Котяча м’ята: що це таке та як рослина діє на котів?

Котяча мята: що це таке та як рослина діє на котів? - Ветеринар

Кішки не перестають нас дивувати власними унікальними звичками й особливостями, що відрізняють їх від інших тварин, які живуть удома. Однією з пристрастей кішок вважається їхня любов до м’яти. Але м’ята ця незвичайна, а котяча, і має певний вплив на мозок пухнастих вихованців.

Котяча мята: що це таке та як рослина діє на котів? - Ветеринар

Спостереження за кішками засвідчили, що одна й та ж сама особина може реагувати на цю рослину по-різному залежно від власного віку, проте байдужим залишитися поруч із котячою м’ятою не зможе багато представників сімейства котячих.

Що це таке?

Котячий котовник (або ж котяча м’ята) — це трав’яниста багаторічна рослина з родини глухарикових. Біологічний опис м’яти представлено нижче.

  • Рослину можна знайти фактично на всій території європейської частини Росії, а ще на Кавказі, в Сибіру і на Далекому Сході. Цей багаторічник більш відомий як бур’ян.
  • Виглядає котяча м’ята як прямостояча рослина з опушеним дерев’янистим стеблом, яйцеподібним листям і густими суцвіттями у вигляді напівпарасольки, що складаються з безлічі дрібних біло-блакитнуватих квіток.
  • Корінь у рослини розгалужений і досить потужний.
  • Цвітіння багаторічної трави починається в червні і триває до кінця липня.
  • У частині, що знаходиться над землею котовника, міститься непеталактон, глікозиди, сапоніни, дубильні речовини і гіркоти, а ще аскорбінова кислота.
  • Найбільше ефірних речовин містить листя рослини, а в стеблі їх вкрай мало.

Ефірна олія у котячого котовника пахне сумішшю лимона і терпкої герані, тому цей багаторічник називають ще котовником лимонним. Іноді люди плутають котячу м’яту з мелісою — зовні обидві ці пряні трави схожі один на один, і в лимонника теж є запах з лимонними свіжими нотками. Але якщо людина і може сплутати ці трави візуально, то кішки з їхнім неповторним вродженим чуттям у цьому питанні не роблять помилки.

Котовник привертає велику увагу до себе кішок і котів власне завдяки ефірному лимонному запаху, проте кошенята до шеститижневого віку до рослини залишаються абсолютно несприйнятливими.

Крім того, вчені з’ясували, що на котячий котовник реагують абсолютно не всі представники сімейства котячих, а тільки 75% від їх числа.

І цей феномен пояснюється, з генетичної точки зору, відсутністю в мозку тварини спеціалізованих рецепторів, що сприймають речовину непеталактон.

Порівняння зі звичайною м’ятою

Зовні лимонний котовник схожий з рослиною, яку називають м’ятою перцевою, але між ними є суттєві відмінності. Приміром, котячий котовник містить у складі ефірних олій речовину непеталактон, а м’ята перцева відрізняється від неї тим, що в її ефірних компонентах домінує ментол.

Ці дві ароматні речовини мають одна від одної значну відмінність, і виражається вона в тому, що на непеталактон кішки реагують, а на ментол — ні. Навіть запах у таких 2-ох рослин має відмінність: котячий котовник завжди пахне терпким лимоном, а перцева м’ята має незвичайний ментоловий аромат.

Котячий котовник діє на рецептори мозку не тільки кішок — запах аромату цієї пряної трави приваблює до неї комах, яких називають златоглазками. Також цей запах може й налякати комарів або конкретного виду тарганів.

Звичайна перцева м’ята такими характеристиками не володіє.

Користь і шкода

Прояв впливу котячої м’яти на кішок полягає у зміні їхньої звичайної поведінки. Цю властивість рослини заводчики пухнастих вихованців часто використовують для того, щоб впливати на поведінку тварин, змінюючи її так, як того вимагає та чи інша ситуація. Наприклад, якщо кіт або кішка без причини поводиться агресивно, то спрей з речовиною непеталактон допоможе швидко заспокоїти тварину і налаштувати її на більш доброзичливий лад, при цьому буквально на очах вихованець стане ласкавим і мирним.

Якщо ж пухнастий друг часто буває замкнутим, не хоче гратися й контактувати з людиною, то котяча м’ята дасть можливість і тут виправити ситуацію — під впливом ефірної олії цієї рослини тварина стане веселою, активною, захоче рухатися й гратися.

За допомогою подібного варіанту і періодичних заохочень ласощами можливо не тільки закріпити у кішки умовні рефлекси і підкоригувати поведінку, а й навчити її корисним навичкам.

