Найбільші домашні кішки у світі

Найбільші домашні кішки у світі - Ветеринар

Кішки — втілення грації та незалежності. Свавільні красуні захоплюють людей власною м’якістю, що ховає смертоносні кігті. Близько 10 тисяч років кішка супроводжує людину, будучи її компаньйоном і захисником від гризунів і всякої нечисті.

Найбільші домашні кішки у світі - Ветеринар

За довгі століття виведено приблизно 200 порід домашньої кішки, серед них зустрічаються дуже маленькі створіння вагою до 1,5 кг і реальні гіганти, чия вага доходить до 13 кг і більше.

Особливості

Усі кішки входять до складу сімейства котячих, яке поділяється на підродини великих і малих. До великих кішок належать такі знамениті хижаки, як:

  • леви;
  • тигри;
  • леопарди;
  • ягуари;
  • засніжені барси.

Усі інші види кішок, а ще гепарди, пуми, каракали, сервали та рисі входять до підряду малих.

Домашня мурлика — це підвид лісової кішки з підряду малих котячих. Домашні кішки не відрізняються великим розміром. У середньому вага дорослої кішки варіюється від 3 до шести кілограмів, а довжина тіла з хвостом — близько 90 см. Кішки мають найбільш розвинені органи чуття, якщо порівнювати з більшістю тварин. Розвинені слух, зір, нюх, чіпкі кігтики та ідеальна для хижака будова щелеп зробили з невеликого милого звірка прекрасного мисливця.

Незважаючи на те, що кішка любить полювати поодинці, вона вміє спілкуватися з іншими особинами, застосовуючи звуки, рухи тіла і феромони. Діапазон видаваних звуків у кішки досить широкий, і тварина застосовує їх для вираження емоцій, часто супроводжуючи “розмову” рухами хвоста, лап або голови.

Як і люди, деякі коти відрізняються особливою балакучістю, тоді як інших почуєш нечасто.

Кішка за довгі століття життя поруч із людиною так і не стала повністю залежною від неї, зберігаючи здатність виживати самостійно. Але водночас вона ідеальний компаньйон, м’який і ласкавий. Вважається, що кішка здатна визначити хворе місце у господаря і лікувати, лягаючи на нього або розташовуючись поруч із джерелом болю. Погладжування шовковистої шерстки тварини знімає нервове роздратування і має заспокійливий вплив на нервову систему.

Малі габарити тварини дають змогу утримувати її навіть у малогабаритних квартирах, але останніми роками набирає силу мода на кішок великих розмірів. Дуже часто любителі котячих звертають власну увагу на породи, розміри яких можуть зрівнятися з невеликим собакою.

Виглядає така кицька переконливо, нагадуючи деяких диких побратимів не тільки зовнішнім виглядом, але й характером.

Популярні породи

У процесі багаторічної селекції було виведено близько 13 порід, великі коти яких можуть досягати значних розмірів. Очолює список котячих гігантів, що живуть поруч із людиною, кішка породи саванна.

Саванна

Саванна — екзотична красуня, отримана шляхом схрещування домашньої кішки і жителя африканського материка сервала. Виведена порода в Америці на початку 80-х років минулого століття, коли селекціонери поставили перед собою завдання отримати тварину незвичайного дикого забарвлення, але з м’яким характером.

За основу породи запозичили дикого сервала і такі різновиди домашніх кішок, як:

  • єгипетський мау;
  • короткошерста орієнтальна;
  • оцикет;
  • бенгальська.

Найперші кошенята савани з’явилися на світ навесні 1986 року, і через певний проміжок часу було розроблено стандарти породи. Офіційно савану внесли до списку порід на початку XXI століття. Для збереження виду, до схрещування допускаються тільки сервал і савана або кішки однієї породи.

Висота дорослої кішки в холці може досягати 0,4 м, а вага може бути близько 15 кг. Максимальних розмірів дорослої тварини кошеня може досягати до трьох років, при цьому кішки трохи дрібніші, ніж коти. Тіло у савани округле, шия подовжена, лапки довгі, а шерсть насичена і вкрита цятками. На кругленькій мордочці розміщені великі очі з жовто-золотистою або зеленуватою райдужкою. Волохаті вушка пристойних розмірів з верхівкою круглої форми широко посаджені на витонченій голівці.

Саванна має спокійний характер і собачу відданість власнику. Кішки цього виду відрізняються високим інтелектом і дружелюбністю до інших домашніх тварин. Активні тварини дуже люблять прогулянки на чистому повітрі, води не бояться, і їм потрібно досить багато місця у квартирі.

