Ковтуни у кішки

Estimated read time 1 min read

Породи кішок з довгою і насичений шерстю завжди приваблювали любителів вусатих вихованців за власну елегантність, певна незалежність і досить поступливий характер. Але не всі господарі кішок з довгою шерстю знають, як правильно виконувати догляд за власне вихованкою, щоб її шерстний покрив радував власним виглядом.

Але все таки, це досить серйозне питання – правильний догляд за довгою шерстю. В іншому випадку, при запущеній шерстці, з’являються ковтуни або ж трихоми.

Виведення кішок з довгим вовняним покривом завжди акцентувалося власне на якості вовни. Некрасиво насичена шерсть у домашньої кішки ставати основою того, що тварина не може особисто її вилизати і «вичесати». Тому господарі повинні за цим ретельно стежити.

При відсутності необхідного догляду, шерстинки стають бляклими, звалюються і збиваються в трихоми або ж ковтуни. Крім неохайного вигляду, ковтуни доставляють тварині масу дискомфорту, травмуючи шкіру.

Причини утворення ковтунів

К

олтуни у кішки або ж по-науковому – трихома, з’являються здебільшого у довгошерстих порід. Дане патологічний стан вовни відрізняється утворенням злиплих і поплутаних шерстинок. Грудка з’явилася вовни настільки щільний, що нагадує з боку щільну повстяну тканину.

У переважній безлічі випадків трихома виникає у тварини в плоходоступном для нього місці. Тут шерсть найбільш схильна механічного тертя. Місця розташування ковтунів-живіт, область пахової зони, під хвостом, на внутрішній частині передніх і задніх лап, в області спини і шиї.

Ветеринарні фахівці пов’язують появу трихом у довгошерстих кішок з не хорошим доглядом за кішкою з боку власника.

У більшості випадків, основою ковтунів ставати патологічний осередок на шкірі – рана або виразки, з постійним виділенням ексудату, що провокує злипання і подальше звалювання вовни.

Крім описаних вище факторів, є ряд інших причин, які можуть привести до появи трихом. Основними вважаються:

  • брудний шерстний покрив-пил і мокрий бруд призводять до того, що волоски притягуються і злипаються;
  • стани стресу у кішки на постійній основі;
  • порушення роботи ендокринної системи (гормональні збої тягнуть за собою порушення балансу в метаболізмі покриву шкіри);
  • порушення процесів обміну в організмі;
  • паразитарні інвазії-блохи, кліщі і різні волосоїди;
  • вік тварини-старі і слабкі тварини не можуть доглядати за собою в належній мірі; (великий дефіцит потрібних нутрієнтів, мінералів і вітамінів, порушує загальний стан шкіри і шерстного покриву);
  • невірний догляд за шерсть власного вихованця (особливо помітно у порід з довгою шерстю, так як шерстний покрив регулярно змінюється, його варто вичісувати і розплутувати не великі зваляні грудочки, запобігаючи появі великих ковтунів);
  • дуже велике або ж нерегулярне купання кішки – купати тварину потрібно якщо буде потрібно, а вже потім прийняття водних процедур, важливо правильно висушити і прочесати шерсть, що допоможе уникнути утворення трихом.

Необхідно розуміти, що з’явилися з вовни ковтуни, це не тільки не красиво, але і вказує на порушення в догляді або ж стані організму тварини. Порушення процесів обмінного характеру, а ще ураження покриву шкіри паразитами або ж болячками, також провокує розвиток ковтунів.

З даного випливає, що поява трихом – незвичайний сигнал організму про неполадки в годуванні або догляді. Унаслідок дискомфортних почуттів, що з’являються при Ковтунах, кішка ставати роздратованою, намагається вигризти зваляти шерсть, роздирає лапами і може привести до травми ніжні шкірні покриви.

На тлі пошкодження може залучатися бактеріальна патогенна мікрофлора, що ускладнює загальний стан здоров’я тварини.

Чим небезпечні ковтуни

Помітивши ковтуни у кішки потрібно якомога швидше видалити проблеми. Це пов’язано з тим, що в момент гри або ж сутички з іншими тваринами, кішка може отримати травму. Отримуючи пошкодження на шкірі, кішка ставати дратівливою, відчуває біль.

Самі звалялися грудочки вовни на тілі у тварини не вважаються небезпечними, але ігнорувати їх не бажано. У недоглянутої тварини крім ковтунів, виникає і лупа, що ускладнює завдання. Видалити лупа більш екстремальні, ніж вистригти або розплутати маленькі трихоми.

