Глисти у собак симптоми і лікування

Estimated read time 1 min read

Будь-яка домашня тварина, незалежно від того, чи знаходиться воно на вуличному вигулі або веде виключно домашній життєвий спосіб, у багатьох випадках вже заражене гельмінтами. Ці паразитичні черв’яки присутні буквально всюди: в калюжах, канавах, на траві, в земля, в рибних і м’ясних продуктах.

Дуже багато домовласників собак, самі того не відаючи, вважаються рознощиками паразитів. По поверненню додому з вулиці дуже багато людей не прагнуть намити вуличне взуття, а, в основному, залишають її в передпокої. Собаки-любителі погризти, обнюхати або облизати хазяйські черевики, а поряд з брудом в організм вихованців потрапляють і яйця гельмінтів.

Глисти у собак — дуже часта проблема, вирішувати яку необхідно якомога швидше. Паразитуючи в організмі тварини, гельмінти не тільки висмоктують з організму собаки всі корисні речовини, але і викликають сильну інтоксикацію, дуже часто закінчується загибеллю собаки.

Дегельмінтизація — самий прекрасний спосіб боротьби з паразитами, що захищає від глистів не тільки тварина, але і його власників. Жоден ветлікар не дозволить тварині брати участь у виставках, в’язанні, а ще не візьметься проводити вакцинацію чотириногого друга, якщо перед щепленням собака не буде оброблена від черв’яків.

Види глистів у собак

Майстрам відомо багато різновидів глистів, що паразитують всередині організму вихованців проживають в будинку.

Одні глисти у собак живуть і розмножуються в травному тракті, провокуючи захворювання органів знаходяться всередині і викликаючи у тварини сильне виснаження або затяжну діарею. Певні види гельмінтів воліють жити в органах судинно-серцевої системи і легенів, приводячи до порушення роботи серця, розвитку пневмонії, болісного кашлю. Більшість черв’яків, що вражають організм вихованців проживають в будинку, представляють справжню небезпеку і для людського життя, тому необхідно пам’ятати, як виглядають глисти у собак.

Існує 3 групи паразитичних черв’яків:

  1. Нематоди або круглі гельмінти.
  2. Цестоди або стрічкові паразити.
  3. Трематоди, відомі як плоскі черви.

У природі зустрічається більше 80 різновидів круглих глистів, але не всі паразити можуть жити в організмі домашнього вихованця.

Нематоди мають круглої (кулястої) формою тіла, за що і отримали власну назву.

Найпопулярнішими глистовими инвазиями, що викликаються округлими глистами, вважаються:

  • Дирофіляріоз . Подразником захворювання вважається білий черв’як, самки якого можуть досягати довжини в 15 см, а самці – не більш п’яти сантиметрів. Перехідними господарями гельмінта служать комарі. Личинки (мікрофілярії) паразита проникають в організм собаки через укус кровоссальної комахи, потім з потоком крові спрямовуються до головного м’яза – серця. Живучи і активно розмножуючись в органі, глисти призводять до порушення його роботи. Потроху все порожнини головної м’язи можуть заповнитися гельмінтами, чому тварина завжди гине. Дирофіляріоз відноситься до дуже важких інвазій, оскільки на перших етапах розвитку хвороби всі ознаки схожі на серцеву недостатність, і невірно поставлений діагноз може коштувати собаці життя.
  • Токсокароз . Хворобу викликають 20 см гельмінти, що мають світло-жовте забарвлення тіла. Після проникнення в собачий організм личинки хробака потрапляють в кровотік і розносяться по вкрай важливим органам тварини (спочатку в печінку, потім в серце і легені).
  • Аскаридоз (токсаскаридоз). Паразитуючі черв’яки мають довжину тіла близько 8 см, пофарбовані в світло-жовтий колір. Аскариди воліють для власного проживання кишечник, жовчний міхур, печінку і стравохід собаки. Інфікування аскаридозом відбувається переважно в місцях великого скупчення собак (майданчики для вигулу). Відсутність лікування інвазії в недалекому майбутньому призводить до смерті тварини.

Цестоди є найбільш великими паразитичними черв’яками. У народі стрічкових гельмінтів називають ціп’яками, так як за своїм виглядом їх тіло схоже на ланцюг, яка складається з ланок.

Довжина деяких великих особин черв’яків може досягати більше 10 метрів. Паразит забезпечений сколексом (ротовим апаратом) і гаками, завдяки яким він буквально встромляється в органи власної жертви. Тіло стрічкового гельмінта складається з великої кількості члеників (сегментів). У кожному з члеників відбувається дозрівання яєць паразита.

