Болячки з запахом у кішки

Estimated read time 1 min read

Домашні кішки дуже часто страждають від самих різних хвороб. Це пов’язують з недотриманням норм гігієни тварини, відсутністю протипаразитарних обробок, незбалансованим раціоном харчування або ж патологіями органів знаходяться всередині.

Болячки з запахом у кішки дуже часте явище. Володар тварини зобов’язаний знати, які захворювання можуть виявитися причиною виникнення стороннього запаху від вихованця і за яких ознаках слід звертатися до лікаря.

Вчасно проведена діагностика і призначення правильної терапії, дають можливість зберегти здоров’я вихованця не на рік або два, а як правило на довгі і довгі роки і врятувати тварину від мук, так як більшість хвороб, приносять відчуття болю і загальний дискомфорт вихованцеві.

Велику увагу потрібно приділяти власникам, чиї кішки були не так давно простерилізовані або ж кастровані. Запах може говорити про наявність інфекції в поверхні рани через неправильне догляду за післяопераційним швом.

Причини виникнення запаху у кішок

На відміну від інших вихованців проживають в будинку – собак, кішки не мають яскраво вираженого запаху в плані фізіології. Представники сімейства котячих, надзвичайно охайні і нечасто стають основою запаху в приміщенні для житла.

Основою появи запаху від кішки як правило служать захворювання порожнини рота і зубів. При цьому запах виходить з рота у тварини. При достатній гігієні порожнини рота кішки, наявність запаху може говорити про порушення роботи системи травлення.

Поява запаху з області зовнішнього слухового проходу говорить про запальних процесах у вушній раковині через дуже міцного зростання і розмноження патогенних бактеріальних мікроорганізмів.

Хвороби шкіри-дерматити, абсцеси, алергії, також як правило служать основою появи запаху від тварини. Відрізняються ураження покриву шкіри запальними процесами дерми, виникненням висипу, виразками, тріщинами або ж алопецією уражених ділянок.

Головною причиною шкірних захворювань у кішок, що відрізняються появою запаху, є рани, порізи і травми покриву шкіри в результаті бійок або ж полювання. Найнебезпечнішими є рани, нанесені кішці іншим тваринам, так як вони в переважній більшості клінічних випадків, запалюються з подальшим утворенням гнійного ексудату. Приєднання бактеріальної мікрофлори завжди призводить до появи відразливого запаху.

Види хвороб, що характеризуються виділенням запаху

Дуже часто основою виникнення запаху стають болячки на шкірі у кішки. Всі захворювання покриву шкіри умовно поділяють на більше десяти видів. Залежить це від вирішального фактора, що викликав розвиток недуги. Розрізняти:

    ;; бактеріального походження.

Поразки покриву шкіри блохами, волосоїдами або ж дуже і дуже маленькими кліщами спочатку не мають вираженого аромату. Виникає він лише після сильних розчісувань дерми і занесення інфекції в підшкірні шари.

При блошиному дерматиті, кішка регулярно свербить, неспокійно поводиться, стає більш агресивною. На шкірному покриві можна помітити ділянки облисіння, сверблячі висипання, утворення гнійників.

Виниклі у кішки ранки на шкірі під шерстю можуть бути викликані стригучий лишай. Захворювання з’являється в результаті обсіменіння покриву шкіри спорами грибкових мікроорганізмів. При стригучий лишай відзначається поганий запах від тварини, ділянки алопеції з чітко обмеженим краєм, свербіж і лущення уражених ділянок.

Також є ряд інших захворювань, що провокують появу поганого запаху від вихованця. Серед них виділяють:

