Як подружити котів між собою у квартирі?

Як подружити котів між собою у квартирі? - Ветеринар

Людина, яка купує кота, має розуміти, що це дуже велика відповідальність. А якщо ви все-таки захотіли завести не одного улюбленця, то відповідальність збільшується в кілька разів. У нашій статті ми постараємося розповісти, як подружити кішок між собою у квартирі.

Як подружити котів між собою у квартирі? - Ветеринар

Чи варто заводити кілька кішок?

Якщо господарям однієї кішки в будинку мало, то можна завести другу. У цього рішення є як плюси (кішки прекрасно знімають стрес), так і недоліки (збільшення витрат на утримання). Тому необхідно подумати, чи вистачить у вас вільного часу для догляду за обома тваринами і чи “потягнете” ви їх фінансово.

Багато хто заводить другого вихованця, припускаючи, що першому нудно перебувати вдома одному під час відсутності господаря. Це не вважається розумним. Необхідно розуміти, що представники породи котячих не вважаються зграйними тваринами, тому їм не потрібна компанія. Увага господаря — інше питання, її необхідно приділяти будь-яким домашнім тваринам: як собакам, так і кішкам.

Заводити другу кішку в якості компанії слід виключно в разі, якщо вас цілими днями не буває вдома, і ви не можете приділяти вихованцям велику кількість часу. Однак необхідно розуміти, що деякі улюбленці не здатні знайти спільну мову і будуть регулярно конфліктувати, навіть у тому випадку, якщо господар робить все для їхнього примирення.

Тварина, яку пригнічують, буде завжди відчувати стрес, який не призведе ні до чого хорошого. Якщо вихованці значний час не можуть зжитися, то одного з них доведеться віддати в іншу сім’ю.

Підготовка до появи нового вихованця

Перш ніж заводити другого кота, рекомендується приготувати квартиру, поділивши її на зони. Якщо у кожного з них буде власна поїлка, годівниця і лоток, то вони здружаться набагато швидше. Бажано, щоб тварини не перетиналися в момент приймання їжі, в зонах відпочинку і туалету.

Відпочинок

Для кота-початківця потрібно зробити індивідуальне місце для сну, бажано, щоб воно знаходилося в іншій кімнаті. Кіт-старожил ніколи не підпустить “новачка” до власного місця відпочинку. Приготуйте для нового мешканця окремий матрацик і розмістіть його далеко від “спальні” іншого кота. Значною перевагою буде, якщо між кімнатами є двері. Вночі їх доведеться закривати, хоча б перший тиждень.

Годування

Якщо вихованці ще незнайомі між собою і не встигли потоваришувати, то, найімовірніше, вони будуть виражати агресію при близькому розташуванні мисок з кормом. Тому “нового” кота необхідно годувати з індивідуальної миски в іншій кімнаті, де ніколи не харчується “старий” кіт. Через певний проміжок часу, коли вихованці здружаться, миски можна поставити поруч або придбати подвійну.

Не рекомендується годувати тварин у дуже різний період часу. Так обидва коти будуть зайняті прийомом їжі й у них немає часу відбирати їжу в конкурента.

Туалет

Перед покупкою нового вихованця потурбуйтеся про придбання другого лотка для нього. До моменту його виникнення лоток першої кішки має бути вже забруднений. Так тварина зрозуміє, що цей туалет уже комусь належить і, найімовірніше, підбере той, що чистіший.

Котам-незнайомцям повністю забороняється ходити в один і той самий туалет, бо з’явиться інцидент, а пригнічений вихованець почне гадити в кутах.

“Нову” кішку потрібно розмістити так, щоб вона не турбувала “стару”. Не рекомендується змінювати умови для кота-старожила. Важливо, щоб він не відчув жодного обмеження прав через виникнення другого вихованця.

Перша зустріч

Процес знайомства кішок вважається досить важливим моментом. Від цього моменту залежить, як надалі будуватимуться їхні стосунки. Практично всі господарі в цей момент роблять серйозну помилку: або зіштовхують їх віч-на-віч, закривши в одному приміщенні, або одразу ж розводять по найрізноманітніших кімнатах, забираючи можливість спілкування. І в першому, і в іншому варіанті інцидент буде неминучий, і за ним напевно послідує бійка.

