Як зрозуміти що собаку нудить

Estimated read time 1 min read

На відміну від домашніх кішок, нудота і подальше виверження шлункового вмісту у собак відбувається рідше. Під час нападу нудоти, здатного виникнути в результаті безлічі факторів, собака напружує м’язи очеревини, відкриває пащу, часто дихає. Подібні рухи можуть налякати власника.

Важливо не впадати в паніку, а спробувати розібратися, що може викликати нудоту у улюбленця.

Причини нудоти у собак

У переважній більшості клінічних випадків нудота у собак з’являється в результаті порушень роботи травного тракту-різка зміна корму, погана їжа, порушений висновок жовчі (в даному випадку собака їсть траву для посилення секреції жовчі). Поява нудоти у улюбленця може бути пов’язано з сильними гельмінтозами або хронічними запорами.

Якщо собака щось з’їла на вулиці або перегрілася на сонці, отримала тепловий удар, може з’явитися нудота, без подальшої блювоти, а іноді може завершитися разової блювотою. Спровокувати нудоту у тварини можуть бактеріальні або вірусні інфекції, патології в області нирок, печінки або ендокринної системи (наприклад, цукровий діабет).

Рідше нудота з’являється у собак при поїздах в транспорті, порушеннях роботи вестибулярного апарату, травмах голови.

Також може з’являтися нудота без блювоти. У більшості випадків, аналогічна симптоматика в собі не несе небезпеки, а іноді може вказувати на вкрай серйозні порушення в організмі.

Необхідно враховувати, коли у собаки з’являються напади нудоти, а коли це кашель, так як симптоми мають ряд подібностей. При кашлі з пащі у вихованця може виділятися біла піна. Господареві важко виділити її від блювоти.

Факторами, що провокують нудоту без блювоти, виступають:

  • Харчові залишки в шлунку після попереднього блювотного позиву. Якщо собака проковтнула занадто об’ємний предмет, що застряг в травному тракті, вірогідна поява нудоти без блювоти. У побутових умовах зрозуміти, що стало основою закупорки, важко. Тому важливо звернутися за допомогою до ветеринарної клініки, де тварині проведуть рентгенологічне дослідження і поставлять правильний діагноз.
  • Заколисування. Нудота може супроводжувати довгі поїздки в автомобілі. Заколисує собак рідше, ніж кішок. Крім порушень в вестибулярному апараті, нудота в поїздці може бути ознакою сильного хвилювання або стресу. Тим більше це стосується маленьких, декоративних порід собак. Перед виїздом собаці, схильної до заколисування, не можна давати їжу і багато пити води.
  • Паразитарні інвазії. Різні гельмінтози підстерігають вихованців проживають в будинку на кожному кроці. А справа вся в тому, що на відміну від кішок, собаки цікаві і вигулюються на вулиці. При спробах з’їсти траву, організм тварини уражається яйцями глистів. Відсутність своєчасної протипаразитарної обробки може привести до того, що кількість гельмінтів в кишечнику перевищує всі допустимі норми. Закупорка просвіту кишечника — не міф, а грізна реальність. У бажанні позбутися від дратівної фактора, організм буде позбавлятися доступними способами-блювотою. Так як вивергнути кишкове зміст не вийде, буде з’являтися тільки нудота.
  • Захворювання респіраторного тракту. Поразка слизових оболонок порожнини рота і глотки може призводити до появи нудоти, без подальшого виверження шлункового вмісту. Спостерігатися у собаки нудота може при бронхітах, трахеобронхітах і фарингітах.
  • Перекрут шлунка. Відсутність блювоти, але постійна нудота у тварини, може з’являтися при перекруте шлунка. Розвиток патологічного процесу відрізняється самовільним перевертанням шлунка навколо власної осі. Застряглі частинки їжі починають підкорятися процесу ферментації і нагнітати розвиток некрозу стінок шлунка. Відсутність своєчасної допомоги призводить до неминучої перфорації стінок органу і загибелі собаки від шоку.

Як зрозуміти, що собаку нудить

Перше, на що потрібно звернути увагу – зміна поведінки тварини. Вихованець стає неспокійним, починає активно дихати. Приступ нудоти супроводжується рясним слиновиділенням, прочиненням пащі, облизування губ.

Собака намагається замінити позу, підтискає хвіст, виглядає зосередженою. У більшості випадків, при відчуття нудоти, вихованець починає вилизувати підлогу, натискаючи на рецептори мови, щоб викликати блювоту і очистити шлунок.

При перших ознаках нудоти необхідно забезпечити тварині приплив свіжого повітря, спробувати заспокоїти улюбленця і перевірити, що здатне спровокувати порушення.

Важливо щоб поруч з твариною була миска з чистою водою. Якщо відкриється блювота, вихованцеві потрібно чимало пити, щоб не допустити зневоднення. Годувати собаку не рекомендується хоча б 5-7 годин.

Наприклад якщо собака млява, нудота супроводжується блювотою, іноді з кров’ю, слід негайно відвезти тварину до професіонала.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.