень тестостерону на стабільному рівні.

Вам може знадобитися терапія тестостероном, якщо ви страждаєте від низького рівня тестостерону. 


Ваше тіло може отримати необхідну дозу гормону різними способами, такими як пластирі, ін’єкції або гелі. 


Ви повинні проконсультуватися з лікарем для правильної діагностики та відповідного лікування для збалансування рівня гормонів.

Як лікувати тестостеронові прищі

Будь-яке лікування тестостероном для збалансування рівня гормонів може зайняти багато часу, і потрібен деякий час, щоб проявити ефект. Тим часом ви повинні вжити заходів для зменшення симптомів гормональних прищів. Для цього вам потрібно

1. Змініть свій спосіб життя

Зміни у вашому раціоні:

Споживання свіжих фруктів і овочів, цільного зерна, риб’ячого жиру тощо може допомогти придушити гормональні акне. Необхідно обмежити жирну їжу, шоколад, молочні продукти, фаст-фуди, продукти, багаті омега-6 жирами, рафіновані злаки та цукор тощо.

Зменшити стрес:

Намагайтеся тримати свій рівень стресу під контролем за допомогою медитації, дихальної роботи, спілкування з друзями чи членами сім’ї, яким ви довіряєте, і залучення себе до позитивної діяльності. Ви також можете проконсультуватися з професійним консультантом або терапевтом.

Сон:

Постарайтеся покращити якість сну та збільшити його тривалість.

Чи може викликати рівень тестостирону прищі - як з цим боротися?

2. Лікування гормональних акне

Місцеве лікування:

Вибирайте креми, гелі або мазі, що містять ретиноїди, саліцилову кислоту або пероксид бензоїлу, щоб покращити стан прищів.

Оральні контрацептиви:

Для жінок таблетки, що містять етинілестрадіол, можуть допомогти мінімізувати прищі, спричинені гормональним дисбалансом.

Антиандрогенні препарати:

Використання антиандрогенних препаратів може стабілізувати рівень тестостерону та допомогти мінімізувати вироблення шкірного сала.

3. Зміна режиму догляду за шкірою

  • Очищуйте обличчя двічі на день м’яким миючим засобом для обличчя
  • Уникайте використання грубих скрабів
  • Уникайте збирати прищі та не торкайтеся обличчя без потреби.
  • Кинути палити.
  • Якщо ви носите макіяж, використовуйте некомедогенні косметичні засоби на водній основі. Вони не закупорять ваші пори.
  • Ретельно очистіть обличчя та видаліть залишки макіяжу перед сном.
  • Щоб зробити прищі менш помітними на шкірі, можна використовувати консилери, але видаляйте їх перед сном.

Скільки тривають тестостеронові прищі

Немає встановленого часу для загоєння прищів; оскільки це впливає на кожну людину по-різному. У деяких людей прищі можуть тривати протягом короткого періоду часу, наприклад, кілька днів; але у деяких людей це може тривати кілька тижнів. Якщо прищі не лікувати належним чином, на відновлення можуть знадобитися навіть місяці.

Висновок

  • Високий рівень тестостерону може призвести до появи прищів та інших критичних проблем зі здоров’ям.
  • Підвищений рівень тестостерону може збільшити вироблення шкірного сала, що може спровокувати появу прищів.
  • Якщо гормональний дисбаланс викликає прищі, зверніться до дерматолога для вирішення проблеми.