Близькоспоріднене схрещування тварин

Estimated read time 1 min read

Схрещування котів, собак або інших домашніх чотириногих, присутніх в близькій спорідненості, називається інбридингом. Це метод, застосовуваний в процесі племінної роботи.

Інбридинг в генетиці розроблений для отримання особин з конкретним набором характеристик і ознак. Завдяки близькоспорідненому схрещуванню виходить отримати і підтримувати в породі бажаний колір очей, довжину лап, зростання і інші характеристики.

Інбридинг може нести небезпеку. Необхідно пам’ятати, як уникнути близькоспорідненого схрещування при розведенні породи і чому можуть з’являтися несприятливі результати.

Що таке близькоспоріднене схрещування

Тілесні особливості, певні відмінні риси тварин і інші деталі кодуються в ДНК-рецесивних генах. Під час в’язки випадкових собак вони не з’являються у потомства. При схрещенні 2-ух тварин, що мають рецесивні гени, потомство швидше за все буде мати певний набір характеристик. На цьому грунтується принцип інбридингу або близькоспорідненого схрещування.

Раніше інбридинг застосовувався широко для отримання і закріплення конкретних характеристик тварини. Генетики запевняють, що застосовуючи близькоспоріднені схрещування, заводчик не тільки отримує потрібні ознаки, але і провокує розвиток і успадкування негативних особливостей. Зокрема-генетичні захворювання.

Ретельна селекція повинна проводитися вже з початкових стадій близькоспорідненого схрещування. Заводчик зобов’язаний мати інформацію про якість генетичних ліній, до яких належить тварина. Найчастіше селекція стосується котів і собак. Необхідно дуже і дуже уважно вивчати:

  • нащадків тварин до схрещування;
  • наявність генетичних недоліків у прадідів до 6 коліна;
  • недоліки в поведінці прадідів;
  • відмінні характеристики зовнішнього вигляду.

Не беручи до уваги вище перераховані фактори, близькоспоріднене схрещування призводить до поганих результатів, аж до повного виродження лінії. У генетиці виділяють 4 види інбридингу:

  • Вузький . Відбувається схрещування тварин, присутніх в тісній спорідненості-Дочка з батьком, брати з сестрою, мати з сином. Вузький інбридинг дозволений в застосуванні тільки у перших поколінь.
  • Близькоспоріднений . Подібний тип інбридингу допускає схрещування двоюрідних і троюрідних братів, а ще племінників з тітками. Іншими словами в селекції тварин застосовуються далекі родичі. При подібному вигляді схрещування закріплення потрібних породних ознак відбувається до 6 за рахунком посліду.
  • Спокійний . Інбридинг відрізняється схрещуванням тварин, що мають спільних прадідів в 3-4 коліні згідно родоводу таблиці.
  • Дальній . Відрізняється схрещуванням тварин, що мають спільних прадідів в 4-5 і 5-6 коліні з родоводу таблиці.

Небезпеки близькоспорідненого схрещування тварин

Абстрагувавшись від етичної сторони питання, необхідно розуміти, що в природі інбридинг це норма. Доведено, що левиний прайд або вовча зграя формуються на інбридингу при схрещуванні тварин складаються в близькій спорідненості. Власну роль в даному випадку відіграє жорсткий природний відбір.

Отримані в результаті близькоспорідненого схрещування тварини гинуть відразу. Залишаються тільки міцні особини з сформованими домінантними характеристиками.

Більшість заводчиків приваблює таке явище. Це можливість отримати і закріпити в цуценятах або кошенятах видатні якості прадідів. Але близькоспоріднене схрещування таїть в собі ряд небезпек. Слід засвоїти той момент, що інбридинг складна наука. Отримуючи домінантні якості від своїх нащадків, тварина отримує і всі найгірші характеристики, закладені в генетичному коді:

  • генетичні аномалії (порушення в ДНК-коді);
  • схильність до вроджених аномалія;
  • збої в будові хромосом.

Аномалії або хронічні захворювання передаються потомству не обов’язково при першому схрещуванні. Порушення можуть виникати через покоління. При спробах провести близькоспоріднене схрещування, заводчик повинен враховувати великий відсоток вибракування. Частина цуценят, отриманих в результаті інбридингу, виявляється нежиттєздатною і гине в перший день, тижні або місяці після народження.

