Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

Немає на світі батька, перед яким би одного разу не постало питання: чим зайняти дитину вдома. Причини вимушеної ізоляції можуть бути різними: канікули морозною зимою, не вчасно підхоплена малюком застуда, карантин у дитячому садку і навіть всесвітня пандемія.

Завдання одне: не збожеволіти від нудьги і спрямувати невгамовну дитячу енергію в мирне русло. Тож чим має займатися дитина вдома? У цій статті ми розповімо про найрізноманітніші способи домашнього проведення часу.

Спорт

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

Як відомо, рух – це життя, а вже тим більше в умовах обмеженого простору квартири чи будинку. Тому використовуйте всі можливості свого житла і, наскільки воно дозволяє, вводьте у звичку будь-яку активність саме з вас. А займатися фізкультурою вдома можна не лише з дітьми, а й усією родиною.

1. Ранкова гімнастика

Чудовий момент привчити малюка до зарядки вранці. Увімкніть улюблену веселу пісню або ролик із простими вправами та вперед до формування корисної для здоров’я звички. За умови, що дитина здорова, займатися гімнастикою вдома з дітьми не тільки можна, а й потрібно.

2. Йога

Якщо ви є шанувальником цієї культури і займаєтесь самі, дитина із задоволенням повторюватиме за вами неквапливі рухи. До речі, вони добре розганяють кров, що в умовах перебування в обмеженому просторі зайвим не буде. Також йога розслаблює та зміцнює нервову систему, завдяки чому дитина менше вередує.

3. Обруч хулахуп

Важко знайти дитину, якій не подобаються вправи з обручем. Позмагайтеся у витривалості: візьміть секундомір і засікайте, хто довше зможе обертати обруч на талії чи нозі, наприклад. Розминка підійде як перерва між дистанційними заняттями під час карантину.

4. Турник та гантелі

Саме час зміцнити м’язи, якщо у будинку є турник чи шведська стінка. Хлопчик слідом за татом навчиться підтягуватися або почне зміцнювати м’язи рук за допомогою гантелей. Якщо спортивного інвентарю в будинку немає, його успішно можуть замінити маленькі пластикові пляшечки з водою.

5. Скакалка

Якщо ви живете у приватному будинку, тоді цей вид активності вам підійде. Сучасні скакалки оснащені лічильником, розміщеним на ручці, тому влаштувати змагання навіть з дітьми різного віку не важко.

Театральне мистецтво

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

Трапляється, що культурне життя з тих чи інших причин остаточно зійшло нанівець, а творчий потенціал дитини так і проситься назовні. То чому б не дати вихід емоціям, здібностям та фантазії прямо вдома? Влаштуйте справжню виставу з глядачами (можна навіть як бабусі та дідусі з відеозв’язку) і буфетом в антракті. Питання «Чим зайнятися з дітьми увечері?» відпаде сам собою.

6. Ляльковий театр

Улюблені іграшки оживуть та стануть акторами, а спинка крісла – незвичайною сценою. В основу сценарію нехай ляже найпростіша казка, а кількома героями зможе керувати одна людина. Покажіть дітям, як говорити різними голосами, змінюючи персонажів, підберіть потрібні прикраси. Якщо активність припаде до душі, згодом казку можна взяти й складніше, а сцену вдосконалити завісою.

До речі, домашній ляльковий театр може бути кількох видів: магнітний театр (персонажі на магніті розміщуються на спеціальній поверхні та переміщаються по ній), пальчиковий (міні іграшки надягають на пальчики) та театр на руку, де іграшка одягається повністю на руку, а пальці грає стають руками чи лапками персонажа.

7. Театр тіней

Всім відомо, що якщо долоню повернути ребром вниз і посунути мізинцем, на стіні відобразиться тінь, дуже схожа на собаку, що гавкає. Витратьте п’ять хвилин на пошук ідей у ​​Мережі та ще п’ять на підбір підручних засобів та включення ліхтарика – заняття, як мінімум, на годину вам забезпечене. Фантазія запрацює дуже швидко, і незабаром ви просто не встигнете за химерними фігурами з пальців вашої дитини, які постійно оживатимуть на стіні.

