Акваріумні краби: види, годування та утримання

Акваріумні краби: види, годування та утримання - Ветеринар

Тільки-но в домі з’являється акваріум, виявляється, що акваріумістика — це цілий світ, цікавий і захопливий. Спочатку хочеться просто зграйки красивих рибок, які вишукано пропливатимуть між водоростями та мушлями на потіху членам родини. А потім знань починає збільшуватися, і господар розуміє, що він сам створює невелику екосистему. У потрібний момент тільки рибок уже замало, хочеться поселити в акваріумі живу істоту кумеднішу. Наприклад, краба.

Стежити за ним буде цікаво дітям і дорослим, він буде реальним героєм акваріума, загальним улюбленцем і об’єктом турботи.

Особливості

Краби поки ще не перейшли в розряд звичайних мешканців домашніх живих куточків, вони цілком правильно вважаються новинкою. Ця обставина має і негативний підтекст: не кожен продавець у зоомагазині може повідомляти покупця про те, як доглядати за крабом, що йому необхідно для нормального існування, чим його годувати. І неготовий до появи в домі такого підводного жителя господар не може запросто і легко створити йому нормальних умов, через що краб гине, а радість придбання обертається справжньою драмою.

Сказати, що створювати умови для крабів досить непросто, не можна. Але певна підготовка необхідна. Акваріумні краби, якщо ставитися до їхнього закладу досить відповідально, мають жити в спеціальному акватераріумі. Є окремі види морських мешканців, які добре співіснують власне в акваріумі, їх і варто купувати. Але виключно якщо у вас є впевненість, що зможете забезпечити їм належний догляд, оскільки є у них низка цікавих особливостей.

  • Більшість із них мають вкрай незлагідний, сварливий характер, і вони погано налаштовані навіть до власних родичів. Якщо ви поселите в один акваріум 2 самців, вони перебуватимуть у регулярному конфлікті. Битися краби люблять і за територію, і за самку. Дуелі влаштовують серйозні: відривають один одному кінцівки, якщо не зупинити бійку.
  • Найкращим рішенням буде заселення 2 різної статі крабиків на маленьку територію. Якщо хочете цілу колонію, кожен має отримати власну ділянку, а для цього потрібен дуже акваріум великого розміру. Усім видам крабів для щасливого життя достатньо 30% суші, все інше — вода.
  • В акваріумі, де житимуть членистоногі, має бути досить потужна система фільтрації. Членистоногі — ті ще чистюлі, чутливість до бруду у них дуже висока. Добре, якщо вийде встановити зовнішній фільтр.
  • Якщо ви уявляєте собі мальовничі сади під водою, де серед кучерявих смарагдових водоростей не поспішаючи ходитимуть крабики, реальність не буде настільки чудовою. Фактично всі насадження членистоногі намагаються вирити і з’їсти.
  • В акваріумі або акватераріумі має бути кришка: без неї ризикуєте втратити власного багатоногого вихованця. Вони дійсно виконують зухвалі пагони, необхідно шукати їх потім по всій квартирі. Хоча і тут є невеличкий секрет: якщо крабик втік, поставте на видне місце ємність із водою, він обов’язково туди прибіжить, коли втомиться від суші.
  • У неволі краби, на жаль, не розмножуються. Тому надія на те, що побачите потомство, яке виросло у вас на очах, зовсім невелика.
  • Ракоподібні здатні жити і в питній воді, але більшість представників членистоногих все ж віддають перевагу солонуватій воді. Тому її потрібно буде трохи підсолювати. Якщо цього не робити, крабик не проживе довго.
  • У крабів теж буває линька, і цей період для них дуже делікатний. Його вони воліють переживати в укриттях, тому про їхню організацію слід подумати ще до придбання краба.

У самій линьці нічого страшного немає: ракоподібні скидають уже вузький їм хітиновий панцир, щоб з’явився новий.

Мінуси і плюси

Домашній краб — дуже відносний термін. Раніше майже не продавали крабів, які могли б проживати в питній воді в акваріумі. Хіба що мангрового могли запропонувати в зоомагазині шанувальникам екзотики. Сьогодні список допустимих жителів цього виду розширився. Практично всі різновиди крабів потребують чітких умов утримання: мінералізована жорстка вода з добавкою солі. Основні недоліки членистоногих в акваріумі:

  • недружелюбні;
  • можуть втекти, якщо акваріум не накритий кришкою;
  • зазіхають на рослинність в акваріумі (викопують, з’їдають).

