Чи можна заразитися глистами від кішки

Estimated read time 1 min read

Глисти у кішки вважаються не рідкісним явищем, при цьому абсолютно не має значення, де вона живе, в побутових умовах або на вулиці. Небезпека полягає в тому, що людина може інфікуватися глистами від кішки. А це призведе до небезпечних наслідків для здоров’я.

Тому перш ніж заводити вихованця в будинку або квартирі, варто добре вивчити відповідь на питання, чи можна інфікуватися глистами від кішки, способи передачі паразитів, симптоми і особливості усунення.

Шляхи зараження

Глисти надають велику небезпеку для людини. Ними можна інфікуватися безліччю будь-яких способів: через сире м’ясо, немиті овочі або від тварин, в тому числі домашніх.

Тварини піддаються зараженню глистами так:

  • блохи переносять на собі яйця огіркового ціп’яка;
  • багато видів гельмінтів кішка може отримати, поїдаючи сире непромороженное м’ясо або рибу;
  • Вулична трава — не тільки спосіб очистити шлунок, але і один із шляхів передачі паразитів, в цикл розвитку яких входить етап розвитку в грунті;
  • тварини піддаються зараженню, вилизуючи один одного, цей шлях передачі особливо небезпечний для маленьких діток кошенят, які знаходяться в частому контакті з кішкою-матір’ю;
  • яйця паразитів може принести з вулиці на власному взутті або одязі володар.

Не всі, однак багато паразитів можуть передаватися від кішок людині. Всього виділяють два способи інфікування:

  1. Гельмінтами людина може інфікуватися при погладжуванні вихованця. Яйця паразитів можуть передаватися через руки в рот. Особливість тварин полягає в тому, що вони роблять очищення шерсті за допомогою мови. Гельмінти можуть швидко поширюватися по всій поверхні вовняного покриву. Після погладжування тваринного яйця паразитів можуть залишатися у людини на поверхні долоні. Якщо не промити руки, то велика ймовірність занести яйця в порожнину рота і проковтнути їх.
  2. Під час випорожнення поряд з каловими масами виділяється велика кількість потомства паразитів. Глисти від кішок до людини можуть передаватися під час прибирання лотка. Щоб не допустити інфікування, просто одягайте при очищенні лотка рукавички або ретельно мийте руки з милом після роботи з випорожненнями тварин, навіть в тому випадку, якщо вам здається, що безпосереднього контакту не було.

Симптом

Інфікування глистами може викликати неприємні результати для здоров’я, завдяки цьому потрібно знати основні симптоми цього захворювання. Однак для початку необхідно вивчити основні ознаки наявності гельмінтів у вихованця, це допоможе вчасно їх виявити у тварини і швидко видалити.

Зазвичай при зараженні глистами у кота або кішки відзначаються такі ознаки:

    або збільшення апетиту;

  • кішка стає млявою, у неї зникає грайливість;
  • погіршення якості вовни, вона стає тьмяною, втрачає власний блиск;
  • розлад шлунку-постійні запори або проноси;
  • прояви поганого запаху з порожнини рота;
  • хвилювання при торканні до живота вихованця.

Це загальні ознаки, які повинні насторожити власника. Якщо ви підозрюєте, що у вашого улюбленця глисти, необхідно здати його кал на аналіз.

Це робиться триразово, з інтервалом протягом тижня, причому проба при доставці в лабораторію повинна бути максимально свіжою: в подібному випадку звичайні аналізи допоможуть виявити не тільки яйця гельмінтів, а й інших паразитів, наприклад, лямблій.

У людей, як і у тварин, ознаки гельмінтозів неспецифічні. Виявити глистів в калі виходить рідко, і зазвичай це гострики, найбільш популярний гельмінт людини, яким тварини не хворіють і навіть не переносять його.

Визначати хвороби, викликані паразитами, повинен доктор, самодіагностика і самолікування в даному випадку недопускаються. Якщо ви значний час страждаєте від нездужання, зверніться до дільничного терапевта і скажіть, що у вас є тварини які живуть вдома і ви не виключаєте, що могли інфікуватися. Доктор, провівши кілька стандартних досліджень, зрозуміє, має ваш стан відношення до паразитозів чи ні, і якщо інфікування глистами дуже ймовірно, він призначить додаткові дослідження, які дадуть правильну відповідь на ваше запитання.

На популярні гельмінтози можуть вказувати:

  • з боку системи травлення-болі в животі, метеоризм, розлади стільця( в тому числі запори), свербіж в області ануса;
  • з боку системи дихання – кашель;
  • з боку нервової системи-головні болі, слабкість.

Однак гельмінтози можуть протікати у людини абсолютно без симптомів, дуже часто конкретно так і відбувається.

Які різновиди глистів передаються людині

Величезного числа людей цікавить ключове питання-чи небезпечні глисти? Кількість видів паразитів величезна. Серед них зустрічаються як вкрай небезпечні, що загрожують життю господаря, так і відносно безпечні. І ті, і інші можуть дуже легко передаватися від домашніх чотириногих.

Токсокароз

Найбільш популярний гельмінтоз в Москві і Московській області. Яйця токсокар виявлені на 70% собачих майданчиків в цьому регіоні. Можна припускати, що і в інших областях ситуація не краща: умови для розмноження цього паразита в нашій країні вкрай сприятливі.

Люди хворіють двома видами токсокар-котячої і собачої. Кішки можуть заражатися токсокарозом собак і навпаки, але від них можна інфікуватися тільки гельмінтами, специфічними для даного виду. Іншими словами, якщо у вашої собаки токсокароз, інфікуватися можете і ви, і ваша кішка, а ось хворіти може лише собака.

