Фон для акваріума: види, вибір і встановлення

Фон для акваріума: види, вибір і встановлення - Ветеринар

Господарі рибок знають, наскільки важливо надати акваріуму атмосферу, що зачаровує. А тому в обстановці акваріумістів важливе значення приділяють фону для акваріума. Що це таке, яке його призначення, і в чому полягають важливі моменти вибору, давайте розберемося.

Що це таке і для чого він необхідний?

Фон для акваріума являє собою елемент облаштування, що виконує практичну і декоративну функції. За допомогою його оформляють тильну частину акваріума як доповнення класичних декорацій (корчів, щільних гірських порід, каменів, живих рослин), що зазвичай кладуть для комфорту рибок. Крім того, фон ховає комунікації (наприклад, трубки і шнури живлення), що розміщуються за акваріумом.

Без заднього фону оформлення водойми в будинку для рибок вважається незакінченим. Крім маскування обладнання, що стирчить, цей компонент створює загальне сприйняття організації живого куточка. При цьому сам він невидимий і може створювати просторову перспективу. Це ніби заміна фарбі, якою ще зовсім недавно маскували тильну стінку акваріума. Крім того, акваріумний фон відволікає увагу від недоліків внутрішнього оформлення. Він згладжує недоліки, відтіняє рослини, вносячи в оформлення особливу атмосферу. Скориставшись його допомогою створюється затишок для самих рибок, він може зробити живим їхнє забарвлення, а часом і зовсім створити імітацію «інтер’єру» з плавним перетіканням елементів у єдиній картині.

Різновиди

Усе розмаїття варіантів, пропонованих увазі покупців, можна розділити на 2 групи: зовнішні та внутрішні. Модифікації зовнішнього типу найпопулярніші, оскільки коштують набагато дешевше і відрізняються багатим асортиментом. У будь-якого покупця є можливість вибрати варіант з урахуванням переваг смаку, не урізуючи бюджет. Вироби цієї категорії по закінченню певного часу обростають водоростями.

Аналоги внутрішнього типу є більш звичними через власні зорові характеристики. Однак після того як провели монтажні роботи вони можуть негативно впливати на склад внутрішньої рідини. Ці різновиди встановлюють у середину акваріума до його наповнення водою.

При цьому їхній фіксації приділяють дуже багато уваги з метою недопущення потрапляння між фоном і стінкою акваріума маленьких мешканців.

Крім того, фони бувають готовими і саморобними. По суті, всі варіанти можна розділити на понад десять видів: об’ємні пластикові моделі, з пінополістиролу, корка та інакше кажучи плівки. При цьому задній фон зовсім не обов’язково має бути однотонним. У продажу можна зустріти модифікації зі світом під водою, імітацією каміння на дні моря, вигляд курортів і красивих гір.

Виходячи з типу малюнка, задній фон для акваріума може бути стандартним і рельєфним, формату 3D. Залежно від типу фонового полотна і тематики малюнка йому можна надавати кращий ефект об’єму. Виконується це за допомогою застосування різноманітної зелені, створенням різних ходів для рибок, а ще шляхом застосування підсвічування. Крім того, фон заповнюють камінням і боєм із цегли.

Готовий фон із важливим ландшафтом купують у спеціальних магазинах. Поліуретанові 3Д моделі здатні відтворити різну фактуру, аж до каменю і дерева. Ці рельєфні листи надають акваріуму особливого колориту. Незважаючи на те, що вони коштують дорожче за плівку, купують їх частіше. Це можна пояснити презентабельністю, яку якісні панелі несуть в акваріумне оформлення. Однак чистити подібні панелі важче. Недоліком рельєфних виробів вважається і зменшення внутрішнього об’єму акваріума. Крім того, на відміну від плівки конкретно тут від установки залежить, чи потрапить у зазор між панеллю і стінкою невелика рибка.

Плівка, що застосовується для оформлення, відрізняється товщиною. Це економний варіант заднього фону, який, незважаючи на масу поєднань кольорів і тематик, поступається панелям. Основний мінус такого виду полягає в тому, що плівку досить непросто прибрати, якщо власнику будинку захочеться переробити аквадизайн. Склеювати плівку необхідно щільно, не допускаючи утворення бульбашок повітря.

Палітра кольорів

Сьогодні поєднання кольорів під час вибору фону різняться. Але професіонали радять вибір свій зупиняти лише на різних кольорах палітри кольорів.

Чорний

Такий фон є найбільш підходящим і природним для самих рибок. Колір дуже популярний, за допомогою його акваріумісти можуть великою мірою звернути свою увагу на акваскейпінгу і мешканців акваріума. Чорний має здатність надавати виразність зелені та кольору рибок, їхнє фарбування стає яскравішим.