Плюсами крабів вважаються фактори:

  • живуть довго — від 3 до 6 років;
  • цікаві як об’єкт для спостереження;
  • декоративні якості на високому рівні.

Необхідно виділити, що вони, в якомусь сенсі, є санітарами власної екосистеми. Членистоногі під’їдають корм, що впав на дно акваріума, не даючи тому згасати. Деякі можуть навіть чистити камінчики від трави, немов поліруючи їх.

Буває, що краби з’їдають рибу, яка зазівалася, але така їхня поведінка, якщо є наявність постійного годування, все ж нетипова.

Є кілька типів членистоногих.

Краб-голландець

Досить популярним акваріумним крабом, напевно, вважається голландський. Назва його продиктована місцем проживання: він водиться в ставках Голландії, і до того ж у Каспійському та Азовському морях. Особливості виду:

  • не особливо великі за розмірами, завширшки 3 см;
  • панцир їхній весь з міні-гранул, сам краб за кольором темний;
  • значна відмінність статей у розмірах панцира і клешень: самці будуть більшими;
  • до риб особливої агресії голландці не показують;
  • можуть жити в прісноводному акваріумі;
  • активно ласують живими рослинами;
  • ключові вимоги житлового простору — потужна аерація і багато черепашок, корчів для укриттів ракоподібних.

Голландський краб у їжі невибагливий, може поласувати простим риб’ячим кормом, живим або сухим. Навряд чи він відмовиться від свіжої малини або невеликого шматочка яловичини.

Червоний мангровий

Живе в природі у водах Південної Азії. Зазвичай живе на піщаному березі, за будь-якої загрози прямує у воду. Сам вихованець червоний, клешні — синюваті. Самки і самці відрізняються за черевцем: у самців черевце впале, у самок — щільне. Мангрові живуть і поодинці, і парами. Іноді агресивні до родичів. Резервуар має бути не менше 60 л, а краще — 80 л, у меншому обсязі крабам буде тісно.

Прекрасний для мангрового краба (як і для інших видів, проте) акватераріум. У ньому крабики зможуть виходити на сушу, грітися штучним світлом. Ця система наближена до справжньої, умови її набагато кращі для ракоподібних.

Райдужний

Посперечається в популярності з голландським райдужний краб. Його дуже часто називають інакше: індиго, наземний, триколірний, патріот. У природі райдужний краб зустрічається на тихоокеанських берегах. Виділяє такий вид особливе, надмірно яскраве забарвлення. Панцир може бути фіолетовий або яскраво-синій, кінцівки — темно-помаранчеві, частина, що знаходиться внизу, — світлий бежевий колір. Дорослий членистоногий виростає до 20 см.

Райдужний краб вважається примхливим жителем домашнього «моря». Їм необхідний власне акватераріум, та ще й вільний. Йому потрібен значною мірою суша, води необхідно відносно небагато. У природі, наприклад, такий вид у воді любить бувати виключно на етапі линьки і розмноження, весь інший час краб на березі.

Малавійський

Досить багато представників цього виду живе в озері Малаві в Східній Африці. Звідси й назва. Краб красивого кольору: панцир і кінцівки в нього блакитні, а низ тіла пофарбований у бордовий або коричневий. Незважаючи на свій милий вигляд, краб досить агресивний. Одне з його захоплень — будувати гірки з каміння, і якщо резервуар не закритий, по такій гірці членистоногий може видертися вгору і просто втекти.

Не варто сильно загодовувати малавійського краба білком: доведено, що протеїнова їжа збільшує ворожість вихованця.

Вампір

Один з найбільш екзотичних крабів: тіло його забарвлене в дуже живий пурпурний колір. Очі у членистоногого теж виразні: яскраво-оранжеві. За розмірами він невеликий, до 3 см. Тому такому представнику ракоподібних досить акваріума або акватераріума в 30-40 л. Вдома він харчується маленькими комахами або спецкормом для крабів.

Приємна відмінність порівняно з іншими видами — дружелюбність. Він ладнає з сусідами, не проявляє агресії, не ділить територію. Акліматизацію краб-вампір переносить погано. А ще не всі представники виду успішно переносять линьку. У цей період членистоногі вразливі, імунітет їх сильно ослаблений.

Червоний диявол

Своєрідне забарвлення тіла краба вплинуло на його назву. Хтось скаже, що виглядає він страхітливо, хтось же посперечається і назве червоного диявола справжнім красенем. Кінцівки, боки і морда краба чорні, а голова, клешні і плями на панцирі — червоні.

