Штучний акваріум: види та застосування

Штучний акваріум: види та застосування - Ветеринар

Акваріум більшість вважають ефективним засобом для набуття спокою, відпочинку від щоденних напружень і нескінченних справ та обов’язків. Існує думка, що психологічно будиночок для підводних мешканців стає тією самою водою, на яку можна дивитися вічно.

Але ідеальна картинка для очей не буде такою, якщо не доглядати за акваріумом і його мешканцями. А турботу і контроль не всі дозволити собі можуть. Хтось відкладає придбання акваріума через неповнолітніх дітей удома, хтось просто часто переїжджає, а комусь страшно брати відповідальність за живих істот завдяки власній необов’язковості чи надзайнятості. Та все ж рішення знайшлося, і його називають — штучний акваріум.

Особливості

Шанувальникам тематики в морському стилі таке придбання припаде до душі. Це естетичний виріб: штучний акваріум ідеально підходить для інтер’єру. А саме він підійде кімнаті, яка ще недостатньо обжита. Наприклад, у гостьовій є основне — диван, телевізор, можливо, полиці та стелажі. Але відчуття порожнечі не полишає, у такому разі можна внести яскравий декоративний штрих в облаштування житлового приміщення, і штучний акваріум впорається з цим чудово.

Він стає смисловою точкою, декоративним акцентом, який надалі можна обігравати. Наприклад, такий акваріум може стояти як на тумбі, так і окремо від неї, будучи самостійною системою.

Але щоб справжній куточок був ще більш мальовничим, поруч можна поставити вазони з рослинністю.

Акваріумні конструкції дуже часто грають роль стіни або перегородки, вони здатні прикрашати стіл або підвіконня. Сухий акваріум — це загальна назва всіх виробів, які нагадують резервуари з підводним царством, але обходяться без води і живих істот у них.

До слова, флораріум теж зараховують до сухих акваріумів.

Мінуси і плюси

Фактично всі плюси і мінуси подібних виробів зрозумілі. Можна абсолютно чесно сказати, що головна і досить важлива проблема сухого акваріума в тому, що він не може стати будиночком для риб та інших підводних мешканців. Але в цьому ж і його перевага: не потрібно брати відповідальність за живих істот, а художня функція тим часом зберігається.

Переваги сухих акваріумів:

  • маленька вага — це полегшує пошук місця для конструкції, такі акваріуми можна легко вставляти в ніші;
  • зорова ефектність — якщо акваріум ще й світиться, він стає декоративною домінантою кімнати, маленьким витвором мистецтва;
  • рухливість композиції — її дозволяється змінювати, по-різному додавати пісок, змінювати його відтінки, насичувати новим декором;
  • легкість обслуговування — воду міняти в сухому резервуарі не потрібно, як не потрібно стежити за підтриманням її показників.

Але все ж таки тієї натуральності, яка є у звичайному акваріумі, у штучній його альтернативі неможливо задати. Там не буде милих повітряних бульбашок, підводних садів, що колишуться, живих рибок.

Цілком доречно порівняти сухий акваріум зі штучним каміном: декоративність висока, простота в обслуговуванні приваблива, але природності та її чарівності все ж немає.

Різновиди

Основний поділ — вбудовані акваріуми і виносні. У першому варіанті конструкція буде впроваджена в стінку, перегородку або нішу. Може перебувати декоративний сухий акваріум у стільниці читального столика, наприклад. Вбудовуються вони і в підлогу, і в меблі, і в п’єдестали. Виносні конструкції розміщуються окремо, ставлять на полиці, тумбочки, стелажі, ніші. Є й красиві варіанти для підлоги акваріумів без води.

За формою штучні резервуари можуть бути:

  • сфероподібними;
  • прямокутними;
  • квадратними;
  • кутовими.

В естетичних характеристиках сухих акваріумів зрозуміло: вони прекрасно виділяють і смак господаря, і смаки, і зорові мотиви для прикраси будинку.

Флораріум теж можна назвати штучним акваріумом, одним із його різновидів. Це закрита система, яку можна застосовувати як ілюстрацію роботи екосистеми.

