Іллін день: історія та традиції свята

Estimated read time 1 min read

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

Іллін день присвячений пророку Іллі, про життя якого оповідає Старий Заповіт. Святкування дня іудейського святого слов’янами, які прийняли християнство, рідкісний випадок. У чому причина такого явища, пояснюють Аполлон Коринфський, Володимир Петрухін, Сергій Максимов.

Чому православні відзначають Ільїн день

Коли Іллін день? День пам’яті пророка Іллі 2 серпня. Це особливо шановане народне свято у православних східних і південних слов’ян, греків, грузинів, деяких північних народів. Якимось значними церковними обрядами воно не відзначене, зате в народі його супроводжує безліч вірувань, традицій і заборон. У католиків Іллю поминають у лютому серед інших пророків.

Біблійна історія про пророка Іллю

За переказами, пророк Ілля міг керувати небесним вогнем, громом, дощами. У народній уяві він їздив по небу на колісниці з вогняними кіньми і пускав блискавки. З таким уявленням були схожі образи давньогрецьких богів Зевса і Геліоса, давньослов’янського бога Перуна.

Паралелізм біблійного громовника Іллі та язичницького Перуна простежує доктор історичних наук Володимир Петрухін. Про цей зв’язок свідчить і те, що Іллін день прийшов на зміну святу Перуна, яке побутувало у слов’ян у дохристиянські часи. Святкування дня Іллі-пророка зберегло багато дохристиянських обрядів, пов’язаних із землеробством.

Старозавітний пророк Ілля жив в Ізраїльському царстві, в місті Фісви за 900 років до Різдва Христового. Виховувався і навчався він у священиків. Ілля присвятив себе Єдиному Богу, проводив час у пості та молитві. За старанність і вірність йому було дано дар творити чудеса.

Ілля люто викривав ідолопоклонників. Старий Заповіт оповідає, що служіння пророка припало на часи правління найнечестивішого і слабовольного Ахава. Він одружився з язичницею Єзавель, яка стала поширювати язичницький культ. Країну охопило язичницьке безумство, знищувалася моральність.

Ілія викривав правителів і жерців на очах у всіх, показуючи народу згубність такого шляху. Він страчував язичницьких жерців, посилаючи на них небесний вогонь. Пророк здійснив безліч чудес в ім’я Єдиного Бога, найбільш вражаючим було воскресіння померлої людини. Метою чудес було напоумити правителя і народ, але спроби були безуспішними. Врешті послав покарання — трирічну посуху та голод, які завершилися лише за його словом. Так Ілля переміг ідолопоклонників.

За старозавітним переказом пророка Ілію за його праведність було взято на небо живим — за ним з’явилася вогняна колісниця. У народі поширене повір’я, що він спуститься на землю перед кінцем світу, тричі об’їде на своїй колісниці землю, попереджаючи про Страшний Суд.

Народне шанування пророка Іллі

На біблійному оповіданні склалися народні уявлення про пророка, які узагальнює письменник Аполлон Коринфський: Ілля вражає вогняними стрілами всяку нечисть, ллє на землю дощ, під його заступництвом перебувають хлібні ниви, він протегує родючості та врожаю.

Автор вважає це головною спонукальною причиною вшанування дня пам’яті пророка, бо на час прийняття християнства слов’яни тільки почали розлучатися з обожнюванням стихій природи. Це відбилося в народних назвах Ільїна дня: Громобой, Громовержець, Сухий і мокрий Ілля, Ілля-грозний.

Завдяки таким рисам пророк Ілля і став найбільш шанованим старозавітним святим. Відомо, що ще до прийняття християнства його шанували східні слов’яни, у Києві була церква його імені.

Сприяло зростанню популярності Іллі і злиття його образу в народному уявленні зі слов’янським билинним богатирем Іллею Муромцем. Вважалося, що цей герой був наділений величезною силою Богом, який ходив по землі, і Миколою Чудотворцем. До XII століття популярність пророка Іллі зміцнилася серед православних, на його честь зводили безліч храмів і церков.

Народні традиції, заборони і прикмети Ільїна дня

Ільїн день уже багато століть залишається улюбленим народним святом. У нього є свої обряди і традиції святкування.