Для котів породи характерні такі забарвлення, як:

  • бурий;
  • шоколадний;
  • золотистий;
  • сріблястий;
  • циннамон теббі або коричневий (це нове забарвлення, набагато світліше за коричнево-шоколадне, з більш теплим червоним відливом; мочка носа і подушечки лап у кішки з подібним забарвленням рожево-коричневі).

Забарвлення тварини залежить від породи кішки, яку взяли для основи. Особливістю савани вважається те, що самці стерильні до 4 покоління, коли в крові значно зменшується показник наявності крові сервала. У кошенят першого покоління показник крові сервала дорівнює 50%, але в наступному потомстві він буде частково меншим, знижуючись із кожним подальшим поколінням.

Кошенята савани вважаються дуже дорогими у світі, і вартість залежить від чисельності крові родоначальника.

Мейн-кун

Аборигенна американська порода кішок мейн-кун або менська єнотова кішка — виходець із північно-східного штату Америки Мен. Вийшла порода природним шляхом під впливом суворого клімату. Перші згадки про мейн-кунів датуються початком 70-х років ХІХ століття, а в списку котячих порід мейни посідають п’яте місце. Офіційно стандарти породи були зафіксовані тільки в 1967 році, а через два десятиліття порода стала набирати популярність.

Кішки цієї породи вважаються одними з найбільших домашніх котів. Висота тварини може змінюватися від чверті метра до трохи більше 40 см. Вага у котів — від 6 до восьми кілограмів, кішки легші — 3,5-5,5 кг, а ось вихолощені особини важчі в 1,5 раза. Довжина великої особини без урахування хвоста — приблизно метр, а повна — 1,20 м. Тіло найдовшого кота сягало 123 см.

Дорослих розмірів мейн-куни можуть досягати до 3-5 років, на відміну від кішок традиційних порід, які відростають уже до року.

Кошенята менської кішки народжуються істотно більшими за власних побратимів. Найменше життєздатне кошеня в посліді важить близько 80 г, тоді як нормальні новонароджені малюки важать у середньому 150 г. При цьому кішечки істотно дрібніші за котів уже молодому віці.

Мейн-куни відносяться до довгошерстих порід з короткою шерсткою на голові та плечах, і довшою з обох боків. У певних котів на шиї утворюється помітний комір. Для цієї породи характерні пучки довгого волосся між подушками лап, що полегшують ходьбу по снігу. Насичений підшерсток і довга шерсть захищають від холодів і вітрів, якими так славиться Мен.

Обов’язкові й пензлики на вухах, необхідні для теплозбереження.

Для чистопородних котів дозволяється будь-яке природне забарвлення шерсті та очей, тоді як штучні кольори визнаються не скрізь. Порушенням стандартів є очі блакитного кольору або райдужки різноманітних кольорів у кішок, чиє забарвлення відрізняється від білого. Дуже часто шерсть мейнів забарвлена в коричневий або димчастий теббі, знаменитий у нашій країні як “дикий”. Живуть мейн-куни близько 13 років і відрізняються відмінним здоров’ям. Із захворювань у них зрідка трапляються генетично обумовлені проблеми з серцем, м’язами і суглобами, а ще полікістоз нирок.

У харчуванні єнотова кішка некапризна. Їсти може все. Бажано, щоб основну частину харчування становило м’ясо, а решта обсягу їжі має містити овочі, зернові, молочні та дари моря, яйця і добавки вітамінів. Обов’язково необхідно додавати вітаміни в раціон кошенят, навіть під час використання натуральних кормів. Застосовувати сухі корми можна, але виключно висококласні, які підходять для довгошерстих кішок. Два-три рази протягом тижня можна давати консервовані корми.

Миски краще застосовувати залізні або скляні, від пластику краще утриматися через можливу алергічну реакцію.

Сибірська кішка

У шістнадцятому столітті за Уралом з’явилися перші представники сибірської кішки. Вважається, що родоначальником породи вважається бухарська кішка, завезена в сибірські землі купцями і переселенцями. Під впливом вітрів, холодів і снігу у кішок розвинулося насичене хутро з багатим підшерстям, яке захищало від поганих погодних умов.

Міцна сильна тварина усереднених розмірів із задатками відмінного мисливця відрізняється спокійним характером. Сибірські кішки — чудові сім’янини. Кіт ніжно доглядає за кошенятами, і у вихованні може замінити загиблу матір. Для сибіряків характерні стабільні пари, що забезпечують краще виживання потомства, і общинні зв’язки.

А наявність молодих друзів-суперників допомагає коту підтримувати себе в кращій формі.