8. Караоке

Цілком не має значення, чи є у дітей слух і чи вміють вони співати. Головне – подумайте про сусідів і не влаштовуйте концерт надто пізно. Якщо у вас є мікрофон – чудово, можна включати улюблену мелодію зі словами та влаштовувати справжній концертний виступ. Якщо ж мікрофона немає, буде достатньо і ноутбука, який збере навколо себе сім’ю, що співає.

9. Новий танець

Відмінна думка – придумати свій танець під улюблену мелодію, розучити його та продемонструвати всій родині, скажімо, приурочивши до святкової дати. Якщо підходящі рухи на думку не спадають, включайте будь-яке танцювальне відео та розучуйте його разом з дітьми. Цей вид активності краще перенести на денний час, особливо якщо ви живете в багатоквартирному будинку.

Кулінарія

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

У пошуках ідей, ніж зайняти дітей вдома, не втрачайте моменту поєднати приємне з корисним: знайдіть заняття на кухні. Нехай на приготування печива піде трохи більше часу, ніж зазвичай, але сімейне чаювання буде незабутнім. Крім того, полиці та шафки улюбленого місця всієї родини, як виявляється, зберігають багато необхідних для ігор речей.

10. Оригінальні рецепти

Знайдіть у Мережі простий рецепт, який обов’язково зацікавить вашу дитину. Це може бути випічка, салат чи оригінально прикрашені бутерброди. Разом підготуйте інгредієнти, доручіть дітям процеси, з якими вони впораються: нарізку, змішування, розкочування тіста, вирізування форм і т.д.

Під час приготування страви можна фіксувати все на відео. Сервіруйте стіл, додавши до звичного посуду гарні серветки, свічки або квіти, і спільна вечеря або звичайне чаювання стане однією з найкращих подій дня.

11. Домашня піцерія

Безпрограшним варіантом улюбленого рецепту стане домашня піца. Приготування тесту для цієї страви не передбачає особливих кулінарних навичок та містить максимально прості інгредієнти: воду, сіль, дріжджі та борошно.

А для начинки підійде будь-який набір звичних для вашої родини продуктів. Доручіть дітям нарізати ковбасу, помідори, гриби або натерти сир. До речі, на великій піці кожен може «сервірувати» шматочок для себе. Поїдання такого шедевра обіцяє стати дуже цікавим.

12. Корисне морозиво

Цілком нешкідливе морозиво можна приготувати в домашніх умовах, причому впорається з цим навіть дитина. Наріжте кілька бананів, складіть їх у пакет чи контейнер та заморозьте. Діставши з морозилки, дозвольте постояти при кімнатній температурі близько 20 хвилин. Як тільки вони почнуть підтаювати, відправте в блендер. На виході отримайте м’яку масу, що дуже нагадує морозиво.

При збиванні можна додати будь-який наповнювач до смаку: какао, ягоди полуниці, чорниці, смородини, трохи вершків (будь-якої жирності). Морозиво, що вийшло, можна з’їсти відразу, а можна розкласти по формах і відправити в морозилку.

13. Смачне малювання

Для цього заняття вам знадобиться тостовий хліб, молоко, що згущує, і харчові барвники. Розлийте згущене молоко в кілька невеликих ємностей і додайте в кожну барвник. Озброїться чистими пензликами та запропонуйте дітям намалювати на пластинах хліба, скажімо, веселку, або виявити фантазію та придумати свій орнамент. Солодкий хліб наприкінці малювання можна з’їсти.

14. Солоне тісто

Незважаючи на їстівні інгредієнти, вироби цього тесту для їжі не призначені, зате вони можуть прикрасити стіни кухні, кімнати або стати відмінним подарунком. Замісіть туге тісто з борошна, води та солі дрібного млива, а потім дайте волю фантазії.

З маси, що вийшла, можна зліпити будь-яку фігурку або елементи картини, підсушити їх в духовці і зібрати в одну композицію. Прикрасьте вироби гуашшю і розкрийте лаком. Такою розвагою можна зайняти дітей удома на кілька днів.

15. Кольоровий рис

Ще один варіант неїстівних виробів із їстівних матеріалів. Розведіть кілька видів барвників у невеликій кількості оцту, у пакети за кількістю квітів насипте помалу рису і додайте оцет з барвником.

