Чому кішки закопують їжу?

Estimated read time 1 min read

Чотириногі друзі, як усі знають, гуляють самі по собі. Вони таємничі, грайливі, часом просто нестерпні, але багато людей фактично люблять пухнастих вихованців. Однак для власників залишається загадкою, чому кішки після того, як поїли, закопують їжу. З цією подією зустрічався, можливо, будь-хто, у кого в квартирі живе улюблений вусатий друг. Кішка чи кіт несподівано починає рити довкола своєї миски, кумедно шкрябаючи кігтями по поверхні підлоги, яку постелили господарі на своїй кухні, намагаючись закопати власний обід.

Дія пухнастих приятелів пов’язана з котячими інстинктами або ж звичками, іншими словами отриманими вміннями. Не варто хвилюватися або ж вигадувати жахливі причини того, що відбувається — ваша кішка “слухає” свою інтуїцію. Однак якщо ж вас поглинає інтерес або вам потрібно усвідомити посили оригінальної дії — прочитайте нашу статтю.

Абсолютні рефлекси та їхня значимість

Будь-яка тварина виносить усі тяготи завдяки абсолютним рефлексам. Кішки, кошенята ведуть полювання і прагнуть до цього “від природи”. Муркотіння, перебирання лапами на місці, м’яке тертя об руку — це також інстинкти. Є низка ґрунтовних, абсолютних інстинктів, які тримають під контролем життя улюбленця загалом: дихання, покашлювання, чхання, посмоктування, пережовування, хвороба, блювота.

Кішка-мама не тільки щоразу намагається закопати їжу, а й може заховати її в найнепередбачуваніших місцях. Наприклад, шматок м’ясного стейка за морозильником. Закопування їжі може бути пов’язане фактично з будь-яким абсолютним рефлексом.

Інстинкти

Фахівці думають, що кішки зберегли деякі старі інстинкти. Так, ручна кішка схильна до дуже неприборканих дій, наприклад, закопування їжі. Які причини?

Тривіальна причина такої дії пов’язана з бажанням приховати залишки їжі від суперників для втамування свого голоду.

Інстинкт — бажання до ситості. Коли тварина голодна або ж не наїлася, вихованець починає копати підлогу, пробує “вирити” припаси з неї, в яку вони немов були закопані.

Копання і закопування їжі вимальовується лише восени іноді або навесні. Це можна пояснити наявністю авітамінозу і зростанням апетиту.

Закопування їжі або її залишків можна пояснити бажанням кішки прибратися. Кішки дуже охайні — вони обов’язково закопають власний туалет і залишать після власного обіду чисте місце.

Ще рефлекс закопування їжі пов’язаний із запахом. Це означає, що якщо від їжі виходить “аромат” — нестерпний, неприйнятний запах, що виник унаслідок зіпсованого корму, то в такому варіанті чотирилапі улюбленці також закопають їжу.

Наприклад, якщо ваш домашній друг відмовляється від дуже якісного сухого корму, закопує і всілякими способами ігнорує його, причина ховається в особистих уподобаннях кішки.

Абсолютно можливо, вашому хвостатому вихованцеві він не до смаку або він же вирішив влаштувати собі розвантажувальний день (так, і в кішок подібне трапляється).

А якщо у квартирі живе не один хвостатий вихованець, то закопування їжі — це, насамперед, бажання приховати її від суперника.

Звички

Звички і правила — це підсумок пережитого досвіду, як позитивного, так і негативного. Основні домашні представники сімейства котячих привчені ходити в туалет лоток. У більшості може з’явитися нормальне запитання: “Як власне лоток з’єднаний із закопуванням їжі?”.

Фактично напряму. Здебільшого миски з їжею і водою знаходяться поблизу, а часом вони з’єднані. Не у всіх господарів є час, щоб придбати килимок на липучці. При об’єднаних мисках кішка часто, пробираючись до їжі, чіпляється за поїлку і розхлюпує воду.