Але і це ще не всі корисні властивості лимонного котовника. Завдяки його нестандартному хімічному складу рослина має виражений антибактеріальний ефект, і коли кішка поїдає свіже листя або квітки цієї рослини, то вона не тільки змінює власний настрій, а й ліквідовує хвороботворні бактерії в себе в травному тракті, а ще покращує процес перистальтики кишківника за рахунок розслаблення гладкої мускулатури. Крім того, під впливом непеталактону котячий організм очищається від гельмінтів.

Дуже часто буває, що пухнасті улюбленці схильні до найрізноманітніших стресових ситуацій. Наприклад, такі випадки можуть з’явитися після переїзду на нову квартиру, хворобливих терапевтичних процедур або поганих контактів з іншими тваринами. Щоб зменшити результати стресу для тварини, ветеринари рекомендують давати їм котячу м’яту, яка матиме антистресовий вплив.

Заводчики кішок помітили, що якщо покласти кілька свіжих гілочок м’яти в котячу сумку-переноску, то подорож для улюбленця пройде фактично непомітно.

Іноді, з різних причин, улюбленці починають вибагливо ставитися до їжі і показують поганий апетит. Котячий котовник, що додається в їжу в сухому або свіжому вигляді, допоможе налагодити у кішки-вибагливої хороший апетит. Котячу м’яту можна застосовувати ще й для привчання кішки до лотка, кігтеточки, спального місця. Досвідчені заводчики знають цю особливість чотириногих вихованців і з користю використовують її.

М’ята для котів не містить у власному складі наркотики і завдяки цьому не викликає у тварини звикання і залежності. Але в більшості випадків ця трава все ж буває шкідливою для чотириногих улюбленців. Наприклад, не рекомендується давати м’яту вагітним кішкам і кішкам, які годують груддю, оскільки у тварини під впливом непеталактону може початися сильне перезбудження і виснаження нервової системи. Крім того, безмірно активна тварина здатна зашкодити собі або власному потомству.

Ветеринари пропонують звертати на ту увагу, як реагує тварина на ефект ефірних олій м’яти. Якщо під впливом непеталактону кішка стає некерованою, агресивною або лякає власною апатичністю і ступором, то за подібних крайнощів у поведінкових реакціях від застосування котячого котовника найкраще відмовитися.

Як рослина діє на котів?

Речовина непеталактон, що входить до складу котовника котячого, впливає на котів і кішок за допомогою подразнення клітин головного мозку, а реакція від цього впливу вимальовується у тварин у вигляді короткочасних за часом галюцинацій. Ці галюцинації цілком доречно порівняти з сп’янінням — вони змінюють поведінку тварин, провокуючи їх на ту чи іншу дію.

Кішки можуть кататися по підлозі, муркотіти або голосно нявкати, активно терти лапами морду, негарно високо підстрибувати, дертися по шторах угору, або, навпаки, пухнастий вихованець може перекинутися ліниво на спину і заснути.

Котячий мозок реагує на дію непеталактону недовго: всього 7-10 хвилин. Потім у тварини настає час стійкості: навіть не звертаючи уваги на те, що рослина перебуває поруч із твариною і сильно пахне, мозок кішки на неї вже не реагує. Але через годину або трохи більше нейрони мозку тварини знову стають чутливими до непеталактону, і результат від котячої м’яти знову починає власний прояв.

Кішки дуже люблять ласувати свіжим котовником, хоча всередині у них є певний бар’єр насичуваності такою травою, і тварина не зможе з’їсти цієї рослини багато. Ніхто й ніколи не бачив кішку, яка стоїть біля котячого котовника і поїдає цю траву безперервно. Якщо ж вихованець все ж примудрився переїсти котячої м’яти, то страшного в цій ситуації нічого немає. Єдине, чим може загрожувати переїдання — це порушення травлення і рідкі випорожнення.

Однак явище це минає самостійно і не потребує використання якихось екстрених терапевтичних процедур.

Як застосовувати?

Придбати котячий котовник можна в будь-якому зоомагазині, де торгують товарами для котів. Реалізується трава в засушеному і подрібненому вигляді, розфасована в пакети або різні за формою і об’ємом флакони, а ще у вигляді спрею з пристроєм розпилювача, паличок для жування і чищення зубів. Вона навіть входить до складу деяких котячих іграшок. Запах котовника робить іграшку дуже красивою для вихованця, але лише на перший час — по закінченню певного часу інтерес до неї може зникнути. Суха трава або ефірна олія, що входить до складу іграшки, по закінченню певного часу втрачає яскравість аромату і потроху зникає.