Перше враження від кішки — вона плавна. Усе в ній має округлі форми з плавними переходами. Округла трапецієвидна голова сидить на міцній заокругленій шиї, що переходить у бочкоподібне тіло. Круглі великі очі мають злегка витягнутий зовнішній кут. Широко посаджені округлі вушка увінчані на кінчиках невеликими пензликами. Товстий круглий хвіст злегка звужується до кінця. Великі округлі лапки з пучками шерсті між подушками допомагають бігати по глибокому снігу, легко тримають вагу тварини.

Вага дорослих котів і кішок відрізняється: перші можуть важити 6-9 кг, тоді як самиці трохи легші — 3,5-7 кг. Однак є серед них і гіганти, які можуть бути понад 10 кілограмів. Напівдовга або довга шерсть має подвійне підшерстя, що захищає в сильні морози. Для представників сибіряків характерні природні забарвлення шерстки, а ось рідкісні, отримані штучним методом кольори не дозволені стандартами породи.

Колір райдужки буває різноманітним, і не залежить від усього забарвлення кішки.

Хоча кішки і відрізняються довгою шерстю, проте їх дійсно можна порадити для людей, у яких є алергія, оскільки сибіряки гіпоалергенні. Живуть сибіряки років до тринадцяти, зберігаючи репродуктивні функції до самої старості. Оскільки порода належить до природних, то їм характерна рання статевозрілість. Хоча дорослішають сибірські кішки виключно до п’яти років, перший приплід можуть дати вже у віці півроку. Але дуже хороші кошенята виходять у кішок у віці від півтора до 6-ти років.

Сибіряки відрізняються особливою терпимістю до маленьких дітей, даючи можливість тим смикати себе і терпляче ставлячись до відчуттів болю.

Також їм характерна лояльність до господарів, а ось незнайомим людям краще бути акуратнішими в контакті з цією м’якою красунею і поберегти власні руки від міцних чіпких кігтів.

Норвезька лісова

Норвезька лісова красуня схожа за характером і народженням із сибірською кішкою. Завезена в шістнадцятому столітті до Норвегії, ангорська кішка пристосувалася і підлаштувалася до виживання в несприятливих умовах, набувши насиченого підшерстя і довгих гладких остьових волосинок з водовідштовхувальними властивостями.

Уперше заговорили про цю породу в 40-х роках минулого століття, але, судячи зі старовинних гравюр, вікінги утримували кішок, схожих на норвежців, з давніх-давен, і безпосередньо вони доставили прадідів породи до місць їхнього нинішнього проживання. Офіційно породу було визнано 1977 року на черговій нараді FIFe, коли фелінологи представили документи, які підтверджують наявність трьох поколінь котів норвезької лісової породи. Є припущення, що норвежці вважаються одними з родоначальників котів породи мейн-кун.

Кішки цієї породи великі, з напівдовгою насиченою шерстю різних забарвлень, що не бояться води. Трикутна голова увінчана широкими вушками з пензликами, як у рисі. Райдужка овальних великих очей за нормами породи повинна поєднуватися з кольором шерсті. Кішкам цієї породи характерна наявність “коміра”, “бороди”, “штанців” і пухнастого довгого хвоста, кінчик якого може діставати до плечей кішки.

Вага дорослих котів сягає 10 кілограмів, проте це не заважає їм вільно бігати по заметах завдяки м’яким широким лапкам із пучками шерсті між подушками. Самочки норвежців трохи менші за власних родичів. Норвезька лісова вміє спускатися вниз головою, на відміну від кішок інших порід, і вважається чудовим рибалкою завдяки розвиненим міцним кігтям. Кошенята норвезької лісової мурки народжуються здоровими і можуть досягати дорослого стану до п’яти років.

Відмітний шерстяний покрив вимальовується до п’яти місяців.

Характер у норвежця прекрасно підійде для утримання в сім’ях з дітьми. Грайлива, довготерпляча, розумна кішка легко приймає правила проживання в будинку, не створюючи величезних проблем із привчанням до гігієни. Вона дуже прив’язується до господарів, вимагаючи уваги і спілкування, але може іноді гратися і на самоті.

Легко йде муркотун і на контакт з іншими домашніми вихованцями, відрізняючись високою толерантністю. Але ось незнайомим людям довіряти вона не поспішає, проявляючи розумну обережність.

Норвезька лісова — ідеальний компаньйон для людини.

Рагамаффін

Рагамаффін або обшарпанець — порода кішок, виведена шляхом схрещування регдолів з непородистими дворовими котами для отримання більшого варіанту забарвлень. Вперше кішки цієї породи були представлені світу 1994 року. Довге мускулисте тіло кішки спирається на міцні ноги середньої довжини з великими округлими лапками, між подушечок яких помітні пучки шерсті. Хвіст довгий і дуже пухнастий, як і вся кішка. Шерстяний покрив довгий, насичений і шовковистий на дотик.