Цікавий і популярний різновид штучного акваріума — вбудовані в нішу в підлозі композиції. Необхідно не більше 15 см простору всередині підлоги, щоб композиція із зображенням ландшафту моря змінила дизайн приміщення. Якщо ж товщини підлоги недостатньо, її можна наростити стяжкою з бетону або зробити скляний подіум.

Вбудовані в підлогу конструкції відчувають чимале навантаження, оскільки по них ходять люди, тому до матеріалів, щоб їх зробити, висувають спеціальні вимоги. Зовнішня стінка сухого акваріума повинна витримувати вагу кількох людей. Тому в якості скла зазвичай береться триплекс, багатошаровий матеріал, який включає кілька скляних шарів, які скріплені полімерним матеріалом.

Варіанти наповнення

Сам резервуар не мав би сенсу, якби не наповнення. Основна ідея подібних конструкцій у тому, щоб ідеально вибрати в одну ємність декор і посилити його зорову яскравість грамотним підсвічуванням.

Щоб створити дно, необхідно взяти оптимальний пісок. Можна міксувати різні фракції піску: наприклад, в одному місці укласти дрібнодисперсійний склад, в іншому — зробити острівець із середньодисперсійного піску тощо. Цікавий вигляд має різнокольорова шаруватість, коли бежевий пісочний шар змінює помаранчевий, слідом йде фіолетовий і т. д.

Пісочна композиція може бути як завгодно різною: це залежить від фантазії і старань власника акваріума.

Для додаткового декору застосовуються:

  • камені;
  • вежі;
  • корали;
  • раковини молюсків;
  • підводні дерева;
  • статуетки медуз і риби (як живі).

Вибір для акваріумістів, які створюють імітацію світу під водою, наразі дуже великий. Багато цікавих яскравих штучних рибок, яких дійсно важко відрізнити від живих, раків, креветок, жаб, водоростей. Є цілі набори декорацій із сухими крабами, наприклад.

Окремої згадки заслуговує освітлення акваріума. Варіантів підсвічувань досить багато, кольорофільтри теж становлять великий інтерес для акваріуміста.

Але найкращим і найулюбленішим освітленням вважається світлодіодне, воно може запросто і легко створити достовірне зображення світу під водою, максимально реалістичне.

Застосування в інтер’єрі

Досить часто аналогічні конструкції використовують як роздільник приміщення на зони. Наприклад, кухня з’єднується з вітальнею, проте необхідно візуально виділити дві зони. Ставиться перегородка, в якій знаходиться вбудованого типу сухий акваріум. Він може бути великим (1 м на 1,5 м), такі великі резервуари зазвичай купуються в готовому вигляді: одразу з усім заповненням.

Також цікавими можливі такі варіанти розміщення акваріума.

  • У стільниці читального столика. Для невисокого, але достатнього широкого столика подібний декор буде шикарним. Якщо цей меблевий предмет активно застосовується в побуті (припустимо, Ви влаштовуєте за ним вечірні чаювання), сам вигляд стільниці втішатиме око і збільшуватиме апетит. Але не перестарайтеся: не повинно бути занадто багато декору в різних площинах. Якщо на стінці багато картин, стіл має незграбний вигляд.

  • На підлозі . У гостьовій поруч із вікном або в самому центрі, у домашній оранжереї великий підлоговий сухий акваріум буде дуже доречним. Поруч із ним можна поставити компактне крісло і підлоговий світильник, щоб влаштовуватися в цьому куточку за читанням і насолоджуватися затишком і красою.

  • У дитячій . Ставити там справжній акваріум може бути дещо заздалегідь, а от штучна його версія справді стане органічним декоративним елементом кімнати. Діти люблять оглядати тваринний світ, нехай навіть його імітацію.

Якщо зробити хороше підсвічування, штучний акваріум може замінити нічник, без світла якого багато малюків відмовляються засинати.

Сухі акваріуми можна робити своїми руками. Почавши з невеликих ємностей зі скла, заповнених відповідним ґрунтом, камінчиками, черепашками, сукулентами і штучними морськими мешканцями. Вони прикрашають житло, стають захопленням для всіх членів сім’ї та гарним відволіканням від техніки, гаджетів і побутових турбот.

Про те, як зробити штучний мініакваріум власними руками, ви дізнаєтеся далі.