5 ранніх ознак гіпертиреозу у собак

Estimated read time 1 min read

Тиреотоксикоз або гіпертиреоз, вважається ендокринним захворюванням, специфічною особливістю якого вважається дуже велике продукування щитовидною залозою гормональних речовин. Основні гормони, які виробляються щитовидкою це тиретропний гормон, трийодтиронін і тироксин. Це основні регулятори витрати енергії в живому організмі.

Виробляючись в тканинах щитовидки, гормони проникають в кров, де рухаються по всьому організму. Перш за все, гормональні речовини впливають на прискорення метаболізму. Протилежним до гіпертиреозу станом, вважається гіпотеріоз, для якого отличительно стримування процесів обміну. Тиреотоксикоз часто діагностується у домашніх кішок, чого не скажеш про інших домашніх чотириногих – собак. Дане захворювання серед домашніх собак зустрічається нечасто і основним провокуючим аргументом, в основному, виступає злоякісна пухлина щитовидки.

У ветеринарній клінічній практиці є і ряд інших причин. Одна з подібних причин-часте вживання в їжу тваринам сирих субпродуктів, тим більше з шийної частиною туші. В організм собаки при подібному харчуванні потрапляє частка гормонів, яка здається не відчутною. Але все таки, при регулярному вживанні в їжу шийної частини м’яса, симптоми тиреотоксикозу развіваються дуже швидко.

Дуже висока вироблення гормонів щитовидною залозою, вимальовується рядом симптомів. Чим раніше володар помітить зміни в стані вихованця, і звернутися до ветеринарної лікарні за допомогою, тим ефектніше буде намічено лікування.

Важливо не просто налагодити виробництво і циркуляцію гормональних речовин в крові, але і не допустити важливі наслідки для організму.

Основні 5 перших ознак гіпертиреозу у собак

  1. Збільшення апетиту. Хороший апетит у собаки-радість для власника. Це вказує на хорошу роботу всіх органів. У випадку з тиреотоксикозом, це не абсолютно не так. Поліфагія або дуже високий апетит, вважається одним з ознак розвитку гіпертиреозу. Основна дія, яке надають гормони щитовидки – прискорення метаболізму. У зв’язку з підвищенням швидкості процесів обміну, собака починає відчувати голод, не може поїсти стандартною порцією. На тлі надмірного апетиту, дуже часто з’являються диспепсичні розлади, наприклад діарея, напади нудоти і виверження шлункового вмісту.
  2. Схуднення-ознака гіперфункції щитовидки, який на тлі дуже високого апетиту викликає у власника сумнів. Речовини, які формує щитовидна залоза, грають життєво основну функцію для цуценят і молодих собак в період росту і розвитку. Активні зміни, зростання тканин і клітин, вимагає великої кількості енергії, виходячи з цього, і хорошого метаболізму. Все це забезпечується гормонами щитовидки. З віком, така необхідність відпадає. Більш того, прискорений метаболізм, а на тлі цього дуже високий енергетичний обмін, призводять до того, що в організмі починають накопичуватися токсичні речовини, що з’явилися в самому організмі. Токсичні речовини, наприклад азотисті продукти і кетонові тіла, не здатні нормально виводитися з організму за допомогою нирок і печінки і викликають інтоксикацію і збої в роботі всього організму. Руйнівно впливає гіпертиреоз на роботу серцево-судинної і ренальної системи. При відсутності раннього лікування, в організмі собаки на тлі гіпертиреозу почнуть розвиватися загрожують життю патології, наприклад недостатність нирок і проблеми в роботі серця.
  3. Зміна поведінки. Активність щитовидки провокує дуже велике продукування гормонів. Крім прискорення метаболізму, змінюється і поведінка тварини. Спокійні, розмірені собаки, стають дратівливими, можуть бути гіперактивними. У більшості випадків у вихованця з’являється ворожість, що не відмітна йому в інший час. При перших виражених змінах в поведінці собаки, в комплексі з дуже високим апетитом і схуднення, потрібно звернутися за допомогою до ветлікаря. Тиреотоксикоз часто виявляється причиною порушень в роботі нервової системи, що призводить до швидкої її збудливості. Собака з тиреотоксикозом, може бути гіперактивною або ж навпаки, страждати від постійних депресивних станів.
  4. Проблеми з шерстю. Зміна нормального напрямку процесів обміну, призводить до зміни стану шкіри і шерстного покриву. У тварин з гіпертиреозом, зустрічається скуйовдженість вовни, діагностуються ділянки облисіння. На рівні з гіперактивністю, у собак з тиреотоксикозом, зустрічається і криза сил. Тим більше, якщо гіпертиреоз розвинувся у собаки похилого віку. Старі тварини менше приділяють уваги своїй гігієні, більш сонливі і загальмовані.
  5. Зміна голосу. Аналогічний ознака розвивається як у людей, так і у домашніх чотириногих при розвитку тиреотоксикозу. Пов’язано зміна голосу з набряком і потовщенням голосових зв’язок. Голос собаки стає глухим і досить грубим. Крім потовщення зв’язок, зустрічається набряклість м’яких тканин мови, що погано проявляється на Голосі вихованця.

Залежно від усього стану тварини, ветеринарний фахівець розробляє подальшу тактику лікування. Так, якщо тиреотоксикоз вже в запущеній формі, терапія буде спрямована на видалення ключових симптомів і поліпшення життєвого якості улюбленця.

Головне завдання ветлікаря при діагностованому гіпертиреозі у собаки – нормалізація вироблення гормональних речовин. Призначаються нестандартні медикаментозні засоби, дозування і тривалість прийому яких, визначає тільки лікуючий ветеринар.

У більшості випадків, експерти радять проводити втручання хірургічним шляхом, метою якого вважається видалення щитовидки. При цьому необхідно розуміти, що баланс гормонів в організмі необхідно буде підтримувати за допомогою постійного прийому гормональних препаратів. На відміну від кішок, основою тиреотоксикозу у собак, стає не гіперплазія тканин щитовидки, а злоякісна пухлина. Тому тактика лікування спрямована на видалення нових утворень і наслідків, що спровокували зміни в стані здоров’я.

Особлива роль відведена в даному випадку на поліпшення стану судинно-серцевої системи, ренальної системи і травного тракту, що страждають при тиреотоксикозі перш за все.

Дати позитивну оцінку на одужання ветеринарний фахівець може лише в декількох випадках. Так, шанс на лікування можливий виключно в разі, якщо гіпертиреоз не ускладнений іншими системними патологіями або злоякісною пухлиною.

Господарі повинні підійти до питань домашнього лікування дуже відповідально. Самолікування, призначення одночасно з однією схемою лікування, інших препаратів без консультації з лікарем, неприпустимо.

Зміна активності тканин щитовидки і дуже висока вироблення гормональних речовин, довгий час не заявляє про себе. Захворювання розвивається набагато повільніше з прихованою клінічною картиною. Єдиним методом попередження захворювання, вважається актуальна Діагностика. Тому дуже важливо проходити планову диспансеризацію. Це дасть можливість підкреслити початок патологічного процесу на ранній стадії і вжити відповідних заходів щодо його ліквідації.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.