10 найкращих рослин для боротьби з ерозією на вашому подвір’ї

Estimated read time 1 min read

Девід Больє — експерт з ландшафтного дизайну та фотограф рослин з 20-річним досвідом.

Джулі Томпсон-Адольф — майстер-садівник і автор з більш ніж 30-річним досвідом цілорічного органічного садівництва, висіву насіння, вирощування реліквій та сталого землеробства.

Найкращі рослини для боротьби з ерозією — це ґрунтопокривні рослини або чагарники, які є сильними, привабливими та мають кореневу систему, що ефективно утримує ґрунт на пагорбі. Вони повинні мати розлоге листя, щоб уповільнити швидкість проливного дощу. Якщо ви живете в країні оленів, це також повинні бути рослини, які олені, як правило, не їдять. У наведеному нижче списку ви знайдете різноманітні варіанти, кожен з яких відповідає цим критеріям.

Вибираючи рослини, прагніть до балансу між красою і практичністю. Найгарніша рослина, яку ви знайдете в садовому каталозі, розчарує вас, якщо ви вирощуватимете її в неправильних умовах (занадто багато тіні або сонця) або для виконання функції, для якої вона не пристосована.

Ви також повинні знайти баланс між красою і силою, оскільки ви не хочете створити кошмар для догляду за ландшафтом, висаджуючи на своєму подвір’ї рослини, які поширюватимуться за межі, які ви для них запланували. Деякі з найкращих рослин для боротьби з ерозією можуть виявитися занадто агресивними для деяких домовласників, тому оцінюйте вибір в кожному конкретному випадку окремо.

Мало що в ландшафтному дизайні є більш нагальним і більш складним, ніж боротьба з ерозією, особливо коли ви намагаєтеся захистити крутий схил від ерозії. Окрім вирощування багаторічних ґрунтопокривних рослин і чагарників, таких як дейція, які будуть розростатися і пускати коріння, щоб утримувати ґрунт, подумайте про створення терас. Середньостатистичний DIY’ер цілком здатний зробити тераси за допомогою невеликих кам’яних підпірних стінок на поступовому схилі, але для крутих схилів, яким загрожує неминуча небезпека ерозії, цю роботу краще доручити професіоналам.

Сланкі ялівці

Ялівець повзучий належить до ґрунтопокривних рослин, які люблять багато сонця. На щастя, вони невисокі (зазвичай не більше 1 фута) і холодостійкі (багато з них підходять для зон від 3 до 9). Рослини ялівцю додають ландшафту кольору цілий рік, оскільки вони вічнозелені. Існує кілька сортів, серед яких:

  • ‘Blue Rug’ (J. horizontalis Wiltonii): цінується за блакитне листя
  • J. horizontalis ‘Prince of Wales’: один з найбільш низькорослих видів, всього 6 дюймів заввишки
  • J. horizontalis ‘Lime Glow’: для тих, хто віддає перевагу жовтувато-зеленому листю

Барвінок малий (барвінок)

На відміну від ялівцю повзучого, Vinca minor належить до ґрунтопокривних рослин, які можуть витримувати тінь. Але, як і ялівець повзучий, це низькоросла (від 3 до 6 дюймів) вічнозелена рослина. Ще одна зручна особливість повзучого мирта (зони від 4 до 8) полягає в тому, що він є посухостійким ґрунтопокривним рослиною. Круті схили пагорбів можуть бути одними з найменш доступних ділянок ландшафту для домовласників, а це означає, що полив рослин у таких місцях може бути проблематичним. Посухостійкі від природи рослини знімають з вас частину турбот по догляду за ними.

Форзиція

Не думайте, що у боротьбі з ерозією ви обмежені ґрунтопокривними рослинами (багаторічниками і невеликими кущами, що ростуть горизонтально) (хоча в деяких випадках, з естетичних міркувань, ви можете віддати перевагу більш низьким рослинам). Насправді, у важких випадках ерозії, коли вам потрібні швидкі результати, чагарники можуть бути найкращими рослинами для боротьби з ерозією: Вони можуть заглиблюватися в ґрунт більшим і міцнішим корінням. Вони можуть формувати чіпкі кореневі системи, які чудово утримують ґрунт. Форзиція (зони від 5 до 8, 4-6 футів заввишки) — одна з таких рослин, чагарник, який цвіте ранньою весною. Плакуча форма (Forsythia suspensa) може бути особливо гарним вибором для утримання ґрунту на схилі: Там, де пониклі гілки торкаються бруду, вони пускають коріння, тим самим діючи як ґрунтопокривна рослина.

Японський молочай

Як і мирт повзучий, Pachysandra terminalis — це невисокий (6 дюймів), вічнозелений ґрунтовий покрив для тіні. Японський молочай (зони від 4 до 8) вважається листяною рослиною. Хоча він і випускає дрібні білі квіти, вони не мають особливої цінності. Листя має шкірястий вигляд, що додає додаткового інтересу до вашої ділянки.