Кішка хропе

Estimated read time 1 min read

Хропіння не настільки поширене явище серед кішок, як наприклад серед собак.

Хропіння-це звук, що з’являється в процесі вібрації м’яких тканинних структур, що знаходяться у верхній частині шляхів дихання.

Основою порушення проходження повітря під час сну, як правило виступає будь-яка перешкода при проходженні мас повітря в легеневі структури.

З’являється відмітний звук в переважній безлічі випадків на тлі часткової закупорки верхньої частини респіраторного тракту.

Спровокувати хропіння у кішок здатне наявність рідини в області носоглотки. В результаті відбувається порушення нормального проходження повітря.

Як і у людей, хропіння у тварин може з’являтися в результаті фізіологічних причин, а послужить сигналом про порушення в організмі.

Тілесні причини хропіння

Котячий хропіння вночі не завжди вважається показником патології.

Спровокувати таке явище можуть і тілесні фактори. В процесі стадії глибокого сну розслабляється все тіло тварини. Розслабляються і м’язи, що знаходяться в респіраторному тракті і горлі. З’явилося звуження просвіту повітроносних шляхів, провокує розвиток неординарної вібрації м’яких тканинних структур при скупченні повітря і подальшому видиху.

Обмеження повітряного потоку по повітроносних шляхах і з’являється на цьому тлі хропіння, можуть виникати в результаті конкретного положення тіла або голови кішки. Тварина може хропіти коли спить в оригінальній позі. Як тільки трапиться зміна положення тіла, хропіння сама проходить.

Хропіння під час сну – фізіологічна особливість брахіцефалічних порід кішок. Поява дивного звуку, що нагадує хропіння, отличительно для цих тварин не тільки під час сну, але також і в період неспання. Основою виступає вкорочення лицьових кісток носа і черепа, а ще зменшення розміру ніздрів зі звуженням носових ходів в результаті селекційної роботи. Всі разом з довгим м’яким небом і поруч розташованих тканин, відбувається вибіркова блокування шляхів дихання. Сопуть під час сну і хропуть навіть невеликі кошенята брахіцефалічних порід.

Нормальним хропіння вважається для цих порід:

  • Британська і шотландська кішки;
  • Гімалайська кішка;
  • кішка породи Сінгапуру;
  • перська і екзотична кішки;
  • американська бурма;
  • девон-рекс.

Якщо у кішок таких порід відсутні інші симптоми, у вигляді важкого дихання, відкриття пащі в процесі неспання або ж млявості, господареві переживати ну абсолютно не потрібно.

Фізіологічною основою хропіння у кішок також виступає похилий вік. З віком тканини і м’язи в організмі вихованця втрачають пружність. Втрата тонусу м’язами, що розташовуються в області носової частини респіраторного тракту, носоглотки і гортані, провокує збільшення інтенсивності вібрації м’яких тканин під час вдиху або видиху.

Основою виникнення нестандартного звуку під час сну у кішки як правило виступає маленька волога повітря. Дуже висока сухість слизових оболонок в області повітроносних шляхів і порожнини рота, призводить до появи хропіння.

Патологічні причини хропіння

Крім фізіологічних причин виникнення хропіння, можуть бути і патологічні.

Найкраще звертатися за допомогою до ветлікаря на випадок появи у кішки не тільки хропіння під час сну, але і інших симптомів.

Вимагає звернення до професіонала поява у улюбленця задишки, дихання з відкритою пащею, апное (тимчасова зупинка дихання під час сну), порушень апетиту, швидкої стомлюваності і апатії.

Для діагностування факторів, що провокують появу хропіння у кішки під час сну, фахівець призначає:

  • рентгенологічне дослідження органів грудної клітини;
  • загальноклінічний і хімічний аналізи крові;
  • тести на наявність респіраторних інфекцій.

Можливо знадобиться проведення нестандартних досліджень, наприклад як ендоскопія, КТ і МРТ для візуалізації патологічного стану повітроносних частин респіраторного тракту. Основою хропіння виступають чужі предмети, нові освіти і аномальні епітеліальні освіти.

Серед патологічних причин появи хропіння у кішки, виділяють:

  • Ожиріння. Тварини з великою вагою частіше хропуть вночі, ніж їх стрункі родичі. Причина-ожиріння впливає на стан всіх тканин організму. Додатковий тиск створюють навколишні верхні дихальні шляхи тканини, загороджуючи звичайний повітропрохід по респіраторному тракту.
  • Інфекції дихального тракту . Основою розвитку хропіння виступають вірусні, бактеріальні або грибкові інфекції. Захворювання дуже часто супроводжується набряком тканин, запальним процесом, дуже високим скупченням слизового секрету в області шляхів дихання. Все це в комплексі провокує звуження носових ходів і впливає на проходження повітря.
  • Чужі предмети . Допитливі від природи, кішки можуть вдихнути чужі частинки, які закупорюють носові ходи. Основою хропіння як правило виступає сміття, травинки, гранули корму.
  • Нові утворення . Основою часткової або повної блокування шляхів дихання у улюбленця, виступають доброякісні та злоякісні нові утворення, що локалізуються в області порожнини носа або гортані.
  • Алергія. Своєрідна реакція організму з’являється в результаті проникнення чужорідних білків. Основою хропіння як правило виступає хронічне захворювання легенів у кішки-бронхіальна астма. Патологія також має алергічну природу. Ускладнення з’являється при розвитку інфекційних хвороб, викликаних вірусами, грибками або бактеріями.
  • Захворювання пародонту . Патологічні зміни провокують розвиток складнощів, у вигляді ороназальной фістули. Відрізняється процес утворенням отвору, розміщеного між носовою і порожниною рота. Виділяється гнійний або кров’янистий ексудат провокують сопіння під час неспання і хропіння у тварини під час сну.

Залежно від причини, що спровокувала хропіння у кішки, повинна бути розроблена тактика лікування.

При дефектах, пов’язаних з довгим небом, призначаються своєчасні втручання. Хірургічного видалення підлягають діагностовані пухлини і аномальні епітеліальні освіти.

Якщо основою хропіння під час сну у кішки стала хвороба, призначається лікування в комплексі, що включає в себе призначення медикаментозних засобів – антибіотиків, судинозвужувальних препаратів або антигістамінних.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.