День рятувальника в Казахстані 2022: дата, історія свята та привітання

Estimated read time 1 min read

Досуг

robertss 02.09.2023 Article

День рятувальника — свято тих, чия професія пов’язана з порятунком людей, природних зон, матеріального майна в надзвичайних ситуаціях. Ці люди ризикують собою заради порятунку інших, тому заслуговують на повагу та вдячність. Коли і як День рятувальника святкують у Казахстані?

Історія свята, його дата

Коли День рятувальника в Казахстані? День рятувальника в Казахстані святкують 19 жовтня. Це професійне свято відзначають у РК з 2008 року. Його внесено до офіційного переліку святкових дат у Республіці Казахстан. У 2022 році свято припало на робочий день, на четвер, тому рятувальники відзначатимуть його на посту.

Хто святкує День рятувальника? Професійне свято в Казахстані відзначає пожежна і водно-рятувальна служба, співробітники цивільної оборони. Ці організації об’єдналися в єдину службу з попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій 19 жовтня 1995 року. Цього ж року в державній системі Казахстану з’явився Державний комітет з надзвичайних ситуацій, і 19 жовтня було оголошено Днем створення служб НС. Комітет було перетворено 2004 року на Міністерство з надзвичайних ситуацій.

Міністерство з НС у 2014 році реформували. Оновлена організація набула статусу Комітету з надзвичайних ситуацій Міністерства внутрішніх справ РК. Відновлено діяльність Міністерства з НС у 2020 році. Сьогодні Міністерство з надзвичайних ситуацій складається з таких комітетів:

  • з цивільної оборони та військових частин;
  • протипожежної служби;
  • з державних матеріальних резервів;
  • промислової безпеки.

Реформоване відомство відповідає за такі напрями:

  • попередження та ліквідація надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру;
  • питання цивільної оборони;
  • пожежна та промислова безпека;
  • формування та розвиток держрезерву;
  • забезпечення функціонування та подальший розвиток системи цивільного захисту.

Реформування системи управління МНС дало можливість поліпшити матеріальну базу, модернізувати технічне оснащення, підвищити статус рятувальників у суспільстві. Кожен з них щодня ризикує життям, рятуючи людей від природних і техногенних катастроф. Їхній професіоналізм і вміння знайти вихід із ситуації, що склалася, викликають захоплення і повагу у суспільства.

Традиції святкування та привітання до Дня рятувальника

Рятувальники Казахстану протистоять стихійним лихам, ліквідовують техногенні катастрофи. У День рятувальника вони отримують щирі вітання від казахстанців, яким допомагають і яких захищають.

Як святкують День рятувальника в Казахстані

Професійне свято рятувальників у Казахстані має свої традиції. Щороку 19 жовтня в підрозділах рятувальних служб проводяться такі заходи:

  • урочисті засідання з врученням нагород співробітникам, які відзначилися;
  • святкові концерти;
  • покладання квітів до пам’ятників загиблих під час виконання завдань співробітників;
  • турніри між представниками різних частин МНС із різних видів спорту, змагання у професійній майстерності.

Корпоративи і тімбілдінги переносять на вихідні дні, щоб усі співробітники разом із сім’ями могли відпочити, виїхати на природу або провести корпоратив.

Ті, хто перебуває на чергуванні, отримують повідомлення і СМС-привітання від друзів, рідних і співробітників. Їм надсилають кур’єрською службою солодкі подарунки, квіти, щоб нагадати про свято, підняти настрій і бойовий дух.

Що побажати на День рятувальника?

Привітайте співробітників МНС зворушливими словами в прозі, які зачіпають струни душі.

Рятувальник — це справжнє покликання! Вітаю всіх причетних до цієї відважної професії! Бажаю вам невичерпного оптимізму, сталевої витримки, душевної рівноваги. Залишайтеся молодими тілом і душею, активними та життєрадісними!

Дорогі рятувальники! Прийміть наші щирі й теплі вітання з Днем рятувальника. Героїзм для вас — це щоденна праця. На ваших плечах лежить величезна відповідальність за людське життя. Ви готові йти у вогонь і воду, щоб врятувати чиєсь життя. Дякую за те, що ви є!

Серед рятувальників, готових іти у вогонь і воду, чимало романтиків. Їм буде приємно прочитати віршовані рядки привітань.

З Днем рятувальника вітаю —

Ти сьогодні це заслужив!

Від душі тобі бажаю,

Щоб завжди щасливим був!

Бажаю міцного здоров’я,

Поменше викликів у ночі.

Нехай життя тобі любов відкриє

І дасть від радості ключі!

З Днем рятувальника вітаємо!

Стихійних лих не бажаємо.

Бажаємо: світ нехай добрим буде

І вас на виклики не будить.

Мужнім фахівцям з надзвичайних ситуацій надсилайте слова подяки за їхню працю не тільки в День рятувальника. Жодними грошима не можна виміряти ту благородну справу, яку вони виконують із честю.

Офіційне затвердження Дня рятувальника в Казахстані підкреслює важливість таких професій, як пожежник, водолаз, фахівець служби ГО. Ці звичайні люди, переодягнувшись у форму, стоять на сторожі спокою і благополуччя всіх громадян у державі. Вони чітко виконують професійні обов’язки, ризикуючи своїм життям і рятуючи сотні людей, які потрапили в біду.

Унікальна добірка новин від нашої редакції

You may also like

Как правильно использовать пушер

Привітання з днем народження внучці від дідуся і бабусі українською

Привітання з днем народження Віталія

Привітання з днем народження військового

Привітання з днем народження Василя

Привітання з днем народження в прозі своїми словами 2023