Шкірні захворювання у кішок

Estimated read time 1 min read

Кожен господар кішки мріє про те, щоб його пухнаста улюблениця була здоровою і жила якомога довший термін. На превеликий жаль, домашні вихованці не менше людей схильні до самих різних хвороб, особливо постійно зустрічаються захворювання шкіри у кішок. Пухнасті вихованці, провідні домашній життєвий образ, мають точно такі ж шанси на інфікування небезпечними інфекціями, що і вуличні коти. Деякі патології покриву шкіри небезпечні для людського здоров’я. Тому господар кішки повинен вчасно дізнатися і лікувати хворобу у вихованця, поки їй не заразилися інші домочадці.

Головні причини шкірних захворювань у кішок

Кішки частіше за інших тварин страждають хворобами покриву шкіри. Причинами шкірних захворювань виступають різні погані фактори:

  • розвиток алергії;
  • порушення роботи органів знаходяться всередині;
  • інфекції, викликані впливом патогенних мікроорганізмів;
  • погана обстановка в екологічному плані;
  • годування поганою їжею;
  • укуси комах;
  • схильність у спадок;
  • невисока рухливість.

Досить часто господарі годують власних вихованців неякісним кормом, здатний спровокувати розвиток реакцій алергії у тварини. Алерген здатний значний час збиратися в організмі, а потім проявитися висипом, свербінням, расчесами на шкірі, випаданням шерсті.

Деякі шкірні патології кішок мають спадковий фактор. Хвороба передається від матері-кішки її потомству. Іноді захворювання покриву шкіри можуть виникати через покоління кошенят.

Найнебезпечнішим аргументом, через якого з’являються шкірні хвороби кішок, вважається дію інфекційних агентів. Більшість бактерій, вірусів, грибків, проникають в організм домашнього вихованця і викликають серйозні ураження шкіри, що передаються від кішок до людини. Тому необхідно ретельно стежити за станом організму чотириногого улюбленця і вчасно звертатися за допомогою до ветеринарних майстрів.

Симптоми найпопулярніших захворювань шкіри у кішок

Ветеринарним майстрам відомо багато захворювань покриву шкіри у кішок. Деякі патології з’являються внаслідок важких хвороб, інші — є самостійними хворобами. Найпопулярнішими шкірними патологіями, що зустрічаються у кішок, є:

  • демодекоз;
  • алергічна реакція;
  • короста;
  • стригучий лишай;
  • алопеція;
  • дерматит;
  • аутоімунні та аліментарні ураження покриву шкіри.

Захворювання шкіри у кішок, симптоми яких значно один від одного відрізняються, вимагають обов’язкового лікування, адже більшість захворювань передається від вихованця до їх господарям.

Демодекоз

Подібне захворювання як демодекоз, викликається мікроскопічним кліщем, що паразитує в сосочковом шарі дерми у кішки. Найкраще для хвороби час-осінь і весна, коли в природі збільшується вологість. Ознаки патології виглядають так:

  • на шкірі вихованця з’являються численні висипання і розчухи;
  • у певних місцях тіла тварини зустрічається втрата шерстного покриву;
  • на тулубі кішки з’являються горбисті піднесення, якщо на них натиснути-виділиться насичена рідина відтінку білого:
  • шкіра тварини червоніє і покривається корками.

Демодекозний кліщ дуже набагато зменшує імунітет чотириногого улюбленця тому якщо не почати раннє лікування, вихованець може померти від вторинної інфекції.

Алергічна реакція

Найпопулярнішими хворобами покриву шкіри у кішки є алергії. Алергічна реакція може з’явитися на тлі будь-яких «Драконячих» факторів: нового корму, пилу, речовин хімії, рослин, парфумерних і косметичних засобів і т. д. симптоми алергічні реакції, такі:

  • районне підвищення температури тіла;
  • свербіж;
  • зменшення імунітету;
  • шорсткість;
  • освіта виразок.

Якщо кішка знаходиться на вільному вигулі, ймовірність появи алергії зростає, адже на вулиці тварина зустрічається з багатьма провокуючими алергічну реакцію факторами. Починати лікувати алергічні висипання у кішок можна лише після консультації з професіоналом.

Короста

Подразником корости у кішок вважається мікроскопічний кліщ. Захворювання небезпечне не тільки для тварин, але також і для людини. Вимальовується короста такими симптомами, як:

  • сильний безперервний свербіж;
  • розчісування шкіри до крові;
  • випадання шерсті на уражених місцях;
  • освіта на місці расчесов темних кірочок.

Короста доставляє тварині сильні тортури. Хвора кішка фактично ні на хвилину не припиняє розчісувати шкіру. Щоб допомогти вихованцеві, потрібно негайно звернутися за допомогою до ветеринара.