Шерстинки в звалянном ковтуні, перешкоджають нормальному росту волосків, це провокує порушення нормального росту вовни в ділянці з’явився ковтуна. У запущених випадках у кішки можуть виникати ділянки алопеції на тлі трихоми. Постійні вилизування і викусиванія ковтунів провокують великі пошкодження покриву шкіри з подальшим великим роздратуванням.

Крім цього, в Грудках свалявшейся вовни відмінно живуть і розмножуються ектопаразити. У що з’явився на тілі кішки колтуні, прекрасні умови для розвитку бліх та інших паразитів. Надмірна сухість шкіри в області трихоми, провокує розвиток лупи.

В іншому випадку, висока вологість, тим більше в паховій області – відмінне середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів, з подальшим утворенням мокли екзем і виразок.

Як видаляти ковтуни

Прибрати ковтуни у кішки, тим більше в запущених випадках, без спеціалізованих приладів, дуже складно. Тварина не завжди дасть спокійно оглядати себе, не якщо говорити про те, щоб довгий час розплутувати волоски звалялася вовни.

Ковтуни, що знаходяться поруч біля складочок шкіри, при невеликому відсмикуванні, завдають болю тварині, що зі свого боку викликає негатив у вихованця. Досвідчені господарі довгошерстих кішок рекомендують видаляти ковтуни у кішок за допомогою тонких ножиць або ж спеціалізованих машинок для зачіски. Чи не досвідчені господарі кішок можуть зіпсувати шерстний покрив тварини, невірно застосовуючи машинку для зачіски.

Маленькі ковтуни можна спробувати розібрати в ручну, розчісуючи вільні волоски густі гребінцем. Можна вибрати спеціальний пристрій-колтунорезку.

Перед тим як використовувати інструменти, можна спробувати просто розчесати ковтуни у кішки. Вихованця фіксують дуже зручно для нього і для власника і слідують наступним пунктам:

  1. Утворені не так давно свіжі ковтуни розплутують вручну, зонуючи трихому на пару частин, розбираючи по шерстинкам. Прочісувати рекомендується з нижніх частин до верху.
  2. Розібравши трихому тільки частинами, можна спробувати трохи надрізати знаходяться знизу сплутані шари спеціалізованими ножицями або ж скориставшись фурмінатором.
  3. Прочісуючи Ковтун, покрив шкіри в області звалявся грудки потрібно акуратно притримувати, що не натягуючи сильно, щоб не завдати шкоди кішці і не доставити їй хворобливих почуттів.

Шампунь від ковтунів для кішок доводиться задіяти систематично, але не перед розчісуванням. А справа вся в тому, що мокре волосся посилюють проблему. А ось скористатися спеціальним спреєм від ковтунів для кішок можна. Рекомендується також використання пудри або тальку перш ніж володар почне процес розплутування шерстинок.

Сучасним методом боротьби з трихомами вважається ковтунорез. Це особливий інструмент, корисний для господарів кішок з довгою шерстю. На вигляд інструмент нагадує ніж для очищення фруктів і овочів, має на внутрішній стороні леза (близько 8-10 штук), розміщені паралельно і власне заточені. Звалялися грудочки вовни прочісують ковтунорезом саме так як і простим гребенем з рідкими зубами.

Наприклад якщо трихоми у кішки настільки зваляти, що розчесати їх не можливо, бажано звернутися до ветлікаря або грумеру.

Це дозволить не мучити кішку марно, а швидко і безболісно звільнить від настирливих ковтунів. Зазвичай, в салонах застосовують машинки для зачіски з насадкою більше 2 мм, щоб не травмувати шкіру. Процедуру зачіски кішки проводять під наркозом або ж добре знерухомивши тварина.

Профілактика колтунов

Вичесати ковтуни вчасно-половина справи. Куди важливіше не дозволити освіти трихом у кішки. Дуже важливо стежити за кішками, що представляють племінну цінність і беруть участь на виставках. Кішки, у яких були видалені трихоми за допомогою зачіски, відроджують шерстний покрив в початковий вигляд через півроку.

Крім тривалості відновного періоду, колір шерсті може несуттєво змінюватися. Породистих кішок слід правильно годувати, ретельно вибираючи раціон харчування, а ще піклуватися про них відповідним чином, систематично купаючи, вичісуючи і просушуючи.

Не допустити утворення трихом дозволяють постійні причісування-це дає можливість поліпшити процеси обміну в покриві шкіри. Купання кішки з використанням особливих шампунів, також важливо. Шампунь повинен бути обраний з урахуванням довжини і густоти вовни.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.