Вага кішок сягає близько десяти кілограмів, однак при цьому вони залишаються активними та грайливими. Забарвлення може бути найрізноманітнішим, крім колор-пойнта. Характер у кішок дуже поступливий. Вони грайливі, легко пристосовуються до будь-яких умов і дуже люблять сидіти на руках у господарів. Особливістю породи вважається повна відсутність мисливських інстинктів, тому в разі небезпеки вони ховаються, не намагаючись опиратися. Але загалом це кмітлива кішка, яка легко піддається дресируванню і вміє ладнати з будь-яким домашнім вихованцем.

У догляді за рагамаффіном великих труднощів немає. Достатньо лише ретельно вичісувати густу шерсть з багатим коміром, і під час годування пропонувати спеціалізовані добавки, що допомагають позбутися грудок шерсті в шлунку кішки.

Регдолл

Кішки породи регдолл є засновниками рагамафінів і відрізняються від них тільки варіантами фарбування. Власну назву кішка отримала за здатність повністю розслаблятися на руках господаря, обвисаючи, нібито ганчіркова лялька (власне так і перекладається слово “регдолл” з англійської).

Автор породи Енн Бейкер була заводчиком перських кішок. Під час розроблення породи відбирали особин зі спокійним м’яким характером, що характеризує цей вид.

У підсумку була отримана кішка, яка дуже прив’язується до людини і надає їй максимум довіри.

Кішки цієї породи дуже великі, з довгою насиченою струмливою шерстю, практично позбавленою підшерстя. Коротка на голові шерсть переходить у пишний комір і подовжується по всьому тілу, що переходить у пухнастий довгий хвіст. Дозволені забарвлення:

  • блакитний;
  • ліловий;
  • шоколадний;
  • темно-сірий колор-пойнт;
  • біколор;
  • міттед.

Клиноподібна голова з широко посадженими округленими вушками, що мають на кінцях характерні пензлики, прикрашена великими овальними блакитними очима. Вони вважаються “візитівкою” регдолів. Дорослішають кошенята до чотирьох років. Дорослі чоловічі особини можуть важити від 7 до 10 кілограмів, тоді як самки менші у вазі на одну третину. Незважаючи на грайливий характер, кішка ніколи не випускає кігті під час гри.

Британська кішка

Британські короткошерсті коти та їхні довгошерсті родичі також належать до великих порід котячих. Відрізняються британці вкрай незалежним характером, з будь-якого приводу мають свою думку, яку можуть відстоювати досить агресивно. Тому основним етапом у налагодженні стосунків із майбутнім улюбленцем вважається його виховання.

Витривала низенька кішка з великою круглою головою, на якій добре помітні великі, широко розплющені очі та невеликі, низькі вушка з заокругленими кінцями, має насичену м’яку шерсть. Великі особини можуть важити до 12 кг, але ці кішки схильні до ожиріння, тому дуже і дуже важливо стежити за раціоном вихованця.

Британські кішки володіють сильним імунітетом, але одночасно схильні до застуд, у зв’язку з цим необхідно регулярно досліджувати тварину у фахівця. Якщо за кішкою правильно доглядати, то вона спокійно зможе прожити до 20 років, оскільки британці належать до породи довгожителів.

Тривалий час чистопородними вважалися тільки короткошерсті особини цього виду. Однак у процесі отримання котів нових кольорів британців схрещували з персами і сомалійськими кішками, від яких нові покоління отримали рецесивний ген, що відповідає за довгу шерсть. Спочатку кошенят із довгою шерстю вибраковували, але потім любителі домоглися визнання довгошерстої породи британських кішок, і зараз обидва підвиди існують на рівних умовах.

Шерстка у британців гладенька, з густим підшерстям, що вимагає великого догляду, тим більше під час зміни сезонів. Фарбування шубки буває різноманітним, але найбільше популярні британці таких кольорів:

  • блакитні;
  • сіро-блакитні;
  • чорні;
  • лілові;
  • шоколадні;
  • теббі та сріблясті теббі різних варіантів.

Найпопулярніший колір райдужки очей у британської красуні — жовто-медовий. Але можуть зустрічатися кішки з очима блакитного кольору, зазвичай це особини пойнтового фарбування, а в шиншилової мурлики райдужка може мати ще й лавандовий або смарагдово-зелений колір.

Завдяки незалежному характеру, британці не потребують постійної уваги і можуть тривалий час перебувати на самоті.

