Лікування отиту у собак

Estimated read time 1 min read

Отитом називають запалення вуха. Спровокувати захворювання можуть різні причини. Тому перед тим, як почати лікування отиту у собак в побутових умовах, необхідно показати тварину ветеринару, який збере повний анамнез, призначить необхідні дослідження.

Дуже часто діагностують середній отит, рідше зовнішній і внутрішній отит, це пов’язують з анатомією вуха тварини. Якщо запустити патологію, то вона може перейти в затяжну форму, виявитися причиною розриву барабанної перетинки, спровокувати глухоту і навіть викликати смерть вихованця, так як гній через порушення цілісності мембрани розділяє зовнішнє і усереднене вухо може потрапити в мозкові оболонки і викликати менінгіт. Тому необхідно знати симптоми і лікування отиту у собак.

Етіологія

Спровокувати отит вух у собак може наступне:

  1. Алергія на корм, ліки, гігієнічні засоби може нагнітати запалення вух. При розвитку алергічні реакції збільшується утворення вушної сірки, починається розмноження опортуністичних мікроорганізмів. В результаті розмноження потенційно-патогенних грибів і бактерій починається процес запалення.
  2. Дуже часто викликати отит у собаки може вушний кліщ, джерелом захворювання є заражені особини. Збудник харчується вушної сіркою, провокує свербіж в слуховому проході, виявляється основою його набряку. Як правило в патологічний процес залучаються обидва вуха.
  3. Новоутворення, якщо воно закриває слуховий прохід, порушує обмін повітря в ньому. Воно може кровоточити і запалюватися, стає живильним середовищем для розмноження мікробів. Нові освіти можуть бути первинними, наприклад, папіломи і вторинним, які з’являються в результаті запалення.
  4. Шерсть в слуховому проході виявляється основою порушення вентиляції в ньому. А завдяки тому, що волосся весь час дратують вушні раковини тварини, зустрічається поява великої кількості сірки, яка через вовни не може віддалятися назовні самостійно. Постійне роздратування слухового проходу, надмірна вологість і багато сірки, стає позитивним середовищем для розмноження бактерій і розвитку отиту.
  5. Ослаблення імунітету, наприклад, через переохолодження тваринного проводить до того, що умовно-патогенні грибки і бактерії починають плодитися і викликають інфекцію.
  6. У окремих порід собак можливо заростання слухового проходу. Воно зустрічається у шарпеїв, бульдогів і чау-чау через розростання хрящів і складок шкіри. Завдяки тому, що вуха не вентилюються, в них розвивається патологічний процес.
  7. Спровокувати запалення може чужий предмет, що потрапив в слуховий прохід. Це може бути все що завгодно: насіння, тарган, іграшки, засунуті дітьми і т.д. через закупорку в вухах порушується вентиляція, збільшується продукування сірки. При її допомоги організм намагається самостійно евакуювати чужорідне тіло. А залишки сірки виявляється основою запалення.
  8. Попадання води в вуха поряд з сіркою стають підходящої середовищем для розмноження мікроорганізмів і основою запалення.
  9. Спровокувати отит може зміни рівня гормонів в організмі тварини, яке може бути викликано порушенням функції щитовидки, надниркових залоз і статевих органів. Це буде причиною гіперемії, лупи, свербіння, пухлини і дуже високого лущення і як слідства процесу запалення.
  10. Пристойна кількість солодкого в дієті собаки порушує роботу вушних залоз тварини, в результаті вони починають продукувати дуже велику кількість сірки, яка містять вуглеводи. Цукру служать живильним середовищем для різних мікроорганізмів, що викликають запалення.

Також викликати отит може неповноцінний догляд за твариною або навпаки надмірна чистка вух вихованця, через що скорочується кількість сірки, сала шкіри і пропадає шар захисту.

Викликати запалення може травма, погані зуби тварини.

У окремих порід зустрічається схильність до цієї хвороби:

  • тварини з великими висячими вухами, через які утруднена вентиляція і створюються прекрасні умови для розмноження хвороботворних мікроорганізмів;
  • східно-європейські вівчарки мають будову вух, яка не захищає від попадання в середину пилу і патогенних агентів;
  • особини, які часто плавають або живуть у вологому кліматі.

Клінічна картина

У тварини як правило спостерігаються такі ознаки захворювання:

  • собака регулярно свербить, нахиляє голову, по-іншому їй трясе;
  • через болі тварина не дає торкатися до голови;
  • з слухового проходу як правило спостерігаються незвичайні виділення, вуха червоніють;
  • якщо натиснути на вушка, то можна почути відмітний хлюпаючий звук;
  • можна помітити расчеси не голові тварини;
  • у хворих цуценят вуха гарячі;
  • дуже часто стають більше підщелепні лімфовузли;
  • страждає загальне самопочуття вихованця: вихованець стає дратівливою, через поганий апетит тварина худне;
  • при розкритті пащі собаці боляче;
  • шкіра в місці отиту стає горбистої і потовщується.

Класифікація

Є кілька варіантів захворювання, тому отит у собак лікування має дуже різний.

Залежно від локалізації виділяють такі різновиди патології:

  • запалення середнього вуха у собак;
  • зовнішній отит;
  • патологічний процес у внутрішній частині вуха.