Поряд з фекаліями членики залишають організм собаки, потрапляють в навколишнє середовище, і під дією кисню сохнуть, після себе залишаючи пристойну кількість яєць.

Собаки піддаються зараженню інвазією лише через проміжних власників (річкова риба, земноводні, кровоссальні паразити, гризуни). Поїдаючи заражену тварину, комаху або рибу, собака проковтує поряд з їжею і личинку паразита.

Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, личинка надійно закріплюється на стінках кишечника, активно харчується, росте і вже через обмежений часовий інтервал може досягати статевозрілості.

Стрічкові глисти у собак небезпечні тим, що при їх масовому скупченні в кишечнику, вони створюють своєрідні клубки, які призводять до повної закупорки, а потім і розриву органу.

Цестоди викликають такі захворювання:

  • Дифиллоботриоз . Хворобу викликають довгі ціп’яки, довжина їх тіла може бути більше десяти метрів. Собаки піддаються зараженню, поїдаючи сиру рибу, в організмі якої розвивається личинка гельмінта.
  • Дипилидиоз (огірковий ціп’як). Подразником захворювання вважається Стрічковий паразит, який має 1.5 м довжину тіла. День у день глист відторгає власні членики, що містять яйця. Проміжним господарем гельмінта служить кровоссальні комаха (у багатьох випадках блохи). У собаки глисти з’являються при випадковому ковтанні блохи.
  • Ехінококоз . Винуватцем хвороби вважається маленький Стрічковий глист, з довжиною тіла не більше 0.5 см.ротовий апарат гельмінта забезпечений безліччю гаків, що завдають сильні травми стінок кишечника. Ехінококозом страждають не тільки собаки, а й інші тварини, в тому числі і сільськогосподарські.

Трематоди виділяються від інших гельмінтів невеликим плоским тілом, завдяки якому вони присмоктуються до вкрай важливих органів (легені, кишечник, підшлункова залоза, печінка). Харчуються сосальщики лімфою, кров’ю і слизом.

Інфікування собак відбувається при поїданні сирої риби, жаб, а ще під час контакту з випорожненнями хворих тварин. Трематоди викликають такі захворювання:

  • Парагонімоз . Сосальщики мають яйцеподібну форму тіла, довжина якого не більше 1.3 см. проміжні господарі гельмінта-ракоподібні молюски.
  • Аляриоз . Довжина паразита не більше 4 мм, проміжні господарі-земноводні.
  • Опісторхоз . Паразит маленьких розмірів (близько 4 см). Личинки глиста як правило перебувати в сирій рибі, плавати у питній воді.

Шляхи інфікування собак глистами

Зараження гельмінтозами схильні всі собаки, незалежно від віку і породи. Іноді зрозуміти, що у собаки глисти – важко. У більшості випадків інвазія може залишатися безсимптомною значний час. Невеликі цуценята і собаки-Підлітки важче дорослих родичів переносять глистяні захворювання. Наявність глистів в організмі може бути спровоковано всілякими шляхами проникнення паразитів:

  1. Гематогенний. Деякі паразити передаються собакам через укуси комах. Личинки гельмінта проникають в кровотік тварини і далі поширюються по всьому організму.
  2. Оральний. Яйця паразитичних черв’яків потрапляють в організм собаки при безпосередньому контакті вихованця з джерелами зараження (калом хворих тварин, продуктами харчування, грунтом, стоячою водою).
  3. Внутрішньоутробний . Вагітна сука здатна передати гельмінтів власним потомству. Найпопулярніше захворювання, що передається від матері до плоду – токсокароз.

Симптоми глистів у собаки

Кожен господар чотириногого друга зобов’язаний знати ознаки глистової інвазії, що розвилася у домашнього вихованця. Симптоми глистів у собак такі:

  • Раптове схуднення. Паразитичні черв’яки висмоктують з собаки всі корисні речовини, через що організм тварини стає виснаженим.
  • Часте бурчання в животі, збільшення обсягу порожнини живота. Глисти у собак, наприклад круглі черв’яки, викликають такі ж симптоми.
  • Постійна блювота. З’являється як правило при ураженні собак стрічковими гельмінтами.
  • Довгий пронос. Говорить про зараження власоглавами або нематодами. . Буває при ураженні собак анкілостомою.
  • Шкірний висип, потускнение і випадання шерсті. Вважається характерною ознакою круглих гельмінтів.
  • Наявність в калі тварини білих ворушаться члеників, схожих на рисові або огіркові зерна. В даному випадку визначити, що у собаки глисти (цестоди), не складає великих труднощів.
  • Відчуття болю і свербіж в промежині. Тварина регулярно намагається їздити на попі, вилизувати анальний отвір. Подібна поведінка вказує на відмінні ознаки глистів у собаки.
  • Блідість слизових очей і рота. Втрата собакою поживних речовин призводить до розвитку анемії.