Трихофітія

Стригучий лишай-ще одне популярне шкірне захворювання, яке зустрічається у кішок. Трихофітія і мікроспорія викликаються грибками, що мають велику стійкість в навколишньому середовищі. Хворіють здебільшого кошенята і тварини зі слабким імунітетом. Грибкова хвороба також становить небезпеку і для людини. Ознаки стригучого лишаю такі:

  • шерстний покрив тварини виглядає як коротко підстрижений;
  • на шкірі виникає дрібна висипка;
  • тварина відчуває свербіж, розчісує шкіру;
  • на тілі кішки помітні залисини у формі круглих плям, покритих лусочками.

Якщо не вжити термінових заходів і не почати лікувати вихованця, стригучий лишай швидко пошириться по всьому тілу тварини.

Дізнайтеся Детальніше про стригучий лишай у кішок — його фото, ознаки та лікування.

Алопеція

Облисіння у кішок може бути, як вродженим, так і набутим. Вроджені алопеції-облисіння у деяких видів кішок (сфінкси, корніш-рекси) вважається стандартом породи і лікуванню не підлягає. Придбана алопеція з’являється внаслідок впливу на організм тварини поганих факторів (хвороби шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції на корм, медичні препарати, вітамінний недолік і ін.). Захворювання вимальовується сильним випаданням шерсті, почервонінням покриву шкіри, утворенням ран, струпів або шишок на тілі тварини.

Дерматит

Захворювання відрізняється запальним процесом покриву шкіри. Причинами, здатними викликати дерматит в більшості випадків вважають: опіки, травми, дія речовин хімії, паразитів, патогенних мікроорганізмів і т.д. шкірне захворювання вимальовується сверблячкою, утворенням виразок на шкірі, дрібними висипаннями. Лікування хвороби сильно залежить від причини, що викликала дерматит.

Аутоімунні хвороби покриву шкіри

Зустрічаються не часто і викликаються такими хворобами як системний червоний вовчак, васкуліт, пухирчатка. Аутоімунні захворювання шкіри у кішок з’являються незліченними висипаннями на шкірному покриві, протягом певного часу перетворюються в виразки, гнійники або ерозірованние ділянки.

Аліментарні шкірні хвороби

З’являються в результаті незбалансованого харчування тварини (дефіцит вітамінів, мінералів). Аліментарні захворювання шкіри відрізняються втратою маси тіла тварини, лущенням покриву шкіри, ламкістю і сухістю волосся шерсті.

Діагностика

Від правильної діагностики хвороб покриву шкіри залежить ефективність лікування, тому точний діагноз хвороби повинен ставити тільки ветеринарний фахівець. У більшості випадків одного клінічного огляду тварини недостатньо, тому доктор призначає і інші методи діагностики:

  1. Загальний аналіз крові хворої кішки.
  2. Загальне дослідження сечі тварини.
  3. Взяття проб шкіри (зіскрібка) для визначення збудника інфекції мікроскопічним методом.
  4. Алергічні проби.
  5. Бактеріологічний посів матеріалу.

Лише після постановки точного діагнозу доктор призначає ефективну схему лікування.

Лікування захворювань шкіри у кішок

Терапія захворювань шкіри у кішок залежить від поставленого лікарем діагнозу. При грибкових інфекціях ефективні протимікозні препарати (Ламізил, Екзодерил, мазь на основі сірки). Хвороби, викликані бактеріями, лікують за допомогою протимікробних препаратів. Зовнішньо застосовують антисептики, наприклад Мірамістин, Алюмспрей.

Вірусні інфекції підлягають терапії противірусними препаратами (Максидин), місцеву обробку шкіри проводять антисептиками. Алергічні висипання лікують кортикостероїдними препаратами і антигістамінними засобами, але спочатку виявляють алерген.

Облисіння вимагає персонального підходу для будь-якої тварини. Терапія алопеції проходить лише після здачі потрібних аналізів і установки причини захворювання. Короста лікується за допомогою препарату Амітразину і тільки не речовинами, які містять бензол. Аутоімунні хвороби шкіри вимагають терапії стероїдними засобами.

Профілактика

Не допустити розвиток хвороб шкіри допоможуть стандартні рекомендації:

  1. Тварина повинна добре і збалансовано харчуватися.
  2. Кішку потрібно систематично піддавати вакцинації.
  3. Домашнього вихованця обов’язково обробляють від паразитів.
  4. Забезпечують чотирилапому улюбленцю серйозний догляд та гігієну.
  5. Іноді показують вихованця ветеринарному професіоналу.

Шкірні хвороби у кішок вимагають негайного лікування, адже більшість із захворювань здатне передатися господарям вихованців. Оперативне діагностування хвороб допоможе призначити ефективне лікування пухнастих улюбленців і захистити інших домочадців від зараження.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.