7 шкідливих звичок для здоров’я очей

10 жовтня цього року відзначається Всесвітній день зору, мета якого – привернути увагу суспільства до здоров’я очей і турботі про зір. Здорові очі і хороший зір – одна з головних цінностей людини, адже саме за допомогою очей ми отримуємо інформацію про навколишній світ.

Статистичні дані не можуть не викликати тривогу: приблизно 1,3 мільярда людей у всьому світі стикаються з проблемами зору, і в той же самий час важливо розуміти, що в більшості випадків порушення зору легко піддаються лікуванню, їх можна усунути, якщо вчасно звернутися за допомогою до фахівця.

Найпоширеніші захворювання – це кон’юнктивіт (запалення слизової оболонки ока), синдром сухого ока, глаукома, катаракта і дегенерація макули (центральної частини сітківки), проте причини і методи лікування кожного з цих захворювань різні. Хоча деякі захворювання успадковуються або є наслідком важких недуг, нерідко зору завдається шкода через те, що людина недостатньо про нього піклується.

Повсякденні звички, які шкідливі для здоров’я очей

Перевтома очей

Якщо довго працювати за комп’ютером або дивитися в екран телефону, очі втомлюються, оскільки недостатньо часто моргають. Крім того, слід мати на увазі, що маленькі екрани підсилюють навантаження на орган зору: очі адаптуються до розташованої на малій відстані зображенні, напружуються і більше не можуть розслабитися. Щоб дати очам відпочити, бажано кожні 20 хвилин дивитися вдалину, фокусуючи погляд на дальньому кінці приміщення, або ж, якщо можливо, в вікно. Після кожних двох проведених біля комп’ютера годин рекомендується хоча б 10 хвилин походити.

Відмова від сонячних окулярів

Як і для шкіри, для очей також небезпечно надмірна дія сонячного випромінювання. Щоб уникнути катаракти, дегенерації сітківки і ризику очних пухлин, потрібно носити сонячні окуляри. До того ж не тільки влітку, а й взимку, коли сонячне світло досить яскраве.

Нестача свіжого повітря

Знаходження на свіжому повітрі допомагає поліпшити якість усіх функцій організму, в тому числі і зору, адже чим більше кисню в крові, тим краще очей буде забезпечуватися всіма необхідними йому поживними речовинами.

Куріння

Курці куди більше ризикують зіткнутися з проблемами зору, так як тютюновий дим подразнює очі і погіршує синдром сухого ока. Крім того, збільшується ризик захворіти на катаракту або вікову дегенерацією макули.

Вживання медикаментів

Вживання антибіотиків, гормональних препаратів, засобів для зниження тиску може сприяти розвитку синдрому сухого ока, що, в свою чергу, може привести до різних проблем із зором, наприклад, двоїння в очах або втрати різкості зору. Тому в разі, якщо доводиться довго приймати ліки, рекомендується додатково зволожувати очі.

Неправильне використання контактних лінз

Для вирішення проблем із зором багато хто вдається до контактних лінз, однак припускаються помилок в їх використанні. Найпоширеніші “гріхи” – відвідування лазні, душа, плавання, сон з не знятими лінзами, а також неправильний догляд за лінзами, що збільшує ризик інфекцій.

Травми очей

Найчастіше люди не розуміють, що можуть травмувати очі, виконуючи повсякденні роботи по дому, такі як рубання дров, ремонт житла або садові роботи. Щоб уникнути травм, потрібно обов’язково користуватися захисними окулярами.

Продукти, які допомагають підтримувати здоров’я очей

Зберегти ясний зір і уникнути хвороб очей допомагає і правильне харчування. Так, наприклад, морква, гарбуз і інші помаранчеві овочі, що містять бета-каротин, при попаданні в організм збагачують його вітаміном А і допомагають поліпшити зір в темряві, а зелені листові овочі (шпинат, салат, петрушка, рукола, капуста) допомагають зменшити ризик розвитку катаракти і дегенерації макули. Цитрусові, багаті вітаміном С, зміцнюють дрібні судини, а ягоди (чорна смородина, виноград і особливо чорниця) містять антиоксиданти антоціани, які рятують клітини очей від передчасного старіння.

У свою чергу яйця багаті потужними антиоксидантами і захищають очі від шкідливого впливу УФ-променів, а також зменшують небезпеку появи катаракти, а жирна риба (така як лосось і тунець) містить жирні кислоти омега, необхідні для сітківки і допомагають запобігти синдром сухого ока.

Від почуття сухості очі захистить і достатню кількість рідини, що вживається. Здорове харчування може бути помічником у справі підтримання здоров’я очей, проте в разі появи симптомів хвороб потрібно негайно звертатися за допомогою до фахівця.

Офтальмолога потрібно відвідувати хоча б раз на рік

Дорослі повинні профілактично відвідувати очного лікаря хоча б раз на рік, а також завжди в тих випадках, коли є скарги на здоров’я очей: погіршився зір, воно стало менш чітким, став неприємний яскраве світло, виникло запалення чи в очі потрапило чужорідне тіло.

Важливо також звертати увагу на поведінку дітей, яке може свідчити про падіння зору, наприклад, якщо дитина часто мружиться і тре очі, не може стежити за текстом, не хоче читати і нагинається занадто близько до предметів під час письма або ігор.

  • 7 шкідливих звичок для здоров’я очей

    Пишу про речі, які допомагають жити простіше, краще і веселіше, мотивації, відносини, соціальні проблеми і пастки мислення. І, звичайно, перевіряю поради на собі. Вибираю для статей перевірені джерела інформації.

    View all posts