Дітям це заняття сподобається вже на етапі перемішування – пакет приємно потискати, фарбуючи рисинки, заразом розвиваючи дрібну моторику пальців. Після просушування з різнокольорового рису можна робити картини, аплікації та інші вироби. У їжу такий рис, звичайно, краще не використовувати.

16. Розфасовка

Для малюків гра з підручними матеріалами найчастіше буває цікавіше, ніж зі звичними іграшками. Насипте в кілька невеликих ємностей крупи, різні види макаронів, горох, квасолю і т.д.

Запропонуйте дитині на вибір одне із занять: насипати макарони у вузьку шийку пляшки, розфасувати по коробочках квасолю та макарони, скласти з великих макаронів фігурку чоловічка або сонечко. Відмінна розминка для маленьких пальчиків та захоплююча вправа для малюка.

17. Розкопки

Візьміть контейнер або невелику коробку і насипте в неї будь-яку дрібну крупу: гречану, перлову або рисову. Сховайте туди кілька дрібних іграшок (наприклад, з Кіндер-сюрпризу) та запропонуйте малюкові відшукати їх усі та назвати. Таке заняття також підійде для розвитку дрібної моторики та мови.

Творчість

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

Найпростіше, чим можна зайнятися, сидячи з дітьми вдома, це малювання або прикрашання. Матеріали знайдуться у будь-якому будинку, де є діти, а ідеї прийдуть по ходу заняття. Однак якщо цей вид розваг себе зжив, олівці сточені, а всі улюблені герої прикрашені, пропонуємо зайнятися одним із перелічених видів творчості.

18. Незвичайні вироби

Щоб привнести трохи креативу у повсякденне життя, можна зробити аплікацію, картину чи фігурку улюбленого казкового персонажа із підручних матеріалів. Запропонуйте дитині виявити фантазію. У хід може піти все, що завгодно: ватяні палички, ватяні диски, кольорові серветки, дрібні крупи, кольоровий картон.

19. Скрапбукінг

Це ціле художнє спрямування, пов’язане з виготовленням виробів із паперу: листівок, блокнотів, фотоальбомів. Серйозні роботи скрапери-початківці не подужають, а ось просту листівку або маленький блокнот – цілком. Матеріали для творчості можна замовити в інтернет-магазині, а потім відправлятись відкривати захоплюючий паперовий світ не тільки для дитини, а й для себе.

20. Квілінг

Ще один художній напрямок, пов’язаний із виробами з паперу. Для роботи вам знадобиться набір вузьких кольорових смужок та спеціальний інструмент, за допомогою якого вони скручуються у невеликі деталі. Ідеї ​​можна знайти в Мережі та втілювати їх упродовж багатьох вечорів.

21. Конструювання

Який хлопчисько не збирав машину з конструктора? У хід піде будь-який набір деталей, куплений у магазині: із пластику, дерев’яний, металевий або магнітний. А ще в процесі конструювання можна використовувати непотрібні коробки з-під взуття та спорудити з них не тільки транспорт, а й диво-робота, наприклад, розмалювавши маркерами або прикрасивши наклейками. Розвага цілий вечір для всієї родини!

22. Будинок чи гараж?

Взуттєві коробки – універсальний матеріал. Навіть якщо у доньки вже є фешенебельний будинок для ляльок, а син – багаторівневий іграшковий паркінг, створити щось подібне самостійно буде набагато цікавіше.

Вставте коробки одна в одну, утворивши кут, скріпіть скотчем або клеєм, обклейте внутрішню частину залишками шпалер, проріжте вікна і прикрасьте їх шторами, а подальший план дій підкаже загальна фантазія.

Такі ж маніпуляції, поставивши коробки одна на одну і прорізавши їх у потрібних місцях, потрібно зробити і для створення чудо-паркінгу чи гаража. Намалюйте дорожню розмітку, зробіть знаки та продумайте маршрут. У таких іграшок шансів перейти в розряд найулюбленіших значно більше, ніж у їхніх дорогих побратимів.

