5 перших симптомів каліцивірозу у кішок

Estimated read time 1 min read

Серед вірусних інфекцій, що вражають домашніх кішок, особливе місце займає кальцівіроз. Це вірусне захворювання, що відрізняється ураженням верхньої частини респіраторного тракту, слизових оболонок порожнини рота і очей тварини.

Проблеми в дихальній системі викликають і ряд інших інфекцій, але однією з дуже часто діагностуються вважається конкретно кальцівіроз.

Перша ознака-збільшення температури тіла

На ранній стадії розвитку кальцівіроз за проявами клінічної картини нагадує ринотрахеїт, ще одне популярне вірусне захворювання шляхів дихання у кішок. Лікування у таких 2-ух інфекцій відрізняється, тому важливо при перших симптомах розвитку патологічного процесу, звертатися за допомогою до ветеринарної клініки. При відсутності терапії існують небезпеки розвитку небезпечних складнощів, спровокованих кальцівірусом, серед яких:

    ; ;

  • запалення суглобів; ;
  • проблеми з координацією;
  • агресивна поведінка.

Першою ознакою розвитку кальцівіроза у кішки, як і при інших респіраторних інфекціях, вважається збільшення показників температури тіла. У більшості випадків, кальцівирусное захворювання у кішки може протікати з повним відсутністю симптоматики, але тварина при цьому залишається розповсюджувачем інфекції, заражаючи власних родичів.

При простому перебігу патологічного процесу, температура тіла у улюбленця збільшується до 40.5, і тримається на подібному рівні пару днів поспіль. На тлі вірусної інфекції, проникаючої не тільки в слизові оболонки респіраторного тракту, а й здатної вражати тканини головного мозку, розвиваються дані складності, як запалення легеневих структур, судоми, стоматит лімфоцитарно-плазмоцитарного типу, набряки і виразки на шкірі.

Друга ознака-виразкові ураження в роті

Другою ознакою розвитку кальцівірусної інфекції у кішки, стає розвиток виразок на слизовій оболонці порожнини рота. Відрізняється кальцівіроз не просто виразками, а й виникненням сильного, поганого запаху з пащі. Виразки з’являються не тільки в порожнині рота, але також вражають область носового дзеркала. Маленькі за розмірами пошкодження, наповнюються спочатку ексудатом, потім лопаються, регулярно кровоточать. Виразки доставляють вихованцеві сильний дискомфорт і біль, особливо під час прийому їжі. Від цього виходить і наступна ознака – відмова від корму.

Третя ознака-відмова від корму

На тлі виразок в області слизової оболонки порожнини рота, і збільшення показників температури тіла, кішка дуже швидко втрачає апетит, іноді повністю відмовляючись від корму. Важливо, щоб тварина, відмовившись від їжі, не припиняло пити воду, запобігаючи розвитку зневоднення і стримування процесів виведення токсинів з організму.

Кальцівіроз у кішок в запущеній формі, здатний призводити до серйозних уражень організму, аж до смертельного результату. Тому важливо дивитися на будь-які зміни в стані здоров’я улюбленця і звертатися за професійною допомогою.

Четверта ознака-проблеми з диханням

Так як кальцівірусна хвороба здебільшого вражає респіраторний тракт, симптоми порушення дихання з’являються часто. Період інкубації збудника захворювання — від декількох діб до 1 тижня. Поточний в легкій формі кальцівіроз у вихованця з хорошою імунним захистом, сама проходить через 21 день, закінчуючись повним одужанням. Але в цей період важливо стежити за станом організму тварини. Крім того, що кішка протягом усього період захворювання вважається носієм вірусу, ризик розвитку проблем в роботі респіраторного тракту досить великий.

Ознакою кальцівіроза вважається поява сильного кашлю, задишки у улюбленця, тим більше у віці. На слизових оболонках порожнини рота з’являються виразки, самостійно загоюються після 2 тижнів. Але небезпека полягає в ураженні клітинних структур мигдалин. Зі свого боку, це призведе до дистрофічних змін і некрозу тканин. Ворота для патогенної бактеріальної мікрофлори будуть завжди відкритими і тварина частіше буде схильне розвитку самих різних запалень в області системи дихання.

П’ятий ознака-млявість

Млявість у домашнього вихованця-ще одна ознака розвитку кальцівірусної інфекції. Така ознака супроводжує більшість бактеріальних і вірусних інфекцій, що розвиваються в організмі. На тлі вірусної патології, збільшується температура тіла, кішка відмовляється від їжі, що призводить до проблем в роботі метаболізму. Організм улюбленця, ослаблений інфекцією, відчуває слабкість і сильну стомлюваність.

Допомогти тварині можна, якщо вчасно надати допомогу при появі перших перерахованих вище ознак вірусної інфекції, викликаної кальцівірусом. Важливо не тільки знати як вимальовується захворювання, але і які заходи вжити, щоб не дозволити інфікування улюбленця.

Перше і дуже важливе – вакцинація від кальцівіроза. Якщо розплідник не сприятливий по кальцівірозу, кошенятам у віці з 6 до 16 тижнів доведеться проводити вакцинацію. Ревакцинація проводитися через рік, потім за потребою.

Кальцівіроз не рахується особливою небезпечною інфекцій, що має велику ступінь летальності. Але запобіжні заходи дотримуватися варто:

  • не рекомендується відпускати кішку на вулицю без нагляду;
  • не варто допускати контакту домашнього вихованця з вуличними кішками;
  • виконання правил дезінфекції-постійна обробка лежаків, мисок для їжі і води;
  • організація правильного, повнораціонного харчування.

Виконуючи всі правила, ризик розвитку респіраторної інфекції, зменшується.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.