Бруцельоз у кішок

Estimated read time 1 min read

Бруцельоз-серйозне захворювання, яке відноситься до зооантропозооноз, хвороб, що передаються від тварини до людини. Провокують бруцельоз патогенні бактерії, що викликають ряд значних складнощів в організмі, який вразили.

Вижним ознакою інфікування кішки бруцельозом, вважається виникнення під час виношування кошенят абортів. Також може відзначатися народження нежиттєздатних малюків або ж мертвих.

Патоген, що провокує захворювання-бруцела, що проникає в чутливий організм кішки. Основний шлях проникнення-аліментарний. Збудник інфекції виділяється в що знаходиться навколо середу поряд з субпродуктами, що не піддаються термообробці, а ще поряд з ембріонами, які поїдає самка.

Інфікування кішки бруцельозом відбувається при вживанні субпродуктів з боєнь, а ще молока від інфікованих бруцельозом корів.

Причини і механізм зараження бруцельозом кішки

Найбільша небезпека інфекції полягає в тому, що бруцельоз, який вразив організм кішки, складно лікуватися. Плюс до всього, інфікування бруцельозом небезпечно і для людини. Тому необхідно пам’ятати, які ознаки захворювання існують. Це дасть можливість зменшити небезпеку інфікування, як тварини, так і самого власника.

Провокують бруцельоз патогенна бактерія з роду Brucella. Патогени, що викликають захворювання, не можуть самі переміщатися в зв’язку з відсутністю нестандартних органел. Бруцели виглядають у вигляді паличок, що не фарбуються по граму. Для бактерій не специфічно утворення капсул і спор.

Спровокувати бруцельоз у кішки можуть більше десяти видів патогенних бактерій, що мають відношення до роду Brucella. Від домашнього вихованця може інфікуватися і людина. При інфікуванні бруцельозом, у людини з’являються процеси запального типу в області суглобової сумки. Також відзначаються гарячкові стану.

Чи не фарбуються по граму бактерії, мають слабку стійкість до впливу оточуючих факторів. Загибель патогенів з’являється при впливі на них великих температур. Бактерії гинуть швидко при нагріванні до шістдесяти градусів. Збільшення температури до 80 градусів провокує загибель патогенних мікроорганізмів за кілька хвилин.

Необхідно виділити, що термообробка продуктів з м’яса або молока, призводить до загибелі патогенів фактично миттєво. З метою профілактики, епізоотологи рекомендують проводити обов’язкову обробку сирого м’яса і молока, перед тим як давати продукти домашньому вихованцеві.

Бактерії бруцельозу мають слабку стійкість до дезінфікуючих розчинів. Гине патоген під час обробки фенолами, спиртами або формаліном. При цьому, прекрасні умови, зроблені для бактерій, дозволяють їм зберігати власну активність і вірулентність (здатність до зараження) довгий час. Протягом 6 місяців бактерії бруцельозу зберігають активність в найрізноманітніших біологічних рідинах – крові, лімфі, спинномозковій рідині, калових масах і урине. Вплив випромінювання ультрафіолету призводить до миттєвої загибелі патогенів.

Період інкубації може змінюватися від 7 днів до 1 місяця. У цей період бактерія бруцельозу потрапляє в чутливий організм і починає власну активність. Власне з цим пов’язано довга відсутність клінічної картини і проблеми в діагностуванні. Точний період інфікування кішки бруцельозом визначити важко.

Захворюванню бруцельозом схильні всі кішки, незалежно від породних речей, статі і віку. При цьому ветеринарні фахівці в ході довгих досліджень виявили, що чутливість організм до інфекції збільшується при різкому зниженні імунної відповіді. Особливо чутливі самки під час виношування кошенят і в післяпологовому періоді.

Залежно від стану захисних сил організму і способу зараження, симптоматика захворювання може бути найрізноманітнішою. Основними шляхами інфікування кішки бруцельозом стають:

  • дихальна система;
  • аліментарний шлях-поїдання заражених кормів або свіжого м’яса, субпродуктів або молока;
  • під час в’язки – зараження хворою твариною-здорового;
  • прямий контакт-інфікування бруцельозом відбувається через уражені покриви шкіри від хворої тварини.

