Чи потрібно вакцинувати домашніх тварин від Ковід 19

Estimated read time 1 min read

З виявленням нової небезпечної коронавірусної інфекції у людей, іменованої Ковид-19, більшість власників вихованців проживають в будинку схвилювалися серйозно.

Варто відразу визначити, що тварини які живуть вдома, наприклад кішки і собаки, можуть захворіти коронавірусної інфекцією. Але вражає їх інший штам, не небезпечний для людини.

Відмінність Ковід 19 від коронавірусу у тварин

Коронавірус собою являє безклітинний організм, який складають одноланцюгова РНК, протеїнова оболонка і ряд нуклеїнових кислот. Назва власне вірус отримав через зовнішнього вигляду, що нагадує корону.

Домашні вихованці, як і ряд інших тварин, можуть заражатися різними інфекційними захворюваннями, в тому числі і коронавірусом.

Той штам коронавірусу, до якого схильні собаки і кішки, не небезпечний для людини.

А ось у тварин здатне викликати великі зміни. Слабкі вихованці, а ще молоді тварини в силу специфік роботи імунної системи, при відсутності своєчасної допомоги можуть навіть померти.

У собак і кішок коронавірусна хвороба вражає переважно кишковий тракт, тому основний шлях зараження – фекально-оральний, на відміну від Ковід-19, що передається повітряно-крапельним шляхом і протікає у людини в респіраторній формі.

Примітно і те, що коронавірусна хвороба у домашніх чотириногих може протікати в прихованій формі. Основна частина бездомних кішок вважаються переносниками захворювання, при цьому значних порушень в стані здоров’я не відзначається.

Характерною особливістю всіх РНК-містять вірусів з сімейства коронавірусів, вважається здатність до швидкої мутації. Це означає що РНК видозмінюється в самому організмі. Подібна тенденція відзначається в 10% випадків при інфікуванні. Також є небезпеки мутацій не просто зі зміною РНК, а з переходом з слабопатогенного в агресивний штам. Так, у кішок може з’являтися мутація кишкової форми коронавірусу, вражає в наслідок нервову систему і викликаючи ряд важких складнощів.

Погані зміни з’являються не на порожньому місці. Їм передують фактори:

  • часті стреси (наприклад різка зміна корму або місця проживання, довгий переїзд);
  • схильність на вродженому рівні;
  • перенесені своєчасні втручання;
  • внутрішні патології, потроху зменшують резистентність організму до впливу екологічних факторів;
  • постійні переохолодження;
  • інші серйозні вірусні інфекції.

У кішок і собак коронавірусна хвороба провокує пошкодження переважно стінок кишечника. Коронавірусний ентерит на відміну від парвовирусного, провокує меншу кількість летальних випадків, однак при цьому вважається висококонтагіозним. У зараженої тварини з’являються ці симптоми, як:

  • довгий пронос і блювота;
  • приходить зневоднення на тлі перерахованих вище проявів;
  • вірогідна поява крові в фекаліях;
  • втрата апетиту, стримування пульсу, байдужість.

На даний момент до сімейства коронавірусів ставитися 43 різновиди, які можуть поставити під небезпеку здоров’я і життя не тільки тварин, а й людини. Крім коронавірусу, є велика кількість інфекційних агентів, які можуть стати причиною розвитку небезпечних наслідків.

Чи необхідна вакцинація домашніх чотирилапих від Ковід 19

Єдиної думки з приводу необхідності проводити вакцинацію від Ковід-19 домашнім тваринам, немає. Деякі ветеринарні майстри вважають процедуру марною, так як правильних даних про можливість передачі вірусу від тварини до людини немає. Решта ж фахівці впевнені, що проведення вакцинації собака і кішкам від Ковид, допоможе порвати ланцюжок циркуляції вірусу. Основне завдання в даному випадку вакцинації-вберегти людину.

Необхідно виділити, що від 80% до 95% кішок, стають носіями коронавірусної інфекції іншого штаму і це не призводить до вимирання виду. Головним завданням вірусологи все ж вважають припинення ланцюжка циркуляції вірусу для усунення можливості мутувати, в організмі тварини, набуваючи нові, небезпечні для людини форми.

Проводити вакцинацію від Ковід-19 можна спеціальним препаратом, розробленим для тварин. Вакцина Карнівак-Ков дуже добре використовується з березня 2021 року в багатьох регіонів.

Робити щеплення від Ковид -19 собакам і кішкам рекомендується в разі якщо вони утримуватися на фермах або ж розплідниках з високою кількістю тварин. Вихованцям, які проживають поодиноко в побутових умовах, робити щеплення немає необхідності. А ось про інші планових вакцинаціях необхідно пам’ятати. Куди серйозну небезпеку в собі несе вірус сказу, летальність від якого 100% як для людини, так само і для тварини. Лікування від сказу немає, на відміну від Ковід-19.

Крім коронавірусу людини, що не несе особливої небезпеки для домашніх чотириногих, є ряд інфекційних хвороб, що завдають значної шкоди здоров’ю домашніх кішок і собак. Обов’язковими є вакцинації від подібних хвороб, як:

    Інфекційне захворювання вражає переважно шлунково-кишковий тракт, а ще нервову систему, органи кровотворення і дуже часто завершується смертельним результатом. Захворювання, спровоковане вірусом з сімейства параміксовірусів. Патоген ставитися до пантропних вірусів, потрапляючи в кишковий тракт, вражаючи паралельно легеневі тканини, шкіру, нервову систему і інші органи. При інфікуванні цуценят до 3-х місяців летальність становить 90%.

  • Вірусний гепатит. Хвороба, що проникає в організм, перш за все вражає тканини печінки, а потім потроху чинить негативний вплив на весь організм.

Інфекції, спровоковані високовірулентними патогенами завдають невиправної шкоди здоров’ю, що не має стійкої імунного захисту. Прекрасним виходом з цієї ситуації для господарів кішок і собак вважається не спроби вакцинувати вихованця щепленням від Ковід-19, а налагодити харчування, забезпечити тварині хороший догляд, підвищуючи роботу імунної системи.

Зараз господарі кішок і собак відносяться до планових вакцинацій гидливо, забуваючи або спеціально не бажаючи робити щеплення вихованцям. А це зі свого боку, призводить до великих наслідків і іноді коштує тварині життя.