Перед знайомством необхідно підстригти кігті обом котам. “Манікюр” необхідно робити коротко, але не рекомендується обрізати кігтики під корінь, пройдіться пилкою по кінчиках. Новому вихованцеві кігті можна підстригти як вдома, так і в під’їзді. Також з таким завданням протягом декількох хвилин легко впораються в будь-якому салоні для тварин.

Деякі заводчики рекомендують змішати запахи обох котів, якщо є наявність подібної можливості.

Ця нехитра процедура виконується дуже легко: беріть сухий рушник і по черзі погладьте ним обох тварин. Особливу увагу потрібно приділити лапам, щокам і зоні під хвостом.

Заносити новосела додому необхідно правильно: беріть коробку потрібного розміру і помістіть у неї кішку. Виріжте маленькі отвори, щоб вона могла стежити за тим, що відбувається навколо. У процесі знайомства всі міжкімнатні двері мають бути відчиненими, щоб під час появи бійки один із котів міг втекти. А вікна, навпаки, відчиняти заборонено.

Покладіть бокс із новоселом посеред кімнати і не випускайте його якийсь час. Важливо, щоб абориген звик до нового запаху. Так у котів з’явиться можливість поговорити.

Через годину можна прочинити переноску, однак, кіт має залишатися всередині. Він сам зрозуміє, коли можна виходити. Одні вихованці одразу ж підбираються для вивчення нової місцевості, інші можуть півдня просидіти всередині. Залиште тварині можливість вибору.

Коли новосел наважиться вибратися з коробки, абориген почне показувати, що ця територія належить йому. Ви можете почути шипіння, загрозливе гарчання. У багатьох випадках “новачок” усім власним виглядом показує, що йому все одно. Він намагається не перетинатися поглядом з агресором. Такими діями вихованець показує, що не вважається прихильником конфліктних ситуацій. Господар не повинен втручатися, краще виступати виключно в ролі спостерігача до того моменту, поки не почнеться бійка.

Поодинокі удари лапами, агресивне нявкання вважаються нормальною реакцією. Наберіться терпіння і дайте тваринам з’ясувати стосунки, в іншому випадку ви будете тільки відтягувати момент бійки. Чим раніше улюбленці знайдуть спільну мову, тим швидше в домі запанує спокій, пропаде будь-який натяк на інцидент.

Якщо обидва коти дивляться один одному в очі, не відриваючись, потрібно бути уважним. Це знак, що новосел не хоче визнавати себе гостем і готовий битися за місце. У подібному стані улюбленці зазвичай перебувають від кількох секунд до 2-3 годин. Якщо вам ніколи, щоб сидіти і стежити за ними так довго, то необхідно розвести їх по найрізноманітніших приміщеннях.

Потрібно звернути увагу, що забирати необхідно власне другого кота, “первісток” має залишатися там, де він, як правило, завжди перебуває. В іншому випадку ви спровокуєте ще більший інцидент, адже абориген думатиме, що територію втрачено.

Чому коти ворогують?

Коти найімовірніше почнуть бійку абсолютно раптово, і виявити причину конфлікту іноді не можуть навіть досвідчені господарі. Зазвичай відзначаються такі чинники.

  • Боязнь. Це дуже поширена причина сварки. Зазвичай страх помічається у новосела. Коли “новачки” нападають на “первістків”, вони працюють за принципом: “Напад — найкращий захист”.
  • Відстоювання території. Основним агресором у цьому варіанті вважається абориген. Адже кімната вже значний час належить виключно йому і власнику.
  • Статевий інцидент — популярне явище в період тічки. У цьому варіанті тварин можна розташувати в різних житлових приміщеннях. Якщо у ваших планах немає отримання потомства, то самців рекомендується каструвати, а самок — стерилізувати.
  • Інші інтереси. Тут основою може бути корм, туалет або іграшки. Зазвичай подібні проблеми помічаються тільки у господарів найгордіших і найревнивіших порід кішок, наприклад, сіамських. Вони думають, що господар належить виключно їм.

Як зупинити бійку

Якщо просто шипінням не обійшлося, і інцидент перейшов у бійку, коти катаються, б’ють і дряпають один одного, то необхідно втрутитися. Подальший розвиток подій буде повністю залежати від господаря.

Нижче будуть наведені важливі пункти, яких необхідно дотримуватися під час врегулювання конфлікту.