Залежно від причини захворювання виділяють такі варіанти отиту:

  • Первинний, з’являється як самостійна патологія;
  • вторинний, виникає через інших захворювань;
  • ідіопатичний (захворювання неясного генезу).

Плюс до всього, у собак буває:

  • Гнійний отит. Спочатку у вихованця розвивається серозне або паразитарне запалення вуха, до якого прикріплюється Вторинна хвороба. У тварини можна виявити кліщів, сірчані пробки. Через свербіння вихованець регулярно свербить, тому можна помітити розчухи на голові пса. Виявити цю форму інфекції, можна по виділенню маслянистого секрету, який неприємно пахне. Грибок провокує виникнення виразок на слизовій слухового проходу і барабанної мембрані. Лікування гнійного отиту у собак обов’язково має проходити під наглядом ветеринара. При цій формі хвороби прописують перекис водню, хлоргексидин, бетадин. Перекисом водню можна обробляти вушні раковини зовні, не можна її закопувати в слуховий прохід, так само як і при контакті з кров’ю і гноєм утворюється піна і через шум, який все це супроводжує, тварина може злякатися і повести себе непередбачувано. При поширенні патологічного процесу на усереднене вухо виписують протимікробні та антигрибкові засоби, глюкокортикоїди.
  • Алергічний отит у собак має схожу симптоматику з зовнішнім отитом, який виникає при ураженні тварини паразитами. При огляді вихованця можна помітити почервоніння, набряклість і багато сірки. Якщо патологію запустити, то розвивається хронічний отит, який з великими труднощами лікуватися. Для правильної постановки діагнозу лікуючого лікаря потрібно якомога детальніше розповісти про умови проживання собаки. Для лікування алергічного отиту потрібно прибрати контакт тварини з алергеном. Крім антигістамінних препаратів допоможуть прописати краплі і мазі з антибіотиками (при приєднанні бактеріальної інфекції).
  • Малассезіозний отит, спровокований дріжджоподібних грибком роду malassezia pachydermatis, який починає плодитися при ослабленні захисних сил організму тварини або конкретних поганих умовах. До даної формі захворювання може приєднатися бактеріальна хвороба. Для видалення малассезій прописують хлоргексидин і антимікотичні засоби, наприклад, Мікозолон.
  • Грибковий отит у собак або отомікоз, який може розвинутися без сторонньої допомоги або як ускладнення алергічні реакції, бактеріальної інфекції, інфікування кліщем. Розвивається мікоз через расчесов, ослаблення імунітету. Лікування в побутових умовах грибкового отиту в себе включає застосування антимикотических засобів, наприклад, на основі клотримазолу. Якщо протягом 72 годин не зустрічається ослаблення симптомів отомікоза, то протигрибковий медикамент змінюють. При приєднанні бактеріальної інфекції прописують антибактеріальні препарати. При знаходженні кліщів їх прибирають.
  • Бактеріальний отит у собак викликається стафілококами і стрептококами. Для його лікування прописують антибіотики: неоміцин і гентаміцин.
  • Бородавчастий або веррукозний отит відрізняється появою нестандартних новоутворень, які звужують слуховий прохід і з часом його закривають повністю. При подібному перебігу патології не виходить очистити вуха від сірчаної пробки, видалити гній. Для лікування першої стадії бородавчастого отиту використовують краплі і порошки, при тяжкому перебігу патології може стати в нагоді втручання хірургічним шляхом: прибирають нарости, і частина слухового каналу.

Терапія

Лікування отиту у собак повинен підбирати ветеринар, тим більше в разі важких форм захворювання. Якщо на прийом до лікаря потрапити не виходить, то щоб спростити самопочуття вихованця, можна виконати наступні дії:

  1. Бинтом, змоченим в розчині антисептика обробити вуха тварини. Для даної мети підійде хлоргексидин.
  2. Щоб видалити надлишок сірки в ветаптеці або зоомагазині можна вибрати спеціалізований лосьйон.
  3. Коли вуха щільно забиті, їх акуратно миють за допомогою натрію хлориду (виключно в разі, якщо господар вміє це робити).
  4. Скоринку і гній прибирають бинтом, змоченим кип’яченою водою.
  5. Потім закопують в слуховий прохід краплі, наприклад, Софпадекс або Отинум.
  6. Потім проводять масаж вушних раковин.
  7. При великій температурі тварині одноразово дозволяється дати таблетку метамізолу натрію (0,5 г на десять кілограм ваги).

Проводять процедуру ввечері і вранці.

І все ж при першій же можливості потрібно звернутися до ветклініки, особливо не можна проводити чистку вух самостійно, якщо господар жодного разу цього не робив.

Заходи попередження

Щоб не думати, як лікувати запалення вух у вихованця, необхідно добре стежити за слуховими проходами тварини.

Щоб попередити розвиток отиту важливо дотримуватися таких правил:

  • систематично оглядати вуха вихованця;
  • якщо є наявність вовни в них її видаляти;
  • чистити слухові проходи в міру забруднення;
  • чи не мити слуховий прохід здорової особини, так як це може привести до збільшення вологості в ньому;
  • у холодну і сиру погоду тваринам, які страждають хронічним отитом, одягати головний убір;
  • показувати вихованця ветеринару двічі на рік.

При підозрі на отит важливо почати лікування якомога раніше інакше запалення вух провокує важкі ускладнення.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.