  1. Вугрова хвороба . Процес запалення, що утворюється в сальних залозах. Дуже часто уражаються область морди і шиї кішки. Викликати розвиток вугрової хвороби можуть порушення в процесі розвитку сальних залоз, стану стресу тварини, відсутність нормального догляду за твариною, імунодефіцит.
  2. Харчова та контактна алергічна реакція. Реакція алергічного типу, що виникла на їжу або ж хімічні речовини, відрізняється гіперемією дерми, появою висипу і свербіння. Крім цього, можливий розвиток проблем з диханням, виверження шлункового вмісту, набряклі явища, збільшення показників температури тіла кішки.
  3. Екзема . Захворювання дерми, що виникає в результаті впливу механічних факторів, температурних і впливів хімії, а ще через мікробних агентів. Екзема може з’явитися у кішки після довгого стресу або ж на тлі внутрішніх порушень практичних особливостей органів. При захворюванні покрив шкіри виражено гіперемійований, з’являється висип у вигляді бульбашок, які лопаються і створюють скоринки. Постійний свербіж, додатковий екземі, призводить до расчесам і приєднання бактеріальної інфекції, що в результаті виявляється основою поганого запаху від кішки.
  4. Абсцес . Процес запалення, обумовлений розвитком патогенної бактеріальної мікрофлори під покривом шкіри. Сам по собі абсцес не виділяє поганого запаху, але як виключно назовні проривається гнійний вміст ізольованої порожнини, ситуація починає різко змінюватися. Ексудат гнійного типу виділяє раптовий, відштовхуючий запах гниття. . Захворювання покриву шкіри грибковими мікроорганізмами супроводжується не тільки появою запаху від тварини і характерною симптоматикою (сверблячкою і болем), але також надзвичайно складно піддається терапії. Запах грибкового ураження на шкірі нагадує дріжджовий або ж запах цвілі. Вогнища уражень грибком частіше з’являються у кішок в паховій області, ректального отвору, пахвових западинах, між пальцями на лапах, і ще в вушній раковині. Це пов’язано з тим, що в подібних ізольованих місцях на тілі тварини найкращі умови для росту і розвитку патогенних мікроорганізмів.

Лікування

Перед тим як призначати лікування, доктор повинен встановити точну причину появи болячок на тілі у тварини, що провокують поганий запах.

Діагностичні заходи обов’язково в себе включають клінічний огляд, здачу загального аналізу крові і сечі, а ще зішкріб з пошкоджених шкірних ділянок. Найбільш інформативними методами діагностики вважається мікроскопічне і гістологічне дослідження, що дозволяє визначити не тільки причину, але і вид грибка, бактерії або ж паразита, що став основою недуги.

Тактика лікування захворювань шкіри залежить від причини, але в основі лежить усунень основного фактора. Так, при алергіях потрібно не допустити контакт кішки з потенційним алергеном. Якщо ж це реакція на їжу, вихованця садять на дієту, що виключає потенційні шкідливі Протеїнові компоненти, а ще наказують курс антигістамінних препаратів, що ліквідують свербіж і дискомфорт.

При абсцесах і поверхневих гнійних ранах, лікування повинно бути комплексним, що включає в себе обробку пошкоджених ділянок і прийом антибіотиків великого спектру дії. Це дасть можливість в найшвидші терміни зменшити ймовірність складнощів і подальшого розвитку патологічних процесів.

При появі найменшого роздратування на шкірі у домашньої улюблениці, рекомендується звернутися до професіоналів. Основою може бути несуттєва алергія на домашню хімію, так і серйозне захворювання органів знаходяться всередині.

Профілактика

У переважній безлічі випадків болячки з запахом у кішки з’являються власне на шкірі. І основою стає не уважне ставлення власника до власного тварині, адже поганий запах забезпечує патогенна бактеріальна мікрофлора, не усунена вчасно. З метою попередження виникнення болячок у кішки, що супроводжуються поганим запахом, господар кішки повинен дотримуватися кількох головних правил:

  • утримувати тварину в чистоті (вчасно купати, розчісувати);
  • проводити повсякденний огляд покривів шкіри на предмет укусів або ж колотих ран;
  • вчасно проводити дегельмінтизацію і протиблошину обробку;
  • зміцнювати імунітет тварини збалансованим раціоном і вітамінними добавками;
  • стежити, щоб кішка не контактувала з заздалегідь хворими або ж бездомними тваринами.

Уважне ставлення до власного улюбленця дасть можливість уникнути значних і небезпечних хвороб, що підривають здоров’я тварини. Потрібно пам’ятати і про постійні профілактичні огляди у ветеринара 1 раз на півроку. Це дасть можливість чесно оцінити загальний стан організму тварини і вчасно почати лікування небезпечних патологій.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.