Обігрівачі для акваріума: різновиди, вибір, встановлення та використання

Обігрівачі для акваріума: різновиди, вибір, встановлення та використання - Ветеринар

Оптимальна температура води в акваріумі підтримує певний мікроклімат і сприяє нормальній діяльності мешканців. Для створення оптимальних параметрів застосовують нагрівачі. Сьогодні асортимент такого обладнання різноманітний.

Обігрівачі для акваріума: різновиди, вибір, встановлення та використання - Ветеринар

Вони мають найрізноманітнішу потужність і залежать від об’єму ємності, яку потрібно прогріти. Однак мало хто знає, як підібрати прилад, як правильно його встановити і використовувати. Про це і піде розмова в сьогоднішній статті.

Призначення

Всі знають, що підводне середовище акваріума вразливе і специфічне. Для підтримки і нормалізації діяльності рослинності та рибок потрібна комфортна температура.

Обігрівач води запобігає можливим перепадам, які погано впливають на підводний мікроклімат і викликають захворювання рибок. Прилад рівномірно нагріває воду, що унеможливлює виникнення в тій чи іншій частині акваріума шарів з набагато нижчою температурою. До того ж змішування шарів рідини не дає воді застоюватися.

Також температура в середньому, яку створює обігрівач для акваріума, допомагає розвитку корисних бактерій у ставку.

Не потрібно думати, що робочий принцип приладу такий самий, як у кип’ятильника. Це не так. Прилад підігріває воду всього на 4-5 градусів. Температура в середньому води для прісного і жаркого ставків — 23-30 градусів. Невелике збільшення потрібне, якщо в приміщенні досить прохолодно або в акваріумі живуть тропічні види риб.

Основною особливістю приладу вважається стабілізація температури. Багато акваріумістів упевнені, що для багатьох видів риб її коливання навіть у кілька градусів згубні. Однак подібні перепади характерні для маленьких ставків.

Але за будь-яких обставин нагрівач для акваріума вважається одним з обов’язкових пристроїв оснащення штучного ставка.

У зоомагазинах представлений великий вибір бойлерів для акваріумів.

  • Є заглибні прилади, вони можуть бути різних видів.
  • Скляні. Корпус приладу виконаний з міцного, протиударного скла, який має непроникну кришку. Усередині розміщений зовнішній водяний термостат — термостатичний клапан. Автоматична система вимикання і вмикання дає можливість тримати середню температуру.
  • Пластикові системи обігріву води є більш просунутими моделями. Вони зроблені з міцного матеріалу. Устаткування має плоский вигляд, термостатичний клапан електронного типу та обладнане підсвічуванням зі світловипромінювальними діодами, яке слугує сигнальним оповіщенням.
  • Титанові прилади. Дають можливість контролювати температуру, не занурюючи руки у воду. Комбінування новітніх технологій дає можливість застосовувати прилад як для прісних, так і для морських ставків. Також обігрівач чудово підійде для акваріумів з великими черепахами і рибами.
  • Міні-прилади відрізняються власним маленьким розміром і підійдуть для нано-водойм. Нагрівач розміщують під ґрунтом або вздовж скла. Відсутній термостатичний клапан.
  • Проточні акваріумні нагрівачі належать до зовнішнього типу обладнання (прилад працює зовні). Завдяки цьому в ставку залишається просто безліч місця. Обігрівач приєднується до шланга поворотного фільтра. Таким чином краще розподіляється тепло. Корпус зроблений із пластику виконаний з надійного матеріалу і захищає деталі приладу.
  • Кабелі для водонагріву застосовують у багатолюдних водоймах. Вони закріплюються до дна акваріума за допомогою присосок. Важливо, щоб вони перебували нижче ґрунту. Розміщують кабель зигзагом по всій території. Під час роботи обігрівача створюється слабкий рух води замкнутим контуром, що виштовхує всі поживні компоненти ближче до коріння рослин.

Такий нагрів сприяє швидкому розвитку рослинності та запобігає різним хворобам.

  • Мати для нагрівання. Така грілка розміщується під ємністю і забезпечує однаковий прогрів. Потужність приладів різна і залежить від обсягу акваріума. Для великих ставків застосовують кілька грілок. Мінусом подібних систем обігріву вважається те, що прогрівання дна ємності створює гармонійне середовище для розвитку небезпечних бактерій.

