Висип – Які причини висипу при кето-дієті?

Чи знаєте ви, що кето-дієта, яка зосереджена на споживанні продуктів з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру, має власний набір небажаних побічних ефектів?

Кетогенна дієта, як принцип, надає більше значення кетонам, отриманим із жиру. Кетони є джерелом енергії для вашого тіла, що виробляється печінкою. У кето-дієті організм покладається на енергію з кетонів із дуже невеликим споживанням вуглеводів.

Оскільки кето-дієта є настільки обмежувальною, експерти в галузі охорони здоров’я припускають, що її не слід дотримуватися довгостроково. Причиною є побічні ефекти, такі як втома, діарея, кето-грип, виразне кето-дихання та навіть кето-висипання. Читайте далі, щоб дізнатися більше.

Що таке кето-висип?

Висип - Які причини висипу при кето-дієті?

Кето-висип, також відомий як пігментна сверблячка, — це запальний стан шкіри, викликаний надлишком кетонів в організмі. Вважається рідкісним захворюванням шкіри .

Окрім людей, які дотримуються дієти з дефіцитом вуглеводів, кето-висипання також можуть з’явитися у тих, хто голодує, у людей з цукровим діабетом та у тих, хто переносить постбаріатричну операцію.

Як виглядає кето-висип?

Кето-висип проявляється у вигляді червоних сверблячих папул на тілі. Зазвичай він з’являється на шиї, грудях і спині у вигляді сітчастої форми.

Хоча кето-висипання спочатку виглядають червоними, у міру прогресування вони можуть набувати темнішого відтінку, часто виглядаючи коричневими на останніх стадіях.

Кето-висипання зазвичай неправильно діагностують як ознаки екземи, оскільки вони обидва проявляються в одній фізичній формі.

Симптоми кето-висипу

Слідкуйте за будь-якими сверблячими, червоними плямами або нерівностями на грудях, спині та шиї. Пам’ятайте, що кето-висипання мають сітчастий малюнок навколо них. Хоча спочатку вони можуть виглядати червоними, вони повільно темніють, залишаючи пігментацію у вигляді коричневих плям на місці червоних плям.

Якщо ви помічаєте висипання, які викликають роздратування і зберігаються більше тижня, зверніться до лікаря, щоб правильно встановити точну причину.

Де з’являється кето-висип?

Кето-висип зазвичай проявляється у вигляді червоних сверблячих папул на шиї, грудях і спині у вигляді сітки або павутини. Вони також можуть з’явитися на верхній частині спини, животі та під пахвами.

Стадії кето-висипу

1. Раннє ураження

Пігментний свербіж розвивається або прогресує через три стадії протягом приблизно двох тижнів. На першому етапі ви побачите червоні горбки, що сверблять, із сітчастим або павутинним малюнком навколо них. Не ігноруйте цей симптом, особливо якщо у вас діабет або ви дотримуєтеся низьковуглеводної дієти, оскільки це може бути ознакою ранньої стадії кето-висипу.

2. Повністю розвинене ураження

На другій стадії пігментне свербіння прогресує до опухлих блідо-червоних шишок. Ця стадія також пов’язана з сильним подразненням шкіри.

3. Пізня стадія ураження

Сверблячі, набряклі блідо-червоні шишки розвиваються далі, і ви помітите як папули (горбки без рідини), так і гнійні або наповнені рідиною шишки.

Після пізньої стадії настає постзапальний період, під час якого папули та везикули (заповнені рідиною шишки) висихають і покриваються кіркою, залишаючи за собою коричневе забарвлення або пігментацію.


Що викликає кето-висип?

Висип - Які причини висипу при кето-дієті?

Коли ви сидите на кето-дієті, ви споживаєте дуже мало вуглеводів. Тут важливо пам’ятати, що організм використовує глюкозу з вуглеводів для виробництва необхідної енергії.

У сценарії, коли споживання вуглеводів мінімальне, тіло замість цього покладається на кетони, отримані з жиру.

Коли утворюється надлишок кетонів, це призводить до стану, відомого як кетоз, який є одним із наслідків дієти з низьким вмістом вуглеводів, яка зазвичай зустрічається серед хворих на діабет. Кето-висип є одним із найпоширеніших побічних ефектів кетозу.

Як позбутися кето-висипу?

Очевидним першим кроком було б збільшити споживання вуглеводів, змінивши свій раціон. Збільшивши споживання вуглеводів, ви маєте шанс контролювати кетоз. Кілька досліджень довели зв’язок між кето-висипаннями та дієтою з низьким вмістом вуглеводів.

Дослідження також доводять, що пігментний свербіж можна вирішити, поновивши дієту з високим вмістом вуглеводів.

Продукти, багаті вуглеводами, також відомі як хороші вуглеводи, включають цільні зерна, такі як кіноа, і коричневий рис, горіхи, такі як фундук, волоські горіхи, мигдаль, арахіс і бобові, такі як горох, сочевиця, квасоля, і фрукти, такі як яблука. і полуниця.

Зверніться до лікаря, щоб виявити та усунути будь-які харчові алергени або харчові дефіцити з вашого поточного раціону.

Як довго триває кето-висип?

Кето-висипання прогресують з часом. Як правило, вони можуть тривати до двох тижнів. Якщо ви помітили червоні, сверблячі папули на шиї, грудях або верхній частині спини, які зберігаються більше тижня, настав час записатися на прийом до дерматолога.

Профілактика та догляд

Лікування — найкращий спосіб гарантувати, що кето-висипання не повторяться. Окрім збільшення споживання вуглеводів шляхом зміни дієти, певні антибіотики також можуть ефективно лікувати кето-висипання, особливо на ранніх стадіях запалення. Однак не існує лікування зміни кольору або плямистої пігментації, яка залишилася після запального стану шкіри.

Намагайтеся уникати будь-яких напружених занять, які можуть спричинити потовиділення, а також гарячого душу, оскільки ці дії іноді можуть погіршити висипання. Використовуйте лише м’які засоби для вашої шкіри та схвалюйте їх у сертифікованого фахівця перед використанням.

Висновок

Пам’ятайте, що досі ваше тіло для отримання енергії покладалося на вуглеводи. Тому ніколи не рекомендується скорочувати вуглеводну холодну індичку. Відомо, що інші дієти, такі як палео-дієта з високим вмістом білка та низьким вмістом вуглеводів, викликають пігментну сверблячку. Дуже важливо завжди проконсультуватися з дієтологом, перш ніж приступати до плану дієти, такого як кето-дієта з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру.