Види акваріумних креветок: сумісність і рекомендації щодо вибору

Види акваріумних креветок: сумісність і рекомендації щодо вибору - Ветеринар

Мало хто знає, що тримати в акваріумі можливо не тільки строкатих рибок або равликів, а й інших жителів ставків — креветок. Вони теж ідеально підходять на роль вихованців, які проживають у будинку. Серед них зустрічаються види найрізноманітніших кольорів і розмірів.

Види акваріумних креветок: сумісність і рекомендації щодо вибору - Ветеринар

Акваріумні членистоногі значно відрізняються від своїх побратимів, які проживають у природному середовищі проживання. У чому полягають їхні особливості, і як правильно розводити креветок вдома, розповімо далі.

Опис

Більшість креветок живе в солоних водоймах, але є й такі, яким необхідна для існування питна вода — безпосередньо вони і стали об’єктом для розведення в неволі. Домашні прісноводні креветки можуть прикрасити будь-який акваріум.

Для них навіть розроблено окремі види посудин — креветочники, що вміщають у себе від 40 до 80 літрів води.

Такі розміри потрібні для того, щоб створити в посудині прекрасні умови для таких тварин. Є низка особливих характеристик, що відрізняють таких гідробіонтів від риб, наприклад, вони вимагають більш затишних умов щодо хімічного складу води.

Розміри акваріумних креветок можуть змінюватися від 1,8 до 35 см, а їхнє забарвлення дивує різноманіттям: червоні, зелені, шоколадні, тигрові, блакитні та інші.

Цікавим є той момент, що креветки здатні впливати на чисельність власної популяції з огляду на умови проживання.

Побачивши, що в акваріумі є багато місця і їжі, вони починають активно розмножуватися, і за шість місяців їхня популяція зростає в десятки разів. Якщо атмосфера погіршилася, то вони зменшують оберти розмноження, а великі особини починають поїдати дрібних. Зазначимо, що таке поїдання собі аналогічних ніколи не відзначається, якщо є наявність усіх умов для них.

Сімейство Caridina

Їхнє природне середовище проживання — тропіки і субтропіки Азії. Головогруди таких ракоподібних мають розміри менше 1 см. Вони можуть вживатися в їжу, наприклад, вид C. multidentata є в продажу. Дикі особини не так святково виглядають, як їхні домашні родичі.

Дуже часто для утримання в акваріумах заводять біло-чорні смугасті форми C. cantonensis, які отримали в побуті прізвисько “креветка бджола”.

Якщо ви почуєте, що їх називають “креветка чорний кристал”, то знайте, що це неправильно. Насправді “кристалами” називають тільки червоно-білу форму — “креветка червоний кристал”. Цей рід продовжує поповнюватися, оскільки в ньому відкриваються все нові й нові категорії завдяки гібридизації.

Амано

Caridina multidentata допомагає боротися зі шкідливими водоростями в ставках. Їй властиве світло-зелене забарвлення, з обох боків тіло всипане червоно-коричневими мітками. Спину прикрашає світла смужка, яка проходить від голови до хвоста. Крім водоростей, їй подобаються звичайні акваріумні підгодівлі.

Співвідношення аміаку і нітратів у воді дуже і дуже важливе для таких особин. Оптимальний режим температур від +15 до +27 градусів за Цельсієм, рівень кислотності pH від 6,5 до 7,7.

Вони непогано перебувають по сусідству з нешкідливими рибками. Труднощі можуть з’явитися при розведенні таких ракоподібних, оскільки для правильного розвитку личинок потрібно більше солі.

Якщо Ви запланували вивести потомство, то необхідно потурбуватися про створення затишних умов. Заздалегідь відсадіть жіночу особину в окремий акваріум об’ємом 30 літрів і з водною температурою +23 градуси, забезпечте їй слабке світло, губчастий фільтр і створіть аерацію.

Арлекін

Ці креветки водяться у водах Індонезії. Їм притаманна особлива обережність, можливо, викликана їхніми невеликими розмірами — трошки більше сантиметра. Власну оригінальну назву отримала за строкате забарвлення, що поєднує червоний, білий і чорний кольори.

Любить воду теплішу за +25 градусів з pH понад 7,0. У дикій обстановці любить харчуватися за допомогою губок, але вдома їй така допомога не потрібна.

Плодиться в несолоній воді, при цьому малюки не проходять етап личинок. З її кладки в кількості 10-15 ікринок, через 3-4 тижні відразу вилуплюються невеликі креветки.

Жовта креветка

Neocaridina heteropoda var. yellow хороша для тих, хто лише починає заводити акваріумних креветок. Вона зовсім невимоглива в догляді і дуже легко адаптується до нових умов. Прекрасні умови для неї — це миролюбні сусіди і несолона вода в акваріумі. Жовта креветка носить ікру місяць або півтора, після цього виводить потомство близько 25 особин. Коли їй створені прекрасні умови, то вона завжди має ікру.

Бабаулті

Індійські креветки бабаулті мають величину близько 3 см. Ці невеликі хамелеони змінюють колір від зеленого до коричневого і червоного. Ця характеристика залежить від стану тварини, її харчування і зовнішнього середовища. Побачивши красивих представників цього виду, багато хто шукає їх у продажу, проте вони виявляються не дуже яскраво забарвленими, оскільки їхня колірна палітра — явище мінливе.

Група Neocaridina

Найпоширеніші з цієї групи види — Neocaridina davidi (heteropoda) і Neocaridina palmata. Серед них зустрічаються категорії з яскравими і красивими забарвленнями. Жовта, помаранчева і червона сакура, блакитна і блакитно-помаранчева рілі та інші.

Неокаридинова рілі

Їй властива колірна палітра, що включає лінії різних кольорів, які чергуються. Вона отримана шляхом селекції на Тайвані 2010 року. Спочатку були виведені двоколірні особини з червоними відтінками і блакитного, але потім під час подальших робіт були отримані ще більш строкаті екземпляри, які стали гідною прикрасою будь-якого акваріума.

Заповітна мрія

Вони дуже привабливі, але абсолютно не завжди синій ген передається всьому потомству, тому серед цього виду можна зустріти зелених, коричневих і просто прозорих особин. Ці креветки отримані завдяки селекційній роботі вчених Німеччини та Японії. Офіційно вид вперше представлений в Америці 2006 року.

Самці мають довжину 2 см, а самки — 3 см.

Їм підходить вода з температурою +18.28 градусів за Цельсієм, з рН 6.5 — 7.5 і жорсткістю 2-25.

Рілі чорна з блакитним

Її голова і хвіст мають відтінок темного кольору з синім відливом. Інші частини тіла забарвлені у світло-блакитний з чорними вставками. Її тіло настільки прозоре, що крізь його оболонку можна розглянути ікринки.

Вид Macrobrachium

Належать до сімейства палемоніди, яке об’єднує дві дуже багато видів. Друга пара кінцівок має великі розміри, що виділяє цей рід серед інших. Ще одна популярна назва таких особин — довгорукі. Їм підійдуть для проживання умови річок і ключів.

Для комфортабельного існування рівень кислотності має перебувати в межах pH 6.0-8.0, а воду вони люблять на позначках +22.28 градусів за Цельсієм. До сусідів спеціальних вимог немає.

Зазвичай величина акваріумних особин доходить до 8 см, хоча в природі трапляються макробрахіуми величиною до 45 см — це креветки Розенберга. Не дивує, що їх продають як морський делікатес. Цей рід живе у водах таких країн, як Австралія, Америка, Малайзія, Пакистан та інші спекотні регіони. Проте, певні варіанти живуть і в річках Сахаліну.

Різновид Palaemonidae

Це велике сімейство налічує майже тисячу видів і ділиться на 2 підродини Palaemoninae і Pontoniinae.

  • Palaemoninae належать до морських хижаків, які їдять безхребетних. До них, зокрема, належать креветки Macrobrachium, про які ми говорили вище.
  • Pontoniinae в коралових рифах ідеально співіснують з морськими губками, молюсками та голкошкірими.

