Бездомні кошенята: чи можна забирати їх у квартиру та як одомашнити?

Бездомні кошенята: чи можна забирати їх у квартиру та як одомашнити? - Ветеринар

Далеко не кожному котику випало щастя з’явитися на світ у теплому і затишному будинку. Деяким вусатим пощастило менше, і вони з тієї чи іншої причини опинилися на вулиці. Подібне трапляється регулярно з тваринами різного віку. Причин цьому дуже багато — від людської нелюдяності до неприємних випадковостей.

Сьогодні ми поговоримо про те, чи можна забирати додому бездомних кошенят, а ще дізнаємося, як їм можна допомогти.

Особливості

Дворові кішки зустрічаються на вулицях досить часто. Спочатку такі особини не піддавалися селекційним роботам. Якщо люди і втручалися в процес розмноження тварин, то обирали, в основному, корисних тварин, адже віддавна кішки застосовувалися як мисливці на мишей. Трохи пізніше знатні особи почали цінувати в кішках і красиві якості.

Головна особливість дворових кішок полягає в тому, що вони мають оригінальний генотип. Досить часто вони можуть бути прикладом конфігурації великої кількості різних порід. Завдяки цьому безпородні особини можуть мати дуже багато найрізноманітніших забарвлень. Також кішки відрізняються за розмірами, довжиною, якістю шерсті та іншими основними характеристиками. Характер безпородних особин теж буває різним — одні котики демонструють нешкідливий характер і абсолютну безконфліктність, а інші частіше показують бійцівські якості і вважаються досить агресивними.

Сказати точно, чим породисті кішки кращі за безпородних, важко, оскільки дворові особини відростають менш вимогливими і абсолютно можуть мати гарний зовнішній вигляд.

Традиційний вуличний кіт — це зовсім не обов’язково жорстокий боєць, який не любить посидіти на ручках. Насправді багато дворових котів — великі любителі попестити і дуже люблять власних власників. Головне, правильно виростити і «виростити» хулігана і завоювати його довіру. Дуже часто з безпородних особин, обраних з вулиці, виходять чудові домашні тварини-компаньйони.

Потрібно взяти до уваги, що безпородні дворові коти і кішки завжди матимуть вовняний покрив. Вони не бувають безшерстими, як, наприклад, представники породи сфінкс. Безпородні особини дуже часто опиняються на вулиці. Якщо в жаркий період часу вони абсолютно можуть пристосуватися до подібних умов, то в зимовий період виживають абсолютно не всі тварини. Кішки опиняються на вулиці з різних причин. Досить часто подібні проблеми трапляються, коли людині набрид вихованець або викликає у неї роздратування з якихось причин (наприклад, псує меблі).

Дуже часто на вулиці опиняються нестерилізовані самки, які після цього народжують на світ таке ж бездомне потомство.

Без втручання людини вижити на вулиці кошеняті досить важко — навколо не буде тих нормальних умов, у яких воно зможе вирости здоровим і активним. Якщо навіть воно буде безпородним і абсолютно невибагливим у догляді, вулиця все одно становитиме для нього велику небезпеку.