Як уникнути близькоспорідненого схрещування

Не звертаючи уваги на велику небезпеку отримати генетичні каліцтва у цуценят, заводчики повсюдно застосовують інбридинг. Найпопулярніші в’язки далеких і найближчих родичів. Це застосовується для того, щоб змінити представників популяції, де їх мало.

Жорсткий інбридинг в сучасності присікається, але бажаючих достатньо. З метою поліпшення породних якостей не всі заводчики готові пожертвувати потомством, знаючи, що при близькоспорідненому схрещуванні цуценята можуть померти. Виходячи з цього і прибуток знизитися.

  • Якщо порода тварини не усталена в морфологічному типі і вважається порівняно молодий. Відсоток отримання особин при близькоспорідненому схрещуванні з відмінними рисами попередників для отримання племінного поголів’я, досить великий.
  • Порода тварини з декоративної групи і кількість потомства в одному приплоді становить 1-2 особини. А справа вся в тому, що відсоток шлюбу найвищий.
  • Якщо є наявність генетичних каліцтв у родичів собак або кішок. Імовірність народження мертвих або нежиттєздатних особин збільшується на 60%.

Інбридинг зустрічався часто у вітчизняному розведенні. Пов’язують це з тим, що вибір виробників для отримання потомства був органічний. За кілька останніх десятиліть, поголів’я домашніх чотирилапих виросло. Відхилення і каліцтва при народженні потомства – часте явище як у інбредних тварин, так у тих, що не перебували в близькій спорідненості. Основою, як вважають професіонали, виступає також несприятлива обстановка в екологічному плані, годування промисловими кормами.

Уникнути близькоспорідненого схрещування можна. Для цього необхідно робити попередній аналіз мінімум 3 поколінь, позначених в родоводі тварини.

Моніторитися повинен показник інбридингу. Бажано, щоб це значення було складено протягом 8-10 відомих поколінь породи. Близькоспорідненого схрещування вийти уникнути. Не слід схрещувати близьких за спорідненістю тварин, навіть двоюрідних і троюрідних, щоб отримати потомство з деякими якостями. Допускається схрещування в подібному випадку лише тоді, коли є загроза втрати конкретної породної лінії. Заборонено схрещування:

  • брата з сестрою і навпаки;
  • батька і дочки, матері і сина;
  • полубрата і полусестри — коли у представників є 1 Загальний батько;
  • дідусів і бабусь з онуками;
  • схрещування самців і самок, що мають різних батьків, але 1 загального прабатька в 3 коліні.

До в’язанні тварин для отримання породистого потомства, слід ставитися трохи серйозніше. Вивчати слід родовід не тільки за успіхами і призовими місцями на конкурсі. Важливо відстежувати наявність генетичних аномалій у прадідів і хронічних хвороб. Це дасть можливість отримати чисте, здорове потомство в подальшому.

Всі різновиди дослідження, вакцинації та лікування вашого улюбленця, в тому числі швидка допомога і госпіталізацію вашого улюбленця.

Цілодобово: +7 495 532 89 00 (багатоканальний) WatsApp / Viber +7 925 584 75 71

Інбридинг може нести небезпеку. Необхідно пам’ятати, як уникнути близькоспорідненого схрещування при…

Рентгенографія призначається переважно при підозрі на захворювання опорно-рухового…

Блювоту у собак господарі часто плутають зі відрижкою (регургітацією). Це два різних поняття,…

Блохи добре себе почувають і в оселях, де немає кішок або собак. Паразитам для продовження…

Завдяки МРТ І КТ, виходить отримати реконструкції зображень, що виглядають як зрізи в тривимірному…

Дуже часто поняття симптому і синдрому плутаються. Однак це два різних поняття. Під симптомом…

Можливість проводити усипляння тварини дозволяється виключно в разі, якщо всі необхідні…

Гріндер для собак собою являє електричний когтерез, що не травмує кігті і істотно…

Стовбурові клітини присутні у всіх тканинах, від шкіри і клітин хрящів до нервової тканини. Механізм…

Виникнення синдрому відміни може бути спровоковано різким припиненням надходження антибіотиків…

Проведення вакцинації дає шанси на легкий перебіг захворювання в разі інфікування або ж…

Патологічне збиральництво відрізняється нав’язливістю у людини…