Але, незважаючи на гучну назву, краб цей неагресивний, з мирними рибками він уживається спокійно. Жити йому теж простіше в акватераріумі, оснащеному невеликою водною частиною, все інше відводиться під сушу. На суші можна посадити рослини.

Королівський леопардовий

Іноді такий вид називають пантеровим, хоча слово «леопардовий» підходить йому більше. Ці краби живуть у прісноводних водоймах Індонезії. Забарвлення краба дійсно нагадує шкуру леопарда, по всьому тілу (крім низу) він вкритий темними цятками. Вирости такий краб може до 12 см.

Характер членистоногого агресивний, він буде до останнього захищати власну територію, не пускаючи на неї ні родичів, ні чужинців. Тішить любителів такої екзотики той момент, що леопардовий краб практично не потребує суші.

В акваріумі необхідно посадити трохи рослин, які будуть придатні в їжу ракоподібним.

Карликовий

Це найкрихітніший з безхребетних. Велика особина виростає максимум до 1,3 см. Настільки невеликий розмір дав йому альтернативну назву — краб-павучок або мікропавучок. Яскравим забарвленням карликові членистоногі не відрізняються. Тільце їхнє сіреньке або блякло-зелене. На тілі невеликі пушинки, які допомагають крабу фільтрувати воду, а ще шукати їжу на дні.

Як підібрати?

Краби є найближчими родичами раків, тільки в них немає черевця (точніше, є, але дуже невелике). Немає в них і хвоста, адже він заважав би крабикам переміщатися по суші. Щоб підібрати краба, оцініть:

  • його розмір — для великого вихованця необхідний акваріум великого розміру;
  • характер — якщо краб не буде єдиним жителем акваріума, постарайтеся купувати неагресивні види членистоногих;
  • кількість інформації для догляду за ним — якщо це рідкісний краб, відомостей може бути мало, з популярними видами цієї проблеми не буде.

Велика кількість любителів екзотичних вихованців намагаються брати парочку: самця і самку, в надії, що вони і жити дружно будуть, і поповнення забезпечать. Але в неприродних умовах ракоподібні потомством не обзаводяться.

Обов’язково вивчайте перед вибором краба сумісність з іншими мешканцями акваріума (а саме тими, що вже у вас є).

Особливості утримання в акваріумі

У середньому акваріум для зручного проживання крабів має бути з наповнюваністю 50 л. Більше — можна, менше — іноді, для маленьких видів. Висота води в аналогічних ємностях має бути не нижче 10-15 см. Практично всім ракоподібним необхідна чиста вода без нітратних домішок, аміаку, солей важких металів. В акваріумі важливо підтримувати повільну течію. Увага! Показники води — 24-26°, на сухій частині — 25-28°.

Тропічні краби, що мешкають у прісноводній воді, вважаються істотами активними, рухливими. Їм подобається, коли в акваріумі існує кілька лабіринтів, укриттів. Вампір, наприклад, обожнює сфагнум на дні власного будиночка. Декорації кожен вид краба полюбляє власні: одним до вподоби пісок, іншим — лише дно з мулом. Вампір і червоноклешньовий краби можуть спокійно жити в тонкому шарі піску. У резервуарі мають бути корчі та каміння, рослини з жорсткими листами, бо крабам звично там добувати собі їжу.

Універсальним ґрунтом для крабика можна назвати цеоліт, зміксований з кораловою крихтою. Використовують також суміші з туфовими гранулами, а ще гранітним гравієм. Тільки не потрібно брати досить маленькі гранули, розмір їх має бути 3-5 мм. Іноді ґрунт слід сифонити, з дрібними гранулами зробити це фактично не можна: легкі деталі потік просто віднесе.

Задовго до підселення членистоногих в акваріум (за 10 днів щонайменше) поселіть у резервуарі бактерії, що нітрифікують. А ще можна пустити туди маленьких рибок, які добре переносять лужне середовище. Фільтри та грілки в житло крабів без потреби, вони будуть зайвою небезпекою в резервуарі (дроти). Історії, коли членистоногі гинули від короткого замикання в акваріумі, не поодинокі. Крабики бачать дріт, перерубують його клешнями і закінчується все трагічно.

Життєвий спосіб краба можна назвати рийно-копаючим, їм подобається влаштовувати ямки в ґрунті. Але таким чином краби можуть деформувати берег. Щоб неприємностей уникнути, під кут на березі слід покласти трубу, що в перетині трохи перевищує діаметр панцира. Щоправда, за станом труби необхідно стежити: у ній не допускається водозастій, у ній регулярно має вистачати повітря. Іншими словами, трубу необхідно провітрювати.