Піксі-боб

У двадцятому столітті американські селекціонери поставили собі за мету отримати домашнього улюбленця, що зовнішністю нагадує лісову рись. За основу породи було взято домашню кішку і короткохвостого лісового кота. Тривалий час робота не давала результату, поки у вісімдесятих роках минулого століття не вдалося отримати кошеня, яке палітрою кольорів і зовнішністю нагадує лісового хижака. До 1995 року вдалося закріпити необхідні ознаки, і породу було внесено до реєстру TICA.

Дуже висока кішка вагою до восьми кілограмів має масивне тіло, що стоїть на міцних великих лапах, вкрите насиченою короткою або напівдовгою (до 2 дюймів) шерстю. Голова у кішки має форму перевернутої груші з бакенбардами, схожими на рисячі. Очі посаджені глибоко і напівзакриті, через що їхній вигляд має схожість із м’якими трикутничками. Вуха увінчані характерними пензликами. Особливою деталлю виділяється короткий хвіст, зовсім як у дикого побратима.

Шубка тварини пофарбована в усі відтінки леопардового забарвлення (Brown Spotted Tabby). Незважаючи на вигляд, що нагадує дику рись, піксі-боб або короткохвостий ельф має м’який слухняний характер і не вимагає особливих турбот.

Представники породи піксі-боб вважаються державною спадщиною Америки, і фактично заборонені до вивезення в інші країни світу.

Американський бобтейл

У Північній Америці в 60-х роках 20 століття почали розвивати новий вид великих котів з коротким хвостом, який має назву американський бобтейл або янкі-боб. Родоначальником цієї породи вважається кошеня, знайдене в одній з індіанських резервацій. Належав котик до аборигенного виду домашніх кішок, які жили поруч із людьми не одну сотню років. Звернули на дитину увагу через її гарне забарвлення і незвичайний короткий хвостик.

Уже в 70-му році були розроблені стандарти породи і янкі-бобів визнали як окремий вид. Зараз визнано два підвиди американського бобтейла: короткошерстий і довгошерстий. Досить міцні коти вагою до семи кілограмів (самки можуть важити набагато менше) зовнішністю нагадують лісову рись, від якої орієнтовно походить родоначальник породи.

Великі мигдалеподібні оченята посаджені глибоко і мають дуже живий вигляд. Хвіст у бобтейла може бути зовсім коротенький, фактично відсутній, або злегка витягнутий. Шерстка в американського бобтейла м’яка і шовковиста, з густим підпушком. Для породистої кішки дозволені різні природні забарвлення, але дикий теббі вважається кращим.

Хоча кішка дуже схожа на неприборкану тварину, характер у неї ласкавий. Мурлика сильно прив’язується до місця і людини, яку обирає сама, і доброзичливо ставиться до всіх домочадців і домашніх тварин, які проживають з нею на одній території. Розумна, освічена тварина легко піддається навчанню і спокійно ставиться до повідця.

Помічено, що янкі не люблять самотності та складно переносять зміну місця проживання.

Через розміри й активний характер янкі-бобів краще утримувати в приватних будинках або просторих квартирах, де в них буде простір для ігор. Однак необхідно ретельно стежити за тим, щоб тварина не втекла, захоплена мисливським інстинктом, що прокинувся. Також коти намагаються займати позицію лідера, навіть у тому випадку, якщо для цього потрібно буде битися з одноплемінниками.

Завдяки тому, що в основі породи лежить неприборкана тварина, янкі-боби мають відмінне здоров’я. Догляд за котами нескладний, який складається з вичісування і купання. Прожити янкі можуть до п’ятнадцяти років, якщо за ними доглядати правильно і не допускати стресових ситуацій. Сьогодні американський бобтейл вважається гордістю США, і Офіційні розплідники розміщені виключно на території Америки.

Курильський бобтейл

Наприкінці минулого століття на материк з Курильських островів було завезено аборигенну кішку, яка характеризується коротеньким хвостом-помпоном. Охрестили цю кішку курильським бобтейлом.

Тварина має м’язисте тіло з трохи вигнутою догори спинкою і міцними ногами на круглих лапках. Велику трапецієподібну голову увінчують широко посаджені, середні за величиною вуха з округленим кінцем. Злегка скошені до перенісся очі мають райдужку, що за кольором поєднується із загальним забарвленням шубки. Вага великої особини чоловічої статі досягає 9 кг, кішечки важать трохи менше.

