Біохімічний аналіз крові кішки

Estimated read time 1 min read

Біохімія крові-важливе лабораторне дослідження, потрібне для комплексного уявлення про стан здоров’я домашньої кішки.

У ветеринарній практиці хімічний аналіз крові відноситься до високоінформативним, так як зоровий огляд і збір анамнезу не дають можливості отримати повну картину патологічних змін.

Для чого кішці здавати хімічний аналіз

Хімічний аналіз крові (БАК) в собі включає більше 20 маркерів процесів обміну, що відбуваються в організмі кішки. При відхиленні одного з показників від норми, ветеринарний фахівець зможе виявити порушення в функціональності конкретного органу або системи.

Отримані результати проведеного хімічного аналізу, дозволяють оцінити:

  • рівень вмісту мікроелементів в кров’яному руслі;
  • метаболізм;
  • роботу вкрай-важливих органів, наприклад як нирки і гепатобіліарна система;
  • водно-сольовий баланс.

Одночасно з біохімією, ветеринари можуть призначати загальний аналіз крові для виявлення процесів запалення, реакцій алергії або інших патологічних змін. На підставі отриманих даних аналізів крові, фахівець швидше поставить діагноз і зможе створити максимально відповідну схему лікування.

З метою попередження розвитку системних патологій, хімічний аналіз крові рекомендовано здавати всім тваринам 1 раз на рік. Це дасть можливість на дуже перших етапах виявити патології, що протікають без симптомів і призначити лікування.

Що означають показники

Біохімія крові кішки, проведена вчасно, дає можливість визначити наявність збоїв в роботі органів знаходяться всередині.

Є кілька типів хімічних панелей або профілів. Кожен з таких профілів призначається відповідно до підозрами доктора на наявність конкретного захворювання. Основними профілями вважаються:

  • Печінковий профіль . Дослідження в себе включає визначення загального і прямого білірубіну, АСТ, АЛТ, сечовини, загального білка, лужної фосфатази, альбуміну, ГГТ, холестерину, холінестерази, тригліцеридів, заліза, сечової кислоти.
  • Нирковий профіль . Результати біохімії крові дозволяють виявити порушення в роботі ниркових структур. Проходить аналіз для виявлення рівня вмісту сечовини, креатиніну, загального білка, а-амілази, глюкози, альбуміну, калію, натрію, фосфору, кальцію, іонізованого кальцію, хлору, магнію і кислотності.
  • Діабетичний профіль . Корисний для виявлення ендокринних порушень, які пов’язані з підшлунковою залозою. Діабетичний профіль в себе включає аналіз вмісту рівня а-амілази, глюкози, холестерину, тріглецірідов, калію, натрію, хлору, магнію, кислотності і фруктозамінів в кров’яному руслі.
  • Серцевий профіль . За результатами серцевого профілю, ветеринар отримує інформацію про стан судинно-серцевої системи. Базовими показниками, які беруться до уваги при постановці діагнозу, є АСТ, АЛТ, сечовина, креатинін, ЛДГ, холестерин, тригліцериди, КФК, калій, натрій, кальцій, іонізований кальцій, магній і кислотність.
  • Панкреатичний профіль . Включає дослідження рівня АСТ, АЛТ, а-амілази, глюкози, холестерину, тригліцеридів, кальцію, магнію, ліпази і п-амілази.
  • Передопераційний профіль . Важливий маркер загального стану організму для подальшого проведення своєчасного втручання. Дослідження в себе включає розкриття рівня загального білірубіну, АСТ, АЛТ, сечовини, креатиніну, загального білка, а-амілази, глюкози, альбуміну і з-реактивного білка в крові.
  • Судомний синдром. Дозволяє визначити причину розвитку судомних явищ у кішки в ході комплексного дослідження організму. Панель судомного синдрому в себе включає дослідження загального і прямого білірубіну, сечовини, креатиніну, глюкози, ГГТ, калію, натрію, фосфору, кальцію, іонізованого кальцію, хлору, магнію і кислотності.
  • Мінеральний обмін . Визначається рівень в крові калію, натрію, фосфору, кальцію, іонізованого кальцію, заліза, хлору, магнію і кислотності.
  • Жовчні кислоти . Розкриття вмісту жовчних кислот в крові відноситься до практичних тестів роботи печінки.
  • Класична біохімія. Дослідження в себе включає визначення рівня 12 показників – загального і прямого білірубіну, АСТ, АЛТ, сечовини, креатиніну, загального білка, лужної фосфатази, а-амілази, глюкози, ЛДГ і альбуміну.

