12 найкращих рослин для англійського саду

Estimated read time 1 min read

Марі Яннотті — садівниця, яка займається садівництвом все життя, і ветеран садівництва з майже тридцятирічним стажем. Вона також є автором трьох книг про садівництво, фотографом рослин, оратором і колишнім викладачем садівництва Корнельського кооперативу. Статті Марі про садівництво публікуються в газетах і журналах по всій країні, вона давала інтерв’ю для радіо Марти Стюарт, Національного громадського радіо, а також написала численні статті.

Мало який садовий стиль є настільки ж романтичним і гостинним, як англійський котеджний сад. Щоб створити такий вигляд, вам потрібно вибрати рослини, які проростають крізь і навколо один одного, так, ніби вони росли разом протягом багатьох років. Хоча загальний ефект — невимушена занедбаність, англійські котеджні сади вимагають ретельного редагування, якщо ви не хочете, щоб в результаті вийшов хаос.

Ось кілька найкращих рослин для створення англійського саду.

Дзвоник персиколистий

Є кілька чудових дзвіночків, які прикрасять ваш сад. Дзвіночок персиколистий (Campanula persicifolia) цвіте більшу частину літа. Її довгі стебла і велика кількість бутонів роблять її прекрасною квіткою для зрізання, а також бажаною садовою рослиною. На відміну від деяких видів Campanula, дзвоник персиколистий не самосіється, щоб не заважати, але очікуйте, що він буде з’являтися в різних місцях щороку. Вони є приємним видовищем.

Котеджні троянди

Дачні троянди (Dianthus x allwoodii) мають пряні запашні квіти і пелюстки з бахромою, такі типові для видів Dianthus. Троянди — низькорослі квіти, тому тримайте їх ближче до передньої частини садової огорожі. Ви будете насолоджуватися їхнім ароматом більше, якщо посадите їх там, де будете доторкатися до них. Щороку виводяться нові сорти, часто в нетрадиційних кольорах, відмінних від рожевого. Вони дуже стійкі до посухи і завдяки своєму аромату зазвичай не турбують тварин. Проте метелики їх обожнюють.

Дельфініум

Дельфініуми можуть бути темпераментними рослинами, але вони варті додаткових зусиль. Хоча вони можуть витримувати досить холодні зими, сильна спека і нестача вологи влітку можуть зробити їх недовговічними. Для цих стандартів котеджного саду підійде захищене місце у вашому саду, щоб високі квіткові колоски не були зламані вітром або дощем. Для повторного цвітіння відцвілі квітконоси обрізайте до рівня землі. Дельфініуми будуть цвісти до осені і витримують невеликі заморозки.

Герань витривала

Витривала герань, а не яскраво-червона пеларгонія, яку продають як зональну герань, — це невисокі, кущисті рослини, які заповнюють основу більш високих рослин і переплітаються з ними з чарівною легкістю. Традиційні витривалі герані цвітуть один раз, хоча квіти можуть триматися кілька тижнів. Новіші сорти, такі як дивовижна «Розанна», цвістимуть протягом усього літа, не потребуючи жодного догляду. Якщо до середини літа ваші рослини починають виглядати трохи виснаженими, просто обріжте їх, і через пару тижнів з’являться нові пагони і квіти.

.

Падуб

Є небагато квітів для дачі, які були б такими ж чарівними, як падуб (Alcea rosea). Багато садівників вирощують їх через дитячі спогади про гігантські рослини, які могли легко досягати висоти 8 футів і більше, що робить їх вертикальними акцентами для будь-якої частини вашого саду. Вони також стануть чудовими екранами, якщо ви намагаєтеся замаскувати щось, що привертає увагу, наприклад, кондиціонер або компостну купу у вашому дворі. Ви можете вибрати як старомодні поодинокі квітки, так і пухнасті махрові. Розмістіть падуб у місці з хорошим доступом повітря. Якщо вони залишатимуться вологими протягом тривалого часу, на них може з’явитися іржавий грибок.

Анемона японська

Ніщо не може зрівнятися з японськими анемонами за пишністю наприкінці сезону. Їх повітряний характер, що коливається, ідеально підходить для котеджних садів. Японські анемони потребують вологого, але добре дренованого ґрунту. Рослини можуть досягати 4 футів заввишки і можуть потребувати підпорок, особливо махрові сорти. Останнім часом багато уваги привертає білоквіткова реліквія «Онорін Жобер», але японські анемони також бувають рожевих, фіолетових і насичених відтінків червоного дерева.

Дамська мантія

Накидка дамська (Alchemilla mollis) є обов’язковим атрибутом більшості котеджних садів. Шукайте її, коли вона розкинулася вздовж доріжок і приховує нижні стебла троянд. Чашоподібне листя вкрите шаром воскового пуху, який захоплює краплі води і котить їх по поверхні. Ніжні бризки шартрезових квіток утворюють ідеальне доповнення до насичено-зеленого листя. Ці рослини дуже невибагливі у догляді. Вони виглядають краще, якщо після цвітіння видалити квітконоси і дозволити вигадливому листю зайняти центральне місце.

Лаванда

Англійські сади славляться своїми лавандами, такими як популярний сорт «Munstead» з пурпурно-блакитними квітами та насичено-фіолетовими квітами «Hidcote». Ці сорти добре підходять для туманного помірного клімату Англії. Якщо ви живете в менш помірних умовах, не засмучуйтесь. Ви все одно зможете виростити лаванду. Просто майте на увазі, що більше рослин лаванди гине від надлишку води, ніж від нестачі. Дайте їм добре дренований ґрунт.