  • Найреальніший спосіб — застосування пледа, покривала або банного рушника. Якщо на вихованців під час бійки накинути щільну тканину, то вони замруть. Вам необхідно, не довго думаючи, взяти новосела і віднести його в кімнату, яка знаходиться по сусідству, прямо під покривалом.
  • Іноді бій не зупиняється навіть під ковдрою. У цій ситуації можна шваброю відштовхнути кішок одна від одної. Господар повинен реагувати швидко, поки ніхто не отримав великих травм.
  • Можна облити вихованців холодною водою. Це один з дуже хороших способів зупинити інцидент, вороги самі розбіжаться по найрізноманітніших кутах.

Кішки на кілька днів розводяться по кімнатах, потім господар повинен знову провести процес знайомства. Якщо ситуація повториться, то через 2 дні зводимо тварин знову. Дії будуть проводитися, поки вони не почнуть добре ставитися один до одного.

Якщо після бійки виявлено подряпини, то їх обов’язково необхідно обробити маззю-антисептиком. При серйозних пораненнях потрібен виклик ветеринара.

Як подружити?

Кіт і кіт

Два дорослих самці у квартирі додають дуже багато проблем, оскільки практично завжди ворогують. У природі склалося так, що територія проживання у котів набагато більша, ніж у самок. Отже, від обширності цієї території залежить те, скількох кішок він запліднить. Завдяки цьому коти погано ставляться до того, що хтось займає їхнє приміщення.

Дорослі улюбленці можуть місяцями ставитися добре один до одного, але періодичні конфлікти все таки будуть. За допомогою бійки вони зможуть визначити, хто головний, і, якщо вийде, прибрати з власної кімнати суперника.

Якщо поруч є самка, готова спаровуватися, то бійка між котами буде особливо жорстокою, і, найімовірніше, закінчиться серйозними пораненнями або смертю одного вихованця, якщо сили не рівні.

Крім боїв, улюбленці цілитимуть територію щоразу, намагаючись перебити запах конкурента, що спричинить поганий запах у будинку, який важко вивітрити.

Мирити дорослих котів буде майже нереально, тому рекомендується каструвати обох мешканців хоча б за місяць до знайомства.

Кішка і кіт

І якщо 2-ух самців подружити майже не можна, то різностатеві улюбленці можуть дуже добре ладнати. Але готуйтеся до того, що в перший день спілкування кіт буде іноді висловлювати характер, шиплячи або стукаючи кішку. Так він показує своє лідерство.

Годувати вихованців слід одночасно, але в різних житлових приміщеннях. Якщо вони їстимуть з однієї миски, самець регулярно поглинатиме все сам. Отже, кіт швидко набере зайві кілограми, а кішка регулярно недоїдатиме. І те й інше погано позначиться на здоров’ї.

Дуже багато домовласників, щоб уникнути запліднення тварин, просто розводять їх по кімнатах.

На превеликий жаль, це не спрацьовує дуже рідко. Якщо ви не запланували розмножувати вихованців, то рекомендується або каструвати самця, або стерилізувати самку.

Кошеня і кіт

Самці ставляться до кошенят насторожено, ніж кішки. Коти за власною природою ніколи не доглядають за кошенятами, а в разі конфлікту можуть навіть їх убити. Але дорослий кіт навряд чи сваритиметься з кошеням, адже самець розуміє, що воно не є небезпечним. А через кілька тижнів у вихованців обов’язково зав’яжеться дружба. Однак усе таки слід підстрахуватися: перший час не залишайте тварин наодинці. Коли кошеня виросте, подальше спілкування розвиватиметься виходячи з його статі.

Кішка і кішка

Характер у кішок буває різним: вони можуть бути впертими, гордими і навіть забіяками. Агресивні породи нечасто дружать із новоселом. Не рекомендують використовувати силу у вихованні вихованців, так у кішки виробиться ще більша ворожнеча до конкурента. Вам доведеться запастися терпінням і проявити наполегливість.

Представники спокійних порід, наприклад, британської короткошерстої кішки, здатні добре уживатися не тільки з дорослою твариною, а й з кошеням.

Постійні помилки

Іноді господарі в бажанні мирити вихованців поводяться неправильно. Ось список найпопулярніших помилок.