Бакопа: опис акваріумних видів та їх утримання

Бакопа: опис акваріумних видів та їх утримання - Ветеринар

Акваріумна бакопа — це довголітня рослина, яка може бути як у воді, так і на суші. Власне її нерідко застосовують акваріумісти-початківці для прикраси власного штучного ставка. Вона проста в посадці та догляді, а при розробці прекрасних умов регулярно цвіте.

Особливості

У комфортних умовах зростання бакопа виростає до 60 см, рослина має повзучі або прямостоячі пагони, трохи розгалужені. Ширина стебла — 4 мм, структура м’ясиста, підводна частина не має опушки, надводна, навпаки, сильно колоситься.

Листки дрібні, не більш як 3 см завдовжки, а ширина може змінюватися від 8 до 15 см, форма пластини яйцеподібна, розташування хрестоподібно-супротивне, структура, як і у стебел, м’ясиста. Колір стебел і листя представлений всілякими відтінками оливкового від світлого до темного, при яскравому освітленні деякі частини рослини можуть стати коричневими. Коренева система досить слабка.

Види для акваріума

Для висадки у водоймах створених штучним способом підходить 5-10 різновидів бакоп. Розглянемо найпопулярніший.

  • Каролінська — це досить невибагливі представники акваріумної флори, які не вимагають спеціального догляду. Хороший режим температур, що сприяє справжньому зростанню і розвитку такої бакопи, становить +25… 28 градусів за Цельсієм. Якщо температура буде зниженою, листя і стебла почнуть псуватися, і рослина призупиняється в рості. Такому різновиду потрібен тривалий світловий день не менше 11-12 годин.
  • Австралійська — цей акваріумний житель виростає до 35-40 см, листові пластини розміщуються супротивно. Для підтримання здоров’я австралійської бакопи потрібен великий резервуар об’ємом від 50 л і більше, водночас шар субстрату має становити близько 3-5 см. Розмножується цей різновид живцюванням.
  • Мадагаскарська бакопа — проявляє велику ефективність в очищенні акваріумної води, знищенні водоростей і окремих тінистих рослин. Вирощувати мадагаскарську бакопу в штучній обстановці дуже легко, хоча практично одразу після живцювання її ріст дещо сповільнюється, і щоб повернути колишній ритм розвитку, потрібно посилити освітлювальну потужність.
  • Моньє — цей зелений вихованець користується величезною популярністю у акваріумістів. Це і зрозуміло, адже він вирізняється чудовим декоративним виглядом, соковитістю і насиченістю фарб. Рослина ідеально виглядає з будь-яким фоном акваріума і виокремлює красу рибок, а також, може рости в різних типах субстратів.
  • Ряболиста — таких акваріумних вихованців зазвичай використовують для декору резервуарів квадратної та оригінальної форми. Класично їх розміщують на передньому плані, оскільки для справжнього зростання цьому акваріумному жителю необхідне яскраве світло. Крім того, досить важливо дотримуватися оптимального режиму температур, не виходячи за рекомендований рівень нагріву.

Всі різновиди бакоп відрізняються власними індивідуальними зовнішніми особливостями, тому досвідчені акваріумісти зазвичай розміщують їх у найрізноманітніших ділянках ставка.

Моньє найгармонійніше виглядають у кутах акваріума, оскільки цей різновид доволі швидко йде в ріст, прикрашає затемнені ділянки і створює в резервуарі дуже цікавий ефект.

Ряболиста квітка дуже тендітна і ніжна, вона вимагає уваги і постійної турботи. Вона досить боляче переносить будь-які пересадки, тому бажано розміщувати її подалі від інших представників акваріумної флори.

Австралійські бакопи дуже чудово виглядають на передньому плані. Дуже часто заводчики поєднують в одній ємності одночасно кілька видів цих рослин.

Умови утримання та догляд

Займатися вирощуванням бакопи можна, тільки вивчивши заздалегідь деякі особливості догляду та утримання цієї культури у водній обстановці.

Об’єм акваріума, куди ви запланували посадити бакопи, має бути великим — не менш як 50 л, температура води в ньому має триматися на позначці +20… 25 градусів за Цельсієм.

Для підтримки затишних умов існування бакопі потрібна слабокисла вода, бажано м’яка — якщо вона виявиться безмірно жорсткою, то на дорослому листі з’являються деформації.

На ріст і розвиток рослин не впливає наявність залишків їжі та решти органіки в середовищі проживання — на поверхні бакопи нечасто з’являються коричневі та зелені водорості, які матимуть негативний вплив на стан культури.

Всі необхідні поживні речовини бакопа отримує з води, куди вони надходять поряд з харчуванням для риб і рештками молюсків, ніяких додаткових підгодівель робити не слід.

Бакопа любить достатнє освітлення, тому в акваріумі мають бути встановлені лампи. Перевагу ліпше віддавати люмінесцентним, тому що вони, на відміну від ламп з ниткою розжарення, не гріють воду. Потужність і спектр світіння вибирають в індивідуальному порядку залежно від об’єму ємності та особливостей водної флори і фауни.

Звертаємо свою увагу, що для водяних рослин так важливе не тільки штучне, а й натуральне сонячне світло — воно чинить найкращий вплив на їхнє зростання. Загальна тривалість світлового дня має становити не менше 10-12 годин.

Коренева система у бакоп слабка, тому багато акваріумістів пропонують садити прямостоячі категорії в окремий горщик, їх зазвичай розміщують у кутах і на задньому плані резервуара. Рослина вирізняється швидкими темпами зростання, тому при розміщенні їх по самому центру дуже швидко заповнює все місце. Сланкі різновиди буде незайвим притиснути каменем або іншим компонентом декору, щойно культура повністю вкорениться, вона буде виглядати, як гарний зелений килимок.

Іноді бакопа вимагає пересаджування і обрізки гілок, які занадто розрослися, — такі дії допомагають декоративності рослини, зростанню нових пагонів і появі живців.

Розмноження

Зазвичай бакопу розмножують двома головними способами.

Вегетативно — в основному, використовується метод живцювання. Для цього з верхівки дорослої рослини зрізають пагони завдовжки від 10 до 15 см і пересаджують у ґрунт, не чекаючи виникнення корінців — вони з’являться вже в субстраті за кілька діб.

Насіннєвий — такий спосіб більш поширений. Посадку бакопи зазвичай роблять у першій декаді березня. У цей час необхідно приготувати поживний субстрат — він обов’язково має бути якомога більш пухким і мати знижену кислотність. А ось насиченість ґрунту корисними мікро- і макроелементами здебільшого залежить не тільки від самих рослин, а й від особливостей догляду за рибками та іншими рухливими жителями акваріума.

Ґрунт необхідно заздалегідь продезінфікувати й ущільнити, ємність із сіянцями слід помістити в добре освітлене місце при температурі +20… 25 градусів. Важливо підтримувати постійну вологість, для цього застосовують зрошення. Зазвичай через 2-3 тижні з’являються сходи, у місячному віці вони зміцніють, і їх можна буде переміщати в штучний ставок.

Загалом утримання та розмноження бакопи не потребує вузькоспеціалізованих здібностей і знань. Ця рослина доволі невибаглива, тому навіть за мінімального догляду доволі швидко виростає і власним виглядом прикрашає будь-який акваріум.

А якщо розташувати в одній ємності кілька різноманітних видів бакопи, то водний пейзаж ніколи не буде нудним і монотонним.