МРТ та КТ для тварин

Estimated read time 1 min read

Передові методики досліджень і діагностики стали широко поширені не тільки в людській, але і ветеринарній медицині.

Одним з дуже точних методів діагностики порушень в організмі, є магнітно-резонансна томографія (МРТ) і томографія за допомогою комп’ютера (КТ).

Завдяки використовуваним методикам, виходить отримати реконструкції зображень, що виглядають як зрізи в тривимірному зображенні і визначити наявність структурних порушень в суглобах, кістках, структурах мозку, судинах, м’яких тканинах і інших внутрішніх органах тварини.

Різниця між МРТ І КТ

Базова відмінність комп’ютерної томографії від магнітно-резонансної – різниця в фізичних явищах, що застосовуються в апаратурі.

Комп’ютерний томограф видає рентгенівське випромінювання, що дозволяє мати уявлення про фізичні стани речовин.

Магнітно-резонансний томограф працює на основі постійних магнітних полів і радіочастотних електро-магнітних випромінювань, що дозволяють мати уявлення не про фізичні, а про хімічні будові тканинних структур. Обидві методики дозволяють пошарово сканувати тканини і отримувати потрібну інформацію.

Якщо розбиратися детальніше, то:

  1. МРТ або магнітно-резонансна томографія – високоінформативний складний метод діагностики, в основі якого лежить явище ядерно-магнітного резонансу атомів водню, що знаходиться в клітинних структурах живого організму. Під час роботи цього томографа відзначаються луна-сигнали у вигляді імпульсів в магнітному полі, які пов’язані з коливанням атомів водню. Власне створена комп’ютерна програма дає можливість трактувати зображення в різних площинах. Дослідження, що проводиться за допомогою МРТ, дає можливість встановити точний діагноз. При цьому, магнітно-резонансний томограф не видає іонізуючого або рентгенівського випромінювань. МРТ використовується у ветеринарній практиці для набагато ефективної оцінки стану м’яких тканинних структур. За допомогою магнітно-резонансної томографії досліджуються детально органи, які відносяться до центральної нервової системи – головний і мозок спини. За допомогою МРТ проводять дослідження стану зв’язок, хребта і м’язів, а ще органів, розташованих в порожнині живота і малому тазу. Цей вид дослідження використовується для виявлення травматичних змін, порушень в структурі м’яких тканин органів знаходяться всередині, пухлинних процесів.
  2. Томографія за допомогою комп’ютера – відноситься до складних сучасних методик рентгенологічних досліджень. Апарат комп’ютерний томограф представлений у вигляді котушки (Гентрі), в яку розміщується тварина в процесі досліджень. У котушці починає обертатися один або кілька джерел, що видають випромінювання навколо досліджуваного. Далі, отримані рентгенівські знімки обробляються за допомогою спеціальної програми і видаються на екран. Томографія за допомогою комп’ютера для тварин рекомендована для оцінки стану кістково-м’язового апарату (кісток, хрящів, зв’язок), а ще для визначення травм і внутрішніх кровотеч. У більшості випадків фахівці застосовують КТ як одну з різновидів ангіографії для більш детальної оцінки видільних властивостей органів знаходяться всередині.

Коли тваринам показано проходження МРТ І КТ

Діагностичні методи, що включають в себе проведення магнітно-резонансної та комп’ютерної томографії, повсюдно використовуються в сучасній ветеринарній практиці. І МРТ І КТ можна проводити з введенням контрастної речовини для більш докладного вивчення внутрішніх структур.

Вводяться внутрішньовенно контрастні речовини мають властивість збиратися в патологічно змінених тканинах, таким чином покращуючи візуалізацію структур. В основному, методики дослідження з використанням контрастної речовини, застосовуються для доказу наявності пухлинних процесів і чіткого визначення їх локалізації.

