Історія одомашнення кішок

Історія одомашнення кішок - Ветеринар

Здається, кішки і собаки завжди жили поруч із людиною. Якщо собака повністю підпорядковується людині, то з кішками справи йдуть складно. Одомашнення їх так повністю і не сталося. Вони прекрасно пристосовуються до життя вдома, стають хорошими компаньйонами. Ці тварини мають привабливу зовнішність і володіють особливою граціозністю, але водночас мають норовливий характер.

Про походження кішок

Зараз по всьому світу налічують понад 600 млн кішок, було виведено майже 200 різних порід, починаючи з довгошерстих, перських кішок і завершуючи тваринами, повністю позбавленими шерсті. Понад 10 тисяч років кішки живуть поруч із людьми, допомагаючи їм боротися з гризунами та іншими домашніми шкідниками.

Про історію появи кішок відомо небагато. Є кілька версій про походження цієї норовливої тварини.

Однією з дуже популярних вважається релігійна версія. Під час всесвітнього потопу на Ноєвому ковчезі рятувалася велика кількість тварин з усього світу. Через те, що величезний корабель значний час перебував у дорозі, на ньому скупчилася незліченна кількість фекалій та екскрементів. Через сильний сморід і виникнення гризунів стали страждати всі жителі ковчега. Гризуни плодилися з великою швидкістю, поїдаючи поклади провізії.

Щоб тварини не загинули від голоду, Бог вирішив допомогти їм, наказавши Ною погладити спочатку хобот у слона, потім ніс у лева. Після чого з хобота вискочила велика свиня, яка швидко стала пожирати шкідливі відходи. З носа лева незабаром з’явилася кішка і зайнялася знищенням гризунів, що і стало причиною порятунку всіх тварин, які пливуть на кораблі.

За іншою поширеною версією коти прилетіли на Землю з космосу. За цією теорією перші тварини з’явилися у стародавніх єгиптян. Вони були абсолютно лисі, при цьому тварини могли подумки передавати людям необхідну інформацію. Як свідчить переказ, зустрівши степового кошлатого кота, лиса кішка одразу запалилася до нього пристрастю, вирішивши назавжди залишитися жити на Землі. Закохана пара почала приносити численне потомство. Представники їх і стали прабатьками домашніх котів.

Як запевняють американські астронавти, під час висадки на Місяць вони виявили незвичайні артефакти. Після проведених лабораторних досліджень було з’ясовано, що ці маленькі камінчики є фекаліями кішок.

Найбільш правдоподібною вважається наукова версія про появу кішок. За твердженням учених, сталися домашні улюбленці від стародавніх креодонтів, які заселяли нашу Землю майже 50 млн років тому. Креодонти мали значні розміри, тому вони тримали в страху слабких і дрібних тварин.

Деякі зоологи стверджують, що кішки походять від дрібного звірка проазируса, який жив 20 млн років тому. Ця тварина зовні була схожа на куницю, могла швидко лазити по деревах і мала норовливий характер.

Фахівці вважають, що від цього звірка трапилися й існували дві гілки: шаблезубі кішки та звичайні коти.

Понад 10 тис. років тому шаблезубі кішки повністю вимерли, а представники другої гілки продовжують існувати і нині.