Новонароджена дитина і кішка у квартирі

Новонароджена дитина і кішка у квартирі - Ветеринар

Коли молода пара готується завести дитину, здебільшого, вони навіть не думають про те, як домашній вихованець прореагує на нового члена сім’ї. На щастя, дуже часто обходиться без ситуацій, але також ще бувають ситуації, коли кіт або кішка на появу немовляти реагує абсолютно несподіваним чином.

Новонароджена дитина і кішка у квартирі - Ветеринар

Здебільшого це пов’язано з ревнощами, але також не потрібно виключати, що такі радикальні зміни можуть викликати у кішки стрес. Щоб уникнути поганих наслідків, необхідно правильно приготуватися до появи дитини в будинку.

Можливі небезпеки

Насамперед необхідно потурбуватися про безпеку дитини, адже навіть домашні кішки можуть нашкодити ще слабкому організму. Тварини часто стають основою розвитку таких хвороб:

  • алергічна реакція;
  • лишай;
  • феліноз;
  • гельмінтоз;
  • токсоплазмоз.

Найнебезпечнішим вважається останнє захворювання, адже “підхопити” його від кішки жінка може ще під час вагітності. Результати недуги дуже сумні: від патологічних відхилень розвитку плода до викидня. Тому рекомендується досліджувати тварину у ветеринара ще до моменту зачаття дитини.

Якщо вихованець виявиться хворим, то його необхідно пролікувати, а потім з метою запобігання захворюванню необхідно ретельно стежити за його гігієною, якомога рідше відпускати на вулицю, не годувати сирим м’ясом, а ще постійно і старанно чистити його лоток.

Що стосується інших захворювань, то позбутися їх дуже легко, необхідно тільки вчасно давати кішці необхідні препарати, робити щеплення, стежити за її гігієною і відвідувати ветеринара для проведення огляду.

Для попередження бліх найкраще купити спеціалізований нашийник, постійно купати вихованця і обробляти його шкіру протипаразитарними засобами.

Деякі фахівці запевняють, що домашній улюбленець може непередбачувано поводитися в період гормональних сплесків, тому багато хто пропонує його каструвати або стерилізувати. Однак якщо ви хотіли б, щоб надалі у кішки було потомство, то тоді під час адаптації та звикання до новонародженого можна налаштовувати її стан за допомогою спеціалізованих препаратів. Інакше кажучи, необхідно на постійній основі давати тварині гормональні ліки, які запобігають настанню тічки.

Підготовка кішки та будинку

Перш ніж у квартирі з’явиться новонароджена дитина, потрібно згідно з правилами приготувати кішку. Якщо до цього не було дітей і вихованець отримував усю увагу та ласку власників, то слід потроху зменшувати час, що проводиться разом, і привчати її до самостійності. Щоб вона не відчувала себе обділеною і не ображалася, рекомендується придбати їй нові іграшки і пам’ятати балувати улюбленими ласощами. Крім того, можна завести другу кішку.

Щоб для тварини поява дитини в будинку не стала несподіванкою і не викликала побічних реакцій, необхідно дотримуватися низки рекомендацій.

  • Запрошуйте в гості знайомих із дітками. Контактуючи з ними, вихованець потроху звикне до малюків, різких звуків і дуже високої уваги з їхнього боку. Зрозуміло, необхідно стежити, щоб дітки не ображали кішку, інакше надалі вона може погано реагувати на всіх крихіток.
  • Заздалегідь обладнайте кімнату або куточок для новонародженого. Нехай тварина обнюхає нові предмети і звикне до їхнього запаху. Важливо стежити, щоб кішка не лягала на речі дитини і не застрибувала в ліжечко. Схожі спроби слід одразу ж припиняти, проте без агресії та криків.
  • Кішка може ставитися з ревнощами до дитини, якщо їй приділятимуть недостатньо уваги, тож не потрібно відштовхувати її, коли вона проситиме пестощів. Крім того, слід про те саме попросити гостей, які приходитимуть відвідувати вас і немовля.
  • Знайомство домашнього улюбленця з новонародженим має проходити в спокійній обстановці. Дозвольте йому обнюхати дитину і принесені речі: підгузки, пляшечки, соски, присипку та інше. Бажано перед знайомством погодувати тварину і дитину, щоб вони обидва були спокійними і розслабленими. В іншому випадку плач і різкі рухи дитини можуть налякати кішку і викликати агресію.
  • Перший час не залишайте тварину і новонародженого наодинці — необхідно обов’язково наглядати за ними. При цьому не варто заважати виникненню зацікавленості з боку кішки до дитини. Вона може тертися об неї, лягати поруч і навіть лизати. Такі жести варто розцінювати як турботу — їх рекомендується стимулювати. Але потрібно пам’ятати, що краще не дозволяти вихованцеві облизувати обличчя новонародженого, оскільки це може бути небезпечно.

У міру дорослішання дитини необхідно вчити її правильно поводитися з нею.

Граючись дитина може випадково зачепити вихованця, кинути іграшкою або видати гучний, раптовий звук. У подібні моменти необхідно бути поруч і показувати тварині, що їй не варто боятися. По закінченню певного часу домашній улюбленець звикне до цього і не буде різко реагувати на спонтанні або неприємні звуки.

Вважається, що в сім’ях, де є домашні улюбленці, відростають більш чуйні та милосердні діти. Вони від самого початку життя вчаться любити і піклуватися про тих, хто менший і слабший. Плануючи поповнення в сім’ї, не потрібно думати, що кіт може заподіяти шкоду немовляті, і вже тим паче не потрібно його позбуватися. Потрібно тільки за всіма правилами і вчасно приготувати тварину до появи нового члена сім’ї, і всі проблеми відпадуть самі собою.