Чим і як годувати амадин?

Чим і як годувати амадин? - Ветеринар

Здоров’я, настрій і здатність успішно плодитися в амадин, насамперед, залежить від правильного харчування. Раціон домашніх птахів має бути різноманітним. Важливо, щоб меню подобалося самому вихованцеві, а ще містило вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Тому допускаються і підгодівлі. Щоб пташка була завжди весела й активна, вивчіть детальніше інформацію щодо її годування.

Важливі правила годування

Норма добової кількості корму залежить від його виду. Зазвичай дані правила представлені у вигляді таблиці і виглядають так:

  • частка проса має становити 65% від усього харчування, а під час спарювання і вигодовування пташенят — 60% і 55% виходячи з цього;
  • канаркове насіння в будь-який період життя амадини може становити не більше 15% від усього харчування;
  • рекомендована частка вівсянки — 5%, в період вигодовування кількість може бути збільшена до 10%;
  • корисно включати в раціон домашнього птаха насіння дикорослих рослин, достатньо 10%, але під час спарювання або годування дитинчат дозволяється зробити більшу частку до 15%.

Досконало необхідно дотримуватися вище представлених рекомендацій, але, на жаль, виміряти відсотки готовий не будь-який господар. Зате єдині правила годування доступні будь-якій людині:

  • добова норма зерна становить 1,5 ч. л. на птаха, годування має виконуватися вранці;
  • м’яку суміш слід пропонувати амадині 1-2 рази протягом тижня, однак за появи пташенят свіжий корм має бути в годівниці щодня в обсязі 1-2 ч. л.;
  • щоб збагатити організм птаха вітамінами і клітковиною, пригощайте його пророщеним зерном, але дивіться, щоб воно перебувало в індивідуальній місткості та не прокисало;
  • як джерело білка пропонуйте живий корм: борошняних черв’яків, опаришів, мотиля, особливо такий раціон важливий у період гніздування і догляду за пташенятами.

На спеціальну увагу заслуговують спеціалізовані комплекси вітамінів, які добре позначаються на здоров’ї, розвитку, зовнішньому вигляді та розмноженні амадини. Зручніше купувати вітаміни у формі рідини, тоді їх просто розводять у воді, яку ллють у поїлку.

Порошкові вітаміни можна додавати в корм, але в цьому разі багато птахів відмовляються від їжі, тим паче, якщо порошком засипана зернова суміш.

Можна спробувати додавати добавки вітамінів у м’який корм — тоді можливість, що речовини потраплять до організму птаха, стає більшою. Також для підгодівлі амадин застосовують мінеральний камінь і сепію, вони служать джерелом кальцію.

Перед тим як купувати готовий корм для вихованця, уважно вивчіть інструкцію і склад. У разі зміни корму ретельно спостерігайте за станом птаха. Подивіться, чи до смаку амадині нове меню. Якщо помічені млявість, пасивність або інші зміни в поведінці, то обов’язково замініть запропонований корм, можливо, цей склад не підійде певному птаху. Якщо нездоровий стан птаха триває, краще показати його ветеринару, можливо, його хвороба не пов’язана зі зміною харчування.

Окремо скажемо і про воду. Важливо стежити за чистотою в поїлці. Свіжа вода має наливатися щоранку, а протягом усього дня перевірятися на наявність харчового та іншого сміття. У разі виявлення сторонніх часток поїлку потрібно вимити і налити нову воду. вода з під крана неприйнятна для організму амадини, в будь-якому разі дозволяється застосовувати відстояну воду. Дуже хороший варіант — вода бутильована, за її відсутності підійде кип’ячена.

Який корм їдять?

У природній обстановці амадини воліють харчуватися зеленню, плодами, насінням, дрібною живністю. Щоб не відчувати дефіциту якихось речовин, вдома птицю потрібно годувати їжею, максимально наближеною до природної. Вище вже було названо основні продукти для годування таких вихованців, зупинимося на них детальніше.

Зернова суміш

Дуже часто такий корм доступний у зоомагазині або у відділах продажів при ветеринарних клініках. Це найпростіший і найпопулярніший тип годування, адже господареві нічого не потрібно заздалегідь мити, розрізати, мішати, необхідно тільки насипати рекомендовану порцію в годівницю. Якісний готовий корм має складатися з проса на 60%. Для амадин краще не купувати універсальний корм для побутових птахів. Якщо спеціального складу для цього виду птахів немає, то віддавайте перевагу продукції для екзотичних птахів.

Досконало готова зернова суміш не повинна містити пшона, оскільки цей продукт швидко псується і погано проявляється на здоров’ї системи травлення амадин. Пшоно цим птахам дозволяється давати як мішанку.

Суміш, яка вже готова до використання, можна створити самостійно. Для цього в основу з червоного проса додають канаркове зерно, вівсяну крупу, лляне насіння, ріпак, салат, могару, насіння конопель і лугових трав.

