5 основних ознак панлейкопенії у кішок

Estimated read time 1 min read

Інфекційний гастроентерит або панлейкопенія у кішок, має і другу назву – котяча чума. Вірусне захворювання надзвичайно хитре, так як здатне виявитися причиною значних складнощів в організмі тварини. Необхідно пам’ятати, як вимальовується панлейкопенія, щоб надати тварині належну допомогу.

Панлейкопенія собою являє високозаразне захворювання, що протікає частіше в гострій формі. На превеликий жаль, при відсутності раннього лікування і несприятливому імунітеті у тварини, смертельний результат приходить в 90% випадків. Поступове поширення інфекції по організму, провокує ураження не тільки кишково-шлункового тракту. Захворювання вражає лімфатичну систему і навіть структури кісткового мозку.

Активне розмноження вірусу в організмі відбувається якщо є наявність вторинної патогенної бактеріальної мікрофлори, поганого утримання тварини і не якісного харчування. Вірус котячої чуми потрапляє в що знаходиться навколо середу поряд з виділяються біологічними рідинами – сечею, каловими і блювотними масами. Рідше збудник панлейкопении потрапляє в організм кішки повітряно-крапельним шляхом. Про 5 ключових ознаках панлейкопенії, буде висвітлено далі.

Перша ознака-збільшення температури тіла

Все залежить від форми захворювання, ознаки можуть відрізнятися. Однак самим явною ознакою наявності інфекції в організмі, що провокує панлейкопению, вважається збільшення показників температури тіла. Кожна форма захворювання вимагає особливого підходу до розробки тактики лікування.

При панлейкопении температура тіла тварини збільшується до 41 градуса, при нормальних значеннях 38-39 градусів. Це стосується гострої форми вірусної інфекції. Крім зміни показників температури тіла, у тварини спостерігаються проблеми з травним трактом, кішка може відмовлятися від корму, зустрічається збільшення живота.

Найстрашнішою панлейкопенія в гострій формі вважається для маленьких кошенят. Патологічний процес починає абсолютно раптово і дитина здатна померти через 2 дні після виникнення перших ознак. На превеликий жаль, панлейкопенія у кошенят у віці 1-3 місяців, навіть при своєчасному лікуванні, може призвести до смерті.

Необхідно виділити, що при сверхострой стадії панлейкопении, відзначається не збільшення, а зменшення температури тіла. При нормальних показниках в 38-39 градусів, температура падає до 36-37 градусів. Порушується робота серця.

Друга ознака-поява блювоти

Виверження шлункового вмісту-друга ознака панлейкопении. Період від моменту проникнення збудника захворювання в чутливий організм до виникнення перших ознак, може становити від 3 днів до 2 тижнів. В основному, симптоматика котячої чумки розвивається швидко, кішка відразу ж втрачає апетит і виникає блювота. Нудота і подальше виверження шлункового вмісту, вказують на процес інтоксикації і запалення в організмі.

Блювотні маси можуть бути пінними, зеленувато-жовтого кольору. При значних змінах в блювотних масах можуть бути кров’яні прожилки. Напади нудоти і блювоти найчастіші – до декількох разів за 1 годину. Тварина пригнічена на цьому тлі, намагається усамітнитися в прихованому місці. Небезпека відкрилася блювоти при панлейкопении – розвиток зневоднення організму.

Третя ознака-смердючий пронос

Своєрідна ознака ураження організму домашнього вихованця небезпечною вірусною інфекцією-поява діареї. Пронос має смердючий запах. Причиною тому вважається ураження вірусними агентами тканинних слизових оболонок кишечника. Крім діареї, у хворого панлейкопенией тварини з’являються сильні болі в області живота, кішка приймає неприродну позу, намагається сховатися в темному місці, полежати на животі.

Маси Кала не сформовані, напівпрозорі, жовтуваті. Пронос не тільки смердючий, але і може бути з домішками крові, а ще з пластівцями фібрину. Діарея при панлейкопении – прямий наслідок геморагічного або ж катарального процесу запалення, що розвинувся в стінках кишечника. Вірус котячої чумки провокує ураження ворсинок тонкого відділу кишечника. Звідти, що скупчилося в області кишечника збудники інфекції, поширюються по лімфатичної і кровоносної системи, добираючись аж до відділів кісткового мозку. Перебіг патологічного процесу в більшості своїй залежить від вікових характеристик вихованця, його стану організму і активності самого проник в організм вірусу.

Вірус панлейкопении дуже небезпечний для маленьких кошенят, провокуючи їх загибель фактично в 90% всіх випадків зараження. Якщо інфікується доросла кішка, летальність може становити від 25 до 75%, в залежності від стану імунної системи тварини. Необхідно відзначити, що вірус панлейкопенії вважається онкотропним. Це означає, що високий ризик розвитку злоякісних пухлин у кішки, яка перехворіла котячої чумкою. В процесі власної діяльності, збудник інфекції, провокує блокування активації нестандартних протеїнових елементів-інтерферонів 1-го типу. Вони зі свого боку необхідні для боротьби з раковими клітинами.

Четверта ознака-темно-жовта сеча

Наступною ознакою розвитку панлейкопении у кішки, вважається зміна кольору виділеної порції сечі. Сеча ставати темно-жовтого відтінку. Основою подібної зміни в організмі, ставати ураження структур печінки. У бажанні процідити пристойну кількість отруйних речовин, тканини печінки перестають справлятися. Все це веде до підвищення концентрації білірубіну, вказуючи на поступову відмову печінки.

Поява темно-жовтої сечі, не рахується показником виключно вірусної панлейкопении кішок. Проблеми з печінкою з’являються в багатьох інших випадків, наприклад при значних інтоксикаціях, гепатитах (інфекційного і неінфекційного характеру). Тому надзвичайно важливо отримати консультацію з ветлікарем і провести ретельну перевірку. Особливо в даному випадку важливо проведення хімічного аналізу крові.

П’ята ознака-зміна слизових

Зміна стану і відтінку слизових оболонок, часто вказує на розвиток зневоднення і вірусні інфекції. Панлейкопенія може протікати не тільки в кишковій формі, вражаючи систему травлення, але також і в легеневій. В даному випадку з’являються пошкодження слизових оболонок респіраторного тракту, бронхи і легені. На помітних слизових оболонках можна підкреслити появу мутнуватих плівок і накладень. При запущеному перебігу, на слизових з’являються дрібні крововиливи і виразкові ураження. У порожнині рота при котячої чумки відзначаються ділянки гіперемії, а сам гортань набрякла.

Виникнення хоча б одного з перерахованих вище ознак – привід для термінового звернення власника до ветеринарної лікарні.

Тим більше це стосується господарів маленьких кошенят і кішок до 1 року. У зв’язку з обмінними процесами, що протікають в молодих організмах швидше, хвороба поширюється миттєво, і часто призводить до смертельного результату.

У зв’язку з великим потоком вступників питань, безкоштовні ветеринарні консультації на час припинені.