Виразка Якобса у кішок

Estimated read time 1 min read

Прогресуючий патологічний процес, іменований виразкою Якобса, собою являє велику небезпеку для організму тварини. Особливість полягає в тому, що еозинофільна гранульома (виразка Якобса), вважається передвісником розвитку злоякісного новоутворення.

Еозинофільна гранульома здатна перероджуватися в фіброму або саркому при відсутності раннього лікування або ж при не адекватно призначеної терапії.

Небезпека патологічного процесу полягає також в тому, що ділянки покриву шкіри і слизових оболонок уражені виразковими процесами, стають вхідними воротами для патогенної бактеріальної і грибкової мікрофлори. Розвивається процес запалення при неадекватному лікуванні, доставляє вихованцеві масу дискомфортних почуттів, а ще може переходити в небезпечну патологію сепсис або простіше кажучи – інфікування крові.

Причин розвитку еозинофільної гранульоми у кішок кілька. Будь-господар зобов’язаний знати, що провокує виразку Якобса у вихованця і як якомога більше убезпечити тварину, щоб зменшити небезпеку розвитку патології.

Причини виникнення виразки Якобса

Виразка Якобса у кішок, які не мають постійного господаря (кинуті безпородні або бездомні), діагностується в кілька разів рідше, ніж у випещених домашніх породистих улюбленців. Дворові кішки мають більш сильну генетику, добре розвинений імунітет і міцне здоров’я.

Більшість породистих кішок страждає від самих різних хронічних хвороб в результаті близькоспоріднених змішувань. Еозинофільна гранульома собою являє патологічний процес, схильний до небезпечного розростання і мутації клітинних структур шкіри і слизової оболонки. В результаті запущеного не леченного своєчасного дефекту може розвинутися рак шкіри – фіброма або саркома.

Еозинофільна виразка розвивається через вплив декількох поганих факторів. Основними вважаються:

  1. Вірусні агенти . У вихованців проживають в будинку, що мають в анамнезі вірусну лейкемію кішок, частіше діагностують виразку Якобса. Але у ветеринарії описані випадки діагностованої еозинофільної виразки у кішок, які не хворіли на вірусну лейкемію. Будь-вірус, що проникає в організм кішки, підриває імунітет, послаблюючи його. На тлі ослаблення будь-яка сама несуттєва хвороба може привести до трагічних результатів.
  2. Алергія . Білі кров’яні тільця (еозинофіли або лейкоцити), у відповіді за реакцію імунного захисту організму в момент проникнення чужорідного протеїнового компонента. Причин розвитку виразки Якобса на тлі алергічні реакції кілька – пил Вулична або ж домашня, пилок квітучих рослин, неякісні корми, медикаментозні засоби, суперечки цвілевих грибків, хімічні речовини.
  3. Паразитарна інвазія . Дуже висока своєрідна реакція організму на слину кровосисних паразитів – бліх і кліщів, призводить до появи самих різних порушень в організмі конкретних кішок. Одним із проявів блошиного дерматиту може стати еозинофільна гранульома.

Крім причин, вчені виділили ряд моментів, які допомагають розвитку виразки Якобса. Базовими факторами вважаються:

  • порушення в догляді за твариною (неправильні умови утримання та гігієни);
  • чи не правильний раціон харчування, відсутність вітамінних і мінеральних комплексів;
  • падіння захисних сил організму на тлі важких вірусних і бактеріальних інфекцій;
  • часті алергічні реакції харчового типу, а також в результаті тривалої дії лікарських засобів;
  • виснаження захисних сил організму;
  • відсутність постійної протипаразитарної обробки.

Своєрідна реакція організму з’являється у породистих кішок на пластиковий посуд, предмети для догляду за твариною, гігієнічні засоби. Дуже часто, при перших проявах еозинофільної гранульоми, досить видалити провокуючий фактор і процес запалення зійде нанівець.

Визначити точну причину розвитку патологічного процесу допоможе майстер професіонал на підставі проведених лабораторних даних.

Ознаки виразки Якобса у кішки

На перших кроках розвитку захворювання, у кішки відзначається не великих розмірів пляма в області верхньої губи. Рідше пляма виникає на нижній губі, і ще рідше відзначається зсередини. Згодом, патологія прогресує і виникає дуже велике за площею ураження з регулярно мокне серединкою, що не рівними краями і виділяє відштовхуючий запах.

