Як позбутися від тхора в курнику

Estimated read time 1 min read

Тхори це постійні гості курників. Вони ведуть полювання на курей та іншу домашню птицю. для того щоб уберегти власне господарство обов’язково необхідно знати як боротися з цими хижаками.

Тхори це дикі хижаки, які проживають далеко в норах. На полювання вони вважають за краще виходити вночі. Особливо часто вони відвідують курники в сільських господарствах, потім що ці тварини сильно люблять курей, курчат та інших домашніх птахів. Вони можуть їх душити або перегризати горло, а якщо тушка птиці буде високою і важкою, то звір просто не зможе її вийняти на волю. Завдяки цьому іноді на ранок господар знаходить в сараї цілу гору дохлих тушок курей. Однак щоб не дозволити всі дані проблеми, обов’язково необхідно знати як позбутися від тхора в курнику. Це допоможе не тільки відвадити цього небажаного гостя, але і зберегти в цілісності власне господарство.

Ознаки виникнення

Як правило в курнику Тхори поводяться як ніби вовк в овечому стаді. Вони можуть вбити всіх несучок, однак при цьому їсть тварина всього одну. Інша Кількість буде йому просто не під силу.

Якщо в курнику побував цей непроханий гість, то про це можуть говорити такі ознаки:

  • на ранок кури можуть бути переляканими, при відкритті курника вони можуть значний час сидіти на власних місцях і не залишати сідала;
  • через певний проміжок часу почнуть пропадати жителі сараю. Обов’язково щоранку перераховуйте особин, якщо раптом буде не вистачати, то можливо нічний час тут побував тхір;
  • якщо ви не почнете вжити необхідних заходів боротьби, то в недалекому майбутньому на ранок ви виявите у власному курнику цілу гору мертвих несучок з перегризеним горлом або відкусаними головами.

Необхідно звернути свою увагу! Якщо навіть ви знову заведете нових курей, то це не надає гарантії того, що вони будуть в безпеці. А справа вся в тому, що після першого нападу тхір буде вважати себе господарем власних володінь, і буде нападати на курник знову і знову. Завдяки цьому краще зробити необхідні заходи, які допоможуть відвадити тхора назавжди.

Як позбутися від тхора в курнику

Оскільки тхір полює і їсть вночі, то за ним можна простежити близько курника, але робити це потрібно дуже тихо і обережно, щоб не сполохати звірка. Також потрібно брати до уваги, що він дуже моторний і верткий, тому застигнути його одному буде дуже складно.

Але все ж як застигнути тхора в курнику, щоб не нашкодити ні собі, не власному господарству? Для цього необхідно скористатися наступною схемою:

  • якщо при стеженні ви побачите тхора, то необхідно взяти щільне пальто або покривало і накинути на нього;
  • потім його потрібно гарненько згорнути і помістити в клітку, яка заздалегідь готова;
  • для того щоб його вийняти, обов’язково потрібно вберегти руки. Щоб це зробити потрібно надіти рукавички з щільної тканини;
  • якщо раптом звір все ж зможе вкусити його ізловітеля, то тоді потрібно затиснути ніс тварині і помістити в пащу деревинку.

А ось що далі робити зі злодієм залежить вже від побажань фермера. Але вирішувати потрібно швидко, а справа вся в тому, що в даний момент прианальні залози таких звірків виділяють рідину, завдяки цьому вони сильно смердять.

Не звертаючи уваги на те, що ці тварини завдають великої шкоди фермерському господарству, працюють вони так через власні природні потреби. Завдяки цьому немає ніякого навмисного злого наміру в їх діях. Найкраще не завдавати шкоди тварині, і вже тим більше вбивати, прийнятним варіантом буде транспортування його на далеку безпечну відстань від місця злочину.

Хороший метод-застосування капканів

Боротися з тхорами дуже важко, адже перш за все потрібно встановити, що конкретно він їсть курей та інших птахів, а не будь-яке інше тварина. Вивести його з курника можна за допомогою капканів, дані пристрої дозволяють виловити всіх звірків і зберегти чисельність потомства.