Чорне тло досить хитре — воно створює зорову ілюзію розчинення задньої стінки. Це проявляється на глибині: при погляді з’являється відчуття, що акваріум набагато глибший, ніж є насправді.

Однак чорний колір складний, терпіти його можуть абсолютно не всі, оскільки після закінчення певного часу він може здаватися похмурим. До того ж він програє деяким кольоровим фарбам палітри.

Аквамариновий

Цей відтінок виконує ефект перебування на морському пляжі. Вибирають його не тільки для акваріумів з прісноводною екосистемою: він підійде і для морської. Однак і у цього кольору є мінуси сприйняття. Якщо невірно вибрати колірну насиченість, поєднуваного блакитну і зелену фарби, виразність внутрішнього світу буде розмазана.

При погляді в такий акваріум з’являється відчуття умиротворення і душевного спокою. Ефект аквамаринового кольору дає можливість створити ілюзію середніх глибин. Ці тони можуть відволікати увагу від насиченої зелені, що знаходиться в акваріумі.

Однак аквамариновий фон може гарно оформити ставок із безбарвними скаляріями й акулий балу. У цьому варіанті контраст матиме виграшний вигляд, а саме при гармонійному застосуванні підсвічування.

Синій і сіро-синій

Ці тони за належного ступеня насиченості мають здатність передавати атмосферу морських глибин. Ефект океанської глибини з цим фоном здається природним, причому риба на ньому виглядає ідеально. Призначаються ці модифікації насамперед для морських акваріумів. Однак і надати необхідну обстановку скелястому антуражу темним кольорам теж під силу. Фахівці ж рекомендують застосовувати такі кольори в морських інсталяціях. При цьому в акваріумному рельєфі має бути темно-сіре каміння, що імітує скелі.

Пісочний, бежевий, коричневий

Ці тони дають змогу відтворити атмосферу річкового дизайну з річковою водою, часом і мутнуватою. Застосовується цей колір фону для акваріумів, де хочеться відзначити рідкість рослинних насаджень. Здебільшого, під час подібного оформлення кількість предметів «облаштування» дозують, чи то каміння, чи то рослини, чи то деталі в спорідненій з фоновим кольором групі. На коричневому тлі зелень виглядає досить виразно.

Водночас по закінченню певного часу у членів сім’ї не з’являється ефект тяжкості під час погляду на дизайн, як в акваріумів із чорним заднім фоном.

Білий

Таке тло є найскладнішим, обирають його виключно фахівці акваскейпу. З ним акваріум виглядає просторим, а рибки виглядають так, нібито ширяють у повітрі. При цьому створюється ефект світіння, рибки і акваріумний ландшафт виглядають яскраво і виразно. Це рішення для риб звичайних видів, оскільки далеко не кожному з них подобається білий колір, який прагне надмірно висвітити акваріум і його вміст. Крім того, білий колір марок: будь-які забруднення фону або його пошкодження відразу ж впадають в очі.

Помаранчевий і червоний

Незважаючи на те що ці кольори знаходять своїх шанувальників, підбирати їх для оформлення акваріумів все ж не варто. І тут справа не тільки в негативному емоційному сприйнятті та зайвій агресії, яку вони несуть і членам сім’ї, і самим живими істотами, що мешкають у ставку. Такі кольори неприродні, дуже часто власне це причина стресу деяких видів акваріумних риб.

Як підібрати?

Вибір того чи іншого кольору, як і типу заднього фону для акваріума складається з низки тонкощів. Наприклад, однією з них вважається тип ґрунту: важливо, щоб він контрастував з підібраним фоном, що потрібно для правильного сприйняття естетики. Важливу роль у підборі відіграє малюнок. Якщо з’явилося бажання вибрати власне фотографічні шпалери, робити це слід з розумом. Наприклад, принт на задньому фоні доречний в оформленні лише тоді, коли всередині ставка знаходиться помірна кількість декоративних складових.

Якщо вибір зупинено на плівці, краще підбирати варіант із зображенням більшої реальності. Коли підбирають варіант, мальований фарбою, слід передбачити: пофарбоване скло не матиме рівномірного вигляду. Де небудь фарба ляже ущільненим шаром, а де небудь із лисинами. Виглядати таке тло красиво не буде. Крім того, у спробі заощадити на купівлі готового варіанту господар рибок ризикує зробити оформлення отруйним. Це старе рішення, до того ж токсини можуть завдати шкоди не тільки воді, а й жителям ставка.