Дуже часто досвідчені акваріумісти застосовують нагрівачі з терморегулятором, що дає можливість автоматично контролювати температуру і не допустити сильних перепадів. Системи обігріву з терморегулятором також поділяють на кілька типів.

  • Електронні . Прилади мають максимальну точність, але мають завищену ціну.
  • Механічні. Більш доступне обладнання, але в показаннях температури часто припускаються помилок на пару градусів.

Огляд виробників

Під час вибору обладнання для акваріума варто звернути власну увагу на виробників. Хороший пристрій — запорука здоров’я маленьких мешканців ставка. Список найкращих моделей від провідних виробників представлений нижче.

  • Barbus Heater 009 50 W. Обігрівач заглибного типу. Корпус зроблений з дуже якісного металу і має подвоєну ізоляцію нагрівальних елементів. Прилад обладнаний точним зовнішнім водяним термостатом і циферблатом. Потужність приладів — від 50 до 300 Вт. Дуже популярні моделі потужністю в 50 Вт, які належать до нового покоління обладнання. Прилад фіксується біля струму води і не межує з ґрунтом.

Підійде для акваріумів об’ємом 40-80 л, має управління режимом температур від 20 до 30 градусів, світловий сигнал і шнур довжиною 1,5 метра.

  • Xilong XL 999 999 500 W. Прилад підійде для великих ставків і здатний підтримувати потужність до 500 Вт. Корпус міцний і герметичний, що дає можливість максимально захистити робочі деталі приладу. Температурний діапазон — від 16 до 33 градусів. Це забезпечує хороший баланс теплових показників води. До позитивних якостей можна віднести чутливість зовнішнього водяного термостата і м’який хід ручки. Нагрівач обладнаний подвійною системою контролю температур, що зменшує появу різких стрибків. Також модель має датчик вимкнення та світловий сигнал.
  • Aquael Comfort Zone Gold 100 W. Устаткування для нагрівання володіє всіма сучасними технічними властивостями і є одним з дуже довговічних по експлуатації. Для забезпечення безперервної експлуатації контакти нагрівача покривають шаром золота, яке запобігає окисленню. У корпусі приладу розміщується реле, яке виконує контроль за теплообміном. Температурний діапазон — 18-32 градуси. Сама колба виготовляється зі стійких до ударів матеріалів: пластику та скла. Прилад підійде для ставків об’ємом від 60 до 100 л. Наявність керамічного радіатора сприяє рівномірному теплорозподілу у водній обстановці. Любителі акваріумістики також відзначають якість збірки і гарантію в 2 роки.
  • Hydor External Aquarium Heater ETH 200 12 . Цей бренд давно проявив себе на ринку як досвідчений виробник якісного обладнання для акваріумів. Завдяки сучасним інноваціям і технологіям прилад вважається кращою думкою нагрівача. Модель яка розрахована на об’єм ставка до 200 л і має потужність у 200 Вт. Міцний корпус виконаний з ергономічного матеріалу і має стійкість до ударів. Невеликих розмірів зручна модель фіксується до резервуара за допомогою шланга, діаметр якого близько 2 см. Робота терморегулятора може виконуватися як в ручному, так і автоматично. Світловий індикатор сповіщає про робочий процес приладу, а застосування особливої технології перешкоджає перегріву обладнання.

З переваг необхідно виділити довжину шнура — практично 1,5 метра, з поганих якостей — занадто велику ціну.

  • Tetra HT 150. Модель заглибного типу має колбу з товстими стінками з боросилікатного скла. Товстостінний корпус стійкий до температурних змін і пошкоджень які створені механічним шляхом. Прилад підійде для акваріумів 150-225 л. Фіксується на присоски та має потужність 150 Вт. Керамічний елемент нагріву повністю безпечний. Через властивості кераміки його можна назвати довговічним. Діапазон режиму температур — від 19 до 30 градусів. Верхня межа вважається недоліком моделі, оскільки у певних виробників вона може дійти до 34 градусів.

Плюсом моделі є наявність довгого шнура (2 м) і світловий індикатор.

Як підібрати?

Для того щоб вибрати правильно бойлер для акваріума, необхідно керуватися певними правилами.