Але перед тим як застосовувати капкан для лову таких шкідників, варто його приготувати. Ці звірята мають високу чутливість до найрізноманітніших запахів, особливо до людського. для того щоб прибрати людський запах з пастки можна скористатися наступними методами:

  • промазати капкан з кожного боку гноєм;
  • натерти цей пристрій висушеною шкіркою ящірки;
  • за допомогою пензлика можна нанести на нього суміш з гашеного вапна;
  • можна помістити в відвар з хвої і гарненько кип’ятити.

Якщо не виконати всі перераховані вище дії, то непотрібні запахи відлякають звірка, і ви його не зможете застигнути. Після обробки пастки, на руки потрібно надіти рукавички з щільного матеріалу.

для того щоб вивести тхорів і ласок з курника, сараю і вдома за допомогою капканів обов’язково потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • одну пастку можна поставити прямо до курчат і курей в курнику. Однак для початку необхідно переконатися, що всі жителі сплять;
  • на гачок, який розміщується на 10-20 сантиметрів від підлоги, слід повісити курочку, Раннє задушену звіром, а сам капкан потрібно встановити під тушкою;
  • якщо хижак крім сараїв також відвідує і будинок житлового фонду, то приманку можна повісити прямо на ручці для дверей;
  • другий капкан можна поставити прямо біля початку нори звірка;
  • поруч з пасткою розміщується наживка, для ефективності її можна обробити отрутою або присипляючим засобом.

Важливо! Вранці після пробудження потрібно відразу зробити перевірку всіх капканів. Якщо вони залишилися недоторканими також як і наживка, то можливо звір не приходив. Але прибирати всі пастки не варто далеко, краще їх знову встановити на ніч.

Використання саморобок

Якщо немає можливості застосувати готові капкани, то можна скористатися саморобними пристроями. Але тягнути з їх виготовленням не варто, інакше в недалекому майбутньому тхір вб’є пристойну кількість домашньої птиці.

Якщо під час виготовлення саморобок дотримуватися всіх правил, то вони будуть захищати курник також як і незвичайні пристрої. Є два види саморобних пасток:

  1. Для виробництва саморобної пастки знадобиться коробка або клітка. В середину даного предмета варто помістити наживку, можна в якості неї застосовувати шматок свіжого м’яса. При цьому двері потрібно налаштувати, при попаданні в середину звірка вона повинна відразу ж закриватися. Після лову тварини, позбавляємося від нього відразу, краще вивезти далеко в ліс і випустити;
  2. Як пастки можна застосувати звичайне металеве відро. На дно відра поміщається наживка – мертва куряча тушка. Навколо уздовж периметра розставляються капкани. Якщо навіть якимось чином тхору вийти обійти всі пастки і потрапити у відро, все одно при витягуванні видобутку він буде задкувати назад і попадеться в капкан.

Якщо ви встановлюєте захищає пастку і приманку, то будьте обережні, щоб в них не потрапили ваші улюблені вихованці. Найкраще ретельно стежити за ними, не пускати на територію з цими пристроями.

Заходи профілактики

Якщо тхір іноді їсть в курнику курей або залишає їх дохлими, то варто відразу ж робити необхідні заходи боротьби. Багато досвідчені мисливці рекомендують обмазати стіни в курнику мастикою або розташувати в сараї шкуру козла. Доведено, що аромати відштовхують таких звірків.

Для того щоб тхір не зміг потрапити в курник і вже тим більше задушити його мешканців, то необхідно засвоїти кілька важливих рекомендацій:

  • краще підлогу в сараї залити застосовуючи бетон. Це покриття для підлоги звірок не зможе розкопати;
  • можна під підлогу настелити спеціалізовану сітку і закладати всі діри;
  • можна підлогову конструкцію оббити дошками і потім на них встановити сталеві стелажі;
  • простір навколо сараю можна захистити. Для цього навколо слід встановити сітку, сталеві листи і азбестоцементний хвилястий покрівельний лист.

Зрозуміло, якщо ви вже помітили, що цей звір їсть вашу птицю, то тоді знадобиться його виловлювання. А справа вся в тому, що за раз він вбиває до декількох десятків особин, завдяки цьому необхідні заходи боротьби з ним. Під час полювання його можна застигнути самостійно, однак для цього обов’язково потрібно дотримуватися золоті правила. Якщо застосовуються капкани і пастки, то перед тим як їх використовувати необхідно вивчити всі і важливі особливості таких пристроїв.