Шестипалі кішки: походження та характеристика

Шестипалі кішки: походження та характеристика - Ветеринар

Тварини різних котячих порід можуть бути полідактами, що означає таку аномалію, як шестипалість. Її добре видно зовні — завдяки наявності зайвого пальчика лапки кішок ширші та спритніші. І це не заважає їм, а, скоріше, допомагає вести справжній життєвий образ, надаючи багато переваг.

Шестипалі кішки: походження та характеристика - Ветеринар

Плюси і мінуси

Полідакт, стосовно людей і тварин, означає “багатопалий”. Це особливість, яка передається на вродженому рівні. У людини такий спадковий дефект трапляється, проте це, в основному, один зайвий палець, і здебільшого мізинець. У полідактильних кішок є преаксіальна форма патології — зайвий великий палець, хоча насправді їх може бути і два. Знаходяться такі пальчики збоку, але зазвичай розташовані і на одному рівні з іншими, головними.

В останньому варіанті анатомічна особливість називається постаксіальною. Проте, і той і ще один варіант вважається нормальним.

Зайві пальці зустрічаються на передніх кінцівках, але іноді одночасно спостерігаються і на задніх. Дуже рідко подібний недолік відзначений виключно на задніх лапках тварини.

Певними плюсами наявності ще однієї частини тіла вважається:

  • відмінне відчуття рівноваги;
  • сильніша хватка і здатність краще хапатися, на відміну від п’ятипалих кішок;
  • дуже високий навик плавання і переміщення по снігу;
  • легка хода, за якою неможливо почути наближення тварини.

Незвичайна чіпкість шестипалих котів уяву просто вражає: власними широкими лапками вони дуже легко можуть відчиняти шафи та двері, спритно повертаючи ручку. Така тварина — справжня знахідка для професійного дресирувальника, тим паче, що більшість особин вирізняється гарною кмітливістю, і дуже легко піддається навчанню. Вже не кажучи про те, що всі перераховані якості роблять звірків прекрасними мисливцями.

Але, разом з такими плюсами, існують і недоліки. Дуже часто чудова анатомія тягне за собою:

  • хвороби суглобів;
  • вростання кігтів у тканини лап;
  • деформацію кінцівок.

Наявність зайвих фаланг вважається основою схильності до травм, а зрощені пальчики під час росту кігтів зазвичай викликають біль. Крім того, аномалія дуже часто супроводжується інфекційними ураженнями нігтьової основи, дисбактеріозом рогової пластини, нерівномірністю її зростання. У цьому варіанті тварині необхідна медична допомога. Іноді відмінним варіантом вирішення проблеми вважається хірургічне видалення.

На щастя, деякі патології можна лікувати, але найнеприємнішим наслідком полідактилії вважається народження слабких, нежиттєздатних дитинчат із труднощами здоров’я, особливо в кішок із трифаланговим великим пальцем.

Хворі кошенята мають вроджену деформацію передпліч, тому, щоб не допустити утворення нового покоління з явними вадами розвитку, тварин доводиться стерилізувати.

Природне походження

У різні часи до полідактильних тварин ставилися по-різному: як до посібників відьом або як до талісмана, що приносить везіння. Сьогодні феномен 6-ти лап вивчений, і породистих тварин, що народжуються з одним або кількома додатковими пальчиками, реєструють у спеціалізованих фелінологічних системах, як мінімум, в Америці.

У природі багатопалість дуже часто трапляється в мейн-кунів — великих особин, яких природне середовище їхнього проживання змушувало пристосовуватися до суворих життєвих умов: дуже швидко й дуже легко переміщатися льодом і товстим шаром снігу, щоб наздоганяти здобич.

Відповідно до досліджень генетики цієї породи, стало відомо, що шестипалі представники котячих — це підсумок природної еволюції американських кішок.

Найбільша популяція особин з подібною мутацією позначена в місті Бостоні . Аналогічних тварин тримали на кораблях, щоб позбуватися гризунів, і, тому, вони набули поширення в найрізноманітніших частинах світу. Згідно з даними статистики полідакти дуже часто зустрічаються в портових містах.

До певного часу полідактилія вважалася браком, тому навіть тварини з родоводом не брали участь у розведенні та виставкових показах. Але тепер у мейн-кунів ця особливість вважається стандартом, і шестипалі кішки беруть участь у чемпіонатах, що влаштовуються для широколапих представників породи.

Особливості селекції

Розведення шестипалих особин відрізняється особливою специфікою, яка викликана непередбачуваністю генетики кішок. І все таки вийшло з’ясувати, як можна виводити потомство мейн-куна з полідактилією:

  • щоб отримати кошенят з аномалією лап, потрібен лише один батько з полідактилією, і ось тоді успішність в’язки складе 56%;
  • двоє багатопалих батьків збільшують шанси на народження полідактів ще на 20%;
  • якщо хоча б один з батьків має гомозиготу — гомологічні хромосоми, що не дають розщеплення в наступних поколіннях, то все потомство може мати так звану аномалію.

До речі, мейн-кунами чисельність багатопалих особин загону котячих не вичерпується. Зараз фахівці займаються селекцією подібних тварин, і бувають навіть штучно виведена порода — піксі-боб.

Купуючи полідактильне кошеня, господареві не потрібно хвилюватися про те, що за ним знадобиться спеціальний догляд. Тварини відрізняються потребами, ідентичними потребам звичайних, п’ятипалих кішок. З іншого боку, переважні якості полідакта, безсумнівно, зацікавлять господаря, до того ж ці звірята мають жвавий розум, гарну пам’ять і прекрасно піддаються дресируванню.

Характеристика вихованців Хемінгуея

Незвичайних шестипалих тварин не оминув власною любов’ю і Ернест Хемінгуей, популярний письменник і військовий кореспондент. Усе почалося з улюбленця на прізвисько Ф. Кіс, який трепетно охороняв первістка Хема за відсутності власників. Пізніше на острові Кі Вест, поруч із Флоридою, письменник отримав як подарунок від знайомого капітана кошеня білого кольору, на передніх лапках якого було по шість пальчиків.

У той час моряки вірили, що шестипалий кіт приносить удачу, охороняє корабель від штормів, і до того ж знищує щурів.

Сніжок, як назвали кота Хем і його дружина, став родоначальником усіх багатопалих кішок, і наразі 50 його нащадків досі проживають у помешканні письменника, яке стало будинком-музеєм.

У котячому раю Гемінґвея на маленькому острівці були зібрані тварини різного розміру і забарвлень, і кожна з них мала свій характер, але їх усіх обласкали і нагородили яскравими прізвиськами на честь всесвітньо відомих співаків, акторів і політиків. Половина потомства від них, завдяки Сніжку, з’явилася на світ шестипалою, а тепер у будинку мешкають тварини, у яких по два, і навіть по три зайвих пальчики. Це надійний факт, тому немає необхідності сумніватися в тому, що до рідкісної мутації схильні дуже різноманітні породи кішок.

Загалом, як ветеринарами, так і заводчиками полідактилія не вітається, але багатопалі улюбленці стали настільки затребуваними й популярними, що їх все одно розводять для продажу. Більшість фахівців прямо висловлюються про негуманне ставлення до мутуючих кішок, оскільки ускладнення на тлі вроджених вад дуже часто призводять до страждань тварин, проте це лише одна думка серед безлічі інших суджень.