Спрей вважається засобом з досить тривалим терміном придатності — його можна розпорошувати там, де це потрібно і з потрібною періодичністю. Суху траву або подрібнений порошок, приготований з неї, можна додавати кішці в їжу або розсипати в мінімальній кількості в деяких місцях будинку. Паличка з котовником, яка призначена для жування, допоможе привчити кішку до процедури очищення зубів, якщо звичайні засоби вона з якихось причин ігнорує.

Господарі кішок, знайомі з ефектом котячого котовника, вважають важливим мати засоби з цією рослиною у себе вдома і витрачають великі суми на їх придбання:

  • пакет вагою 100 г із сушеним листям котячої м’яти обійдеться в 100-150 рублів;
  • флакончик рідкого спрею з котовником об’ємом 50 мл коштує 350-500 рублів;
  • маленька упаковка котячих ласощів у вигляді хрустких подушечок, що містять у власному складі котячу м’яту, при вазі 50 г коштує 130-150 рублів;
  • котячі іграшки та палички для жування знаходяться в діапазоні цін від 150 до 250 рублів.

Щоб заощадити власні фінанси бюджету сім’ї, досвідчені заводчики кішок вирощують котячий котовник самостійно. Цю рослину можна посадити у себе на дачній ділянці або навіть вдома у звичайному горщику для квітів значного обсягу. Котяча м’ята не вимоглива, добре і швидко росте, при цьому не вимагає якогось особливого догляду. М’ята для кішок не боїться обрізки і пересадки, прекрасно вкорінюється.

А для розведення можна знайти її екземпляри на будь-якому пустирі або навіть у процесі збирання бур’янів на городі.

Застосовувати лимонний котовник можна різними варіантами.

  • Мильні бульбашки з м’ятою. У продукт входить концентрат ефірних олій котовника. Засіб цей призначений для активних ігор з вихованцем. Кішка реагує не тільки на переливчасті бульбашки, що ширяють у повітрі, а й вловлює терпкий лимонний запах м’яти, що додатково спонукає тварину до гри.
  • Котячі консерви. Більшість виробників випускають м’ясні консерви з добавкою непеталактону. Ця їжа зазвичай викликає інтерес і апетит у кішки, і запропоновану страву тварина охоче з’їдає. Таке харчування вважається необхідним у тому разі, коли ослаблена тварина після пологів або хвороби страждає поганим апетитом або зовсім відмовляється їсти.
  • Кігтеточка. Будується маленька конструкція, всередині якої розміщується висушена трава котячої м’яти, а зовні на конструкції закріплюється матеріал, об який кішка може поточити власні кігті. Інтерес до кігтеточки у тварини з’являється під дією ефірних олій, які випаровує котячий котовник. Такий пристрій дає можливість відвадити вихованця від дряпання меблів і привчає його точити кігті у власне відведеному для цього місці.
  • Іграшка . Вона може бути зшита з тканини і мати вигляд м’ячика, мишки, банана або бути будь-якої іншої форми і забарвлення. Значною деталлю такого виробу вважається те, що всередині у нього зашита подрібнена трава котячого котовника. Така іграшка приваблює кішок власним запахом і стимулює тварину на активну гру.
  • Кормова добавка . Цей засіб містить у собі вітамінно-мінеральний комплекс речовин, потрібних кішці для її справжнього поживного харчування. Щоб тварина охоче вживала таку добавку, до складу її входить подрібнений котовник. Завдяки запаху непеталактону кішка з радістю їсть корисні для неї вітаміни.

Крім того, цей засіб покращує роботу травного тракту і вважається антидепресантом для вихованця.

Спреї і сухе листя котячого котовника можна застосовувати на свій розсуд. Якщо злегка бризнути спреєм біля котячого туалетного лотка, то кішка проявить інтерес до такої конструкції, а це означає, що її буде набагато простіше привчити застосовувати цей лоток за цільовим напрямком.

Іноді тварини ніяк не хочуть залишатися спати на власному місці і, жалібно нявкаючи, просяться в ліжко до людей. Допускати таке не можна, оскільки викорінити після цього цю звичку стане неможливо. Привчити тварину до власного місця можна, бризнувши туди спреєм з котовником або посипавши мінімальну кількість подрібненого сушеного листя цієї рослини. Вихованець з радістю стане залишатися на власній лежанці і з часом стане це робити навіть без застосування котячої м’яти.

Під час купівлі сушеної рослини важливо знати, що запах виділяють тільки листи котячої м’яти, а стебла такого аромату не мають. Завдяки цьому, купуючи сушений котячий м’ятник, необхідно звернути свою увагу на якість сировини — у ній не повинно бути подрібнених сухих стебел. В іншому разі ефективність у подібного засобу буде низькою.