15 найпоширеніших отруйних рослин

Estimated read time 1 min read

Девід Больє — експерт з ландшафтного дизайну та фотограф рослин з 20-річним досвідом.

Мері Марлоу Леверетт — одна з найавторитетніших експертів у галузі ведення домашнього господарства та догляду за тканинами, яка ділиться своїми знаннями про ефективне ведення домашнього господарства, прання та консервацію текстилю. Вона також є майстром-садівником з більш ніж 40-річним досвідом роботи та 20-річним досвідом написання статей. Мері також є членом експертної ради з питань садівництва та догляду за рослинами The Spruce Gardening and Plant Care Review Board.

Факти перевірено

Сара Скотт — фактчекер і дослідниця, яка працювала в індустрії індивідуального житлового будівництва у сфері продажів, маркетингу та дизайну.

Визначте, які отруйні рослини можуть бути присутніми на вашому подвір’ї. Ці фотографії найпоширеніших отруйних рослин Північної Америки допоможуть вам визначити рослинність, яка може бути небезпечною, якщо до неї доторкнутися або спожити. Рівень токсичності сильно варіюється, але слід бути обережним, перш ніж висаджувати або працювати з цими 15 прикладами.

Попередження

Завжди будьте обережні та розсудливі, викорінюючи отруйні рослини; найбезпечніший варіант — найняти професіоналів, а не намагатися виконати цю роботу самостійно.

Паслін гіркий (Solanum dulcamara)

Паслін гіркий — дуже поширений деревний бур’ян, особливо небезпечний для дітей через яскраво забарвлені ягоди. Найвищий рівень токсичності для людей і тварин настає при вживанні ягід, але токсичними є всі частини рослини (кора, листя, сік). Швидкозростаючу ліану часто плутають з американською гіркотою та східною гіркотою.

Китайські ліхтарики (Physalis alkekengi)

Листя і плоди китайського ліхтарика, спорідненого з гірко-солодким пасльоновим, отруйні. Початковий колір лушпиння плодів, які зазвичай вирощують ентузіасти ремесел, зелений. Наприкінці літа цей колір змінюється на жовтий, а восени стає насичено-помаранчевим. Барвисті стручки використовують у сухих квіткових композиціях та вінках.

Наперстянка (Digitalis spp.)

Наперстянки — високі, квітучі дворічники, які добре ростуть у сухому затінку. Цвітуть множинними трубчастими, часто веснянкуватими квітками, які формуються на колосі в кольорах від фіолетового до білого. Стійкі до оленів і кроликів, але якщо їхні квіти, листя, коріння і стебла споживають люди, то вони є одними з найтоксичніших рослин, які зазвичай вирощують у ландшафтах.

Гірський лавр (Kalmia latifolia)

Якщо ви живете в країні на сході Північної Америки, можливо, у вас на подвір’ї росте гірський лавр у дикому вигляді. Культурні сорти гірського лавра також продаються в розплідниках, в тому числі прекрасний лавр ‘Minuet’. Гірський лавр, азалії та рододендрони (Rhododendron spp.) належать до родини вересових, а їх кора, сік, листя і квіти отруйні.

.

Рицина (Ricinus communis)

Рицина — тропічна рослина, яка широко вирощується як однорічна рослина в північному кліматі, часто в горщиках для патіо, терас або веранд. Листя, стебло і насіннєві головки — все це привабливо. З рицини отримують проносне, рицинову олію, а також смертельний токсин — рицин.

Тисові кущі (Taxus spp.)

Тисові кущі можна вирощувати на сонці або в тіні. Тіньовитривалість цієї рослини дає ландшафтним дизайнерам важливу перевагу в складних умовах. Але його м’ясисті, яскраво-червоні ягоди містять отруйне насіння. Голкоподібне листя отруйне для людей і тварин.

Сумах отруйний (Toxicodendron vernix)

Отруйними є як листя, так і ягоди отруйного сумаху. Отруйний сумах створив погану славу всім сумаховим кущам, незважаючи на те, що більшість з них цілком нешкідливі і красиві восени. Отруйний сумах має листя, що складається з 7-13 листочків (завжди непарна кількість), червоне стебло і білі ягоди дивної форми.

Отруйний плющ (Toxicodendron radicans)

Токсичність отруйного плюща зумовлена олією, яка називається урушиол. Хоча листя є найбільш токсичною частиною рослини, слід уникати контакту з будь-якою частиною (навіть коли рослина без листя) рослини, щоб запобігти реакції. Це також стосується диму, якщо рослини спалюють.

.

Великодня лілія (Lilium longiflorum)

«Великодні» лілії — це неправильна назва для цих трубкоподібних квітів. Ви можете подякувати працівникам оранжереї за те, що на Великдень у холодному кліматі ви можете насолоджуватися їхніми п’янкими пахощами. Працівникам довелося докласти чимало зусиль, щоб змусити їх зацвісти не в сезон. Садівники в північному кліматі не можуть очікувати, що великодні лілії зацвітуть у відкритому ґрунті набагато раніше липня, коли цвіте більшість інших популярних лілій. Хоча сік стебел і листя може бути токсичним для людини, великодні лілії та лілії-звіздарі є більш проблематичними, оскільки вони дуже токсичні для котів.

Кропива (Urtica spp.)

Як і отруйний сумах та отруйний плющ, кропива, як випливає з назви, — не та рослина, яку ви захочете зачепити, працюючи на подвір’ї. Не плутайте кропиву з глухою кропивою, багаторічною рослиною, яка використовується як ґрунтовий покрив у тінистих місцях.

Жовта в’юнок (Rumex crispus)

ASPCA класифікує док як токсичний для собак. Токсичність для людини низька. Ряску легко розпізнати наприкінці сезону. Зріла квіткова головка жовтої рослини доки виглядає як кавова гуща після того, як її квітки висохнуть і набудуть коричневого кольору.

Лантана (Lantana camara)

Лантану з барвистими квітковими гронами зазвичай використовують як однорічну рослину в садівництві в холодному кліматі у підвісних горщиках. Квітникарі в більш теплому кліматі знайомі з лантаною як з чагарником, де ця енергійна рослина може бути навіть інвазивною. Але її інвазивність — не єдина проблема, пов’язана з вирощуванням лантани: ягоди, листя і сік токсичні.