Підбираючи твердий фон у вигляді готової пластини, необхідно розуміти: він значно зменшить ступінь освітленості ставка. До того ж ці варіанти важче чистити. Під час купівлі будь-якого фону необхідно стежити за тим, щоб його габарити збігалися з параметрами акваріума. Якщо це плівка, то її габарити зобов’язані бути трохи меншими за параметри скла, оскільки під час встановлення вона буде натягатися. Однак саму плівку необхідно купувати із запасом, щоб прибрати ймовірність купівлі розміру, меншого за заявлений.

Підбираючи колір, спираються від особистих переваг і типу рибок. Не всім їм подобаються темні тони, а тому дуже і дуже важливо спробувати вибрати те рішення, яке не призводить до стресу маленьких мешканців акваріума. Колір вибирають і на підставі наявного внутрішнього ландшафту: оздоблення всередині не повинно зливатися з кольором фону.

Наприклад, на зеленому тлі зелень усередині акваріума загубиться, необхідно зважувати гру контрастів і враховувати сполучуваність кольорів.

Під час вибору власного варіанту можна відштовхуватися від поєднання кольорів кімнати, в якій розміщений акваріум. Наприклад, живий фон матиме чудовий вигляд у приміщеннях, де контрастами є лише нейтральні фарби. Соковита зелень розбавить контраст білого і сірого, білого і чорного. Подібне оформлення здатне стати виразним акцентом інтер’єру, наділивши його потрібним емоційним забарвленням.

Аквамариновий фон буде доречний у кімнаті, оформленій у білих, бежевих, пісочних відтінках. Білий краще застосовувати в контрасті з темним кольором. Яскраві червоні або помаранчеві матимуть кращий вигляд у спокійному інтер’єрі, де панують м’які та приглушені фарби. Синій не можна застосовувати в холодних приміщеннях, де домінує споріднений колір. При надлишку синього обстановка стає похмурою.

Як закріпити?

Кріплення підібраного варіанта залежить від його різновиду. Наприклад, якщо це плівка, її можна приклеїти як усередині акваріума, так і зовні. Для наклеювання всередині доводиться використовувати спеціалізований герметик. Не можна в жодному разі фіксувати лист по краях за допомогою скотча, не застосовуючи клей. Досить швидко таке оформлення стане неохайним. Між плівкою і склом потрапить вода, скотч стане відклеюватися.

Не можна користуватися цукровим сиропом, вазеліном або милом. Ці засоби не замінять клей, що застосовується для фіксації акваріумного фону. Під час монтажу слід передбачити низку тонкощів. Наприклад, скло перед обклеюванням потрібно почистити і висушити.

Склад клею на нього наносять не точково, а змієподібно, після цього розподіляють по поверхні за допомогою широкого шпателя. Далі приступають до обклеювання фону, його прикладають до поверхні і вирівнюють. При цьому велику увагу приділяють краям, оскільки власне від якості приклеювання країв залежить довговічність фону і його сприйняття краси. Під час розрівнювання з-під плівки прибирають залишки клею і бульбашки повітря.

Залишки клею прибирають за допомогою звичайної м’якої губки. Останнім етапом монтажу стане фіксація плівки поверх приклеювання скотчем. Виконують це з кожного боку, за вашим бажанням через деякий час такий фон можна буде замінити іншим.

Неординарним рішенням стане оформлення задньої стінки акваріума живим фоном, для чого застосовують мох. У цьому варіанті доводиться задіяти металеву або пластикову сітку розміром удвічі більшим за декоровану стінку. Фіксаторами такого фону стануть присоски і безбарвна волосінь. Встановлення такого фону нескладне: половину сітки рівномірно покривають шаром моху, після цього накривають другою частиною сітки.

Далі зібрану конструкцію закріплюють до скляної поверхні за допомогою присосок . Цей фон оригінальний і потребує постійного догляду. Мох у воді росте, через що його по закінченню певного часу доведеться стригти. Однак жива стінка як фон має гарний і оригінальний вигляд, проте доповнювати такий ландшафт доведеться не рослинами, а чимось іншим. Недоліком живого фону для акваріума є необхідність у застосуванні спеціалізованих добрив для водних культур.

Переваги теж зрозумілі: живий фон можна створити з різноманітних видів моху, а ще ґрунтопокривних . Створити такий фон можна навіть із капронових ниток і рамки з прозорого матеріалу, вставляючи рослини між нитками. Що стосується встановлення об’ємного фону, то його закріплюють за допомогою спеціального клею, який зазвичай входить у комплект. А ще його фіксують шляхом притиснення ґрунтовим шаром або камінням до задньої стінки.

Рельєфний фон підійде для акваріумів звичайного типу.

Про те, як зробити об’ємний фон в акваріум власними руками, дивіться в наступному відео.