У собак дрібних порід глистяні інвазії протікають важче ніж у великих родичів. Більшість декоративних вихованців переносять погано протиглистні препарати, тому лікувати улюбленців досить лише під постійним контролем ветеринара.

Паразитів, що живуть в серці, виявити не легко. З’ясувати, що у собаки глисти можна, якщо спостерігаються ці симптоми, як:

  • почастішання дихання, напади задишки;
  • збільшення порожнини живота;
  • болісний кашель;
  • сильна ослабленість організму;
  • раптове випадання шерсті.

Серцевий черв’як небезпечний тим, що всі симптоми його присутності з’являються лише тоді, коли хвороба прийняла широкі масштаби і врятувати собаку вже неможливо.

Лікування глистових інвазій у собак

Гельмінти у собак досить небезпечні і вимагають термінового лікування чотириногого вихованця. При підозрі на інфікування глистами необхідно звернутися до ветеринарного професіонала.

Виключно доктор може точно встановити вид паразита і призначити ефективне лікування, здатне вивести глистів у собаки. Самостійне використання протиглистових препаратів здатне привести до важкого отруєння і загибелі вихованця.

Ветеринарні доктора пропонують застосовувати такі препарати від гельмінтів:

  • Каніквантел-хороший протигельмінтний препарат, який надає щадне лікування. Випускається німецькими виробниками. Відрізняється від багатьох засобів відсутністю побічних ефектів і відповідною вартістю. Має великий спектр дії.
  • Празітел-має згубну дію на будь-яких гельмінтів. Дозволений для терапії цуценят.
  • Дронтал плюс-надає потужний згубний вплив на стрічкових паразитів, але не продуктивний в плані боротьби з личинками гельмінтів.
  • Мільбемакс-бореться з округлими і стрічковими паразитами.

Всі засоби, що знищують глистів, виробляються в різних варіантах: таблетки, суспензії, пасти, краплі. Великим попитом користується препарат Барс від глистів для собак, що випускається у вигляді крапель на холку. Ліки легко наноситься і захищає тварину від гельмінтів протягом тривалого часу.

Лікувати собаку в побутових умовах, застосовуючи народні засоби – небезпечно. Більшість лікарських рослин, які використовуються для позбавлення від глистів, не можуть повністю врятувати тварину від паразитів. Крім того, самолікування вихованців загрожує обернутися серйозним отруєнням, тому терапія глистових інвазій повинна проводитися виключно фахівцем.

Перед використанням будь-якого лікарського засобу, спрямованого на боротьбу з глистами, потрібно спочатку вивести у тварини бліх. Якщо знехтувати цим правилом, ефективність терапії різко зменшується. для того щоб лікувати собаку від ектопаразитів застосовують різні шампуні, краплі, спреї і нашийники.

Таблетки, використовувані для знищення глистів даються строго по вазі тварини. Попереднього голодування, в основному, не буде потрібно. Препарат дрібно подрібнюється, перемішується з ласощами (кормом, фаршем) і дається чотириногому другу. Через 10-14 днів обробку від гельмінтів повторюють (для знищення вилупилися з яєць личинок). Процедуру дегельмінтизації проводять 1 раз кожні 3 місяці.

Профілактика

Важливе правило попередження гельмінтозів-постійна профілактика глистів у собак. Тварин піддають обробці від глистів перед кожною вакцинацією, в’язкою, участю у виставці. Крім того, ці процедури, як стерилізація і кастрація, теж повинні виконуватися виключно після обробки собаки від паразитичних черв’яків. Набагато зменшити можливе захворювання гельмінтозами допоможуть такі правила:

  • годувати собаку слід тільки тими продуктами, які пройшли термообробку;
  • систематично боротися з блохами;
  • не відвідувати місця сильного накопичення собак;
  • кожен раз, гуляючи з вихованцем, одягають на собаку намордник (для усунення контакту з фекаліями хворих тварин, пиття з калюж);
  • уникають спілкування вихованця з бездомними родичами.

Глистяні інвазії небезпечні не тільки для тварин, але і для людей, що живуть в одній квартирі з собакою. Не допустити розвиток хвороб здатна тільки актуальна дегельмінтизація чотириногого вихованця, що проводиться поквартально. При будь-яких ознаках глистової інвазії потрібно показати вихованця ветеринарному професіоналу, який вибере для тварини дуже ефективний і безпечний препарат.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.