Як готувалися до свята

Починають готуватися до нього ще до 2 серпня. Боячись гніву святого, багато хто за тиждень до свята починав постити, особливо в четвер і п’ятницю тижня, що передує святу. Крім того, напередодні свята вважалося обов’язковим:

  • Вжити запобіжних заходів від гніву «сердитого» святого, його грому і блискавок. Етнограф Сергій Максимов пише, що з такою метою обкурювали оселю ладаном, дзеркала, самовари та інші світлі предмети зачиняли або виносили, оскільки вважали їх негожою в селянському побуті розкішшю.
  • Припиняли польові роботи на знак особливої поваги до святого.
  • Пекли до Ільїна дня обрядове печиво.

Ніч напередодні Ільїна дня вважалася особливою, називалася «горобина» або «горобинова» ніч, коли часто виблискували блискавки та блискавиці.

Традиції Ільїна дня

День має бути проведений у неробстві. Тих, хто порушував заборону, засуджували, побоювалися через них неприємностей для всіх. Селянська традиція в Ільїн день — здійснювати хресний хід і громадський молебень у полі, біля водойми. При цьому молилися святому або про дощ, або про припинення тривалих дощів.

До Ільїна дня вже збирали перші хліби нового врожаю. Було заведено виставляти біля воріт чаші з новим зерном, щоб Ілля і в майбутньому надсилав гарний урожай. До свята заготовляли перші снопи соломи, щоб до осені покрити дахи хат, зібраним до свята запашним сіном набивали ліжка.

Довго в селах зберігався звичай зганяти до церкви домашню худобу і кропити її святою водою. Потім із цього стада вибирали найкращу тварину, викуповували її в складчину для загального застілля.

Таке спільне застілля на Ільїн день називалося «братчина», на трапезу збиралися не тільки односельці, а й із сусідніх сіл. Основними були страви з м’яса жертовної тварини, пригощали ними незаможних і бездомних. Після колективної трапези починалися народні гуляння, ігри, хороводи.

Що не можна робити в Ільїн день?

На цей день склалися такі заборони:

  • Заборонялася всяка робота, щоб не розгнівати Іллю такою неповагою.
  • Існувала заборона в Ільїн день випасати худобу, вважалося, що злі духи ховаються в цей день від пророка в диких звірів і гадів, тож вони можуть розтерзати або вкусити домашніх тварин.

Найвідоміша заборона Ільїна дня — не можна у свято і після нього купатися в річках і водоймах. Це навіть відбилося у фольклорі: «До Іллі мужик купається, а з Іллі з річкою прощається». Чому не можна купатися в Ільїн день? Ця заборона пояснювалася як природними, так і міфічними причинами:

  • Вода зазвичай до цього часу стає холодною, можна після купання захворіти. Пояснювалося похолодання тим, що кінь із колісниці Іллі-пророка впустив підкову у воду, вона стала крижаною від заліза.
  • Вірили, що всяка нечисть цього дня може ховатися від грізного Іллі у воді, тому побоювалися, що вона нападе і потягне у воду.
  • З цієї ж причини побоювалися зустрітися з дикими звірами і зміями біля води.

Щоб не накликати на себе таку біду, дотримувалися заборони купатися після Ільїна дня.

Які прикмети на Ільїн день?

Цього дня були особливо уважні до того, що відбувається на небі. Вважали, що від цих прикмет залежить майбутній урожай:

  • Дощ віщував рясний урожай жита. Дощова вода цього дня вважалася цілющою. Її застосовували в лікуванні очних хвороб і захисті від пристріту.
  • Багатозначною для селян була хмарність в Ільїн день: ранкова підказувала, що слід раніше починати сіяти озимі, а врожай буде хорошим. Якщо хмарність ближче до вечора — сівба буде пізньою, а врожай поганим.
  • Якщо день пройшов без дощу — побоювалися пожеж.
  • Грозу цього дня пояснювали тим, що Ілля поїхав копиці рахувати, перевіряти селянську роботу.

У народному календарі Ільїн день — межа літа. Після нього з’являються перші ознаки осені, починаються холодні ранки. Дні ставали коротшими: «З дня Ільїна ніч довга, працівник висипається, а кінь наїдається». Існувала прикмета «На Іллю до обіду — літо, а після обіду — осінь».

Ільїн день особливий у православному світі. У ньому злилися і повага до старозавітного пророка, і народні уявлення про природні явища. Для сучасної людини традиції свята дорогі як прояв народної культури.

Унікальна добірка новин від нашої редакції

You may also like

Как правильно использовать пушер

Привітання з днем народження внучці від дідуся і бабусі українською

Привітання з днем народження Віталія

Привітання з днем народження військового

Привітання з днем народження Василя

Привітання з днем народження в прозі своїми словами 2023