Оскільки курильська кішка має природне походження, то відрізняється відмінним здоров’ям і відсутністю генетичних хвороб. Характерною особливістю цієї породи вважається малесенький, від 30 до 80 мм хвостик, оформлений довгою шерсткою, що створює кошлату кульку. Хвіст коротший або довший від заданих параметрів вважається порушенням стандартів породи, прийнятих у Радянському Союзі 1991 року.

Сьогодні зареєстровано два підвиди породи: напівдовгошерсті та короткошерсті кішки. Шерстка у курильських бобтейлів шовковиста, зі слабким підшерстям. Забарвлення дозволено багато, крім шоколадного будь-яких відтінків, лілового, фавна, акромеланічного. Характер острівної муркотуна схожий на собачий. Вона слухняна, може виконувати деякі команди, навіть приносити речі. Прив’язується кішка до одного, максимум двох людей, які користуватимуться її повною довірою.

До інших членів сім’ї ставитиметься дружелюбно, але не більше.

Кішки активні, грайливі, але мають досить двоїстий характер. За власної нелюбові до води, вони відмінні рибалки. До курильських бобтейлів підходить приказка про те, що цікавість не порок, а джерело знання. Чим вони активно і користуються.

Проводити в’язку курильських бобтейлів з іншими породистими і не дуже особинами заборонено з метою збереження породи. А для нових представників породи, чий родовід на материку не має власної лінії, потрібне підтвердження про те, що вони вивезені з Курильських островів.

Турецький ван

Пристойних розмірів мурка з оригінальною для котячих любов’ю до води відома здавна. Зустрічаються представники цього виду на берегах озера Ван, що знаходиться на Вірменському нагір’ї в Туреччині. Є припущення, що перших біло-червоних красунь до країн Європи доставили ще хрестоносці, які поверталися з власних походів.

Офіційно становлення породи почалося в 60-х роках минулого століття, коли перша заводчиця ванських кішок Лора Лашингтон із власної подорожі Туреччиною привезла парочку кошенят із дивовижним характером і красивим забарвленням. Параметри виду були вписані до реєстру порід 1971 року.

Турецькі вани відрізняються м’язистою будовою великого тіла з квадратною спинкою, що звужується до крижів. Кінцівки середньої довжини закінчуються великими округлими лапками з рожевими подушками, між якими проглядають пучки шерсті. На клиноподібній голівці розміщуються невеликі, пухнасті вушка. Райдужка очей для породистої кішки дозволена бурштинового, мідного і блакитного кольору, але також допускається гетерохромія. Довжина тіла дорослого кота від рожевого носа до кінчика хвоста доходить до 1,2 м, а вага — від 6 до дев’яти кілограмів. Кішечки помітно менші в розмірах, і на третину легші за вагою.

Напівдовга шовковиста шерсть вана не має підшерстя або воно найрідкісніше, що вельми комфортно для нетривалого висихання. Традиційний колір шубки — білий, з червоним або кремовим хвостом середньої довжини. Дозволяється наявність невеликих плям. Додатково дозволені забарвлення, коли замість червоного є чорне, блакитне або черепахове. Кольорові плями зазвичай розташовані на голові або на спинці в районі правої лопатки, а ще обов’язково пофарбований пухнастий хвіст.

Пухнастість домашньої улюблениці з віком стає тільки більшою, проте через відсутність підшерстя проблем з доглядом не з’являється. Також вологовідштовхувальні властивості котячої шубки призводять до того, що бруд просто не пристає до красуні-мурлика. Характер у породистої кішки досить вільний, але водночас доброзичливий і енергійний. Тварина любить спілкування, може довго “розмовляти” з домашніми і чітко вимовляти власні потреби. Добродушно вани ставляться до всіх домочадців, але найбільш емоційно вони прив’язуються до однієї людини.

Через грайливий характер великої кішки, до утримання в малогабаритних квартирах вона не придатна. Їй потрібно багато ігрового місця і руху. Кішка дуже любить гуляти, спокійно ставиться до повідця і шлейки. У власному будинку їй можна відокремити вольєр, де вона зможе вільно побігати навіть у зимовий час. Характерною рисою турецького вана вважається його любов до води. Коти дуже люблять плавати, купатися або ж просто лежати у воді. Їм подобається стежити за цівкою води, що тече з крана. На батьківщині вани з радістю грали на мілководді та рибалили.

Шартрез

Сіро-блакитна короткошерста красуня шартрез — це кішка французької крові, що почала власну подорож по всьому світу зі старовинних монастирів, які належать картезіанському ордену. Вони розміщені в горах Шартрез у Франції. Одна з красивих гір, що належать до гірського масиву Шартрез, стала називатися “Гірка сірих кішок”, і носить її досі.