Еозинофільна гранульома ставати глибокої, протягом певного часу повністю роз’їдаючи м’які тканинні структури. Ознак запущеної виразки Якобса вважається оголені зуби і визирають ясна. Лікування подібної стадії патології не дає хороших результатів.

Характерною рисою виразки Якобса від інших патологій на губах вважається повна відсутність болю і дискомфорту у тварини. Крім цього, відсутня свербіж і інші неприємні відчуття. У вихованця не змінюється апетит, ознак диспепсичних розладів також не зустрічається. Всі ознаки відсутні, але виключно на перших кроках розвитку ураження.

Згодом, коли виразкове ураження потрапляє в глибокі тканини, а через рану помітні зуби, тварина відчуває сильний біль. Кішка ставати апатичною, відмовляється від води і їжі. При сильному виснаженні і приєднання бактеріальної інфекції, тварина може померти.

Постановка діагнозу і призначення лікування

Діагностичні заходи для виявлення еозинофільної виразки полягають в декількох ключових пунктах. Спочатку ветеринар проводить загальний клінічний огляд і збирає анамнез з розповіді власника. Діагноз встановлюють за характерними ознаками – довга відсутність загоєння, зовнішній вигляд рани.

У більшості випадків, для доказу діагнозу, пацієнту призначається проведення біопсії. Частинки пошкоджених тканин беруть на аналіз, що дає можливість виявити можливий злоякісний процес. Призначаються також аналіз крові на визначення гормонів. Це дозволяє оцінити роботу гіпоталамо-гіпофізарної системи і кори надниркових залоз.

Серологічні дослідження крові дозволяють визначити наявність або ж відсутність нестандартних антитіл до вірусу лейкемії. На підставі отриманих даних, доктор призначає максимально відповідне лікування.

Пріоритетне значення має диференціальна діагностика. Еозинофільна гранульома має схожу клінічну картину з подібним ураженнями як інфекційне виразкове ураження, нові утворення і звичайні пошкодження слизових оболонок навколо рота. Диференціація потрібна для призначення терапевтичних методик.

Лікування еозинофільної виразки ретельне і довге, але повне лікування можливо. Головне-почати терапію вчасно, не даючи патології розвинутися до ракової пухлини. Рання діагностика-шанс тварини на звичайне існування в подальшому.

Терапія виразки Якобса ліками в себе включає:

  • ін’єкції глюкокортикостероїдів внутрішньом’язово-Преднізолон, Депо-Медрол;
  • введення імуномодулюючих гомеопатичних засобів-Гамавіт;
  • використання протигістамінних медичних препаратів-Тавегіл, Клемастин, Супрастин, Лоратадин;
  • усунення паразитів.

Лікувати еозинофільну гранульому за допомогою медикаментозної терапії можливо на перших стадіях. У разі запущеного напрямки, потрібно проведення своєчасного втручання з метою видалення уражених тканинних структур.

В ході медикаментозного лікування виразки на губі у кішки найкраще проводити постійні спостереження за хімічними показниками крові і урини для своєчасного виявлення допустимих складнощів (цукровий діабет, патології гепаторенальной системи). Харчування тварини також має бути дуже якісним і гіпоалергенним.

З метою попередження захворювання еозинофільної гранульомою доктора наполегливо рекомендують лімітувати контакти вихованця з різними алергічними речовинами. Кішки, які мають схильність до алергічні реакції, повинні отримувати дуже якісні готові гіпоалергенні корми супер-преміум класу.

Потрібно на постійній основі зміцнювати імунні сили організму, збагачуючи раціон різними вітамінними комплексами і добавками на мінеральній основі. Складову частину попередження самих різних патологій, які пов’язані з алергією, займають протипаразитарні обробки і вакцинації.

На перших кроках така хвороба як виразка Якобса лікуватися дуже швидко і успішно. Потрібно систематично проходити проф. огляди у лікуючого фахівця, що надасть можливість вчасно помітити порушення в організмі і вжити заходів щодо їх ліквідації.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.