Анемія у кішок

Estimated read time 1 min read

У кішок, як і у людей, анемія не захворювання, а серйозний сигнал організму, який вказує на розвиток захворювання.

Причини виникнення анемій

Анемія діагностується при проведенні лабораторних досліджень. Хоч анемія і не відноситься до самостійних патологій, у ветеринарній практиці у багатьох лікарів ставлення до неї як до захворювання.

У ветеринарній клінічній практиці відомі такі варіанти анемій:

  • Постгеморагічна-з’являється на тлі кровотечі різної етіології. Основою розвитку постгеморагічної анемії виступають травми, ураження судин або органів знаходяться всередині, а ще важкі паразитарні інвазії, які пов’язані з активністю бліх, кліщів або гельмінтів. Постгеморагічна анемія може розвинутися на тлі хвороб нирок, сечового міхура, при пухлинах в області кишечника, отруєннях речовинами-антикоагулянтами, порушення згортання крові.
  • Гемолітична-спровокована передчасним руйнуванням і розпадом червоних кров’яних тілець. Аргументом розвитку гемолітичної анемії виступають вірусні інфекції (наприклад, вірус лейкозу кішок), аутоімунні процеси, кровепаразитарні захворювання, наприклад гемобартонельоз. Як і постгеморагічний вид анемії, геморагічна може вказувати на розвиток в організмі пухлинних процесів і отруєння токсинами.
  • Нерегенераторная-розвивається в результаті супресії кісткового мозку. Затримка в роботі кісткового мозку, що відповідає за формування еритроцитів, призводить до появи нерегенераторного типу анемії у кішки. Основою подібного варіанту патології виступають аутоімунні процеси, токсини, ракові пухлини, порушення раціону харчування, важкі внутрішні хронічні захворювання. У ветеринарній практиці нерегенераторний вид анемії реєструють у кішок з хронічною недостатністю нирок. При порушенні ендокринних функцій ниркових тканин, відбувається зменшення вироблення еритропоетину, контролюючого процес вироблення червоних кров’яних тілець.

Захворювання, для яких характерні анемії

Розвиток анемії у домашньої кішки провокується рядом порушень в роботі органів знаходяться всередині. Втрата крові і розвиток на цьому тлі анемії, провокуються переважно серйозними травмами, геморагіями завдяки розвитку пухлин або виразкових уражень. Втрата крові і розвиток анемії зустрічається і при кровотечах в результаті поганої згортання.

Захворюваннями, для яких характерні анемії, виступають:

  • Інфекційні захворювання-вірус котячої лейкемії, вірус котячого імунодефіциту, гемобартонельоз кішок, викликаний Mycoplasma haemofelis і іншими подібними мікроорганізмами.
  • Збої в роботі імунної системи , що призводить до атаки здорових клітин організму, в тому числі і еритроцитів, своїм організмом.
  • Інтоксикація . Анемія може розвинутися на тлі інтоксикації організму парацетамолом або при поїданні великої кількості цибулі кішкою.
  • Дефіцит пируваткиназы . Патологія відрізняється дуже високою нестійкістю еритроцитів. Схильні до розвитку дефіциту піруваткінази частіше кішки абіссінської і сомалійської порід.
  • Незбалансований раціон-призводить до зменшення уровеня фосфатів в крові у тварини і дефіциту заліза.
  • Переливання крові від тварини з несумісною групою.
  • Порушення функцій кісткового мозку, наприклад, еритроцитарна аплазія або рак білих кров’яних тілець.
  • Запальні процеси у внутрішніх органах, а зокрема, хронічні захворювання системи сечовиділення.

Анемія не захворювання, а одна з ознак порушень. Лікування патологічного стану передбачає спочатку розкриття важливого фактора.

Діагностика анемії спрямована не тільки на розкриття недокрів’я у кішки. Головне завдання фахівця-виявити причину розвитку анемії. У побутових умовах визначити наявність анемії у улюбленця і причин її появи неможливо.