Головні показники і норми для кішок:

  • Загальний білірубін-нормальні значення для кішок 2-10 мкмоль / л.зміна рівня загального білірубіну в крові вказує на дефіцит в організмі ціанокобалміну, розвиток гепатиту, анемії або хвороб кісткового мозку.
  • Прямий білірубін-норма для кішок 0 -5.5 мкмоль/л.збільшення рівня даних показників говорить про зменшення екскреції пігменту з печінки і жовчовивідних шляхів.
  • АСТ-аспартатамінотрансфераза, норма для кішок 9-45ед. збільшення рівня ферменту вказує на токсичний або вірусний тип гепатиту, початок некрозу тканин печінки, гострий інфаркт міокарда. Зниження відзначається при азотемії.
  • АЛТ – аланинаминотрансфереза. Норма для кішок 18-79 Од/л.збільшується рівень ферменту в кров’яному руслі при значних пошкодженнях печінки і на тлі прийому гепатотоксичних препаратів. Зменшення рівня аланінамінотрансферази відзначається при нестачі піродоксину, гемодіалізі або на останніх термінах вагітності.
  • Сечовина – норма для кішок 5.4 -12.1 ммоль/л. Збільшення відзначається при нирковій недостатності. Зменшення рівня сечовини вказує на проблеми з печінкою або невисоке надходження білка в організм тварини.
  • Загальний білок-норма 52-77. Вказує на зневоднення при діареї і блювоті, а ще на захворювання кишечника, гепатит, цироз, затяжну серцеву недостатність або наявність паразитів.
  • Лужна фосфатаза-норма у кішок 8-130 Од / л.збільшення рівня лужної фосфатази відзначається при активному зростанні кісток, захворювання опорно-рухово апарату, ряді пухлин і на останніх термінах виношування кошенят.
  • А-амілаза-норма для кішок — 500-1200 Од/л.Фермент з класу гідролаз. Збільшення рівня амілази вказує на розвиток запалень в тканинах підшлункової залози і пошкодження слинних залоз.
  • Глюкоза-енергетичне джерело в організмі. Норма для кішок 3.3-6.3 ммоль/л. Збільшення рівня глюкози в крові вказує на сильний стрес, гострі форми панкреатиту, ниркову недостатність або пухлини гіпофіза. При зниженні рівня глюкози в крові, доктор підозрює наявність пухлин підшлункової залози, цироз печінки, печінкову недостатність, наявність вроджених портосистемних шунтів.
  • ЛДГ-лактатдегідрогеназа. Норма для кішок 35-220 Од / л.збільшення рівня ЛДГ може вказувати на панкреатит, пневмонію, пошкодження скелетних м’язів, інфаркт міокарда, холестаз або некротичне ураження нирок.
  • Альбумін-білок плазми крові. У нормі у кішок показник може змінюватися від 24 до 38 г/л.зменшення рівня альбуміну може говорити про хронічну недостатність печінки, кровотечах, нефропатіях, синдромі мальабсорбції. Збільшення рівня альбуміну в крові частіше вважається свідченням зневоднення організму.
  • ГГТ-гаммаглутамілтрансфераза. Норма у кішок 0-2. Вказує на ураження печінки, крім інфекційних гепатитів.
  • Холестерин-норма у кішок 1.6-3.9 ммоль/л.збільшення рівня холестерину супроводжує ожиріння, цукровий діабет, проблеми в роботі підшлункової залози, нефроз і обструкцію жовчних шляхів. Зниження холестерину в крові може бути пов’язано із запальними процесами, голодуванням тварини, гіпертиреозом.
  • Ліпаза-норма для кішки 13-200. Фермент, який відповідає за відщеплення залишків жирних кислот від гліцерину. Активність ліпази сильно зростає при запаленнях підшлункової залози.

Хімічний аналіз крові в себе включає і ряд інших показників. У комплексі, фахівець може отримати детальну картину напрямку головного захворювання, призначити додаткові інструментальні дослідження і розробити адекватний план лікування.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.