Чи потрібно періодично обробляти кішку від бліх

Estimated read time 1 min read

Поразка домашніх кішок блохами може трапитися в різному віці тварини, незалежно від породи або стилю життя.

Блошині інвазії-сучасна проблема для всіх господарів кішок.

Вони викликають дискомфорт і стрес у самих вихованців і доставляють масу неприємностей господарям.

Крім цього, поразка кішки блохами, буде причиною значних складнощів.

Чому кішок потрібно систематично обробляти від бліх

Відсутність обробки на постійній основі, може привести до того, що паразити поселятися в житло. Всього 5% від всієї популяції бліх будуть бути на тварині. Інші дорослі паразити, личинки і лялечки, будуть не на кішці, а на домашніх предметах, що оточують кішку.

Виявивши на тілі власного улюбленця 1-2 бліх або помітивши сліди їх діяльності, господарі нечасто б’ють на сполох. Дуже часто господарі пропускають обробки проти паразитів, вважаючи їх небезпечними. Необхідно розуміти, що укус блохи в собі несе на порядок вище небезпеки, ніж препарат, що знищує ектопаразитів.

Цілорічна обробка кішок від бліх дає можливість порушити цикл життя паразитів, в іншому випадку не гинуть блохи відмінно ховаються в приміщенні – на підстилці тварини, в щілинах між плінтусом і підлогою, в м’яких меблів.

Часте проведення протипаразитарних обробок дає можливість контролювати інвазію, ветеринарні фахівці запевняють, що щоб це зробити знадобитися близько 3-х місяців.

для того щоб насититися, блохи не необхідно багато крові від кішки. Тому від втрати крові вихованець не загине. Однак блошині інвазії представляють для кішок куди серйозну небезпеку, ніж це може здатися з першого погляду.

Основними проблемами, які можуть з’явитися у тварини на тлі відсутності протиблошиних обробок, вважаються:

  • Анемія . Подібний стан загрожує маленьким кошенятам. Реакція алергічного типу з’являється у відповідь на проникнення в організм тварини слини бліх, що містить близько 14 самих різних протеїнових алергенів. Власний своєрідний секрет блоха впорскує кожен раз в ранку, щоб не допустити швидке згортання крові. Небезпеки розвитку блошиного дерматиту вище у породистих кішок. Для розвитку сенсибілізації організму іноді вистачить одного укусу блохи.
  • Гельмінтози . Блохи-одні з головних переносників ендопаразитів. Важливо проводити комплексну обробку від паразитів, як зовнішніх, так і внутрішніх. Це дасть можливість не допустити постійне перезараження.
  • Хвилювання і стрес. Під час укусу, кішка відчуває дискомфорт і свербіж. Спроби почухатися і відсутність можливості досягти джерела роздратування, провокують нервозність у вихованця. Настирлива поведінка, нестерпний свербіж і хвилювання, дуже часто провокують порушення психологічного здоров’я кішки.
  • Інфекційні захворювання. Пошкодження цілісності покриву шкіри завжди пов’язане з ризиками інфікування. Розчісуючи власними лапами місця укусів, кішка може занести інфекцію. У багатьох випадках ранки інфікуються патогенними бактеріями. Блохи також вважаються переносниками небезпечних хвороб — чуми м’ясоїдних, сальмонельозу, енцефаліту, мікоплазмозу, рикетсіозу і сибірської виразки.

Графік обробки кішок від бліх

Скласти чіткий графік протипаразитарних обробок допоможе ветлікар. Ветеринар складе індивідуальну схему обробок, спираючись на обставини та індивідуальні характеристики кожної тварини.

При складанні графіка обробок, беруться до уваги:

  • вік тварини;
  • наявність супутніх патологій;
  • термін вагітності;
  • наявність гіперчутливості до ряду інсектоакарицидних препаратів.

Крім вибору протипаразитарного препарату, потрібно дуже ретельно підійти до питань обробки житлового приміщення. Обробляти необхідно постійно всіх тварин, що живуть в будинку. Це дасть можливість не допустити часті перезараження.

Потрібно обробляти оббиту тканиною меблі килими, лежанки кішки. Якщо на тілі у кішки був виявлений хоч один паразит, потрібно провести ретельне прибирання в приміщенні, застосовуючи пилосос. Лежаки або будиночок тварини якщо є можливість потрібно випрати в машинці для прання при найбільшій температурі. Для обробки щілин між плінтусами і підлогою можна застосувати спеціалізований інсектоакарицидний спрей.

Складання графіка обробок кішки від бліх залежить не тільки від індивідуальних особливостей тварини, але і від варіанту застосовуваного препарату. Використовуючи краплі на холку, профілактичну обробку проводять кожен 1-2 місяці. Нашийники відлякують бліх протягом 2-8 місяців.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.