  • Бойлер слід вибрати з терморегулятором. Це забезпечить найточніший контроль за температурою в ставку.
  • Багато моделей обладнано додатковими опціями, наприклад непередбачене вимкнення приладу.
  • Під час вибору необхідно приділяти свою увагу способу температурного регулювання. Не у всіх приладах задається діапазон, в інших моделях — конкретний показник, якого необхідно дотримуватися.
  • Прилад для нагріву для великого і маленького ставків має різну площу для теплопередачі. Тому перед придбанням варто ретельно прочитати інструкцію на упаковці.
  • Вибір також базується на правильній комплектації обладнання. У комплекті обов’язково має бути чохол, особливі кріплення і шнур.
  • Якщо обігрівач купується для морського акваріума, то перед придбанням варто поцікавитися у продавця, чи не завдасть сіль шкоди нагрівальному елементу.

Також потрібно брати до уваги тип субстрату. Якщо дно з дрібнозернистого ґрунту, то найкраще підійдуть донні підігрівачі у вигляді кабелю.

Для контролю процесу роботи обладнання для нагріву застосовують традиційний термометр.

Великі ставки вимагають більш уважного контролю за водною температурою. Для цих акваріумів застосовують одночасно кілька приладів.

Також одним з основних критеріїв вибору вважається потужність обладнання. Значення визначається виходячи з обсягу ємності. Прилад зобов’язаний мати використовувану потужність до 1,5 Вт на 1 л води. Це стосується моделей як з терморегулятором, так і без нього.

Для обсягу ставка в 10 літрів необхідна потужність приладу становить 25 Вт. Подібний показник можна застосовувати в ємностях об’ємом до 25 л. Ставки 25-70 літрів вимагають потужність у 50 Вт. У великих акваріумах від 70 до 150 літрів застосовують моделі зі споживаною потужністю до 200 Вт.

Досвідчені акваріумісти пропонують підбирати обладнання з високою потужністю. За допомогою подібної моделі можна збільшити теплообмін, якщо в кімнаті недостатньо тепло.

Дуже важливо під час вибору приділяти увагу виробнику і легкості встановлення обладнання.

Як встановити?

Грамотне встановлення підігрівача має кілька аспектів. Оскільки прилад стійкий до вологи, його можна як розташувати над водною поверхнею, так і повністю занурити у воду. Важливо, щоб обігрівач не стикався з ґрунтом. Рівень занурення має підходити спеціальній позначці на приладі (minimum water level). Також потрібно іноді виправляти водний об’єм, оскільки рідині властиво випаровуватися.

Гарне місце розміщення приладу — біля фільтра. Безперервна повітряна циркуляція сприяє рівномірному теплорозподілу.

Нагрівач закріплюється на стінці ємності за допомогою опори і декількох присосок. Таке розміщення збільшує ефективність роботи. Після того як відбулася установка, слід почекати 15-20 хвилин. Температура обладнання має зрівнятися з температурою підводного середовища. Після чого можна вмикати обігрівач у мережу.

Як використовувати?

Користуватися обігрівачем необхідно правильно. Для цього є інструкція, яка комплектується з виробом.

Приєднувати пристрій потрібно до мережі, яка повинна відповідати показникам, зазначеним на упаковці або в інструкції. Не можна в жодному разі вмикати прилад, який перебуває не у воді. Перед будь-яким застосуванням підігрівача потрібно вимкнути його з мережі і переконатися в тому, що прилад абсолютно не працює.

Не слід користуватися поламаним приладом. Також не можна самостійно лагодити або замінювати шнур. У цьому разі потрібно замінити весь виріб на нове обладнання.

Виключається самостійне монтування вимикача на шнурі. Це небезпечно.

для того щоб занурити прилад у воду правильно, потрібно орієнтуватися на позначку мінімального водного рівня, яка розташована на корпусі приладу. При цьому необхідно стежити, щоб верхні контакти не торкалися поверхні води.

Як і все обладнання для акваріума, водонагрівач потребує делікатного догляду. Іноді слід витирати прилад і видаляти з нього забруднення.

Швидкому підігріву води сприяє аераційний процес. У ставок також необхідно встановити спеціалізований фільтр або компресор. Прилади забезпечують безперервний рух води по замкненому контуру і повітряних бульбашок. Здебільшого, системи обігріву встановлюють власне біля фільтрів. Це допоможе дуже швидко підігріти воду і підняти температуру водних шарів до прийнятного рівня.

Вибір обладнання для нагріву для акваріума вимагає відповідальності. Необхідно ретельно підійти до вивчення інструкції з експлуатації та дотримуватися певних правил. За грамотного підходу можна підібрати хорошу модель, яка служитиме довгий час на радість мешканцям ставка.

Про те, як вибрати обігрівач для акваріума і правильно його встановити, дивіться в наступному відео.