Діагностика в лікарні ветеринарної оздоровчі центри, в себе включає:

  • Загальноклінічний огляд. Спеціаліст оцінює тяжкість загального стану тварини, виявляє відмінні ознаки захворювання, зіставляючи дані які отримані з анамнезом і можливими причинами розвитку анемії.
  • Лабораторне дослідження. Призначається обов’язково ОАК (загальноклінічний аналіз крові), а ще Біохімія крові для визначення рівня ретикулоцитів (молодих еритроцитів), загальний аналіз сечі, ПЛР, ІФА для виявлення допустимих патологій, що спровокували розвиток анемії.
  • Інструментальна діагностика. Проходить за призначенням ветлікаря. Потрібна для діагностики причин, що провокують анемію. Застосовуються УЗД, рентгенографія, томографія за допомогою комп’ютера для виявлення внутрішніх патологій, здатних викликати анемію.

Комплексна діагностика дає можливість не тільки знайти причину розвитку недокрів’я у кішки, але і підкоригувати подальший план терапії.

Дії власника при діагностованою анемії у кішки

Головне завдання власника кішки, у якої була діагностована анемія – виконувати всі рекомендації лікуючого ветеринара. Терапію розробляє фахівець виходячи з типу напрямку патологічного процесу. Направляються всі сили не на відновлення еритроцитів, а на видалення активності патологічного фактора.

Наприклад якщо основою анемії виступили інфекційні захворювання, доктор призначає комплексну протимікробну терапію. Кішці можуть бути призначені імуномодулюючі препарати і комплекси вітамінів і мінералів.

При виявленій анемії гемолітичного типу, кішка повинна отримувати антитоксичну терапію для зниження дії токсичних речовин. Використовуються внутрішньовенні вливання фізіологічних розчинів і розчину глюкози.

У багатьох випадках, основою недокрів’я виступає невірно складений раціон харчування. Компенсувати нестачу заліза дозволяють препарати Ферранімал або Ферровет і комплекси вітамінів з вітамінами групи В.

У раціоні хворої тварини зобов’язана бути присутнім необхідну кількість повноцінних білків. Меню слід змінити пісним м’ясом-яловичиною, курятиною або індичкою. Кілька разів протягом тижня в раціон можна додавати субпродукти. Обов’язковий елемент раціон при діагностованою анемії у кішки-овочі, збагачені такими мінералами як, залізо, мідь і кобальт. Поставити роботу кишково-шлункового тракту допомагають продукти з кислого молока.

При значних порушеннях в роботі органів знаходяться всередині, що спровокували розвиток анемії, може призначатися лікування препаратами – стимуляторами еритропоезу, а ще переливання крові.

Профілактика розвитку анемій у кішок

Профілактика розвитку анемії у кішки полягає в дотримання ряду правил.

Через те що, що спровокувати недокрів’я у тварини здатні безліч факторів, заходи профілактики зачіпають великої кількості аспектів. Важливими профілактичними заходами виступають:

  • Постійна обробка тварини від екто і ендопаразитів. Нехтуючи обробкою власної кішки від бліх, кліщів і гельмінтів, володар піддає її небезпеки.
  • Проходження щорічної вакцинації від базових інфекцій вірусної етіології.
  • Правильне складання харчування. Правильне харчування, не просто повчання ветлікаря. Господар кішки повинен розуміти, що гарне харчування запорука не просто красивою вовни і шкіри. Це здоров’я органів знаходяться всередині, в тому числі і профілактика розвитку анемії. При годуванні готовими кормами, слід віддавати перевагу продукції супер-преміум класу. При бажанні годувати улюбленця справжньою їжею, господареві навряд чи можна обійтися без допомоги ветеринарного дієтолога. Спеціаліст дасть необхідні рекомендації і вибере правильне харчування, що дозволяє уникнути дефіцитів і дисбалансу потрібних речовин.
  • Не допустити травми у кішки і інфікування небезпечними інфекціями, допоможе обмеження вільного вигулу тварини. З кішками, на відміну від собак, цього досягти набагато легше.

Невід’ємна частина попередження, про яку потрібно завжди пам’ятати – проходження постійних оглядів у ветеринарній клініці. Експерти рекомендують проводити огляд вихованця 1 раз в 6 місяців або 1 раз на рік.

Обов’язкова частина планової диспансеризації-здача аналізів для виявлення хвороб з безсимптомним перебігом.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.