Бачачи калюжу на підлозі та розуміючи, що власнику це не сподобається, кішка постарається дуже моторно прибрати “провину”: вона риє підлогу, а після перекидає чашку і закопує воду їжею.

Є ще причина закопування миски з їжею — кішці не подобається її місце прийому їжі. Підстав дуже багато: вихованка там не відчуває захищеності, їй прохолодно або ж її відштовхує якийсь малоприємний аромат. Також не потрібно розміщувати чашки з їжею кішки біля машини для прання: звук, що видається приладом, може відразу налякати тварину, завдяки чому вона буде відчувати дискомфорт і страх.

Приберіть миску в інше місце, застеліть місце приймання їжі килимком, можна цупкою клейонкою, не відволікайте кішку, коли вона обідає, і ретельно простежте, щоб інші члени родини її не відволікали. Прекрасніший спосіб — поставити миски з їжею і водою на підвіконня або ж на килим поблизу її лежанки, захистіть улюбленицю від допустимих подразників.

Голодні спогади

Бувають випадки, що домашній улюбленець намагається зарити миску з їжею щоразу. Може так статися, що він у минулому сильно недоїдав і досі не може забути цей малоприємний етап свого життя. До цієї дивацтва потрібно поставитися з розумінням. Лише тільки прихильність, ласка, спокій і стабільність допоможуть вашому другу звільнитися від страху голоду.

Антипатія

Деякими “копачами” рухає антипатія. Пригадуєте, як ретельно красиві кішки закопують свої фікалії, щоб “аромат” не поширився? Так само ретельно кішка може закопувати і їжу — власне ту, що їй не сподобалася.

Таким чином, якщо домашня тварина фиркає і нешанобливо шарпає лапою, шкрябає підлогу, подивіться на її миску — можливо, їй дали зіпсований продукт або ж до сухого корму потрапило щось із гострим запахом (часник, цибуля чи лимонна кірка).

Якщо миска розміщується на кухні недалеко від відра для сміття, не найприємніший запах, що виходить звідти, нервує хвостатих — у зв’язку з цим вихованець також може почати закопувати миску.

Смачна їжа

Крім перерахованих вище причин, кішки можуть заривати домашню їжу, якщо вона їм сподобалася. Таким чином він відчуває і показує гастрономічне захоплення. Страва здалася тварині такою смачною, що в ній прокинулися гени прабатьків, і вихованець вирішив влаштувати припас. Потрібно звернути увагу, що дикі коти також ховають не всю здобич, а лише тільки найбільш ласу.

Ну а поціновувачі гарної кухні, безумовно, цінують тільки те, що їм найбільше подобається. Якщо, наприклад, кіт починає рити після того, як з великим апетитом пообідав або повечеряв, це означає, що він розцінив вашу доброту і турботу.

Висновок

Отже, підсумуємо, що вважається причинами закопування їжі:

  • погане місце, де стоїть миска;
  • погана якість продуктів;
  • стрес через гучні і неприємні звуки, присутність інших тварин або ж докучливих людей;
  • чашка дуже брудна;
  • низька температура підлоги;
  • пригнічений стан вихованця;
  • хвороби та нездужання.

Гра з їжею — незвичайний метод, щоб залучити господаря. Дуже часто домашнім тваринам не вистачає уваги від господарів, які зрідка бувають удома та ігнорують їх. Лаяти тварин за те, що вони граються з їжею, протипоказано.

Якщо ваша улюблениця закопує, закопує миску з їжею, то фелінологи насамперед пропонують переконатися, що у чотирилапого вихованця немає стресу. Необхідно пред’явити коту своє місце, щоб інші тварини не могли наблизитися до його їжі. Також біля миски не дозволяється ставити гучні технічні пристрої. Крім того, простір, де тварина їсть, слід підтримувати в чистоті.

Щоб відучити кота копати підлогу, потрібно доглядати за ним, стежити за його годуванням, виділяти порції їжі в один час, ретельно контролювати якість продуктів.

Якщо ви бачите, що тварина знову взялася за старе, то відверніть її увагу, давши улюблену іграшку.