Серед них присутні і чистильники, і паразити. Їхній раціон дуже часто вичерпується детритом, проте є в цій підродині й любителі тваринної їжі.

Як підібрати?

Показники вибору креветок для домашнього утримання — це важливий аспект, який турбує акваріумістів. Щоб не припуститися помилки під час купівлі таких ракоподібних, пропонуємо вам ознайомитися з інструкцією.

  • Креветки далеко не пасивні, вони багато часу проводять у русі. У природі вони співіснують у зграях, тому для зручного проживання в умовах акваріума їм необхідна компанія хоча б з десятка родичів. Чим активніше креветки переміщаються акваріумом, тим кращий у них загальний стан організму. Їм подобається бігати по корчах, рослинних укриттях, і просто по дну їхньої маленької водойми в будинку.

Побачивши в зоомагазині ледачих особин, що ховаються в укриттях, не слухайте продавця, який каже, що це звичайна поведінка для цих тварин, найімовірніше, вони просто нездорові.

  • Не варто купувати великих особин. Зрозуміло, це може здатися зручніше, оскільки у них простіше визначити стать і вид, та й до розмноження вони вже готові. Але юні креветки набагато легше підлаштовуються до нових обставин, адже переїзд у новий акваріум є для них помітним стресом.
  • Побачивши, що креветки занадто спантеличено “носяться” акваріумом у пошуку їжі, не варто думати, що їх недогодовують. Це абсолютно природна поведінка для здорових особин.
  • Під час купівлі креветок уважно подивіться на ступінь вираженості пігменту. У них має бути яскраве забарвлення зі стійкою палітрою. Чим інтенсивніші фарби, тим здоровіший екземпляр перед вами.
  • Попросіть продавця дати вам можливість як слід вивчити креветок. Недостатньо розглянути їх у відкритому акваріумі, спробуйте розглянути кожну особу, яка вас зацікавила, окремо. Це звичайне побажання, і воно не повинно викликати нерозуміння. Переконайтеся, що на панцирі вподобаної особини немає наростів та інших недоліків, наприклад, невластивих цьому виду плям. Схожі вади можуть свідчити про інфікованість ракоподібних.
  • Переважно підбирати креветок особисто, однак якщо ви захочете зробити це через інтернет або за допомогою телефонного дзвінка, то уточніть, у чому вони будуть перевозитися. Найкраще, якщо це будуть дихаючі пакети для транспортування креветок, в якому буде вода з їхнього ж акваріума. Крім того, в компанії інших особин дорога пройде спокійніше для кожної з них, тому краще не купувати їх окремо.

З якими мешканцями акваріума сумісні?

Якщо у ваші плани не входить облаштування окремого креветочника, то ви можете сміливо підселити нових мешканців до риб або равликів. Головне, не допускати помилок під час вибору компанії для членистоногих. Розглянемо детальніше це питання. Отже, на роль компаньйонів їм підійдуть такі риби, як:

  • мікрорасбори;
  • гуппі;
  • неони;
  • пецилії;
  • родостомуси.

Є й види, співіснування яких з креветками перебуває під сумнівом, наприклад, з подібними рибами, як апістограми Рамірезі.

Тут все може залежати від кількох моментів: кого з них в акваріумі більше, наскільки він великий і чи можуть два види мати в ньому власну територію, яким є характер певних особин і, врешті-решт, з якого віку вони зростали один з одним.

Навіть перераховані вище рибки повинні мати менші розміри, ніж ваші новоприбулі креветки, інакше вони можуть спробувати на них нападати. А ось з ким селити креветок дуже не рекомендується, це:

  • барбуси;
  • бійцівські риби;
  • цихліди;
  • боції;
  • скалярії.

Як ви дізналися зі статті, заводити креветок може кожен акваріуміст, навіть новачок. Стежити за ними цікаво і професіоналам, адже вони дуже динамічні істоти, до того ж з дуже красивим забарвленням. Головне, взяти до уваги всі рекомендації експертів — тоді процес придбання та адаптації нових улюбленців пройде гладко як для вас, так і для самих креветок.