Мікробіом шкіри – Чому мікробіом шкіри важливий для вашого здоровья?

Ви коли-небудь замислювалися, що захищає вашу шкіру від зовнішніх патогенів? Це мікробіом шкіри. Це екосистема бактерій, присутніх на поверхні вашої шкіри. Він захищає вас від усіх зовнішніх компонентів, забруднюючих речовин і алергенів, які можуть загрожувати здоров’ю вашої шкіри.

Однак є багато факторів, які можуть вплинути на мікробіом вашої шкіри. Тому важливо дізнатися, що може завдати шкоди мікробіому вашої шкіри та як захистити його. Отже, ось усе, що вам потрібно про це знати.

Що таке мікробіом шкіри? Як це працює?

Мікробіом шкіри - Чому мікробіом шкіри важливий для вашого здоровья?

Шкіра є найбільшим органом вашого тіла. Незліченна кількість мікроорганізмів, таких як бактерії, грибки та віруси, присутні у зовнішньому шарі вашої шкіри. Їх називають мікробіомом або мікробіотою. Хоча ці мікроорганізми не видно неозброєним оком, вони відіграють вирішальну роль у захисті вашої шкіри та підтримці вашого здоров’я. Насправді можна з упевненістю сказати, що мікробіом – це захисна система вашої шкіри.

Мікробіом розвивається відразу після вашого народження, як тільки ваша шкіра вступає в контакт із зовнішнім світом. Стафілококи, коринебактерії та кутібактерії – це деякі з бактерій, які мешкають у вашій шкірі. Вони в першу чергу допомагають створити вашу імунну систему та підготувати вашу шкіру до боротьби із зовнішніми патогенами. Коли зовнішні бактерії або шкідливі мікроби атакують вашу шкіру, постійні бактерії у вашій шкірі дають відсіч.

Які мікроорганізми зазвичай зустрічаються в мікробіомі шкіри?

Експерти зі шкіри розділили вашу шкіру на три анатомічні ділянки, щоб краще зрозуміти мікроорганізми вашої шкіри. Вони бувають сухі, вологі та жирні або сальні. Ці регіони є домом для різних мікроорганізмів.

1. Суха ділянка

Передпліччя, кисті, гомілки та стопи вважаються сухою частиною вашого тіла. Ці ділянки вашого тіла найбільше піддаються впливу зовнішнього світу. Тому різноманітні бактерії живуть у цих частинах тіла, щоб захищати їх. Стафілокок є одним з мікроорганізмів, що живуть на сухому місці.

2. Вологе місце

Вологі ділянки на вашому тілі зазвичай означають ділянки, де ваша шкіра складається. Це стосується таких областей, як лікті, під грудьми, між пальцями ніг і пах. Коринебактерії зазвичай присутні на вологому місці.

3. Сальне місце

Сальні ділянки вашого тіла – це голова, шия та тулуб. Мікроорганізми, які процвітають тут, включають кутібактерії, кліщі демодекс і грибок malasezzia.


Чому мікробіом вашої шкіри важливий?

Мікробіом шкіри - Чому мікробіом шкіри важливий для вашого здоровья?

Мікробіом шкіри працює як захисний шар вашої шкіри. Він діє багатьма способами для боротьби із забруднювачами, алергенами та шкідливими бактеріями. Ось список того, що мікробіом робить для вашої шкіри.

1. Запобігає інфекціям

Мікробіом шкіри має природні антибактеріальні властивості. Крім того, мікроорганізми, присутні на шкірі, розвиваються в кислому середовищі. Оскільки інфекційні збудники не люблять кислу атмосферу, вони не можуть вплинути на вашу шкіру, поки мікробіом неушкоджений. Бажаний рівень pH для мікробіому становить близько 5.

2. Зміцнює імунну систему

Коли дитина народжується, мікробіом шкіри починає допомагати організму будувати імунну систему. Поступово мікробіом стає тривожним сигналом для імунної системи. Отже, коли організм контактує з шкідливими речовинами або вірусами, мікробіом зв’язується з імунною системою та сповіщає її про боротьбу з патогенами.

3. Лікує запалення

Коли виникає будь-яке запалення, мікроби посилають повідомлення імунній системі, щоб воно вилікувалося. Потім імунна система вивільняє антимікробні пептиди для контролю запалення. Кателіцидин — одна з таких антимікробних речовин, яка лікує вашу шкіру від запалення.

Що впливає на мікробіом вашої шкіри?

Загальні фактори, які впливають на мікробіом вашої шкіри

1. Генетика

2. Нездорове харчування

3. Забруднення

4. Надмірне перебування на сонці

5. Паління

6. Хронічний алкоголізм

Захворювання шкіри, які впливають на мікробіом вашої шкіри

1. Атопічний дерматит

2. Незагоєні рани

3. Акне

4. Екзема

5. Вітіліго

6. Бородавки

Як відновити мікробіом шкіри?

  • У багатьох випадках надмірне миття або надмірна дезінфекція може вплинути на мікроби вашої шкіри. Негайно позбудьтеся цієї звички. Також зведіть до мінімуму використання антибактеріальних засобів для постійного миття шкіри.
  • Зволоження шкіри може покращити мікробіом шкіри. Це збереже вашу шкіру пружною та здоровою. Крім того, зволоження зменшує ймовірність таких захворювань шкіри, як псоріаз, алергія та екзема. Масло ши, петролейний гель, масло какао є хорошими варіантами для зволоження шкіри.
  • Дослідження показують, що мікроби вашого кишечника також впливають на шкіру. Хоча кореляція все ще неясна, експерти припускають, що здорове харчування може допомогти мікробіому. Додайте в їжу багато листових овочів. Переконайтеся, що ви отримуєте потрібну кількість вітамінів, білка та мінералів. Уникайте глютену та молочних продуктів.
  • Займіться фізичною активністю, наприклад, вправами, бігом, танцями, їздою на велосипеді тощо.
  • Якщо у вас є будь-яке захворювання шкіри, яке не лікується, негайно зверніться до лікаря.
  • Зрозумійте свій тип шкіри та дотримуйтеся правильного режиму догляду за шкірою.

Чи змінюється мікробіом шкіри з віком?

Склад мікробіома вашої шкіри сильно змінюється, коли ви починаєте старіти. Мікробні зміни в шкірі дорослих тісно пов’язані з фізіологічними змінами внаслідок старіння. Крім того, хвороби, пов’язані зі старінням, впливають на мікробіом шкіри. Такі проблеми зі здоров’ям, як діабет, синдром нерегулярного кишечника тощо, можуть впливати на мікроби. Дослідження, проведене між двома віковими групами 25-35 років і 56-63 років, чітко показало, що мікробіом шкіри змінюється з віком.

Висновок

Мікробіом є захисником вашої шкіри. Але він надзвичайно делікатний і потребує багато догляду. Щоб ваш мікробіом не був порушений і функціонував бездоганно, дотримуйтеся правильного харчування, уникайте шкідливих звичок і дбайте про свою шкіру.

Якщо мікробіом вашої шкіри не відновлюється навіть після ваших зусиль, найкраще звернутися за медичною допомогою. Дерматолог може призначити деякі пероральні ліки, шкірні мазі та добавки, щоб повернути мікроби.