Якщо зазначена вище добова норма (1,5 ч. л.) виявляється для певної особини надлишковою або недостатньою, про що можна судити за залишками корму в годівниці, то можна підкоригувати кількість повсякденної зернової суміші.

Пророщене зерно

Багатство мінералів і вітамінів робить пророщене зерно популярним видом пташиного годування. Якщо пташка не доїла зернову суміш, то її залишки можна проростити. У такій формі представлений продукт можна пропонувати амадині 1-2 рази протягом тижня. Певні власники застосовують пророщене насіння для годування за іншою схемою: протягом 2-ох тижнів годують ним амадин, а потім роблять місячну перерву.

Перед тим як запропонувати вихованцеві ці ласощі, важливо переконатися, що вони не прокисли. Щоб уникнути цього процесу, рекомендується перед пророщуванням зерна мити.

Деякі господарі роблять ще легше: ставлять у клітку контейнер із землею, де пророщується насіння. Птахи самі починають поїдати паростки, що проклюнулися. Пам’ятайте, що за такого способу годівлі земля має бути принесена з городу, оскільки покупний ґрунт може містити шкідливі добавки, які під час потрапляння в шлунок птаха завдадуть шкоди його здоров’ю.

Мішанка

М’які корми і мішанки можуть містити варені яйця, натерті овочі, каші. Наприклад, можна зварити подрібнену кукурудзу, змішати її зі знежиреним кислим молоком і залишити в морозилці. Якщо знадобиться вихованцеві можна порадити подібний тип їжі. Також м’які суміші можна створювати з протертої моркви і яблук, подрібненого бурякового бадилля, сиру, подрібненої шкаралупи.

Рослинний корм

До цієї категорії можна віднести зелень, фрукти, овочі. Зазвичай домашні птахи дуже люблять представлений вид корму, адже власне він становить їхній основний раціон у природному середовищі. Знайомити амадину з овочами при утриманні вдома рекомендується за допомогою огірків. Цей овоч роблять дрібніше на кружки і пропонують пернатому улюбленцю. Зазвичай птахи воліють викльовувати з огірка центральну м’якоть. Наступними продуктами для прикорму можуть стати морква і яблука, потроху переходьте до бананів, капусти, гарбузових культур.

Гарний вплив справляє на розвиток і здоров’я птахів трав’яна зелень. Крім того, власникам подобається, що такий вид додаткового корму завжди в широкому доступі, тим більше влітку.

Лікарськими для амадин вважаються листя подорожника, кульбаби, конюшина, бурякове бадилля.

Якщо рослини збираються з вулиці, то потрібно вибрати екземпляри, що ростуть подалі від проїжджої частини. Краще взагалі збирати зелень не в місті, а на дачі. Ретельно оглядайте листя на наявність комах і хвороб та ретельно промивайте перед подачею. У зимовий час як зелень підійдуть і домашні рослини, наприклад, гібіскус, бегонія, хлорофітум.

Тваринний корм

Годування живими комахами добре проявляється на стані птахів. Як цей вид корму можна застосовувати дрібних черв’яків, личинок. Важливе значення годування їжею тваринного походження має в період розмноження і вигодовування. Для постійного використання амадині вистачає літаючих комах. Влітку їх можна наловити і самостійно, а в зимову пору року живі «ласощі» купуються в зоомагазині.

Мінеральні підгодівлі

Схожі добавки продаються у відділах товарів для тварин. Дуже часто до складу подібної підгодівлі входять пісок, гравій, черепашник. Для повноцінної роботи органів шлунково-кишкового тракту ці всі компоненти мають бути дрібно роздроблені.

Дозволяється замінювати готові мінеральні добавки й самостійними рецептами.

Наприклад, можна дрібно розтерти яєчну шкаралупу або запропонувати птахові традиційну чисту крейду.

Харчування амадин із пташенятами

Під час висиджування яєць жіноча особина виходить із гнізда винятково для приймання їжі, в цей момент її підміняє самець. Цей період обов’язково відрізняється втратою сил майбутньої матері, і її здоров’я важливо підтримувати за допомогою особливого підходу до годування. Так, меню обов’язково має містити живий корм. Також з радістю в цей час самки будуть ласувати фруктами і зеленню, тому запасіться кропивою, подорожником, кульбабами, морквою, яблуками.

При вигодовуванні пташенят, що проклюнулися, в амадин збільшується потреба в кальції. На допомогу в цьому варіанті прийдуть готові спеціалізовані добавки, подрібнена яєчна шкаралупа або крейда. Хорошими джерелами кальцію теж стануть сир, жовток яйця, варений фарш. Знову невід’ємною частиною харчування стає живий корм: щодня самка, що годує, потребує 6-10 борошняних черв’яків.

Що не можна давати?

Щоб не зробити помилки в годуванні амадин, познайомтеся зі списком заборонених для таких птахів продуктів.