23. Шиття, в’язання, вишивка

Якщо ви маєте навички хоча б в одному з цих видів рукоділля, саме час передати знання дитині. А якщо давно мріяли спробувати розібратися, як тримати в руках спиці або гачок – ви в рівних умовах, а разом починати завжди веселіше.

Не страшно, якщо перші клапті будуть криво пошиті, а петлі не відразу утворюють рівний малюнок. Терпіння та безліч навчальних відео в Мережі обов’язково дадуть відмінний результат.

24. Одяг для іграшок

З невеликих шматочків тканини, намистин та гудзиків можна створити цілу колекцію незвичайного одягу для ляльок. Хлопчикам також не варто відставати. З підручних засобів можна зробити плащ супермена, чарівну маску або спеціальний рюкзак для улюблених фігурок солдатиків.

Ігри

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

Залишаючись на карантині будинку, дітям набридає розважати себе самостійно. Тому не варто забувати, що правила будь-якої гри припускають наявність як мінімум двох учасників. А якщо їх більше, то це ще краще: веселіше, цікавіше та по-справжньому поєднує. Методом спроб і помилок ви обов’язково підберете гру, яка сподобається всій вашій родині.

25. Настільні ігри

Неважливо, чи подобається вам стара добра «Монополія» або нова динамічна «Уно», пробуйте нові та діставайте з далеких полиць старі ігри, поставте собі за мету з’ясувати, яка з них найцікавіша і припаде до душі всім членам вашої родини.

Для гри з дітьми на канікулах або у вихідні будинки підійдуть:

  • Дженга;
  • Манчкін;
  • Доббль (дабл);
  • Alias;
  • Морський бій;
  • Нарди;
  • Шахи;
  • Шашки.

Також ви можете з нашою підбіркою настолок – 15 найкращих настільних ігор для дітей

26. Пікнік на балконі

Якщо нудно, дітям можна запропонувати пограти у… пікнік. Буває, що з тих чи інших причин влаштувати справжні посиденьки на траві з чаєм у термосі та апетитними бутербродами немає можливості. Тому такий організований похід можна організувати на балкон.

Дотримуйтесь традицій: зберіть кошик і прихопіть із собою плед. Закон щастя в цьому випадку простий: немає нічого смачнішого за їжу на свіжому повітрі.

Навчання та розвиток

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

З усього, чим має займатися дитина вдома, навчання зазвичай стоїть на першому місці, особливо, якщо пропущено багато уроків через хворобу або, наприклад, через перебування на карантині. Але навіть пізнавальні заняття можуть бути цікавими і у формі гри розвивати мислення, логіку, розширювати кругозір.

Вам може бути цікаво! 12 корисних ігор для розвитку дитини

27. Ігри зі словами

Чому б не згадати незаслужено забуту гру «Буріме»? Озброїться листом та ручкою і доручіть першому учаснику написати будь-які два рядки з вірша чи пісні. Верхню частину аркуша потрібно буде загнути так, щоб наступний учасник не побачив перший рядок, а до другого він напише свою риму.

Потім листок знову загинають, залишаючи останній рядок, і передають усім учасникам по черзі. У результаті ви отримаєте дуже веселу поему, яка обов’язково здивує вас непередбачуваними поворотами сюжету.

28. Ребуси та кросворди

Якщо ваша дитина любить цей вид діяльності і розгадала всі кросворди і зашифровані в картинках слова, які у нього були, запропонуйте їй самостійно скласти кросворд, чайнворд, сканворд або ребус. Можна оформити цілу книжечку чи альбом зі складених загадок.

Причому ні комп’ютер, ні принтер не потрібен: зробіть малюнки від руки з використанням олівців, фломастерів, фарб і вирізок зі старих журналів. Не помітите, як захопитеся самі!

29. Гра в назви

Стара добра гра, яка підійде як для молодших школярів, так і для старших дітей. Учасникам знадобляться аркуші паперу та ручки. Спочатку розкресліть таблицю з такими графами: чоловіче/жіноче ім’я, місто, країна, річка, рослина, тварина, страва, окуляри. Заповніть таблицю словами на літеру. Перевірте, чи немає збігів у гравців.

Якщо слово не повторюється, за нього зараховується 10 балів, за повтор – нуль. Варіанти та кількість граф таблиці можна змінювати, додавати чи зменшувати залежно від віку гравців.