Середніх розмірів коти з потужною присадкуватою статурою жили при монастирях ще в середині XVI століття. Спочатку картезіанські кішки мали зелені очі, проте в процесі селекції та визнання породи було виведено особин з очима медового кольору. Ця особливість кішки була генетично закріплена, і сьогоднішні коти повинні мати гладку, блискучу шерсть з густим підшерстям, по довжині рівним остьовому волосу, сіро-блакитного кольору, і темно-бурштинові очі без єдиного зеленого проблиску. Вага дорослих котів — близько семи кілограмів, кішки можуть досягати 5-кілограмової мітки.

Характер кішки відповідає місцю їхнього початкового проживання. Спокійні, малоговіркі муркотуни мають тихий голосок, що не порушує спокою монастиря. Їхній злегка презирливий вигляд не відповідає доброму, врівноваженому характеру. Вільний характер кішки дає можливість утримувати їх людям, вимушеним залишати вихованця на самоті на значний час. Характерна для шартрезів статечність і неквапливість рухів не заважає їм бути успішними мисливцями.

Оскільки шартрез — досить стара порода кішок, отримана природним шляхом, то особини цього виду можуть похвалитися відмінним здоров’ям і відсутністю генетичних відхилень.

Чаузі

Ще один представник великих домашніх кішок — це чаузі (хаусі). Порівняно молода порода, отримана штучним методом. З метою отримання тварини, зовні схожої з дикою, абіссінську кішку схрестили з диким очеретяним котом. Отримане потомство і дало початок новому виду. Але генетично порода не закріплена, і для збереження їй потрібне постійне вливання свіжої крові.

Представники хаусі мають міцне мускулисте тіло, що спирається на довгі кінцівки з великими лапами. Невелика голова увінчана великими вухами з пензликами. Мигдалеподібні очі мають райдужку золотистого або зеленуватого кольору. Шерсть у чаузі тільки коротка, щільна, і може мати три варіанти фарбування:

  • чорний тікет-теббі;
  • сріблястий тікет-теббі;
  • теббі.

Перші 2 варіанти найбільш природні для дикого родоначальника породи.

Кошенята першого покоління найбільше схожі на очеретяного кота, і не підійдуть для утримання у квартирах. Вони дуже рухливі, абсолютно не люблять сидіти на руках, можуть висловлювати агресію, якщо їх що-небудь не влаштовує. Граючись, чаузі можуть стрибати занадто високо, тому для утримання кішок цієї породи потрібно будувати великий вольєр, щоб їм було, де розважитися.

Друге покоління кошенят уже трохи спокійніше. Дорослі коти можуть набирати вагу в 10 кг і більше, що абсолютно не заважає їм бути хорошими мисливцями, веселими та грайливими. Чаузі будь-якого покоління легко ладнають з людьми та іншими домашніми вихованцями. Абсолютно можуть зжитися із собакою. Цінують увагу з боку людини і дуже віддані господарям.

Рекордсмени книги рекордів Гіннеса

Чимало серед великих кішок і рекордсменів, гідних занесення до світової книги рекордів Гіннеса.

Серед них — найбільша у світі домашня кішка породи мейн-кун. До моменту досягнення дорослого стану (мейн-куни дорослішають до п’яти років), Стьюї, а власне так звуть домашнього улюбленця, від носа до кінчика хвоста виріс до одного метра 23 см і 19 мм. Цей рекорд було внесено до книги Гіннеса, щойно сусіди і знайомі власників стали часто дивитися на дуже великі розміри вихованця. І до того ж Стьюї — власник найдовшого у світі хвоста серед домашніх кішок. Його довжина дорівнює 415 мм, тоді як середня довжина цього відростка у кішок — близько 300 мм.

У Російській Федерації також оформлений один із найдовших котів, чия повна довжина дорівнює 1 м 20 см. Кіт породи мейн-кун на прізвисько Піночет живе в Новосибірську і вважається неофіційним рекордсменом. Один із найбільш гучномовних котів на планеті — британець Смокі, що перебуває у власності сімейства Адамс.

Муркотіння кота може досягати потужності 92,7 децибел, і здатне заглушити звук злітаючого “Боїнга”.

Найдовшими вусами на земля серед домашніх мурок може похвалитися кішка Міссі породи мейн-кун. Живе ця красива кішка у Фінляндії, і вражає оточуючих вібрисами завдовжки 190 мм (в середньому у кішок довжина вусів може досягати 70 мм). Кіт породи савана Айленд Трабл, що живе в одному зі штатів Америки, не так давно визнали найвисокорослішим представником домашніх кішок. Його висота в холці досягла 483 мм.