МРТ І КТ можуть застосовуватися для діагностики неврологічних проблем. Але відмінність полягає в тому, що при проведенні магнітно-резонансної томографії, структури головного і спинного мозку, а ще периферичні нерви, візуалізуються в кілька разів чіткіше, ніж при проведенні комп’ютерної томографії. При цьому, за результатами комп’ютерного томографа, проблеми в області хребців, дисків між хребцями і каналів, діагностуються краще.

При підозрі на порушення в роботі легеневих структур, тваринам рекомендується проведення КТ. Спеціаліст, перед тим як призначити діагностичне дослідження, обов’язково передбачає максимальну інформативність. Іноді, потрібно проведення відразу 2 – ух досліджень-КТ і МРТ.

Для тварин потрібне проведення загальної анестезії перед дослідженням, щоб отримати максимально точні результати.

Томографія за допомогою комп’ютера призначається в таких варіантах:

  • наявність пошкоджень в області зубів і кісток;
  • поразка частин суглобів;
  • наявність травм і свіжих кровотеч;
  • вивчення хвороб в області хребта-грижі, остеопороз, сколіоз;
  • детальне вивчення порушень і пошкоджень в головному мозку;
  • дослідження органів грудної порожнини (підозрі на пневмонію, важких форми бронхітів або інші патології);
  • дослідження області розташування щитовидної і паращитовидної залоз;
  • обстеження порожніх органів, наприклад як кишечник або шлунок;
  • дослідження судин, діагностування атеросклерозу або аневризм;
  • обстеження органів сечовидільної та статевої системи.

Проведення комп’ютерної томографії дає можливість виявити конкременти в нирках, кістозні утворення і пухлини. КТ універсальна діагностична процедура, але в зв’язку з високим опроміненням, може проводитися нечасто.

Магнітно-резонансна томографія призначається тваринам для докладного дослідження суглобів, стану судин і м’яких тканин. Наказують МРТ при таких варіантах:

  • вивчення м’яких тканин на предмет наявності пухлинних процесів;
  • детальне обстеження нервів, розташованих всередині черепа, головного і спинного мозку;
  • обстеження тварин з підозрою на неврологічні порушення;
  • детальне вивчення стану зв’язкових апаратів і м’язів;
  • дослідження суглобових поверхонь.

Протипоказанням до проведення МРТ у тварин, вважається наявність кардіостимуляторів або ж конструкцій для остеосинтезу.

І МРТ І КТ завжди проходить під загальним наркозом. У зв’язку з цим, тварині додатково перед дослідженням наказують здачу загального аналізу крові і загальну оцінку стану. У більшості випадків додатково наказують обстеження серця.

Всі різновиди дослідження, вакцинації та лікування вашого улюбленця, в тому числі швидка допомога і госпіталізацію вашого улюбленця.

Цілодобово: +7 495 532 89 00 (багатоканальний) WatsApp / Viber +7 925 584 75 71

Інбридинг може нести небезпеку. Необхідно пам’ятати, як уникнути близькоспорідненого схрещування при…

Рентгенографія призначається переважно при підозрі на захворювання опорно-рухового…

Блювоту у собак господарі часто плутають зі відрижкою (регургітацією). Це два різних поняття,…

Блохи добре себе почувають і в оселях, де немає кішок або собак. Паразитам для продовження…

Завдяки МРТ І КТ, виходить отримати реконструкції зображень, що виглядають як зрізи в тривимірному…

Дуже часто поняття симптому і синдрому плутаються. Однак це два різних поняття. Під симптомом…

Можливість проводити усипляння тварини дозволяється виключно в разі, якщо всі необхідні…

Гріндер для собак собою являє електричний когтерез, що не травмує кігті і істотно…

Стовбурові клітини присутні у всіх тканинах, від шкіри і клітин хрящів до нервової тканини. Механізм…

Виникнення синдрому відміни може бути спровоковано різким припиненням надходження антибіотиків…

Проведення вакцинації дає шанси на легкий перебіг захворювання в разі інфікування або ж…

Патологічне збиральництво відрізняється нав’язливістю у людини…