30. Країни та прапори

Раптом у вас вдома зберігається велика карта світу, тоді у дітей буде чудова нагода вивчити країни та прапори. Намалюйте прапорці та прикріпіть їх до кольорових кнопок, поступово розташовуючи на карті. Коли вивчених зображень набереться достатньо, запропонуйте дітям зняти їх з карти та правильно прикріпити самостійно. Відмінне розширення кругозору та заняття не на один день.

31. Тварини та континенти

Така ж карта, тільки з тваринами, дозволить запам’ятати, де мешкають кенгуру чи пінгвіни та не сплутати континенти. Зображення птахів та звірів можна роздрукувати, намалювати або вирізати зі старих журналів.

Хімічні досліди

Чим зайнятися з дітьми вдома: 35 ідей для чудового проведення часу

При роботі з різними сумішами обов’язково слідкуйте за дотриманням техніки безпеки. Вибирайте безпечні матеріали відповідно до віку дитини. Пам’ятайте, що будь-який з експериментів, проведених разом з вами, він може захотіти повторити і за вашої відсутності.

І, звичайно, беріть активну участь у створенні незвичайних сумішей, але краще як спостерігач чи помічник.

32. Слайми

Захоплююче заняття як для дітей, а й своєрідний антистрес для дорослих. Популярну яскраву пластичну масу можна зробити вдома із звичайних інгредієнтів чи замовити спеціальний набір в інтернет-магазині.

Один із найпопулярніших рецептів слайма – на основі клею ПВА. Вам потрібно змішати клей ПВА з тетрабонатом натрію (продається в аптеках), добре перемішати і додати барвник. Складові для інших варіантів можна придбати в магазині або аптеці. До маси можна додавати блискітки, пінопластові кульки та інші наповнювачі – поле для фантазії безмежне.

33. Мильні бульбашки

Якщо раптом запас повітряної радості в будинку вичерпався, мильний розчин можна приготувати самостійно. До половини літра води додайте 30 мл рідини для миття посуду та пару крапель гліцерину. Дозвольте дитині перемішати інгредієнти і вирушайте експериментувати з надуванням найбільшої кулі.

34. Абстрактні картини

Для експерименту знадобиться прозорий пакет, що герметично закривається, гель для душу і барвники. Підфарбуйте кілька невеликих порцій гелю та залийте їх у пакет, намагаючись не перемішувати. Закріпіть пакет малярським скотчем на столі із чотирьох сторін. Діти зможуть створювати незвичайні картини, проводячи поверхнею пакета пальчиками, залишаючи їх при цьому чистими.

35. Миловаріння

Це незвичайне заняття дозволить відчути себе справжнім алхіміком. Наборів для дитячого миловаріння в інтернет-магазинах – на будь-який смак та бюджет. А що може бути цікавіше, ніж чарівне перетворення рідкої маси на твердий красивий шматочок!

Самостійно приготовленим милом руки мити значно цікавіше, а отже, формування корисної гігієнічної навички в результаті забезпечене.

Поради батькам

У різних життєвих ситуаціях періодично виникає питання, чим зайнятися під час канікул, карантину чи несприятливих погодних умов, залишаючись з одним або двома дітьми вдома. Багатодітні ж мами нерідко жартують, що троє і більше дітей цілком успішно розважають один одного, хоча й у цьому випадку участь батьків носить не так контролюючий, як об’єднуючий характер.

Робіть разом будь-яку роботу: клейте, вирізуйте, в’яжіть, конструюйте, вигадуйте казки. Влаштуйте справжній театр або організуйте конкурс, причому кількість дітей не має значення. Саме такі хвилини об’єднують родину та запам’ятовуються надовго.

Свято можна влаштувати з банального пікніка на балконі або спільного приготування піци, а пізнавати світ – разом шукаючи на карті найдальші та маловідомі країни, відзначаючи їх прапорцями. Тому що, коли ми сидимо вдома з дітьми, будь-яка ідея, чим зайнятися разом, буде корисною.

Сподіваємося, що наші поради та рекомендації стануть корисною знахідкою для вас та допоможуть знайти цікаве заняття, навіть не виходячи на вулицю.