Важливо! Перш ніж завести краба, потурбуйтеся про купівлю акватераріуму.

Багатьом не спадає на думку завести такий пристрій, вважаючи, що краб нормально проживе у звичайному акваріумі. Однак для двоякодишачих, до яких належить краб, важлива імітуюча природну екосистема.

Лише поодинокі види крабів здатні обійтися без суші. Без берега членистоногі можуть померти, багато видів крабів від 60 до 90% часу перебувають поза водою. Плоскою суша не може бути, обов’язковий невеликий підйом, по ньому краб легко підніметься вгору. Спритні господарі самі роблять акватераріуми на основі звичайного міні-акваріума. Сезонно краб проходить линьку, частота її залежить, переважно, від грамотності догляду за вихованцем. Виконується линька в солоній воді. Це значущий етап для зростання ракоподібного. Кілька годин він сидить у воді і повільно, не поспішаючи, з хітинового панцира, що руйнується, дістає всі кінцівки і тільце. Потім ослаблений крабик повинен відсидітися: для цього він влаштовується у відповідному укритті. І вийде «у світ» краб тільки тоді, коли стане міцнішим.

На етапі линьки членистоногі вразливі, дуже часто вони стають здобиччю сусідів по акваріуму, тому захист від побратимів крабу необхідний. Зрідка ракоподібні гинуть у період линьки. Якщо ж не порушувати правил догляду, правильно облаштувати житло крабу, добре годувати його, проживе вихованець до 5 років.

Чим годувати?

Практично всі краби з радістю ласуватимуть кормами для рибок. Їм сподобається сушений гаммарус, борошняні черв’яки і мотиль, дафнія. Гостинцями для членистоногих можна назвати:

  • молюсків: мідії та кальмари;
  • равликів;
  • цвіркунів;
  • м’ясо білої риби;
  • нежирне м’ясо.

Якщо хочете, щоб ваш вихованець ріс здоровим, доведеться готувати йому незвичайний омлет, який складається з сушеної кропиви, паприки і дрібної кальцієвої солі. Краби здатні усунути водорості, що ростуть для декору в басейні. Щоб голодні членистоногі не з’їдали всю цю красу, їх необхідно підгодовувати апельсинами, яблуками, солодким перцем, шпинатом, кропивою, гарбузом. Не відмовляться вони від брюссельської капусти, листя кульбаби, відвареної моркви.

Розкладати корм слід у сухому місці. У воді їжа опинятися не повинна, оскільки, розкладаючись, вона буде токсичною для води. Це небезпечно спалахами захворювань у краба. Поширена помилка багатьох власників — загодовувати членистоногого. Одна третина тіла краба буде приблизним орієнтиром норми кількості корму.

Розведення

Якщо заводити крабиків для потомства, з такої ідеї нічого не вийде. У природі краби розмножуються все літо, важлива для них тепла зручна погода. Розмноження виконується шляхом відкладання ікри. Але це все відбувається в океані: потомство не може проігнорувати стадію планктону. І хоч шлюбна поведінка крабів цілком може бути, розведення в неволі практично неможливе.

Сумісність із рибами

Часто покупці запитують продавця в зоомагазині про те, чи не буде крабику нудно в акваріумі, якщо придбати його одного, без пари. Краби спокійно ставляться до самотності, багато видів не виносять сусідства навіть з представниками власного виду. Їм притаманна так звана територіальна поведінка. Із суперниками краб запекло битиметься, втрачаючи клешні (які, до речі, підростуть).

Зачепити інших сусідів краби прагнуть теж, до того ж по-справжньому. Якщо в акваріумі плаватимуть неспішні рибки, їм важко буде чинити опір частій атаці крабів, а останні так і намагаються вщипнути рибок. З певними їх видами у крабів виявлено відносно хорошу сумісність:

  • даніо;
  • барбусами;
  • моллінезією;
  • гуппі;
  • мечоносцями.

А ще краби можуть уживатися в одній екосистемі з креветками макробрахіум. Не потрібно купувати вихованців в акваріум навмання: дізнайтеся про мешканця акваріума все, від особливостей харчування до сумісності з іншими морськими мешканцями.

Переконайтеся, що ви готові влаштувати затишне місце для вихованця, що він не з’явиться в будинку виключно для загальної потіхи.

Про те, як утримувати і чим годувати райдужного краба, дивіться в наступному відео.