Токсокароз небезпечний для дітей, особливо молодшого віку, до 4-5 років. У них він викликає симптоми вираженої алергії, збільшення печінки і селезінки, бронхопневмонію. У дорослих частіше зустрічаються ураження очей. Якщо черви змогли розмножитися, що у людини відбувається дуже і дуже рідко, то на початковий план виходять симптоми інтоксикації: нудота, болі в животі, слинотеча, запаморочення. Але в багатьох випадках яйця, потрапивши в організм мігрують в різні внутрішні органи (в тому числі в очі, де виявити їх простіше за все) і там створюють капсулу, чекаючи більш прекрасних умов, іншими словами – попадання в організм остаточного господаря – кішки або собаки, все залежить від виду гельмінта.

Запідозрити цей гельмінтоз у людини дуже легко: достатньо даних клінічного аналізу крові. При токсокарозе в крові велика кількість еозинофілів-від 50 до 90% проти нормальних 3%, більший коефіцієнт ШОЕ і пристойну кількість глобулінів. Спостерігаючи подібну картину, доктор направить пацієнта на уточнюючі дослідження. Якщо діагноз підтверджується, наказують лікування все залежить від форми напрямку хвороби.

У тварин симптоми токсокароза згладжені, дуже часто інвазія протікає абсолютно непомітно.

Токсокароз (як і подібний з ним токсаскароз) відносяться до групи аскаридозів, проте це єдині паразитичні хвороби даної групи, якими можна інфікуватися від кішки.

Ехінокок

Дуже небезпечний для людини гельмінтоз, який, на щастя, дуже рідкісний у кішок і рідко зустрічається у собак.

Інфікування вихованців проживають в будинку відбувається при поїданні сирого непромороженного м’яса від тварин, які не пройшли предубойную і послеубойную ветеринарно-санітарну експертизу, при якій діагноз труднощів не представляє і уражені туші утилізуються.

Заражені кішки і собаки виділяють яйця ехінококів з фекаліями. Людина може інфікуватися, наприклад, при збиранні лотка або при контакті із зараженою шерстю.

Це рідкісні різновиди паразитів у кішок, які також можуть передаватися людині. Зазвичай інфікування тварини відбувається через вживання тваринам м’яса в сирому вигляді.

Людина заражається цим видом гельмінта при контакті з яйцями паразита. Це відбувається під час прибирання лотка тварини, коли доводиться регулярно контактувати з інфікованими каловими масами тварини. Також можна інфікуватися через вовняний покрив. Можна інфікуватися і ті ж шляхом, що тварини, проте не помітити кісту ехінокока при обробленні м’яса просто нереально і цей шлях зараження зустрічається рідко.

У людському організмі яйце проходить початковий етап розвитку-утворюється сфера, що містить личинку, яка проникає в кров і мігрує по організму, прикріплюючись в товщі будь-якої тканини. Якщо вона виявиться в м’язі або прикріпиться до внутрішніх оболонок великих порожнин або порожніх органів, нічого страшного не трапиться, організм може ніяк не реагувати на хворобу, поки цілісність сфери не порушена. Якщо ж вона розірветься, то з’явиться запалення тієї порожнини або органу, де таке трапилося, що досить небезпечно, проте лікуватися.

Гірше, якщо личинка прикріпиться в вкрай важливому органі. Вона почне рости (зростання, правда, буде обмежений), здавлювати тканини і викликати порушення в роботі органу. Вона може перетиснути жовчний протік, порушивши роботу печінки, може стати більше в нирці, що призводить до пієлонефриту, серце (провокує інфаркт міокарда) або навіть головному мозку, а це призводить до сигналів порушень вищої нервової діяльності. Таким чином, небезпечний навіть один ехінококовий міхур.

Альвеококк

Шляхи зараження цим гельмінтом такі ж, як і у ехінокока. Схожі і результати. Відрізняється тільки вид паразита і будова личинкового міхура: у альвеокока він багатокамерний.

Що зробити, щоб паразити не потрапили в організм

Для того щоб уникнути зараження паразитами варто дотримуватися ряду встановлених правил:

  • для годування кота і кішки доводиться задіяти продукти, які заздалегідь пройшли термообробку або довгий проморожування в промислових морозильних камерах (Домашня не створює температури, потрібної, щоб гарантовано зробити яйця нежиттєздатними);
  • дотримуватися гігієни при збиранні лотка вихованця: застосовувати рукавички, ретельно мити руки;
  • вуличне взуття зберігати так, щоб кішка не мала з нею контакту;
  • уникати контактів з вуличними тваринами;
  • систематично проводити профілактичну дегельмінтизацію вихованця: для тварин, що мають доступ на вулицю, частота процедури повинна бути 1 раз в 3 місяці для виключно вихованців проживають в будинку – раз на півроку.

Лікування

Лікування гельмінтозів у людини повинен проводити лікар. Він вибере препарат, який діє на певних паразитів, і при цьому не завдасть шкоди пацієнтові.

У вихованців гельмінтози лікує ветеринар, оскільки для найрізноманітніших видів глистів необхідні різні препарати і різні схеми їх використання. Вид гельмінтів у вихованців визначається за допомогою аналізу калу на паразитів. Якщо хворий вихованець, це привід для власника піти до лікаря. Якщо гельмінти виявлені у домочадців, порадьтеся з ветеринаром, він скаже, чи має відношення ваша хвороба до вашого вихованця і що зробити в даному випадку.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.