Як годувати собаку після наркозу

Estimated read time 1 min read

Після наркозу собака відходить від пари годин до доби. Його використовують при складних операціях, діагностичних процедурах, обробці великих ран.

Після втручання хірургічним шляхом доктор дає рекомендації по годівлі та догляду для будь-якої тварини персонально. Необхідно обов’язково виконувати їх і не давати ліки самостійно.

Через скільки годувати собаку після наркозу

Після того як проведена операція собаці необхідно відновитися. Для наркозу застосовуються найновіші безпечні препарати, які не викликають галюцинацій і складнощів на внутрішні органи. Але будь — яке втручання хірургічним шляхом-стрес для тварини.

Вихованець не розуміє, що з ним відбувається, тому необхідно контролювати його і дотримуватися всіх зазначених правил:

  1. У першу добу забезпечити повний спокій собаці. Бажано виділити їй кут або кімнату, де її ніхто не потурбує. Місце повинно бути на підлозі, щоб тварина не впало, оскільки координація ще порушена.
  2. Зменшити прогулянки-в першу добу прогулянки повинні бути не більше 15 хвилин.
  3. Зменшити навантаження.
  4. Встановити сприятливу температуру в приміщенні або накрити ковдрою.

Після наркозу температура тіла трохи зменшується і собака мерзне.

Обов’язково необхідно дотримуватися всіх порад, які дав ветеринарний лікар. Вони індивідуальні для будь-якої тварини, самостійно виправляти не можна.

Період відновлення триває приблизно половину місяця. Реабілітація собаки залежить від віку, здоров’я, складності операції. Молоді тварини легше переносять, ніж літні. Якщо наркоз використовувався для діагностичної процедури, то відновлення собаці не Необхідно.

У перші 4-5 годин після того як проведена операція собака відходить від наркозу. Тривалість даного періоду залежить від чисельності та виду введеного препарату, нервової системи тварини. В цей час вихованець може вести себе неадекватно. Завдяки тому, що собака не розуміє власного стану і лякається, вона намагається бігати, залазити в відокремлене місце. Може зривати з себе пов’язки, зализувати рани, отримати травму. Тому рекомендується вихованця помістити в переноску або клітку, так вони спокійніше переносять період відходу від наркозу.

Перша доба після того як проведена операція потрібно годувати собаку невеликими дозами, проте нерідко. Кількість годувань в першу добу становить 5-6 разів.

На наступний день самопочуття тварини стає краще. І годувати собаку можна вже як зазвичай. Винятком становлять операції на шлунково-кишковому тракті, де раціон і інтервали годування визначає ветлікар.

Варто пам’ятати, що в реабілітаційний період система травлення теж відновлюється. Годувати необхідно за порадами фахівця, особливо після того як проведена операція на шлунково-кишковому тракті. Якщо собака відмовляється від їжі, у неї блювота або пронос, необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного лікаря.

Чим годувати собаку після наркозу

Раціон, рекомендований ветеринарним лікарем допоможе швидше відновитися. Тому необхідно дотримуватися Його і не давати важку їжу, навіть в тому випадку, якщо собака просить.

Залежно від тяжкості і виду операції, призначається індивідуальна дієта. Протягом періоду відновлення годувати необхідно кожні 5-6 годин.

Якщо собака харчується справжньою їжею:

  • перші 1 — 2 дні вводити легкі м’ясні бульйони;
  • потім потроху вводити м’ясо. Краще телятина, яловичина або птиця. Відварювати і нарізати маленькими шматочками або подрібнити блендером, м’ясорубкою;
  • далі додавати крупи, які собака їла до операції;

Якщо собака харчується сухими кормами, необхідно їх розмочувати водою, або давати вологі готові корми. Існують спеціалізовані відновлювальні корми, які допомагають швидше налагодити травлення. Вони містять протеїн і жири в цьому виді і кількості, які потрібні для якнайшвидшого відновлення організму. Наприклад Pro Plan Veterinary diets CN, Hills Prescripcion a / d Restorative Care, Farmina Vet Life Natural Diet Dog Convalescence.

Собаці можна встановити зонд, якщо операція проводилася на гортані або трахеї. Це спеціальна порожниста трубка, через яку відбувається годування або введення ліків. Через зонд їжа потрапляє відразу в шлунок або стравохід, щоб не завантажувати прооперовані органи і дати їм відновитися. Їжа для введення в зонд повинна бути рідкою або напіврідкою. Вологі оздоровчі корми розбавляються водою, сухі розмочуються до кашоподібного стану. М’ясо необхідно перекрутити на м’ясорубці або блендером, розбавити водою. Така консистенція необхідна, щоб не було закупорки зонда.

Важливо забезпечити собаці частий доступ до води. Вона зобов’язана бути чиста і завжди свіжа. Якщо вихованець не може особисто пити, необхідно давати воду зі шприца.

У міру одужання і відновлення можна потроху переводити собаку на звичайний раціон. Потроху збільшувати порції і зменшувати кількість годувань.

Процес реабілітації-складний період для собаки і господаря. Важливо дотримуватися всіх порад лікаря, щоб вихованець швидше відновився і повернувся до звичної їжі.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.