Небезпека патогенів і їх особливість полягає в неординарній здатності виробляти ферменти, що провокують руйнування клітинних епітеліальних структур. Такі ферменти як гіалуронідаза і нейроамінідаза потроху провокують руйнування епітелію. У зв’язку з цим бруцели без особливих складнощів проникають в глибокі покриви шкіри і слизові. Потрапляючи в системний кровотік, патогени розносяться по всіх системах організму, інфікуючи також лімфатичну систему. Бруцели розміщуються в лімфатичних вузлах і здатні тривало там перебувати.

Крім лімфатичної системи, а зокрема лімфатичних вузлів, бруцели проникають в паренхіматозні тканинні структури – печінку, селезінку і навіть кістковий мозок. Атакують бруцели і репродуктивні органи. Чи не кастровані самці страждають від хвороб придатків, а у самок уражаються тканинні структури матки і придатків.

Симптоми бруцельозу у кішок

Бруцельозна паличка, що потрапила в організм кішки, нечасто вимальовується вираженою клінічною картиною. Нечасто з’являються відмінні ознаки бруцельозу у кішки, однак при цьому організм потроху валитися всередині. Коти не як правило дають потомство, з’являються запальні процеси яєчок постійного типу, ураження каналів, що виводять насінну рідину, відбувається ураження паренхіматозної тканини.

Основними клінічними ознаками розвитку бруцельозу у самок є мимовільні аборти і не можливість виносити потомство. Крім цього, особливих симптомів бруцельозу не зустрічається. Весь організм перебувати в стресовому стані, приходять в непридатність внутрішні органи.

У самок, інфікованих бруцельозом, довгий час після пологів, спостерігатися запалення в тканинах матки. Обов’язково потрібно згадати, що в навколоплідних водах, а ще вагінальних виділеннях, зустрічається висока концентрація патогенів. У цей період інфікована самка-пряме джерело зараження.

Іншими характерними ознаками захворювання, крім виходу з ладу системи репродукції, вважаються:

  • збільшення в обсязі лімфатичних вузлів, розташованих в периферії;
  • гарячкові стану;
  • запальні процеси в області суглобах.

Постановка діагнозу полягає в декількох ключових пунктах. Перш за все, потрібно проведення забору крові і подальших лабораторних досліджень. Серологічне дослідження надзвичайно невід’ємна частина постановки точного діагнозу, що дозволяє відокремити бруцельоз від інших захворювань.

Лікування і профілактика бруцельозу у кішок

Терапія діагностованого бруцельозу у кішки передбачає всеосяжний підхід. Лікування довгий, що вимагає великих вкладень. Під час терапії, дуже часто у кішок розвиваються реакції алергічного типу на тлі збоїв в роботі захисних сил організму. Крім того, бруцели, що знаходяться в організмі тварини, схильні переходити в неактивну стадію.

Орієнтовна схема терапії виглядає так:

  • Призначення антибіотиків. Більшість протимікробних препаратів ефективні при бруцельозі, але активність може бути загублена на тлі впровадження бруцел в фагоцити. Рекомендуються антибіотики тетрациклінового ряду, що зменшують прояв процесів запального характеру.
  • Використання імуномодуляторів. Для підтримування захисних сил організму і активізації імунної системи, широко призначаються імуномодулюючі препарати.
  • Протизапальні препарати. Призначаються гормональні стероїдні лікарські засоби, які дозволяють зменшити прояв реакцій алергії і запалень в організмі.

З метою попередження розвитку бруцельозу у вихованців проживають в будинку, потрібно дуже ретельно стежити за станом улюбленця. Невід’ємна частина попередження-постійні огляди у ветеринарного фахівця. Важливим пунктом вважається актуальна вакцинація. При цьому, імунізація не дає повного захисту для організму, але дає можливість зменшити результати після інфікування.

Необхідно ретельно стежити, щоб кішка не вживала в їжу сире м’ясо, молоко та інші продукти без підготовчої термообробки. Рекомендується не допускати контактування вихованця з заздалегідь хворими або бездомними кішками.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.