5 ознак вагітності у собак

Estimated read time 1 min read

З’ясувати, що собака вагітна, на перших термінах проблематично. У цей період, зрозуміти, що самка виношує потомство шляхом обмацування або за показниками зовнішності як правило неможливо.

Початкові ознаки настання періоду виношування плодів не стосуватимуться фізичного стану. Може помінятися тільки поведінку собаки. Деякі самки стають ласкавими і спокійними з самого початку вагітності, інші ж трохи пізніше.

Згодом, ознаки вагітність суки будуть більш вираженими.

1. Різка зміна смакових пристрастей

До одним з перших ознак вагітність самки відносять зміна смакових пристрастей.

Почавши з 10-го дня після запліднення, апетит у улюблениці може змінюватися. На перших етапах розвитку ембріонів, самка в основному втрачає апетит. Кількість їжі, яке тварина могла раніше вжити за 1 раз, різко зменшується. Це пов’язують з гормональними перебудовами на тлі вагітність. Згодом, гормональний баланс буде відновлений і апетит до тварини повернеться з подвійною силою.

На перших етапах вагітності у самки може відзначатися нудота або блювота. Це ознака настав токсикозу, обумовленого ендокринними зміною. Лікування в даному випадку не Необхідно. Важливо тільки пред’явити улюблениці безкоштовний доступ до чистої питної води.

Деякі самки за все Репродуктивне життя не відчувають токсикозу. Решта ж навпаки, страждають від таких перебудов. Але потроху, почавши з 3-го тижня вагітності, все нормалізується. Якщо ж стан собаки не покращився до кінця першого місяця, рекомендується звернутися за допомогою до ветлікаря.

2. Виділення з петлі

Ознакою настала у самки вагітності виступають виділення з петлі. У нормі, у багатьох самок після в’язки з статевих шляхів починає виділятися секрет, який свідчить про успішно завершеному коїтусу з подальшим заплідненням.

Після декількох тижнів після запліднення, з петлі у суки може виникнути рідке виділення, яке не має поганого запаху. Прозорий слиз-реакція організму самки на насінну рідину самця. У цей період з статевої щілини може виділятися слиз, в якій міститися не запліднені яйцеклітини.

Вже почавши з 20-го дня вагітності собаки, що виділяється слиз з вульви говорить про «запечатуванні» шийки матки слизової пробкою, а її залишки виходять назовні. Маленькі кров’яні прожилки в слизовому секреті в цей період є нормою.

При вагітності у самки з петлі можуть виділятися зеленуватого або чорного кольору згустки. Подібне явище може вказувати на відкидання організмом деяких ембріонів на перших термінах. Якщо загиблі ембріони не залишили одночасно зі слизом матку, муміфіковані частинки будуть виділятися в родовому процесі.

Потрібно брати до уваги, що при появі в вагінальних виділеннях у самки під час вагітності крові – потрібно відразу ж відвезти тварину у ветеринарну клініку.

Основою таких змін як правило виступає великий спектр самих різних патологій.

3. Млявість

Зрозуміти, що собака успішно запліднена і збирається стати матір’ю, досвідчені господарі можуть для зміни в поведінці улюблениці. Після того, як ембріони успішно фіксуються до стінок матки, відбувається справжній гормональний сплеск. На цьому тлі настрій собаки змінюється.

Одні вихованки стають нав’язливими, вимагають ласки і не хочуть відступати від господаря. У певних сук період настання вагітності вимальовується апатичністю, небажанням грати в рухливі ігри. Можлива млявість і дуже висока сонливість.

У певних самок гормональна перебудова супроводжується зміною в поведінці в протилежну сторону. Дуже висока чутливість провокує у тварини небажання багато спілкуватися з людьми. Більш того, деякі самки не дозволяють, щоб їх гладили.

4. Зміна розмірів і форми живота

Деякі ознаки вагітності у самки можна помітити з 3-го тижня після планової або планованої в’язки шляхом пальпації живота. Професіонали, які знають де доведеться проводити пальпацію, можуть намацати по обидва боки живота маленькі грудочки. Помацати плоди в матці можна до 35-го дня вагітності собаки. В подальшому цуценята стають м’якими, ставати більше в розмірах і помацати їх буде важче. Правда і живіт самки буде істотно збільшений, тому проблем з діагностикою вагітності виникнути не повинно.

У вагітних самок, почавши з 35-го дня вагітності, відзначається виражене збільшення обсягів живота. До цього часу, якщо тварина була вгодованим, зрозуміти за формою живота, що собака вагітна, дуже важко.

Різко змінюються в обсягах розміри живота у самки в період з 48 дня вагітності. Цуценята, що проявляють кожен день все більше активності, змушують живіт ходити ходуном. Ворушіння маленьких цуценят помітно непідготовленим оком.

5. Збільшення молочних залоз і зміна їх кольору

Про вагітність говорить і зміна в області молочних залоз. У первородок зміни стають видні пізніше. А у тих самок, які виношують цуценят не в вперше, молочні залози стають більше раніше. Змінюється і колір сосків.

Вже почавши з 2-3 тижнів вагітності, соски у самки стають більше, стають насичено рожевими. В області живота і розташування молочних пакетів рідшає шерстний покрив.

для того щоб точно дізнатися, виношує сука щенят чи ні, рекомендується звернутися до ветеринарної клініки. Для діагностування проводяться спеціалізовані тести, що визначають кількість гормону релаксину в сироватці крові і дослідження за допомогою ультразвуку.

Дізнайтеся більше про стан вагітності у собак>>>

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.