З котів-довгожителів на даний час відомий кіт мейн-кун на прізвисько Раббл, що живе в Англії. З’явився на світ він 1988 року, і, за неперевіреними відомостями, здоровий і донині.

Як підібрати?

Часто майбутні господарі, підбираючи собі вихованця, не думають про наслідки, спокушаючись милими кошенятами. Але під час вибору великої кішки потрібно брати до уваги кілька ключових чинників, щоб потім не каятися у скоєному і не шукати для домашнього вихованця нових власників або місце проживання. Тому, перед тим як ви захочете взяти кошеня додому, познайомтеся з особливостями підібраної породи та умовами її утримання. Порадьтеся з експертами, придивіться до поведінки дорослих тварин, і лише тільки після цього робіть свій вибір.

Якщо ви зайнята людина, якої часто не вистачає вдома, то вам підійдуть спокійні коти, які не потребують великої уваги, наприклад шартрез або британська кішка. Для сімей з дітьми потрібно вибрати грайливих кішок з терплячим характером, тим паче якщо в будинку маленькі дітки. У цьому разі необхідно звертати свою увагу на сибірську кішку або регдолла.

Перші дуже терплячі до малюків, а другі завжди грають лише з “м’якими” лапками.

Для приватного будинку з можливістю будівництва вольєра можна взяти чаузі, бобтейлів або турецького вана. Вони дуже активні і вимагають багато порожнього простору для ігор.

Величезне значення має і мета, з якою підбирається кошеня:

  • в якості домашнього улюбленця;
  • для розведення;
  • для участі у виставках.

У першому варіанті підійде будь-який вподобаний котик, тоді як для участі у виставках важливо дивитися на відповідність кішки нормам породи. Адже кожен, навіть дуже малопомітний дефект, зменшує можливість отримання визнання. Для племінного розведення важливе здоров’я і відповідність породі за зовнішністю.

Невеликі недоліки, що не передаються у спадок, значення для розмноження не мають.

Породисті коти повинні мати метрику, родовід і ветеринарний паспорт. Усі заводчики, які офіційно займаються розведенням кішок конкретних порід, мають метрику на кожне кошеня. Родоводи бувають оформлені не у всіх, але новий господар, якщо він планує з власним улюбленцем брати участь у виставках або стати заводчиком, зобов’язаний отримати родовід кошеняти, щоб надалі не було проблем з визнанням.

Ветеринарний паспорт необхідний для того, щоб стежити за здоров’ям вихованця і відзначати виконані щеплення. Наявність ветпаспорта потрібна під час перевезення тварини, тим паче якщо доводиться літати літаком. Також без цього документа кота неможливо перевезти через кордон. Але за будь-яких обставин, перед тим як вибрати кошеня, необхідно прислухатися до себе: чи готові ви впустити у власний дім і власне життя досить незалежну і свавільну істоту, яка може стати вам найнадійнішим товаришем і відданим шанувальником.

Особливості утримання

Домашні кішки великих розмірів завойовують дедалі більше шанувальників через власну нескладність.

Дуже складним в утриманні кішок таких порід може стати площа житлового будинку, на якій буде мешкати маленький домашній хижак великих розмірів. Більшість великих кішок несе в собі гени диких звірів, яким потрібні великі мисливські простори. Активні, рухливі, грайливі, великі кішки потребують частих прогулянок на чистому повітрі, де вони можуть виплеснути залишки енергії та задовольнити власні мисливські інстинкти.

Раціон для цих представників муркотунів має бути повноцінним і збалансованим, щоб належна за нормами породи важка вага не перейшла в розряд ожиріння. Найкраще годувати котів натуральними кормами, куди входить м’ясо різних сортів, дари моря, яйця, злакові, овочі та продукти з молока, також необхідно додавати вітаміни. Але можна застосовувати і висококласні сухі корми, зрідка доповнюючи консервованими. Корми необхідно підбирати, дивлячись на породу кішки і довжину її шерсті. Для кішок з густим підшерстям потрібні препарати, що запобігають утворенню грудок шерсті в шлунку.

Догляд за тваринами полягає в розчісуванні шубки. Якщо кішка живе у квартирі, то її можна іноді мити і зістригати їй кігті. Однак найчастіше ці кішки здатні доглядати за собою самостійно, підтримуючи себе в чистоті, особливо ті, що проживають у вольєрі.

Ще однією з головних умов до утримання кішок вважається любов: любіть власних улюбленців, поважайте їх, і вони відплатять вам довірою і відданістю.

Про те, як зробити кішку щасливою, ви можете дізнатися, подивившись відео трохи нижче.