Флегмона у тварин

Estimated read time 1 min read

Флегмона (Рhlegmone) — острогнойное, розлите запалення пухкої сполучної тканини з прогресуючими некротичними процесами. Залежно від локалізації флегмона може бути підшкірної, міжм’язової, подфасциальной. Схильні до процесу можуть бути всі різновиди звірів.

Етіологія

Основою захворювання є мікроорганізми, як аероби, так і анаероби. Процес йде при закритому інфікуванні лімфогематогенним шляхом, а ще при ранах, ударах, відкритих переломах.

Появі флегмони як правило передують локалізовані гострі інфекції абсцеси, фурункули, карбункули, а ще хвороби покривів шкіри (дерматити, екземи).

Основою процесу запалення можуть бути впливу» Драконячих » речовин при введенні медичних препаратів (кальцію хлористого).

Симптом

Флегмона має особливість розвиватися як обмежена, так і дифузно (подфасциальная, міжм’язова). Починається процес з набряку, серозної проліферації. Ця стадія може бути швидкою або затримуватися на невідомий термін. Далі відбувається клітинна інфільтрація. У цей період місце запалення стає ущільненим, гарячим, болючим.

Щільна зона оточена зоною набряку, а перехід до не застосованої в запальному процесі тканини має відмітний виступ.

Тварина в цей період розвитку процесу пригнічена, загальна температура буває як нормальною, так і дуже високою на 0,5-1 ?С.

Далі приходить стадія некрозу з явним абсцедированием. В даний момент тварина сильно пригнічена, в залежності від місця локалізації проявляє до нього дуже великий інтерес. Загальна температура тіла збільшується на пару градусів. Припухлість ущільнюють і стає твердою. Зона набряку зменшується, межі чітко обмежені. Центральна частина може мати окремі місця розм’якшення, при пальпації вимальовується гостра реакція тварини на хворобливість.

Наступна стадія-формування абсцесів з виходом гнійних мас назовні або у в середину порожнин. Передує прориву поява височин і флуктуації. Гнійні маси лизируют покриви шкіри, вони стають тонкими і прориваються. Мимовільний розрив і вихід вмісту робить легше загальний стан тварини. Температура стає менше, тварина проявляє апетит.

Якщо немає утворення порожнин і кишень, то самоочищення може проходити швидко (7-15 днів). Якщо процес ускладнений, і з’явилися порожнини наповнені високою кількістю гнійно-некротичних виділень, то самоочищення неможливо і вдаються до розсікання тканин.

Якщо основою флегмони є глибокі різані рани і відкриті переломи, то з’являється міжм’язовий процес. Тим більше не легко він протікає якщо локалізація в області холки, шиї, крупа. Починаючи свій розвиток з одного місця, процес повільно захоплює все більші території. Довга інтоксикація викликає важкий стан тварини, пригнічення, збільшення температури і відмова від корму.

Якщо площа флегмони велика, то на освіту сполучної тканини може піти дуже багато часу.

Якщо процес розвивається як футлярная флегмона, то він прикритий декількома фасциями і припухлість виражається слабо, але є колатеральний набряк, шкіра рухлива, при глибокій пальпації чітко простежується больова реакція. Некротизирующаяся м’яз втягує в процес лежать поблизу судини і нерви. При цьому стан тварини може бути занадто важким, функції органу порушуються.

Без надання допомоги як ускладнення можуть з’являтися лімфангоїти, тромбофлебіти, температура збільшується, розвивається сепсис.

Діагноз

Колатеральний набряк, велика загальна температура і больова реакція в місці локалізації дозволяють поставити точний діагноз.

При лабораторних дослідженнях крові виявлено лейкоцитоз з перевагою нейтрофілів.

Лікування

Терапевтичні заходи проводять в залежності від стадії процесу і топографічного розташування. Лікування виконується комплексно і засноване на підвищенні загальної опірності організму, зменшенні некротичних явищ, локалізації процесу і освіті грануляційних тканин.

Переслідуючи ці цілі потрібно допомагати абсцедированию процесу. Для цього застосовні теплові процедури і новокаїнові блокади. Якщо процес локалізований в області голови, то проводять внутрішньовенні введення новокаїну з антибіотиками.

Для зменшення внутритканевого напруги проводять насічки довжиною по 3-4 см.якщо процес підшкірний то тканини розсікають до клітковини, а при фасциальних процесах фасції. На операційне поле накладають змочені антисептиками пов’язки.

При абсцедировании проводять розрізи і розтин кишень і порожнин, виконують туалет ран, видаляючи вміст, не порушуючи грануляційних тканин.

Промивання рани проводять теплими розчинами на основі антисептиків (перманганат калію, фурацилін, сульфат магнію). У рану ставиться водовідвід просочений лініментом Вишневського.

Перев’язки з системою крапельного поливу порожнини і зміною водовідведення проводять спочатку кожен день, а далі зменшують кратність в залежності від напрямку процесу.

Протягом 7-10 днів застосовується антибіотикотерапія препаратами великого спектру дії.

Профілактика

При утриманні тварин слід докласти всіх зусиль на попередження травматичних ушкоджень.

Збалансоване вітамінне годування сприяє високому імунітету тварин.

Всі різновиди дослідження, вакцинації та лікування вашого улюбленця, в тому числі швидка допомога і госпіталізацію вашого улюбленця.

Цілодобово: +7 495 532 89 00 (багатоканальний) WatsApp / Viber +7 925 584 75 71

Токсокароз-зоонозне захворювання, викликане паразитуванням круглих черв’яків і відрізняється…

Саркома-новоутворення, яке відрізняється інфільтративним ростом клітин сполучної…

Фавус (парша) — захворювання грибкової природи, що відрізняється ураженнями покривів шкіри,…

Травми головного мозку-патологічний стан тварини, що проявилося в результаті механічних…

Лишай-збірне поняття хвороб зовнішнього покриву тіла тварини викликаного дуже і дуже маленькими…

Тепловий удар і сонячний-гострий розлад функцій центральної нервової системи в результаті…

Тонзиліт-процес запалення, що проходить в піднебінних мигдалинах, лімфоїдних утвореннях…

Туляремія-інфекційна хвороба бактеріальної природи. Захворюванню схильні сільськогосподарські…

Хоріоптоз-инвазионное захворювання викликається кліщами-кожеедамі роду Chorioptes. Захворювання…

Чума великої худоби-вірусне, високо контагіозне захворювання, що має гострий перебіг…

Блефарит-захворювання запального характеру зачіпає краї повік. Схильні до хвороби…

Синовіт-процес запалення проходить в синовіальній мембрані вистилає капсулу суглоба.…

Всі різновиди дослідження, вакцинації та лікування вашого улюбленця, в тому числі швидка допомога і госпіталізацію вашого улюбленця.

Цілодобово: +7 495 532 89 00 (багатоканальний) WatsApp / Viber +7 925 584 75 71

Особливість фізіології кішки пов’язана зі сном, полягає в харчуванні. При нестачі корисних…

Кардіоміопатії підступні, так як тривалий період клінічна картина може бути відсутнім. Це…

Велика увага у кішки до власного тулуба, вважається сигналом до занепокоєння. Необхідно розуміти,…

Хвороба відрізняється порушеннями неврологічного плану, а з’являється переважно на…

Важливо господареві тварини вчасно звернути власну увагу на відмінні зміни, щоб…