Беззернові корми для котів

Беззернові корми для котів - Ветеринар

Багато ветеринарів рекомендують власникам кішок переводити вихованців на беззернові корми. Спеціалізовані серії створюють знамениті виробники харчування для тварин, що живуть удома, беручи до уваги вік, породу і потреби пухнастих улюбленців. Вважається, що відсутність у складі елементів зерна наближає раціон до природного, за умови грамотного вибору допомагає уникнути алергічних реакцій і ожиріння.

Чим відрізняється беззерновий корм від звичайного?

При розробці щоденного «меню» для кішок головне не забути врахувати потреби тварини. Для повноцінної роботи органів, що знаходяться всередині, потрібно незліченна безліч білка, вітаміни і мінерали. Але дуже часто у ветеринарні клініки потрапляють улюбленці з великою вагою, які мають проблеми з шерстю, сечовивідною системою. У багатьох випадках власне неправильне годування виявляється основою подібних серйозних хвороб.

Більшість кормів містять харчові волокна на основі кукурудзи, пшениці, сої, рису, що виконують роль баластних речовин і допомагають насиченню тварини. Однак вони містять дуже невелику кількість вітамінів і вагомий відсоток вуглеводів, що спонукають набирати надмірну вагу. У беззернових кормах їх замінюють корисними елементами:

  • бататом;
  • картоплею;
  • бобовими;
  • пульпою цукрових буряків.

Дуже дорогі серії містять частинки моркви, гарбуза, помідори і навіть журавлину. Це забезпечує організм кішки вітамінами А, Е, групи В, антиоксидантами і фітонцидами.

Додавання зернових елементів допомагає виробникам істотно здешевити продукт, але таке харчування погано позначається на здоров’ї вихованця.

Переваги

Беззерновий корм для котів має дуже багато плюсів, які допомагають поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд домашнього улюбленця.

  • Не мають глютену, тому не провокують алергію. Користь безглютенових кормів — нормалізація травлення, поліпшення перистальтики кишечника. Домашні кішки дуже часто страждають від запору через низьку рухливість, тому додавання здорової клітковини зменшує ризик дискомфорту, зменшує частоту відрижки.
  • Зазвичай виступає як цілющий корм при ожирінні. Дуже високий вміст білка і мінімум вуглеводів додає енергії, не даючи тварині набирати вагу при збереженні обсягу порції. У кормі класу преміум із яловичиною або курятиною відсоток протеїнового компонента стає більшим до 75-80%.
  • Ветеринари відзначають, що на зубах вихованців рідше накопичується наліт, не залишається камінь на зубах.

Харчування для котів без добавки зерна не у всіх ситуаціях можна назвати лікувальним. Такий корм мінімалізує ризик сечокам’яної хвороби, додає енергійності. Наявність поживних речовин робить шерсть більш гладкою і блискучою, нормалізує баланс шкіри.

Види і класи кормів

У продажу з’явилися кілька видів корму для котів.

  • Вологий. На 70% він складається з рідини, містить бульйон або воду. Він підійде для харчування кошенят, ослаблених і старих тварин. М’яка структура і збалансована рецептура дозволяють зробити їх базою для щоденного харчування.
  • Сухий. Гранульований корм відрізняється зручною формою, не псується при тривалому зберіганні. Тверді шматочки чистять зуби при поїданні та розкушуванні.

Багато господарів перевагу віддають сухим кормам. Їх можна на значний час залишити в мисці без остраху отруєння. Але має значення якість і процентне співвідношення корисних елементів, білків, мінеральних сполук і баластних волокон. Тому діляться вони за класами.

  • Економ. Відрізняється зниженим вмістом білків на рівні 15-20%. Цього недостатньо для справжнього розвитку кішки, а довге годування часто призводить до розвитку хвороб нирок, підшлункової залози.
  • Клас преміум. Корми являють собою «оптимальну середину», поєднуючи якісний склад і недорогу вартість. У рецептурі є справжні волокна м’яса птиці, рибний білок (до 30-35%).
  • Супер-преміум-клас. Не мають шкідливих речовин, солі або консервантів, не розбавлені ароматизаторами. Це найкращі корми для тварин різного віку, що забезпечують прекрасний стан шкіри, шерсті.

Більшість виробників пропонують спеціалізовані корми класу холістик.

Вони відрізняються фактично натуральним складом, не мають хімічних і штучних сполук, здатних спровокувати розлад травлення або алергічну реакцію у кішки. Основою вважається м’ясо відмінної якості, а на компоненти рослинності відводиться всього 10-15% обсягу.

Найкращі беззернові корми для котів

Під час вибору марки краще забути про рекламу і добре вивчити відгуки досвідчених господарів котів. Перед придбанням можна піддати аналізу склад на упаковці, проконсультуватися з ветеринаром: більшість виробників пропонують спеціалізований корм для кошеняти, при сечокам’яній хворобі, для збільшення якості шерсті.

Існує певний рейтинг беззернових кормів, до якого входять різні марки.

  • Natural Balance . Відрізняється натуральним вмістом і високою кількістю вітамінів. Фахівці радять для котів, які мають складнощі зі здоров’ям, схильних до алергічної реакції на глютен або інші речовини.
  • Halo Spot’s Stew. Це спеціальна лінійка бренду, яка розроблена на основі якісної сировини. Відрізняється вмістом потрібних амінокислот, вітамінів. Фахівці радять для активних молодих тварин.
  • Blue Buffalo. Компанія виробляє унікальні сухі та вологі корми, насичені екстрактами люцерни, лляного насіння, ячменю. У певні продукти додано петрушку, чорницю, морську капусту.
  • Orijen. Виробник займається виробництвом беззернових кормів. Вони відрізняються великою ціною завдяки додаванню фруктових волокон, різних трав, відсутності субпродуктів.
  • Life’s Abundance. В основі приготування — унікальна технологія запікання м’ясного складу. За такого способу будуть збережені всі корисні речовини, мінерали та вітаміни. Як білок застосовується риба сімейства сомових і курка.

Список можуть поповнити бренди Wellness Core, Farmina, Leonardo Grain-Free, PP Hills. Корм без вмісту зерна рідше зустрічається в магазинах, пропонується через офіційних представників. Ціна відповідає якості, тому інтерес на схожі серії низький. Але все більше господарів намагаються не економити на здоров’ї вихованців, підбираючи нові марки.

Побічний ефект від беззернового корму

Під час переведення кішки на нове харчування тварина може відмовлятися від їжі: корми класу преміум часто не мають підсилювачів смаку та ароматизаторів, тому не такі цікаві для вусатих улюбленців. Хороші безглютенові серії за складом адаптовані до харчування кішки, яка проживає в природних умовах.

Ветеринари рекомендують переходити на беззерновий корм у таких ситуаціях:

  • випадання шерсті, втрата блиску або гладкості;
  • лупа;
  • дуже висока сльозотеча, чхання;
  • недомір маси.

Необхідно розуміти, що при малорухливому життєвому способі і спокійному характері кота застосування беззернового корму може шкодити організму. Від надлишку білка він починає активно набирати вагу. Його не радять вихованцям із захворюваннями нирок, сечостатевої системи. Це загрожує утворенням каменів, закупоркою проток. Тому переведення на новий вид харчування краще узгодити з ветеринаром, провести заздалегідь низку аналізів на рівень солей у сечі.

Огляд сухого корму для котів класу холістик беззернового дивіться далі.